Játékosprofil: Zlatan Ibrahimovic

A karakán és kivételesen tehetséges csatár, Zlatan Ibrahimovic a futballvilág egyik leginkább karizmatikus személyisége. Cikkünkben a klub hivatalos oldalán is megtalálható áttekintést olvashatjátok karrierjérõl.


Bosnyák és horvát szülök által nevelkedett, de Malmöben született. Idõvel nemzeti példakép státuszt szerzett Svédországban és az ország minden idõk egyik legnépszerûbb sportolójává vált. Zsinórban kilencedszer választották meg az év svéd labdarúgójának.

 

Szemmel láthatóan a siker magától értetõdõen találja meg a tapasztalt középcsatárt, aki a benne rejlõ potenciált már anyaegyesületében, a Malmöben fitogtatta, mielõtt 2001-ben az Ajaxhoz csatlakozott és elképesztõ ütemben halmozta volna fel a különbözõ érmeket. Az amszterdami óriásklubhoz való igazolása elõtt visszautasította a próbajáték lehetõségét az Arsenalnál, és amint Ronald Koemant nevezték ki, Ibrahimovic a csapat kulcsemberévé vált, mely 2002-ben máris megnyerte az Eredivisie-t.

 

Egy évvel késõbb minden második meccsén gólt ért el (42/21), de a PSV Eindhoven nyerte a bajnokságot egy ponttal. Visszatekintve, a gyilkos ösztönökkel megáldott gólvágónak minden bizonnyal hiányérzete támadhatott az éremgyûjteményében tátongó üresség miatt, hiszen a következõ idényben ismét hozzásegítette csapatát a bajnoki cím megszerzéséhez, ami egyébként egyben utolsó szezonja is volt Hollandiában. A Juventushoz való igazolása 2004-ben lehetõvé tette, hogy egy újabb szintre emelkedjen és betörjön a Serie A-ba – egy bajnokságba, ami hírhedten nehéz a csatárok számára, hogy meggyõzõ statisztikákat produkáljanak.

 

Ehhez képest a 35 bajnoki meccsen lõtt 16 találat nagyszerû mutató, ráadásul újabb bajnokságot is elhódított ezzel, hiszen a Juve megnyerte a kiírást, majd 2005/06-ban meg is ismételte ezt a tettet, igaz késõbb mindkét bajnoki címet elvették a torinóiaktól a Calciopoli botrány miatt, aminek következtében aztán vissza is sorolták a klubot. A Bianconeri kiesése, mint szankció a bûntettekért, elõmozdította a váltást Ibrának, aki végül az Inter Milanban kötött ki, ahol vezérfiguraként szolgált Olaszország újdonsült, domináns csapatában.

 

 

Három egymást követõ Scudettit is begyûjtött, hiszen az Inter mindhárom soron következõ bajnokságot besöpörte, majd miután Roberto Mancini helyére Jose Mourinhót nevezték ki, hogy irányítsa a milánóiakat, jött a következõ, melyet már 10 ponttal nyertek meg a portugál elsõ idényében, 2008/09-ben. Ibrahimovic lenyûgözõen válaszolt Mourinho ösztönzésére, bezsebelve a Serie A legjobb játékosa és a gólkirályi címet, az egész szezonban uralva az ellenfelek védelmét az erõ és kiállás sajátos egyvelegének köszönhetõen. Talán jóllakva az Olaszországban elért sikereivel, elfogadott egy új kihívást egy a Barcelonával 2009 júliusában kötött egyezséggel, aminek velejárója volt Samuel Eto’o Interbe szerzõdése is, mint az üzlet része.

 

Annak ellenére, hogy borítékolva volt számára a hõsöknek kijáró fogadtatás a szurkolók részérõl a Nou Campban, és hogy gólt szerzett mind az elsõ öt mérkõzésén, nem volt egy maradéktalanul élvezhetõ élmény Zlatan számára a katalán fõvárosban töltött idõszak. A trófeák jöttek futószalagon – La Liga, Klub Világbajnokság, UEFA Szuperkupa és két spanyol szuperkupa -, de kapcsolata edzõjével, Pep Guardiolával megromlott.

 

Ennek következményeként visszaigazolt Olaszországba, kezdetben kölcsönbe, méghozzá az Inter nagy városi riválisához, az AC Milanhoz 2010 augusztusában. 29 Serie A meccsen 14 gólt lõve újabb bajnoki címet zsebelt be azonnal, hiszen Massimiliano Allegri legénysége letaszította az Intert a trónról, mely zsinórban 5 alkalommal hódította el az olasz bajnokságot.

 

Habár a Juventus megnyerte a 2011/12-es Scudettót, de Zlatan személyes hozzájárulása a Milan szezonjához óriási volt. Ismét gólkirálynak tudhatta magát a szezon végén Olaszország elsõosztályában bravúros 28 találattal, néggyel többet szerezve, mint legközelebbi riválisa (az Interes Diego Milito), de elképesztõ mutatóját a bajnoki címeket illetõen ezúttal nem sikerült gazdagítania.

 

Talán mindezt csalódásként megélve ismét váltásra adta a fejét és 2012 júliusában a Paris Saint-Germainhez igazolt és ezzel a világ legdrágább labdarúgójává vált abban a tekintetben, hogy kiért adtak ki összesen karrierjük során legtöbb pénzt a csapatok.

 

Látszólag különösebb megerõltetés nélkül folytatódott tovább a sikersztori számára Franciaországban, hiszen 30 gólig jutott 34 Ligue 1 találkozón a góllövõlista élén végezve, a bajnokságot pedig 12 ponttal nyerték a második helyezett Marseille elõtt. 2013/14-ben 10 gólt rámolt be 8 Bajnokok Ligája összecsapáson, köztük a sorozat történetének leggyorsabb mesterhármasával az Anderlecht elleni gyõzelem alkalmával, illetve ismét gólkirályi címnek örülhetett a bajnokságban csapata elsõsége mellett.

 

 

A következõ szezonban bizonyította, hogy a kor semmilyen hátrányt nem jelent a teljesítményére nézve, hiszen vezérletével a fõvárosi klub megcsinálta a honi triplázást és a tavalyi kiírásban pedig elképesztõ 38 találatig jutott 31 Ligue 1 bajnokin, beleértve egy kilencmeccses sorozatot, melyeken kivétel nélkül gólt szerzett zsinórban, a PSG pedig minden létezõ rekordot megdöntve ismét triplázni tudott.

 

Svédország számára mindig is az elsõszámú fegyvert jelentette 116 válogatottbéli fellépése alkalmával szerzett 62 góljával. A 2016-os Európa-bajnoki selejtezõkörben produkált 11 gólos mutatóját csak a lengyel Robert Lewandowski múlta felül. Sok szép emléket élhetett át a sárga mezben, például az angolok elleni emlékezetes meccset, amin 4 gólt is lõtt, köztük a Puskás-díjas, év góljának is választott, hatalmas ollózós góllal, amit elképesztõ távolságból juttatott át a Manchester City kapusa, Joe Hart felett. Visszavonulását a nemzeti csapattól hazája 2016-os EB-rõl való kiesése után jelentette be.

 

Egy extravagáns csatár, aki ösztönösen és saját akarattól vezérelve is a középpontban akar lenni, az egyik legelismertebb egyénisége a sportágnak és egy vérbeli gyõztes alkat a szó minden értelmében. Talán voltak összetûzései csapattársakkal, edzõkkel, riválisokkal és játékvezetõkkel az évek során, de a tehetsége egy percig sem volt kérdéses senki számára. Nem nehéz felismerni miért hasonlítja õt számos szakértõ a United legendájához, Eric Cantonához.

 

180 meccs és 156 szerzett gól után úgy döntött, ideje tovább állni Párizsból és Angliába szerzõdni. Amikor a United menedzsere és korábbi mentora, Jose Mourinho hívó szava eljutott hozzá, csak egyetlen opciót látott maga elõtt. Mindenki készüljön hát a tûzijátékra...

 

NÉVJEGY :

 

NÉV: ZLATAN IBRAHIMOVIC

MEZSZÁM: 9

SZÜLETÉSI IDÕ: 1981.10.03.

SZÜLETÉSI HELY: SVÉDORSZÁG, MALMÖ

POSZT: CSATÁR

A UNITEDHEZ IGAZOLT: 2016.07.01.

ELÕZÕ KLUBJA: PARIS SAINT-GERMAIN

NEMZETISÉG: SVÉD

DEBÜTÁLT A UNITEDBEN: 2016.08.07. LEICESTER ELLEN

VIDEÓÖSSZEÁLLÍTÁS: KATT!


ManUtd.com

Kövess minket Facebookon, Instagramon, Twitteren és YouTube-on is!



Támogasd adományoddal a ManUtdFanatics.hu működését!

Hozzászólások

Támogatás

Támogasd adományoddal
a ManUtdFanatics.hu működését!