Ashley Young - padlóról a kezdõbe

Színészkedése miatt nem vágyott ismertségre tett szert, de Ashley Young feltámadása még Marouane Fellainién is egyértelmûen túltesz, amellyel bebetonozta magát Louis van Gaal kezdõcsapatába.


Amikor tavaly júliusban Louis van Gaal csapatába jelölte Ashley Youngot, valószínûleg eljött az a pillanat, amire a Manchester United szélsõje két hónapja várt, azt követõen, hogy hivatalosan is bejelentették a holland menedzser érkezését.

 

David Moyesnál kikerült a pikszisbõl, Roy Hodgson pedig nem vette figyelembe a válogatott behívók osztogatásakor, és azzal, hogy Louis van Gaal került a klub kispadjára, gyakorlatilag már sokan egy újabb elutasítást könyveltek el idõ elõtt a 29 éves játékos számára.

 

De ahelyett, hogy az Aston Villától 2011-ben 16 millió fontért szerzõdtetett játékost arról tájékoztatta volna, hogy az ideje lejárt Manchesterben, Van Gaal egyértelmûen kijelentette, hogy a keret egyik rangidõs játékosaként tekint Youngra, és arra ösztönözte, hogy vállalja a státuszából és tapasztalatából fakadó felelõsséget.

 

 

Abból a félelmi állapotból, hogy gyakorlatilag egy lépésnyire van a klubtól való távozást jelentõ ajtótól, Young egy pillanat alatt központi figurává nõtte ki magát újdonsült menedzsere terveiben, és azt megállapíthatjuk, hogy a hétvégén éppen egykori klubja, az Aston Villa ellen készülõ középpályásnál többet senki sem profitált az Old Traffordon történt edzõváltásból.

 

Marouane Fellaini többek számára meglepetést okozott reneszánszával ebben a szezonban, de Young újjászületése még a belgáét is felülmúlja, mert azért legalább voltak néhányan, akik sokat vártak az Evertontól az elõzõ idény nyári átigazolási idõszakának utolsó napján szerzõdtetett középpályástól.

 

Young, akit Sir Alex Ferguson legutóbbi életrajzi könyvének alapján "Ryan Giggs helyettesítésére szerzõdtettek", ezzel szemben a pályán, és azon kívül is egy egyértelmûen vesztes végkifejlettel kecsegtetõ harcot vívott, ugyanis már a szurkolók is kikezdték színészkedései miatt.

 

Moyes részérõl elmaradt, hogy a nyilvánosság elõtt is védelmébe vegye Youngot, miután 2013. szeptemberében sárga lapot kapott színészkedésért a Crystal Palace ellen, amely azonnal kettejük kapcsolatának megromlását eredményezte, a játékoshoz közel álló források szerint ugyanis mindezt tapintatlan hozzáállásnak vette a skót menedzser részérõl.

 

Azonban azt követõen, hogy Van Gaal teljes vállszélességel védelmébe vette Youngot egy Sunderland elleni mérkõzésen történt hasonló esetet után, amelyért a játékost ismét sárga lapos figyelmeztetésben részesítették, a Moyes és Young között nem létezõ bizalom biztosítottá vált az új menedzser és játékosa között.

 

 

Csapata szombati, Villa elleni kijelölésekor Van Gaal valószínûleg ismét számítani fog majd Youngra Angel Di Mariaval szemben a Manchester United középpályájának baloldalán, amely újabb bizonyítékául szolgálhat annak, hogy az angol játékos visszatért aktuális menedzsere kegyeibe.

 

Van Gaalt lenyûgözte, hogy Young azonnal készen állt arra, hogy a csapat felkészülési túráján szárnyvédõt játsszon, bár korábban még soha nem töltött be hasonló pozíciót, emellett Young is elismerte, bármit hajlandó megtenni azért, hogy biztosítsa jövõjét a Vörös Ördögöknél.

 

"Amikor a menedzser a szezon kezdetén arra kért minket, hogy csináljunk meg egy feladatot, igaz és õszinte volt azt illetõen, mit vár el tõlünk" - kezdte Young.

 

"Közölte velünk, hogy mindenki bizonyítási lehetõséget fog kapni, és csak rajtunk, játékosokon fog múlni, hogy egyértelmúen megtudjuk-e mutatni, mire vagyunk képesek."

 

"És a felkészülési szezonban alapvetõen megtudtam mutatni a menedzsernek, hogy képes vagyok játszani, legyen szó a szárnyvédõ, vagy éppen a szélsõ posztról."

 

"Nem hiszem, hogy az önbizalmam elillant volna azáltal, hogy az elõzõ szezonban nem játszottam, de valóban nem kaptam játéklehetõséget, és mint profi futballista, én minden héten a pályán akarok lenni."

 

"Amikor kimaradtam, nagyon csalódott voltam, de minden azon múlik, hogy az ilyen helyzeteket miként reagálod le, és amikor egy új menedzser érkezik, akkor õ talán majd másként látja a játékosokat, de nem fog róluk mindent tudni, amíg nem látja õket munka közben."

 

 

Miután Van Gaal a 4-4-3 javára mostanra végleg felhagyott a 3-5-2-es rendszerrel, amelyben Young szárnyvédõt játszott, Young nagyobb védekezésbeli tudatossága és fegyelmezettsége a brit átigazolási rekordot jelentõ, 59.7 millió fontért szerzõdtett Angel Di Maria kiszorulását eredményezte a Manchester United kezdõcsapatából.

 

Az õ teljesítménye elõsegítette, hogy Young visszaszerezze a szurkolók támogatását, illetve egy angol válogatott behívó is kinézhet számára a nyári, Írország és Szlovénia elleni mérkõzésekre, egy új United-szerzõdéssel karöltve, amely 12 hónappal korábban még esélytelennek tûnt, de nemsokára szerzõdésének utolsó évébe lépve számítani lehet rá.

 

Egy szerzõdéshosszabbítással Young a harmincas évei elejét is a Unitedben tölthetné, és elismerte, hogy rangaidõssége okán megfontoltan kell játszania Van Gaal gépezetében.

 

"Körülnéztem, és arra gondoltam, benne vagyok abban a hat-hét játékosban, akik a legrégebb óta szolgálják a klubot most" - tette hozzá.

 

"Ha olyanok távoznak, mint Vida [Nemanja Vidic], Rio [Rio Ferdinand] és [Patrice] Evra, akik nem csak egyéniségek, de egyben a csapat vezérei voltak, másoknak kell átvenni a helyüket, és feljebb lépniük, ez pedig egyértelmûen megtörtént."


Telegraph

Kövess minket Facebookon, Instagramon, Twitteren és YouTube-on is!



Támogasd adományoddal a ManUtdFanatics.hu működését!

Hozzászólások

Támogatás

Támogasd adományoddal
a ManUtdFanatics.hu működését!