Hogyan nézhet ki a középpálya a következõ szezonban?

Jose Mourinho egész pályafutása alatt jól kidolgozott felállást alkalmazott a középpályán.


Portugáliában, Angliában, Olaszországban és Spanyolországban is bajnoki címet szerzett, mellette kétszer nyerte el a Bajnokok Ligáját, így Mourinho módszere kipróbált és bevált.

 

Ez az egyik oka, hogy az elõzõ havi kinevezésekor Ed Woodward a világ egyik legjobb menedzsereként jellemezte a portugált.

 

Míg Louis van Gaal próbálkozott a háromvédõs rendszerrel is, addig Mourinho a négy játékosból álló védelmi vonalat szereti úgy, hogy a legtöbb taktikai változtatást a középpályán alkalmazta. Ebben a cikkben megnézzük, milyen rendszereket is alkalmazott a múltban a Vörös Ördögök új menedzsere és milyen közéépályával küldheti ki a Unitedet a következõ szezonban.

 

 

4-2-3-1

 

Bár sokak szerint Mourinhót a 4-3-3-as felállással lehet azonosítani, õ maga a 4-2-3-1-et kedveli leginkább.

 

Már a Portónál is alkalmazta idõnként, majd ezzel nyerte el második BL-címét. Akkor az Interben Wesley Sneijder játszott 10-es poszton Esteban Cambiasso és Javier Zanetti elõtt. A Chelsea-nél töltött második idõszakát úgy kezdte, hogy a középpályára betette Ramirest és Frank Lampardot, eléjük pedig Oscart - ez vezetett oda, hogy Juan Mata távozott a londoniaktól.

 

Mata egy lehetõség lehet a következõ szezonban a 10-es posztra, de versenyeznie kell Wayne Rooney-val és esetleg Henrikh Mkhitaryannal, ha érkezik a Borussia Dortmundtól.

 

 

4-3-3

 

Az egyik ok, amiért Mourinho annyira imádja a 4-2-3-1-et az, hogy könnyedén átállhat 4-3-3-ba.

 

A védelem elõtti két középpályást ilyenkor egy váltja - elsõ londoni idõszakában Claude Makelele, míg a Real Madridnál Xabi Alonso töltötte be ezt a posztot - és kettõ van feljebb tolva.

 

Mourinho három játékost örökölt meg, akik képesek erre a feladatra: Morgan Schneiderlin, Bastian Schweinsteiger, Michael Carrick.

 

 

Korábban nagyon dicsérte a német középpályást, a 34 éves Carricket pedig a klubnál tartotta most, új szerzõdést adva neki.

 

 

4-3-1-2

 

Mourinho négy középsõ középpályással állt fel a Portóval, de olykor gyémánt alakzatban tette fel õket.

 

Amikor 2010-ben átvette a Real Madrid irányítását, majd 2013-ban másodjára a Chelsea-t, akkor két kimondott csatárral állt fel, ha gólt kellett szerezniük. 2004-ben, a Bajnokok Ligája döntõjében a Porto ilyen középpályával állt fel: Costinha, Pedro Mendes, Maniche és Deco. 

 

A védekezõ középpályás és a 10-es poszt közti ingázó feladatra Ander Herrera lehet megfelelõ azok közül, akiket Mourinho megörökölt, de ha igazolna valakit erre a feladatra, akkor Paul Pogba lehetne a legjobb választás.

 

 


Manchester Evening News

Kövess minket Facebookon, Instagramon, Twitteren és YouTube-on is!



Támogasd adományoddal a ManUtdFanatics.hu működését!

Hozzászólások

Támogatás

Támogasd adományoddal
a ManUtdFanatics.hu működését!