Melyik poszton a legjobb Mkhitaryan?

A Manchester United legújabb igazolása, Henrikh Mkhitaryan pályafutása alatt több poszton is szerepelt, így számos választási lehetõséget kínál Jose Mourinho menedzsernek.


A szurkolók már nagyon várják, vajon a menedzser mely poszton szerepelteti majd az örményt, ám a Borussia Dortmundnál eltöltött három szezonja azt sugallja, legjobban a szélen képes teljesíteni. Legutóbb azonban a jobbról többször váltott bal szélre, ám mindkét pozícióban játszva kiemelkedõ számokat produkált.
 

Ugyanis a jobb szélen lejátszott 24 találkozó alatt 10 gólt lõtt, valamint 17 gólpasszt osztott ki, míg az ellenkezõ szélen 21 alkalommal lépett pályára, ami alatt 12-12 gól és gólpassz jött össze neki. Hat alkalommal támadó középpályást játszott, egyszer pedig visszavont csatárt - még októberben a Bayern elleni, idegenben elszenvedett 1-5 alatt, amikor Adnan Januzaj a padról állt be.

 

A 2014/15-ös szezonban többször játszott a jobb szélen (22), mint a balon (16), míg elsõ németországi szezonjában legtöbbször középsõ támadó középpályásként számoltak vele. A 27 éves játékos egy alkalommal focizott a Dortmund színeiben a középpályán mélyebben, de leginkább rá a kreativitás és az elõre gondolkodás jellemzõ.

 

Szóval csak a legutóbbi két szezonja alatt vált top szélsõvé. Elõtte a Shakhtarnál is támadó középpályást játszott, aki középrõl osztogatott. Ez volt az a poszt, ahol leginkább meg tudta mutatni, milyen intelligens játékos és mekkora hatást tud gyakorolni a mérkõzésre, ahelyett, hogy kikerült volna szélre, oda, ahol Ryan Giggs vagy Andrei Kanchelskis játszott a Unitedben annak idején. 

 

 

Válogatott szinten sokoldalúsága még hangsúlyosabbá válik. Egyértelmûen õ a legfõbb játékos, a kapitány, aki hatalmas terhet hordoz a vállán, fix szerepköre azonban nincs. A legutóbbi négy fellépése során mindig más és más poszton játszott (támadó középpályás, középsõ középpályás, bal szélsõ és jobb szélsõ). Néhány komoly téttel bíró találkozón egy ortodox középpályás szerepkörben focizott, de 2013-ban és 2014-ben a dánok ellen középcsatár pozícióban kellett játszania.

 

Egy talán biztos, legújabb szerzeményét nem fogja csatárként alkalmazni Mourinho, sokkal inkább szélre teheti õt, hiszen mindkét szárnyon egyformán hatékony tud lenni. Attól függõen, a menedzser épp milyen taktikát alkalmaz, Mkhitaryannak készen kell állnia, hogy a támadásokhoz hozzátegye azt, ami szükséges és híres intelligenciájával elvégezze a menedzser utasításait.

 


Manutd.com

Kövess minket Facebookon, Instagramon, Twitteren és YouTube-on is!



Támogasd adományoddal a ManUtdFanatics.hu működését!

Hozzászólások

Támogatás

Támogasd adományoddal
a ManUtdFanatics.hu működését!