2015 üzleti év Q2 jelentés, PL közvetítési jogok

Február 12-én megjelent a második negyedévrõl szóló tájékoztatás, így már ismert a 2015 üzleti év elsõ felének eredménye:


A Bajnokok Ligája szereplés hiánya miatt a meccsnapi és média bevétel értelemszerûen idén kevesebb. A pletykált BL pótlék téli barátságos meccs ötletbõl végül nem lett semmi. Hogy Van Gaal vétózta volna meg, vagy nem sikerült komoly presztízsû ellenfelet, jól fizetõ helyszínt találni, azt nem tudni. Esetleg az UEFA-t nem akarta Woodward magára haragítani? A bérköltség és az egyéb mûködési kiadás (másképp üzemi kiadás) is kevesebb, mivel kevesebb meccset kell rendezni és nem kell bónuszokat fizetni. A kereskedelmi rész továbbra is tudott növekedni, a United méretébõl és népszerûségébõl adódóan a szponzorok BL nélkül is együtt akarnak mûködni a klubbal. Ebben a negyedévben pl. két regionális partner szerzõdött: Chivita üdítõitalokat gyártó cég Nigériában és IVC wellness cég Kínában. A teljes bevétel a negyedévben 14%-kal csökkent tavalyhoz képest. 

 

A két nem készpénzes tétel közül az értékcsökkenés hasonló, a játékosok regisztrációjának amortizációs költsége pedig a nyári transzferpiaci aktivitás miatt magasabb, ahogy várható is volt. Ezek és a mûködéshez szorosan nem tartozó kivételes költség nélkül az EBITDA (kamat, adó, értékcsökkenés, amortizáció elõtti eredmény) 42,4 millió font lett. 

 

Az adózás elõtti profit majdnem 8 millió font (félévet nézve 16 millió) lett és a szabály szerinti könyvelési adat mellett a klub itt is közölt egy életszerûbb, módosított profit számot: 4,4 millió Q2-ben és 8,6 millió font egész félévet tekintve. 

 

Az adósság technikailag emelkedett 380 millió fontra, mert a dollár erõsödött a fonthoz képest. 2013. december 31-i USD/GBP árfolyam 1,6561 volt, 2014. december 31-én pedig 1,5573. Mivel a klub adóssága a legutóbbi Bank of America refinanszírozás óta dollárban van, ez a piaci mozgás pillanatnyilag megtette hatását. Ez a klubtól független dolog, nyáron például kedvezett a gyengébb dollár, akkor csak kb. 1,7 volt a fonthoz képest. 1-2 tized változás az árfolyamban milliókkal tudja mozgatni a pillanatnyi adósságállományt. 

 

A teljes 2015 üzleti évre a várakozások nem változtak, a bevételt 385 és 395 millió font közé várják, az EBITDA-t pedig 90-95 millióra. BL nélkül azért ezek erõs számok, ezt Woodward is kiemelte a konferenciahíváson. A szezonra várják a Top Four finish-t és az FA kupában is áll még a csapat.

 

Premier League közvetítési jogok 

 

Lezajlott a 2016 és 2019 közti 3 Premier League szezonra az Egyesült Királyságra vonatkozó TV közvetítési jogok aukciója. A 2013-2016 közti ciklusban 3 milliárd fontot kapott a liga a Sky és BT párostól. Az új ciklusban 5,136 milliárd fontot fizetnek a TV társaságok szezononként 168 meccsért. Ez 70%-os növekedés, elemzõk 4 milliárdot vártak, én 4,5 milliárdot, végül 5 milliárd felett állt meg a licit. Az ok a Sky az aukción nem bízott semmit a véletlenre: a mostani ciklusban szezononként 116 meccsért fizettek 2,3 milliárd fontot, most 126 meccsért 4,176 milliárdot. Ez egyébként az egy cég által megvehetõ összes meccs, tehát alaposan felértékelték a meccseket.  

 

Másképp fogalmazva az elõzõ ciklusban a Sky egy meccsért 7,6 milliót fizetett, most több mint 11 milliót fognak. Eközben a rivális BT a jelenlegi 6,5 millió/meccs helyett fizetnek 7,6 milliót, õk tehát annyira nem növelték a licitet. Szezononként 42 meccsért fizetnek 960 millió fontot. Természetesen a Sky jobb megelõzni a bajt elve érthetõ, hiszen a Bajnokok Ligája jogokat elvitte a BT, így a PL-ben muszáj volt biztosra menni. Megszerezték az összes megvehetõ meccset, náluk marad a Super Sunday is. Más kérdés egyelõre a piac csodálkozik ennyire nagy ajánlatot tettek, miközben a BT alig emelte a licitet, és így a hírre a Sky részvénye esni is kezdett a tõzsdén, 900 millió font a cég tõzsdei értékébõl eltûnt. (a BT részvénye emelkedett) Egyelõre fogadkoznak az elõfizetõkre nem fogják áthárítani a jogok költségét, az átlag angol drukkernek így sem lesz könnyû dolga: az angol bajnokság többsége Sky-on, a Bajnokok Ligája a BT-n keresztül lesz látható. 

 

Újdonság, hogy ebben az új ciklusban már péntek este is lesznek angol bajnokik. A csapatok számára az új szerzõdés és majd a még folyamatban lévõ külföldi jogok eladási becslésével azt jelenti, a bajnok kaphat kb. 150-160 millió fontot, a kiesõ 100 milliót. Ez sok dolgot jelenthet: a plusz pénz eltûnik a transzferpiacon még drágább játékosok, még nagyobb fizetések formájában. Vajon melyik játékos fog elõször heti bruttó 500 ezer font fizetést kapni? Aston Villa és Hull City féle klubok is képesek lesznek a spanyol, portugál, olasz stb. piacon náluk híresebb kluboktól 20-30-40 millió eurós játékosokat vásárolni és az ottanihoz képest magasabb fizetéssel csábítani. A PL üzletével jól jár a Championship is. Az átlag 15 millió font bevételû klubok számára jelentõs összeget fog képviselni a kb. 5 millió font szolidaritási összeg. A PL kiesõk számára az ejtõernyõs csomagok szintén növekedni fognak, 4 évre elosztva 80 millió font. Az élmezõny számára legfõképp azt jelenti az új üzlet, hogy eltûnik a Real Madrid és a Barcelona egyéni TV szerzõdés eddigi elõnye. A PL modell az évek során folyamatosan bizonyított és fejlõdik, most itt az ideje az aratásnak. Az 5 milliárdos UK üzlet kapcsán a kluboknak kötelessége lenne a jegyárak formájában valamit visszaadni a drukkereknek, már vannak kezdeményezések pl. az idegenbeli jegyekért maximum csak 20 fontot kérhetnének, ingyenes utazást biztosítani, utánpótlásra költeni és városi pályák építése, közösségi programok stb. Remélhetõleg megvalósulnak az ilyen ötletek. De túl naivak se legyünk, 2010-2013 ciklushoz képest most 2013-2016 közt is a plusz bevétel többségét a játékosokra és a létesítmények fejlesztésére költötték a klubok. Messze van még a német jegyár Angliában, ami ott felülrõl jövõ szabály és saját érdeke is a kluboknak, Angliában piaci alapon lassan kell kikényszeríteni és egyelõre a kereslet-kínálat elv dönt. 

 

Az élõ meccsek jogain kívül a Match of the Day összefoglalók jogáért a BBC 204 millió fontot fizet, ez is 24 millió fonttal több a mostani ciklushoz képest. Tehát a Sky/BT/BBC trió összesen 5,3 milliárd fontot ad a PL-nek, ez utcahossznyi elõny a többi top ligához viszonyítva. És ne felejtsük el a külföldi közvetítési jogok aukciója még ezután jön, ahol szintén komoly növekedés várható fõleg az ázsiai és az USA piacon. Ha a UK 5,3 milliárd fonthoz várható külföldrõl még kb. 3-3,5 milliárd font becslés alapján, akkor összesen 8 milliárd font feletti összeget fog érni 3 PL szezon. 

 

Egyéb hírek 

 

Decemberben Edward Glazer 3 millió db MANU részvényt adott el a tõzsdén 15,36 dolláros árfolyamon. Kb. 46 millió dollárt keresett az üzleten, a hírek szerint új házat épít belõle. 

 

A januári átigazolási idõszakban érkezett ingyen Victor Valdes, El Fitouri a Salfordból és Andy Kellett a Boltonból egyelõre kölcsönbe. Távozott végre Anderson, Zahát sikerült eladni úgy hogy a vételára jó része visszajöhet, Vermijl és M. Keane is eladva. Néhány sajátnevelés kölcsönbe került: Johnstone, Amos, Janko, W. Keane, Lingard, Pearson, Rothwell. Érdekes, hogy Valdes miatt Lindegaard mégis maradt. Végül, de nem utolsósorban Fletcher: a klub tiszteletbõl ingyen elengedte, bár azt nem tudni esetleg szerepelt-e az alkuban, hogy cserébe a skót lemond a búcsúmeccs bevételérõl. Talán látjuk még egyszer United mezben. Sokáig a West Ham tûnt az új klubjának, de csak kölcsönbe akarták, a West Brom 2 és fél évre szerzõdtette további 1 év opcióval. Fletcher számára ez volt a jó döntés, rögtön csapatkapitány is lett és Sir Alex is ezt javasolta neki. Lehet nem mérhetõ más sajátnevelésekhez, de Fletcher is letette a névjegyét a Unitednél és komoly címeket szerzett. Fiatalon megküzdött a kritikákkal, aztán nagy bajnoki derbiken és fontos BL meccseken is megküzdött a legjobb ellenfelekkel és megküzdött egy szörnyû betegséggel is. Az akarat a legjobb képessége, mindig is úgy gondolom ha nincs a túlzó eltiltása és aztán a betegsége, akkor lehet a Barcelona ellen elveszített BL döntõk közül sikerült volna az egyik. 

 

A Glazer testvérek és Woodward bejelentették a következõ szezonban sem fogják emelni a bérletárakat. Ezzel együtt 6 szezonból 5 változatlan és az az egy is csak infláció követõ emelés volt. 

 

A Deloitte Football Money League 2015 kiadásában (13/14 szezon) a United második a bevétel szerinti listán 518 millió euróval. Real Madrid 545,5 millió euróval az elsõ. Még. Amint számolni lehet újra a BL bevétellel és 15/16 szezonban már elkezdõdik a világrekord Adidas szerzõdés, aztán 16/17 szezontól az új PL TV ciklus, egyszerûen a United hosszú idõre átveszi a Deloitte lista elsõ helyét. Érdemes nézni a listát évente, a Real Madrid ugyan 20-30 millióval növekszik, a Barcelona mostanában stagnál, hiszen az egyéni közvetési jogok nem növekednek olyan ütemben. A United és a Bayern üzleti modellje viszont egyre jobban meghozza gyümölcsét, és nagyobb ütemben növekednek. (fejlõdés szempontjából most a City és PSG hirtelen ugrásától tekintsünk el az arab tulajdonosi körbõl származó nyilvánvalóan nem piaci alapú szponzori bevételektõl) A Real Madridot sem kell félteni persze, FFP-nek teljesen megfelelnek, továbbra is remek üzleteket kötnek, pl. Microsoft. Viszont néhány vihart is kavar: a Bernabeu stadion névjogának araboknak eladása kb. hasonló nagyságrendû összegért, amennyit az Aon fizet a Unitednek a carringtoni edzõközpontért és edzõmez felületért. 

 

Új szponzorok a legutóbbi beszámoló óta: a Swissqoute globális online bróker partner lett, szintén globális partner az online játékokat készítõ KamaGames, az Emtel távközlési cég pedig regionális MUTV és digitális tartalom jogokat vett Mauritius szigetén. 

 

A MANU részvény a PL közvetítési jogok értékesítésének hírére rögtön 17 dollárra erõsödött.


hivatalos SEC, United és PL közlemények, Deloitte, The Guardian

Kövess minket Facebookon, Instagramon, Twitteren és YouTube-on is!



Támogasd adományoddal a ManUtdFanatics.hu működését!

Hozzászólások

Támogatás

Támogasd adományoddal
a ManUtdFanatics.hu működését!