Rui Faria: Hûséges asszisztens, fitnesz guru és harci kutya

Jose Mourinho már elkezdte munkáját a Manchester Unitednél, ahova számos megbízható követõjét magával vitte. Közülük a legfontosabb Rui Faria, az erõnléti edzõ, az asszisztens, aki rendíthetetlen hûségérõl és lobbanékony természetérõl híres.


Ki õ valójában?

 

Mourinho legmegbízhatóbb tanácsadója, aki leghosszabb ideje szolgálja a menedzsert; ahogy maga Jose jellemezte, "a jobb kezem a módszertanban". Nem volt tehát meglepõ, hogy egymás mellett érkeztek Londonba, amikor egyre erõsödtek a manchesteri szerzõdésrõl szóló jelentések. Mind a pályán, mind azon kívül szoros kapcsolatban állnak már 15 éve, azóta, hogy 2001-ben Mourinho erõnléti edzõnek és videóelemzõnek nevezte ki Fariát az Uniao de Leiriánál.

 

 

Honnan származik?

 

A Portugália északi részén fekvõ kisvárosban, Barcelos-ban született. Faria soha nem focizott jelentõs szinten (akárcsak Mourinho), helyette testnevelõ tanárként kereste kenyerét. Akkor találkozott elõször Mourinhóval, amikor a barcelonai Camp Nouban egy edzõkonferenciára látogatott. Jose akkoriban Louis van Gaal másodedzõje volt a katalán klubnál.

 

Mourinho úgy látta, õ és Faria hasonlóan látják az edzõi munkát, így elvitte magával Leiriába, bár ez a kaland hamarabb véget is érhetett volna, mint igazán elkezdõdött. Faria úgy gondolta, két hét után kirúgják a klubtól azt követõen, hogy Mourinho csúnya vitába keveredett a klub elnökével, aki ragaszkodott ahhoz, hogy megnézze az edzéseket. Végül rendezõdött minden és béke uralkodott a csapat körül.

 

 

Mit irányít?

 

Faria továbbra is elsõsorban erõnléti edzõ, kinek feladata, hogy a játékosok csúcsformában maradjanak és minimálisra csökkenjen a sérülések kockázata. Idõvel azonban bõvült szerepe, ahogy Mourinho egyre jobban bízott benne. Az utóbbi években rendszeresen adott taktikai és stratégiai tanácsokat a menedzsernek.

 

 

Diego Torres spanyol újságíró a "The Special One: The Dark Side of Jose Mourinho" c. könyvében azt állította, hogy a Real Madridnál Faria volt a közvetítõ a menedzser és Cristiano Ronaldo között, mivel a szupersztár labdarúgó megbízható barátként és tanácsadóként tekintett rá.

 

Faria azonban kerüli a reflektorfényt. Mourinho pályafutása alatt mindig volt mellette egy helyi másodedzõ is - a Chelsea-nél Steve Clark és Steve Holland, az Internél Giuseppe Bergomi, a Realnál pedig Aitor Karanka - aki sajtótájékoztatókon is részt vett, mikor Mourinho eltiltott volt vagy csak nem akart megjelenni azokon. Eközben Faria a függöny mögött végezte munkáját.

 

 

Milyen a stílusa?

 

Egy dokumentumfilmben Mourinho maga mesélt arról, hogy Faria sokban hasonlít rá. A hasonlóságok között van jó és rossz is. Mint Mourinho, Faria is okos, aki lelkesen tanul, aprólékos tervezõ és félelmetes munkamorállal bír. De szúrós személyisége néhány kevésbé csodálatra méltó jellemvonást is tükröz, akárcsak fõnöke esetében.

 

Meccsek alatt a kispadnál Faria sokszor tûnik olyannak, mint aki Mourinho harci kutyája, ki a menedzser nevében terrorizálja a játékvezetõt vagy a negyedik játékvezetõt. A 2011/12-es szezon során, amikor a Real Madrid a Barcelonával harcolt a bajnoki címért, négyszer is kiküldték a lelátóra tiltakozásai miatt. De a legemlékezetesebb kirohanás 2014 áprilisában történt, amikor a Sunderland 2-1-re nyert a Chelsea ellen, ezzel megszakadt Mourinho hazai veretlenségi sorozata és elszállt a csapat esélye a bajnoki címre.

 

Mike Dean büntetõt ítélt a Sunderlandnek, aminek értékesítése után Faria kifakadt a játékvezetõ felé, Mourinho pedig maga próbálta elhúzni onnan segítõjét. Az FA hatmeccses eltiltást ítélt neki, amit négy meccsre csökkentettek a fellebbezést követõen.

 

 

Ha Sir Bobby Charlton vagy a United hierarchiában más, tradícionálisan gondolkodó tag valaha is aggódott Mourinho nyilvános, érdes személyisége miatt, valószínûleg Faria sem lesz a kedvencek között.

 

 

Miért értékeli oly sokra Mourinho?

 

Egyetlen szóval leírva: hûség! Mindenki másnál több idõt töltött el Mourinho mellett eddig. "Ha egy napon a híveimrõl kell említést tennem, az igazi az, aki 2000 óta velem van" - mondta Jose Fariáról tavaly nyáron. "Az egyetlen, akiben több potenciál van, mint a többiekben, az egyetlen, aki holnap edzõ akarna lenni, teljesen készen állna rá a legmagasabb szinten és az egyetlen, aki oly nagyon élvezi azt, ahol éppen van."

 

Faria soha nem tört menedzseri babérokra, mint tették azt többen is kollégái közül több-kevesebb sikerrel. Ilyen volt Andre Villas-Boas, Baltemar Brito, Karanka és Jose Morais is.

 

Amikor elõször volt a Chelsea menedzsere, Mourinhót azzal vádolták meg, hogy megszegte az UEFA tiltását, mely miatt nem mehetett be a stadionba. A Bayern elleni BL-negyeddöntõ alatt Faria ült a kispadon és egy szörmesapka volt rajta, mely alatt állítólag egy fülhallgató volt elrejtve.

 

Miután 2007 szeptemberében elõször rúgták ki a Chelsea-tõl, Mourinho kilenc hónapos szünetet tartott, majd 2008 júniusában aláírt az Interhez, akárcsak Faria.

 

A két férfi 15 éve elválaszthatatlan társak, kapcsolatuk fontos tényezõje Mourinho sikerességének. A Unitednél remélik, a következõ szezonban több trófeának is örülhetnek majd - bár ha a történelem bármennyire is képes útmutatásra, akkor néhány tüzijátéknál többre kell készülniük az út során.

 


ESPN

Kövess minket Facebookon, Instagramon, Twitteren és YouTube-on is!



Támogasd adományoddal a ManUtdFanatics.hu működését!

Hozzászólások

Támogatás

Támogasd adományoddal
a ManUtdFanatics.hu működését!