Manchester United 2016 harmadik negyedév jelentés

2016. május 13-án bejelentették a január, február, március hónapokra szóló Q3 pénzügyi eredményeket, ezzel ismert az üzleti év 9 hónapja.


 

Ahogy a fenti táblázatban látható a meccsnapi és média bevételek újra normálisak a tavalyi BL nélküli szezonhoz képest. Viszont az Upton Park búcsúmeccsén elszenvedett vereség a West Hamtõl azt jelenti gyakorlatilag újabb BL nélküli év vár a csapatra. Ez kb. 30 millió font kiesést fog jelenteni csak média bevételben. Összesen kb. 38-39 milliós hiány várható. A kereskedelmi bevétel növekedése évrõl évre elképesztõ, 9 hónapot nézve már 203 millió font eredményt jelentenek a szponzorok. Viszonyításként a 2015 teljes üzleti évben volt 197 millió. Danke schön Adidas! A szerzõdés BL záradéka alapján egy év kihagyás még nem jár következményekkel, egymás után két év hiányzás után csökkentenék az évi 75 millió fontot 30%-kal, tehát még akkor is kapna a klub több mint 52 milliót. A teljes bevétel 30%-kal lett több.

 

A bérek emelkedése tavalyhoz képest normális a BL szereplés miatt, illetve a hosszabbítások miatt pl. De Gea új szerzõdése és fizetésemelése. A több meccs miatt az egyéb mûködési költségek is emelkedtek. Az alkalmazotti létszám 797 fõ, a fizetés-bevétel arány több mint kiváló 45%. A két nem készpénzes tétel közül az értékcsökkenés változatlan, a játékosok regisztrációjának amortizációs költsége csökkent Di Maria és Van Persie távozásával. Kivételes költség nem volt. Az EBITDA (kamat, adó, értékcsökkenés és amortizáció elõtti eredmény) negyedéves szinten 45 millió, 9 hónapot nézve több mint 142 millió font, ez 62%-os növekedés. A nettó pénzügyi költség csökkent köszönhetõen az adósság korábbi refinanszírozásának. Az adózás elõtti profit közel 20 millió a negyedévben, a módosított pedig közel 12 millió. 9 hónapnál 32 millió font. Készpénzzel 104 millió font, ebbõl kb. 45 millió font a tavaly nyári új hitel eredménye.

 

A cash flow táblázatban szerepel a második osztalékfizetés. Március 10-én több mint 10 millió fontot kaptak a részvényesek. A következõ osztalékfizetés júniusban 0,045 dollár részvényenként. Aztán módosítják az osztalék kifizetését, negyedévek helyett évente kétszer (január, június) kapnak 0,09 dollár osztalékot a részvényesek.

 

 

Konferenciahívás és egyéb hírek

 

Általánosságban a PL szezon lefolyásáról Woodward kiemelte ami történt bizonyítja miért a Premier League a legnépszerûbb bajnokság. A United szezonjáról a BL hiányzás anyagi következményérõl volt szó feljebb. Az elemzõk gratuláltak az újabb rekord pénzügyi eredményhez, viszont Van Gaal sorsáról nem lehetett kérdezni és a Mourinho pletykákról sem. Az FA kupa döntõjét izgatottan várják, különleges trófea lenne. Az utánpótlás dicsérete nem maradt el, az U21 csapat ismét bajnok lett úgy több játékos az elsõ csapat sérülései miatt felkerült. Woodward kiemelte Lingard, Rashford és Borthwick-Jackson 8 éves koruk óta a klubnál vannak. Rashford berobbanása lenyûgözte Woodwardot is.

 

Mint ismert az utánpótlás rendszer felmérése után Nicky Butt lett az akadémia új vezetõje. Az új struktúrában John Murtough a Head of Football Development posztot tölti be, õ 2013 decemberében csatlakozott a klubhoz, korábban a PL utánpótlás reformján dolgozott. A transzferpiacra ismét készülnek, a cél továbbra is bajnokcsapat építése. Az üzleti dolgokra térve felsorolta az elõzõ jelentésben már említett új szerzõdéseket: Columbia kabátok, Gulf Oil, 20th Century Fox filmstúdió globális szponzorok, a meglévõ Swissquote és Yanmar hosszabbítás is a negyedév során történt. Két regionális üzlet: Sina Sport Kínában MUTV jogokról és YouC1000 üdítõital Indonéziában.

 

A nyári ázsiai túra kapcsán Woodward a londoni és hongkongi kereskedelmi iroda munkáját köszönte meg. A digitális megújulásról annyit mondott az IT partner HCL dolgozik rajta, készül az új honlap és app. Bõvebben a szeptemberi híváson fog errõl beszélni.

 

Az Adidas BL záradékról ismét elmondta egymás után két szezonban kell hiányozni a büntetéshez, ami kb. 22 millió font lenne. Ráadásul a készpénz hatása ekkor sem lenne annyira negatív, mivel a szerzõdés maradék futamidejére eloszlana ez a büntetés. A Chevrolet összeg csak a PL-bõl való kieséskor csökkenne. A Megastore saját üzemeltetésével elégedettek, a Nike szerzõdésben ez ki volt szervezve, most az Adidas üzletnél visszakerült a klubhoz.

 

A nyártól induló új 3 éves PL TV szerzõdés nemzetközi része kb. 40%-kal emelkedik az elõzõ ciklushoz képest. Egy kis kitérõvel ilyenkor szeretek visszatekinteni a bejelentés ismeretében visszanézni a korábbi tippem. A 2015 üzleti év beszámolóban ezt írtam: „Az Egyesült Királyságból a Sky, BT, BBC révén 5,3 milliárd már biztos 70%-os növekedéssel, a külföldi jogok aukciója 2015 végén, 2016 elején zárulhat le szerte a világban. Az elemzõk 30%-os növekedéssel számolnak, én kicsit optimistább vagyok.”

 

Most Woodwardék információja alapján a „kicsit optimistább” rész plusz 10%-ot jelent. A UK és külföldi jogok értéke együtt közel 8,5 milliárd font. Természetesen már a 30%- növekedés is fantasztikusnak számít, de így még jobb. Szezononként így a bajnok min. kaphat 150 milliót, és egy kiesõjelölt is 100 milliót. (tényleges kiesõk még ejtõernyõs csomagot is) Ennek hírére a csapatok megállapodtak az új szezontól 30 font lehet maximum egy idegenbeli jegy ára, támogatva az utazó drukkereket. A londoni csapatok eddigi árai alapján már ez is jó kedvezmény, bár az eredeti elképzelés tavaly még 20 font volt.

 

A MANU részvény az év eleji kedvezõtlen világgazdasági hírek miatt hónapokra visszaesett a 14 dolláros szintre. Áprilisban egy hirtelen emelkedéssel pár nap alatt visszakapaszkodott:

 

 

A magyarázat Ron Baron áprilisban egy rovatában a következõket írta: „Mi 10%-ot birtoklunk. A labdarúgás a világ legnépszerûbb sportja. Mintha 40 Super Bowl lenne. Ahogy újítják a szerzõdéseket mindig több médiabevételt érnek el. Amikor 2013-ban MANU részvényeket vettünk 577 millió dollár bevételük volt, 2020-ra 1,2 milliárd dollárt várunk. Szerintem a klub értéke 6-7 milliárd dollár lesz. A részvény 40 dollárt is érhet.”

 

Azt nem tudom lesz-e 40 dollár a részvény ára ahogy Baron jósolja, de a cikke utáni héten pár nap alatt ledolgozta a részvény a több hónapos esést. A befektetõi bizalom adott.

 

Befejezésül ez az elsõ üzleti év, hogy együtt szerepel a három nagy szponzor a számításoknál: az Adidas évi 75 millió, General Motors (Chevrolet) évi 50 millió, Aon (Carrington, edzõmez, biztosítás) évi 20 millió font. Így a teljes üzleti évre a várakozások: 500-510 millió font bevétel és 178-188 millió EBITDA. Jövõre jön az új PL összeg, viszont úgy néz ki nem lesz BL bevétel.

 

(forrás: Q3 beszámoló, konferenciahívás)


Kövess minket Facebookon, Instagramon, Twitteren és YouTube-on is!



Támogasd adományoddal a ManUtdFanatics.hu működését!

Hozzászólások

Támogatás

Támogasd adományoddal
a ManUtdFanatics.hu működését!