Ander: Az én Bilbaóm

Ander Herrera Bilbaóban született és bár fiatalon elment onnan, rendszeresen visszatér oda, hogy meglátogassa családját. Ebben a cikkben Herrera bemutatja a várost és mesél arról, korábbi klubja, az Athletic mennyire beleivódott a település kultúrájába.


Bilbaóban születtél. Milyen város ez valójában?
Olyan város, mely rengeteget fejlõdött az elmúlt tíz évben; lenyûgözõ növekedés történt. Néhány éve elég unalmas város volt - kicsit iparvárosnak is mondható, sok gyárral és talán túl sok szennyezéssel, de azt hiszem, a baszk kormány sokat dolgozott a város javításán és fantasztikusan sikerült. Sokat esik - na nem annyit, mint Manchesterben, de esik az esõ! Nagyszerû élmény ellátogatni. Számos látványosság van, az emberek nagyon kedvesek és ott van a San Mamés, az Athletic Club stadionja, amit szintén meg lehet látogatni.

 

Mint a baszk régió legnagyobb városa, kozmopolita hangulat uralkodik ott kultúrák keveredésével?
Igen, ahogy mondod, nagyon nemzetközi város. Mikor még ott laktam, rengeteg külföldit láttam, akik a városba látogattak - nagyon híres a Guggenheim Múzeum és nagy vonzereje van a városnak a túristák felé. Az étel is az egyik ok, amiért sokan ellátogatnak a baszk régióba. Bilbaóiként úgy vélem, az itteni gasztronómia Spanyolország legjobbja, az emberek nagyon élvezhetik azt. Rengeteg a látnivaló és a világ minden tájáról érkeznek látogatók. Nagyon sokan élvezik a baszk területeket, különösen Bilbaót.

 

 

De fiatalon elmentél onnan...
Igen, ott születtem, de azonnal elkerültem onnan. Elõször Vigóban éltem három évet, amely Galíciában van, utána Zaragózába kerültem édesapám munkája miatt. De minden nyáron elmentem Bilbaóba meglátogatni a családomat. Zaragóza Madrid és Barcelona között van, kicsit olyan, mint Bilbaó, bár utóbbihoz közel van a tenger. Sok szép strandja van és milliónyi lehetõség van, mint például a szörfözés - nagyon sokan ûzik ezt a sportot. Szerintem Bilbao egy nagyon jó város arra, hogy valaki ott nevelkedjen fel; remek az oktatás és magas az életszínvonal. Ahogy már korábban mondtam, fantaszikus az a munka, amit a baszk kormány tett a településért, különösen az én szemszögembõl, mert az Athletic Club nagyon fontos része a társadalomnak. Amit a legjobban imádok Bilbaóban az az, hogy az itteniek kötõdnek a baszk földhöz és az Athletic Clubhoz is. Nehéz olyan srácot találni, aki Barcelona vagy Real Madrid mezben rohangál. 

 

Mesélj kicsit a bilbaói fesztiválokról, például a Semana Grandéról!
A Semana Grande Bilbao legreprezentatívabb eseménye. Nagyon lenyûgözõ ünnepség, azon a héten mindenki az utcákon van. Még nem volt szerencsém kiélvezni azt, mert amikor esélyem lett volna rá, meccset játszottunk, de olyankor nagyon más a környezet. A stadion különbözõ színekben pompázik, az emberekben sokkal nagyobb a lelkesedés és ha valaki Bilbaóba szeretne látogatni, augusztus utolsó hete nagyon jó lehetõség.

 

 

Sokat tudsz a bilbaói kéttannyelvû oktatásról?
Az igazság az, hogy én Zaragózában tanultam, így nem tudok errõl sokat mesélni, de az Athletic-nél lévõ csapattársaim, akik Bilbaóban tanultak, nagyon jól beszélnek baszkul is. Nagyon fontosnak tartom, hogy ismerd saját nyelved és a szokásokat, miközben mindig tiszteletben tartod más kultúrák szokásait. Szerintem remek munkát végeztek ebben az értelemben, de többet nem igazán tudok mondani errõl, mert nem Bilbaóban jártam iskolába.

 

Bilbaóban - mint ahogy Spanyolországban is - a labdarúgás a legnagyobb sport. Te egy mûértõ vagy a fociban, de mennyire megszállottak az ottani emberek a játék iránt?
Lenyûgözõ dolog és olyan valami, amit átéltem. Ami leginkább meglepett Bilbaóban, hogy szinte mindenki imádja a labdarúgást, de ha mégsem, az Athletic Clubot biztosan. Ellentmondásos, de ez az igazság. Bilbaóban rengetegen szurkolnak az Athletic-nek, olyanok is, akik nem annyira szeretik a focit, ez sokat elmond az ottani emberekrõl. Volt olyan, hogy 60-70 éves hölgyek állítottak le az utcán, puszit adtak és körülujjongtak. Ez meglepõ, mert általában az idõsebb nénik nem néznek sok focit, vagy Athletic meccset, de Bilbaó különleges ebben is, és jó látni, hogy az idõsebbek is szurkolnak a csapatnak, vagy épp téged éltetnek az utcán. Úgy érzik, te az övék vagy. Nagyon szép dolog ez Bilbaóban. Úgy gondolom, ez nagyon fontos, mert ha úgy szeretsz dolgokat, mintha a sajátod lenne, akkor jobbá válsz.


Manutd.com

Kövess minket Facebookon, Instagramon, Twitteren és YouTube-on is!



Támogasd adományoddal a ManUtdFanatics.hu működését!

Hozzászólások

Támogatás

Támogasd adományoddal
a ManUtdFanatics.hu működését!