Így készül Van Gaal a Liverpool ellen

A holland menedzser betekintést engedett abba, miként készül õ, és edzõi stábja a játékosokkal karöltve az olyan mérkõzésekre, mint a Liverpool ellen - számos megbeszélés, játéktervek kidolgozása, megfigyelések.


Részletesen megosztotta a sajtó képviselõivel Louis van Gaal, miként készül, és mennyire átgondolt folyamat elõz meg minden egyes Manchester United mérkõzést.

 

Mióta átvette az irányítást az Old Traffordon, a holland szakember kiegyensúlyozatlan idõszakot tudhat maga mögött, hiszen úgy kezdte például manchesteri karrierét, hogy kikapott elsõ bajnokiján, ráadásul hazai pályán, emellett pedig 4-0-s, megsemmisítõ vereséget szenvedett el csapatával a negyedosztályú MK Dons ellen a Ligakupa 2. fordulójában.

 

Azonban a múlt heti, másik top4 aspiráns Tottenham Hotspur ellen aratott 3-0-s gyõzelem a Vörös Ördögök idei leglenyûgözõbb teljesítményét hozta el a szezon során, növelve esélyeiket, hogy jövõre újra ott lehessenek a Bajnokok Ligájában.

 

A The Telegraphnak adott interjúban Van Gaal lépésrõl-lépésre ismertette, miként néz ki az õ, és edzõi stábja felkészülése az elõttük álló mérkõzésre, amelybe a megfigyelõi jelentések elemzése, az edzésmunka figyelemmel követése, és a pozícióról-pozícióra történõ játékterv kialakítása is beletartozik.

 

 

"A felkészülés mindig a megfigyelõnkkel, Paul Branddal kezdõdik, aki feltérképezi az ellenfelet, és aki kiválasztja a szükséges fotókat az ellenfél megfigyelésével foglalkozó Marcel Bouttal" - kezdte.

 

"Marcel Bout az adott mérkõzés elõtti két hétben mindig megnézi az ellenfelet, mert aztán ugyanolyan körülmények között fogunk játszani, akár otthon, akár idegenben."

 

"Ezt követõen Ryan Giggs elõadást tart a játékosoknak a Marcel Bout és Paul Brand által kiválasztott képianyag segítségével. Ezt követõen határozzuk meg a játéktervünket az elemzések alapján. Majd ezt át is beszéljük."

 

"A következõ napon mindezt ismertetjük a játékosokkal is. Ezt is Giggs csinálja. Szóval ez egy újabb találkozó a játékosokkal. Nekik figyelniük kell, mi pedig magyarázunk. Ezután edzésen gyakoroljuk a játéktervünket 11 a 11 játékos elleni szituációban. Ryan Giggs vezeti ilyenkor az ellenfelet. Õ elemezte ki õket."

 

 

"Az én csapatomat Albert Stuivenberg edzi. Majd különbözõ mintákat gyakorlunk be. Az edzéseket filmre vesszük. A következõ megbeszélés csapategységenként történik: külön beszélünk a védõkkel, a középpályásokkal, és a csatárokal. Ilyenkor Albert választja ki a képeket az edzésekrõl, de különbözõ korábbi mérkõzésekrõl is választ, ezzel is jobban magyarázva a játéktervünket."

 

"A rögzített szituációk! Elfelejtettem a rögzített szituációkat! Ez is 25 percig tart. Egy újabb megbeszélés. Ilyenkor én is jelen vagyok. Ezt Frans Hoek, a kapusedzõ szokta általában elvégezni. Ezt követõen kiválasztjuk, hogy mely játékos mely ellenfelet fogja majd a pályán. Ez újabb 25 percbe telik."

 

"A hotelben - újabb - megbeszélést tartunk, hogy pontosítsuk mit kell tennünk. Ezt követik az egyéni megbeszélések. Én különösen az egyéni megbeszélésekben veszek részt a játékosokkal, amelyet vagy a hotelben, vagy az itteni irodámban teszek meg. Ilyenkor nem mindegyik játékossal beszélek - ez múlik azon, hogy miért miként edzenek, hogy teljesítenek."

 

"Aztán jön a mérkõzés. Nem mondok semmit, csak egy mondatot a kezdõ sípszó elõtt. A félidõben elmondom, hogy min kell változtatni, vagy min kell javítanunk, de akkor nem mondok semmit, ha mindent rendben találtam. Ilyen is elõfordul. A mérkõzés utáni napon Albert Stuivenberg különbözõ jeleneteket választ ki a mérkõzésrõl. Ezt követõen kielemezzük a mérkõzést. Végigvesszük az egészet Alberttel."

 

"Az értékelésre sor kerül a játékosok jelenlétében is. Ez sokkal hosszabb, mint az elemzés, mert elõbbi 20-25 percig tart összesen. Az értékelés egy újabb találkozót jelent a játékosokkal."

 

"Kõkemény munkát igényel ez az edzõi stábtól. És a játékosoktól egyaránt. Ehhez nincsenek hozzászokva. A legtöbb játékos a megérzéseire hagyatkozik. Én több tudatosságot várok a gondolkodásukban, mert így a legjobb döntést hozhatják meg a pályán. A csapatért kell gondolkodniuk."


Goal.com

Kövess minket Facebookon, Instagramon, Twitteren és YouTube-on is!



Támogasd adományoddal a ManUtdFanatics.hu működését!

Hozzászólások

Támogatás

Támogasd adományoddal
a ManUtdFanatics.hu működését!