Manchester United 2017 elsõ negyedév jelentés

2016. november 17-én közölték a július-augusztus-szeptember eredményeket.


 
A meccsnapi bevétel 8 millióval kevesebb a Bajnokok Ligája meccsek hiánya miatt, az Európa Ligára pedig olcsóbban adja a klub a jegyeket és a bajnoki menetrend miatt eggyel kevesebb hazai meccs esett erre a mostani negyedévre. A média bevétel másfél millióval nõtt az új Premier League TV szerzõdésnek köszönhetõen, így ebben a kategóriában nem érzõdik jelentõsen az UEFA BL összeg hiánya. A kereskedelmi bevétel 3 millióval emelkedett, ez lehetett volna 2 millióval több is, ha a még Van Gaal által rövidre szabott ázsiai túrán nem marad el egy meccs az idõjárás miatt. Jövõ nyáron több meccsel és már Pogbával újra normál bevétel várható a túrától.
 
A bérek 6%-os emelkedése BL szereplési bónusz nélkül is várható volt, mivel Mourinho új sztárigazolásai közben nem csinált nagy takarítást amire számítani lehetett a kinevezésekor. 4 új igazolás közben nem voltak jelentõs távozók, csak néhány alacsony fizetésû fiatal. Tehát eladás helyett Mata és Fellaini alapemberek lettek Mourinhonál, Jones és Young féléket megtartotta, egyelõre maradt több Van Gaal igazolás is mint Depay, Darmian, Rojo, Schneiderlin. Januzajt csak kölcsönbe adta, a kirekesztett Schweinsteiger helyzetének megoldására is várni kell amíg megegyezik egy MLS csapattal. Ezek így összeadódnak és egész évben érzõdni fog a bérkereten a hatásuk, a második és harmadik negyedév során jobban fog majd látszani. Éves szinten 16-18% is lehet majd. Tehát nagy a keret és összegben sokat fizet a klub, errõl itt is lehet olvasni. Százalékosan a fizetés-bevétel arány viszont így is a legjobb. Az alkalmazotti létszám 837 fõ az egy évvel korábbi 798-hoz képest. A játékosok regisztrációjának amortizációs értéke tükrözi a nyári bevásárlást, közel 9 millióval több a negyedéves érték tavalyhoz képest. A mûködési profit kb. 3 millióval kevesebb. A nettó pénzügyi költség 1,6 millióval nõtt dollár-font árfolyam miatt. Az EBITDA (kamat, adó, értékcsökkenés és amortizáció elõtti eredmény) 25%-kal csökkent 31 millióra BL bevétel hiányában és Mourinho keretével. Adózás után a negyedéves profit könyv szerint és módosítás szerint 1 millió közelében.
 
Az adósság az erõs dollár miatt változott, mivel nagy része dollár hitel. Így dollárban nézve nem növekedett, csak a Brexit font árfolyamra átszámolva látszik.
 
Elõrejelzés teljes évre: bevétel 530-540 milllió, EBITDA 170-180 millió font. A bevétel rekord lesz a 2016-os rekord 515 millió font után, viszont EBITDA szinten jó esetben is kb. 12 milliós lyukat jelent a BL hiánya.
 
Cash flow
 
 
Konferenciahívás
 
Woodward rövidre fogta, a hívás érdemi része 5 perc alatt lezajlott. Azt hangsúlyozta ki a bevételnövekedés éves szinten mutatja az üzleti modell erõsségét, még Bajnokok Ligája nélkül is. Folyamatosak az új szponzori szerzõdések. Az Adidas partnerség egyik érdekessége volt a Megastore üzemeltetése a klubnál maradt, ennek elõnyével Woodward nagyon elégedett. Sajnos számokat nem mondhatott, úgy fogalmazott a szeptemberi városi derbi elõtti napokban rekord forgalmat bonyolított a bolt. Az új sztárigazolások miatt 20%-kal több mezt adtak el a tavalyi idõszakhoz képest. Szintén elõny az Adidas nem kapott meg minden ruházati jogot, így például a Columbia partnerség plusz pénzt jelent a klubnak. A cég is nagyon elégedett, az egy évre tervezett eladásokat két hónap alatt elérték.
 
Néhány új szerzõdés korábban már volt említve, most hivatalosan is elkezdõdtek az elsõ negyedévben: EA Sports, Tag Heuer, Apollo globális szerzõdések, regionálisnál új a Virgin Money és hosszabbított a Hong Kong Jockey Club.
A Q1 zárása után is jelentettek be új globális megállapodásokat: a Concha y Toro hosszabbított, új az Mlily párna és matrac gyártó 5 évre. Nem vicc, hivatalos traktor partner mellett már párnákat is reklámoz a klub. Carringtonba már meg is érkeztek a termékeik a játékosok számára.
 
Elemzõi kérdések:
 
Mekkora hatása lehet a pénzügyi eredményre, ha nem sikerül továbbjutni az EL csoportból? Egyszámjegyû milliós összeg a hatás, ahogy a teljes éves EBITDA elõrejelzés mutatja beleférnek majd egy 10 milliós sávba.
 
Mit gondolnak a brit és amerikai nézettség esésérõl a szezon elején? Woodward elmondta látta az esést az adatokon, de nem aggódott rajta és visszakerül a PL nézettsége a normál kerékvágásba. Szerinte a brit olimpiai csapat sikeres szereplése és az amerikai elnökválasztási kampány ideiglenesen mindent felülírt a csatornáknál és a nézõknél is. Az NFL nézettsége is elmaradt, de ahogy vége az elnökválasztásnak újra hozni fogja a várt számokat. A PL kapcsán indoklásként szolgált egy adattal, hiába voltak rangadók már a bajnokság elején, egyidõben a brit olimpiai éremesõ idején 20% csökkenést tapasztaltak a focinál. Viszont azóta a legfrissebb PL értekezleten látta az õszi adatokon a trend visszatért a korábbihoz.
 
Mi történik az Adidas szerzõdéssel, ha ebben a szezonban sem sikerül Bajnokok Ligája helyen végezni a bajnokságban? Errõl már volt korábban szó, a záradék szerint ha két egymást követõ évben hiányzik a csapat a Bajnokok Ligájából, akkor az éves összegbõl (az Adidas üzlet értéke min. 750 millió font 10 évre) 30% csökkenés történik, viszont elkerülve az azonnali nagy negatív hatást, ezt részletezik a szerzõdés teljes idõtartamára. Tehát ha idén nem sikerül Top Four között végezni, akkor a normál 75 millió helyett így néz ki a dolog: 75 millió 30%-a 22,5 millió font, ez a „büntetés”. Ez 10 évre elosztva 2,25 millió. Mivel 2 év már eltelik az idei szezon végén, 4,5 millió lenne a mostani hatás. Tehát csak 70,5 milliót kapna a klub erre a szezonra és a hátralévõ idõben is az eredeti 75 millió helyett évente 2,25 millióval kevesebbet.
 
Egyéb hírek
 
A Brexit hatás a készülõ Deloitte Football Money League bevételi listán is érdekes lesz.
  • Real Madrid 15/16 bevétel: 620 millió euró
  • Barcelona 15/16 bevétel: 612 millió euró
  • Manchester United 15/16 bevétel: 515 millió font
Ha az átlagos 1,34 eurós árfolyammal számolunk, akkor a United bevétele 690 millió euró, így elsõ lesz a United.
Ha az aktuális 1,17 eurós Brexit árfolyamon nézzük, akkor 602 millió euró, így harmadik a United. Ennyit számít 2015-ben milyen erõs volt a font.
 
A Juventus vezetõi a hivatalos beszámolójukban közölték a Pogba üzlet részleteit: Másfél millió eurós nevelési díjat fizettek annak idején a Unitednek. Most a csomag vissza a feladónak lebonyolítása során 105 millió eurót kért és kapott a Juventus és további 5 millió bónuszt amennyiben Pogba hosszabbít a Unitednél vagy 50 millió euró felett eladásra kerül. A Juventus ebbõl a 105 millióból 27 millió eurót fizetett Raiola cégének, ez az összeg tükrözi Raiola régen a zebrákhoz vitt „ingyen” egy 25-30 millió értékû tehetséget. Marotta azt is elárulta Pogba mindenáron távozni akart és a vételárát két részletben kapja meg a klub, ahogy õk is két részletben vették meg Higuaint.
 
A Barcelona új mezszponzora a japán Rakuten webáruház lesz, 2017 nyarától 4 éves szerzõdés plusz egy év opcióval. Hivatalos bejelentés alapján évi 55 millió eurót fizetnek, további 1,5 milliót bajnoki címért és 5 milliót BL gyõzelemért. Hosszú kálvária után kötötték meg ezt a szerzõdést a katalánok, mivel a lejáró Qatar Airways nem volt hajlandó a klub által kért 60-65 millió eurót megadni, elõször üresen hozták ki az új mezt, aztán a légitársaság mégis hosszabbított egy évet, de csak változatlan 30 milliós áron. A marketing igazgató Manuel Arroyo elismerte a kudarcot, csúsztak az új partner keresésével és edzõmez partner is hiányzik még. Tavaly cikkeztek a Botemania szerencsejáték cég adna 4 évre 80 millió eurót az edzõmezért az idei szezontól, de ebbõl semmi nem lett. Visszatérve ez a japán üzlet abból indult Piqué és Shakira ismerik a cég igazgatóját. Ennek ellenére feleslegesen és félrevezetõen Manuel Arroyo a következõket mondta a hivatalos bejelentéskor: „Ez egy 4 évre szóló szerzõdés alap 55 millió euróval és további 1,5 millió bajnoki cím esetén, 5 millió Bajnokok Ligája trófeáért. A klub most felzárkózott a Manchester United mezszponzori szerzõdéséhez.” Csak ez az utóbbi mondat nem igaz. A United-Chevrolet üzlet évi 80 millió dollárt ér a klubnak. Ez mostani árfolyamon 75 millió euró a Barcelona 55 millió eurójához. És ezt Woodward még 2012-ben hozta össze.
 
A Nike hosszabbítás során már könnyebb dolga volt a katalán klubnak. Az EFE spanyol hírügynökség szerint így néz ki: 2018-tól 2028-ig tart az új megállapodás, évi 105 millió euró fix összeg, a klub megtart bizonyos jogokat (pl. ruházat) és visszaveszik a stadion boltjának üzemeltetését. Tehát hasonló mint a United-Adidas kapcsolat. Ha igaz a 105 millió euró, akkor jelen árfolyamon kb. 90 millió font, erre már valóban mondhatja a Barcelona, hogy 2018-tól megelõzik a United szerzõdését. A sajtóban kering még egy évi 155 millió eurós összeg is, ez azt feltételezi a 105 millió fix részen felül a saját kézbe vett bolt is termel évi 50 milliót. Ami majd kiderül. A lényeg a United-Adidas 75 millió fontját a Barca-Nike 105 millió eurójához kell mérni, csak a fix összegek a boltok bevétele nélkül. Az új megállapodás részeként a 2018-ig hátralévõ két szezon során a Nike ad évi 20 millió extrát a régi szerzõdéshez, így idén és jövõre akár 80-80 millió eurót is kaphat a Barca.
 
A Chelsea-nél is történt mostanában hivatalos bejelentés: 2017-2032 közt 15 éves Nike szerzõdés, összegben évi kb. 60 millió font. Részletek nem ismertek, a közlemény azt sugallja minden ruházati jogra vonatkozik. Így kicsit más, mint a United-Adidas aminél a 75 millió minimum összeg, trófeákért plusz jár (FA kupáért is adtak 4 milliót) és bizonyos jogokat megtartott a klub így lehet más ruházati szponzor is pluszban. (pl. Columbia kabátok)
Viszont az Arsenalhoz képest nagy gyõzelem ez a Chelsea-nek, ugye 40 millió fontot fizettek az Adidas-nak, hogy idõ elõtt kiszállhassanak az évi 30 milliós szerzõdésbõl, ami még 6 évig tartott volna. Az ágyúsoknál lekötötték magukat a Pumával 30 millióért (amennyire a Chelsea nemet mondott) és évi 30 millióért eladtak minden jogot az Emirates-nek. Közben a Chelsea az új 40 milliós Yokohama üzlet mellé még az edzõmezre is szereztek 10 milliót és nyártól indul a 60 milliós Nike üzlet. Ez így az ágyúsok szempontjából nem elhanyagolható 50 milliós hátrány hirtelen.
 
A második negyedévrõl februárban lesz majd információ.
 
forrás: hivatalos Q1 közlemény, konferenciahívás, Juventus, Chelsea, Barcelona bejelentések
 


Kövess minket Facebookon, Instagramon, Twitteren és YouTube-on is!



Támogasd adományoddal a ManUtdFanatics.hu működését!

Hozzászólások

Támogatás

Támogasd adományoddal
a ManUtdFanatics.hu működését!