Átigazolási listák: Rekordigazolások

Az átigazolási listák sorozat harmadik felvonásaként a Manchester United utolsó 10 rekordigazolását mutatjuk be nektek a ManUtd.com jóvoltából.


1. Roy Keane (Nottingham Forest - 1993.07.19., 3,75 millió font): Sir Alex Ferguson lecsapott és a United történetének legkiválóbb kapitányát hozta a klubhoz. A transzfernek a Balckburn Rovers itta meg a levét, mert már körvonalazódott, hogy Keane hozzájuk igazol 4 millió fontért. Mielõtt azonban az üzlet nyélbeüttetett volna, Sir Alex felhívta telefonon és meggyõzte, hogy a Unitedet válassza és mint tudjuk, Roy jött is 3,75 millió fontért, ami akkor brit rekordnak számított. Keane késõbb azt nyilatkozta, hogy abban a pillanatban tudta, hogy soha nem fog máshová aláírni.

 

 

2. Andy Cole (Newcastle - 1995.01.12., 6 millió font + Keith Gillespie): A United rajongói nagy ovációval fogadták a téli transzfer hírét, mikor kiderült, hogy Ferguson a csapathoz csábította Colet. Az átigazolást azonban egy másik tehetség bánta, aki pedig a Szarkákhoz került. "Többször elmondtam annak idején, hogy csak egy csapat kedvéért vagyok hajlandó elhagyni a Newcastle Unitedet" - mondta Cole.

 

3. Jaap Stam (PSV Eindhoven - 1998.07.01., 10,75 millió font): Sir Alex már jóideje figyelte a kõkemény holland védõt, mielõtt 1998-ban leigazolta volna. Stamnak pénzrõl is le kellett mondani a transzfer miatt, ám a késõbbiek során minden bizonnyal ez feledésbe merült és más emlékek maradtak meg számára. A klub akkori elnöke, Martin Edwards a következõket mondta: "Életem legkönnyebb tárgyalása volt. Jaap a klub fizetési struktúrája miatt rengeteg pénzrõl lemondott, így õ lett a Premier League legdrágább védõje. Bár ez a rekordstátusza nem tartott túl sokáig."

 

4. Dwight Yorke (Aston Villa - 1998.08.20., 12,6 millió font): A védelem megerõsítése után Sir Alex Ferguson nekifogott, hogy a csapat támadósorát is rendbe szedje. Egy újabb rekordigazolás következett, mely mint bebizonyosodott, ismét remek döntés volt a skót szekember részérõl. A United elsõ ajánlatát még ugyan a Villa visszautasította, ám a következõ megkeresésre már nem tudtak nemet mondani. "Az út vége" - nyilatkozta Yorke. "Mindig is ezt szerettem volna. Lehetõséget, hogy a világ legnagyobb klubjában játszhassak."

 

5. Ruud van Nistelrooy (PSV Eindhoven - 2001.07.01., 19 millió font): Sir Alex annyira csodálta a holland támadó játékát, hogy annak ellenére meg akarta szerezni, hogy a 2000 áprilisában nem sikerült orvosi vizsgálat ellenére is ragaszkodott hozzá. Nistelrooy ugyanis az orvosi után keresztszalag sérülést szenvedett a PSV edzésén. Ferguson kapcsolatban maradt vele és egy éven keresztül figyelték gyógyulását, fejlõdését, majd Ruud jött, látott és gyõzött. Az ajánlatra pedig a PSV sem tudott nemet mondani. "Már akkor a Unitedért dobogott a szívem mikor megtudtam, hogy érdeklõdnek irántam" - mondta Nistelrooy. "Csak itt tudtam elképzelni a jövõmet és nagyon örültem, hogy bekövetkezett." A United vezérigazgatója, Peter Kenyon hozzátette: "Ruud sok pénzbe került, de ez is mutatja, hogy mennyire eltökéltek vagyunk a csapat építése ügyében."

 

 

6. Juan Sebastian Veron (Lazio - 2001.07.21., 28,1 millió font): 2001 nyarán a klub több átigazolási rekordot is megdöntött. Az argentin játékosért fizetett 28,1 millió font 13 millióval több volt, mint amennyit a Newcastle fizetett 1996 júliusában a Blackburnnek Alan Shearerért cserébe. Ám még mindig elmaradt az összeg a Real Madrid által Zinedine Zidanera elköltött 48 millió fontjából, melynek a Juventus akkor nagyon örült.

 

7. Rio Ferdinand (Leeds United - 2002.07.23., 29,1 millió font): A 23 éves védõ sorsa is megpecsételõdött 2002-ben. Sir Alex õt is sokáig figyelte. Olyannyira, hogy már 17 évesen is meg akarta szerezni. Akkor is lett volna rá esély, amikor a Leedshez ment. Viszont 2002-ben már nem volt visszaút. "Most, hogy itt van, rengeteget fog tanulni és nagy hatalommal fog bírni a védelemben" - mondta Ferguson. Rio átigazolása napján hozzátette: "Az átigazolási összeg nem nehezedett rám teherként. Nem ezzel kellett foglalkoznom. A mai nap az egyetlen, amikor beszélek errõl."

 

8. Dimitar Berbatov (Tottenham - 2008.09.01., 30 millió font): A Unitednek nagy kihívás volt megszerezni a bolgár támadót. Heteken keresztül tárgyalások folytak és csupán az átigazolási idõszak utolsó napján sikerült tetõ alá hozni az üzletet. Sir Alex Ferguson a következõket nyilatkozta: "Ez egy kulcsfontosságú igazolás. Dimitar az egyik legjobb támadó a világon. Stílusa és képességei új dimenziókat nyitnak meg elõttünk."

 

9. Juan Mata (Chelsea - 2014.01.25., 37,1 millió font): Az apró spanyol, mint a United legújabb rekordigazolása, stílusosan, helikopterrel érkezett meg az Aon Training Complexhez átigazolásának napján. A United elõször csak annyit jelentett be, hogy sikerült a Chelseavel megállapodni, az orvosi még javában zajlott, majd estére már a játékost is bemutatták, aki a következõket nyilatkozta: "Nagyon örülök, hogy csatlakozhatok a Unitedhez. Ez a tökéletes hely számomra és nagyon izgatott vagyok. Szeretnék részese lenni a klub történelmének."

 

 

10. Angel Di Maria (Real Madrid - 2014.08.26., 59,7 millió font): Louis van Gaal érkezése után hamar aktív ténykedésbe is kezdett, melynek eredménye egy újabb brit rekordott jelentõ átigazolás volt. Egészen eddig a Chelsea tartotta a rekordot Fernando Torres 50 millió fontos szerzõdtetésével. Az argentin klasszist a nyár folyamán több csapattal is összeboronálták, sõt, sokáig úgy hírlett, hogy a Manchester City játékosa lesz. Az átigazolási összegrõl Angel is nyilatkozott: "Engem ez nem zavar. Az egy tény, hogy mennyit fizetett a klub a Realnak. Nekem azon kell dolgoznom, hogy a legjobbat hozzam ki magamból a United számára."


manutd.com

Kövess minket Facebookon, Instagramon, Twitteren és YouTube-on is!



Támogasd adományoddal a ManUtdFanatics.hu működését!

Hozzászólások

Támogatás

Támogasd adományoddal
a ManUtdFanatics.hu működését!