Játékosprofil: Morgan Schneiderlin

Nyerjünk egy kis betekintést Morgan Schneiderlin eddigi pályájába, ami épp olyan nagy ívû, mint amilyen meggyõzõ mióta elhagyta hazáját 2008-ban a Southampton kedvéért.


Schneiderlin még akkor keltette fel a Szentek érdeklõdését, amikor nevelõ együttesének, a helyi RC Strasbourgnak ranglétráit mászta meg rendre több, mintsem kevesebb sikerrel, és ahol mindössze 5 felnõtt meccsen elég volt szerepelnie, mire a szigetországba szerzõdtették volna.

 

Már 18 évesen rendkívüli érettséget mutatott a középpályás fiatalkora ellenére. Az angol szurkolók elsõ ízben 2006 szeptemberében vehették szemügyre a játékát, amikor is Schneiderlin az U18-as francia válogatottal szerepelt egy barátságos meccs keretében a Victoria Park gyepén, azaz a Hartlepool stadionjában. Pályára lépett ezen kívül az U16-os és az U17-es korosztályos válogatottakban, késõbb pedig az U19-eseknél is.

 

Schneiderlin a Southamptonban 2008 augusztusában debütált a Cardiff City ellen, elsõ szezonja a St. Mary's-ben azonban csalódással zárult, hiszen a klub kiesett a League One-ba. A pletykák ellenére, miszerint a 3. vonalba való visszacsúszás arra készteti majd, hogy eligazoljon csapatától, Schneiderlin vállalta a visszajutás támasztotta kihívást. Elsõ gólját a klub színeiben 2010 áprilisában jegyezte, a csapat Bristol Rovers elleni 5-1-es gyõzelme alkalmával, mely csak egy volt az összesen 37 szereplése közül a 2009/10-es idényben.

 

Idõközben alapemberévé vált a Southamptonnak, és hozzásegítette csapatát a 2010/11-es szezon végére ahhoz, hogy kiharcolják a feljutást, a soron következõ, 2011/12-es Championship szezonban pedig már nemes egyszerûséggel a hátán vitte csapatát. Egy nagyszerû szezon végül azt eredményezte, hogy zsinórban a 2. idényben is sikerült egy osztállyal feljebb lépniük, ezúttal már a Premier League mezõnyébe.

 

 

Schneiderlin számára tehát eljött a nagy lehetõség, hogy letesztelje magát a legmagasabb szinten és ahogy telt múlt az idõ, egyre erõsebb és jobb játékossá vált. Idegenben elõtte már szerzett gólt a Southamptonban, de a St. Mary's-ben elõször 2012 augusztusában talált be az ellenfél, éppen a United hálójába. Igaz ezen az emlékezetes összecsapáson végül a Vörös Ördögök örülhettek, hiszen Robin Van Persie mesterhármasával a United 3-2 arányban tudott diadalmaskodni. Schneiderlin ebben a szezonban mindössze 2 bajnokit hagyott ki, a Southampton pedig a 14. helyen zárt. A játékos teljesítménye mindenkiben nagy elismerést váltott ki, aminek kézzel fogható alapja volt többek közt, hogy a 2012/13-as szezonban az õ neve mellett szerepelt a legtöbb szám a szerelések és labdaszerzések statisztikái mellett. Nem meglepõ hát, hogy õt választották meg az év játékosának a Southampton szurkolói és csapattársai egyaránt.

 

Az újabb, 2013/14-es szezonban Schneiderlin 36-szor öltötte magára klubja mezét és végül a 9. helyen végeztek, valamint életében elõször behívták a francia felnõtt válogatottba is, miután Didier Deschamps szövetségi kapitány bizalmatt szavazott neki a végül 0-0-s döntetlennel zárult, Jamaika elleni meccsre júniusban. Az ezt követõ brazíliai világbajnokságon egyszer lépett pályára, egy újabb 0-0-s döntetlen alkalmával, ezúttal Ecuador ellen, mely meccsen késõbbi Unitedes csapattársát, Antonio Valenciát a játékvezetõ kiállította.

 

Schneiderlin aztán klubjához visszatérve ott folytatta remek szereplését a 2014/15-ös bajnokságban, ahol tavasszal abbahagyta, a szezon végére 25 meccsen képviselte a Szenteket, a Southampton pedig a 7. helyet csípte el, kiharcolva ezzel az Európa-liga szereplést.

 

Mára a United francia játékosának, aki egyébként Louis van Gaal 5. igazolása volt 2015 nyarán, már a Bajnokok Ligájába is alkalma volt belekóstolni, az elkövetkezõ idõszakban pedig újabb és újabb tapasztalatokat szerezve és remélhetõleg sikereket elérve gazdagíthatja majd érdemeit.

 

NÉVJEGY:

 

NÉV: MORGAN SCHNEIDERLIN

MEZSZÁM: 28

SZÜLETÉSI IDÕ: 1989.11.08.

SZÜLETÉSI HELY: FRANCIAORSZÁG, ZELLWILLER

POSZT: KÖZÉPPÁLYÁS

A UNITEDHEZ IGAZOLT: 2015.07.12.

ELÕZÕ KLUBJA: SOUTHAMPTON

NEMZETISÉG: FRANCIA

DEBÜTÁLT A UNITEDBEN: 2015.08.08. TOTTENHAM ELLEN

VIDEÓÖSSZEÁLLÍTÁS: KATT!


manutd.com

Kövess minket Facebookon, Instagramon, Twitteren és YouTube-on is!



Támogasd adományoddal a ManUtdFanatics.hu működését!

Hozzászólások

Támogatás

Támogasd adományoddal
a ManUtdFanatics.hu működését!