Fókuszban a Marseille: a kulcsjátékosok

A francia futball szakértõje, Brun Rozga elárulja, mik a Marseille legfõbb erõsségei, és például miként fogják pótolni a nemrég megsérült Andre-Pierre Gignacot...


Didier Deschampsnak, mint minden gyorsan felfutott menedzsernek nehéz feladattal kell megküzdenie: tartania a kell a korábban elért szintet. És ami a 2010/2011-es szezont illeti a regnáló francia bajnok számára, eddig nem egy alkalommal kellett megszenvedniük.

 

Hétvégi, a St-Etienne ellen aratott 2-1-es gyõzelmüknek köszönhetõen a Marseille feljebb kapaszkodott a Ligue 1 tabelláján, azonban a nyári szerzemény, a Toulousetól érkezõ Andre-Pierre Gignac ágyéksérülést szenvedett, amely okán kénytelen lesz kihagyni a szerdai Bajnokok Ligája találkozót. Ez még akkor is nagy érvágás lenne számukra, ha nem tudnánk, hogy az OM hazai szinten nem kis problémákkal rendelkezik, ami a gólszerzést illeti. Két mérkõzéssel a szezon kezdetét követõen, a klub egyik leggólerõsebb játékosa, Mamdou Niang a Fenerbahcehoz igazolt. A szenegáli támadó volt az elõzõ szezon gólkirálya a francia pontvadászatban, így kevéssel a nyári átigazolási idõszak lejárta elõtt pótolhatatlan értéket vesztettek a kikötõvárosiak. Egy elkeseredett ajánlatot még tette a Seville támadója, Luis Fabiano szolgálataiért, ám a klub kénytelen volt az egész szezonnak úgy nekivágni, hogy egyetlen bizodalmuk Gignacban volt, aki nem véletlenül szolgált rá a bizalomra, hiszen a Toulouse színeiben nyújtott teljesítményét 16 válogatottsággal honorálták a francia válogatottban.

 

Gignac marseillei fiú, azonban képtelen volt megismételni a Toulouseban nyújtott teljesítményét a Velodromeban. A vállára nehezedõ nagy nyomás hatására a fizikailag kifogástalan csatár görcsösen próbálkozott bizonyítani - talán túlságosan is. Hasonlóan Dimitar Berbatovhoz, csakúgy, mint a Manchester United szurkolók, a marseilleiek is sokkal többet vártak igazolásuktól. Bár az is lehet, hogy azóta alábbadtak igényeikkel, mióta látják, hogy a nyári szerzemény mindösszesen 2 gólra volt képes 14 bajnoki mérkõzésen (igaz a Bajnokok Ligájában mesterhármast jegyzett a Zilina elleni 7-0-s kiütés alkalmával).

 

 

A csapatnak a támadóalakzat sokoldalúságára kell támaszkodnia a gólszerzésben. Loic Remy (a képenÖ, akinek játéka eléggé kétséges szerdán bokaficamát követõen, és Mathieu Valbuena, a két francia válogatott reménység, képes lehet a széleken váratlant húzni, de a játékstílusuk nagyban különbözik. Míg Remy szikár, és fürge szélsõ, hasonló játékstílussal, mint a fiatal Thierry Henry, addig Valbuena egy igazi cselgép, akit nagyon nehéz megfogni, gyakran követnek el ellen szabálytalanságot a tizenhatos környékén. Remy képes csatárként játszani - és erre lehet, hogy szüksége is lesz a hazaiaknak - míg Valbuena kissé hátrébb, mögötte irányíthatja a csapat támadójátékát, hasonlóan, mint ahogy azt a  fiatal Paul Scholes.

 

André Ayew egy másik opció lehet a csatárposzton, ugyanis a technikás és jól alkalmazkodó támadó (akinek testvére, Jordan is a Marseillet erõsíti) rengetegszer szerepelt ebben a szezonban, és mindeddig négy gólt jegyez. Összességében elmondható, hogy a Marseille egy fizikálisan jól felkészült alakulat, és Deschamps egykori harciasságát ismerve biztosak lehetünk benne, hogy ezt a hozzáállását a csapatába is átültette.

 

 

A védelem tengelyében az egykori Vörös Ördög, Gabriel Heinze, és a védekezõ középpályásból bekké avanzsáló Stéphane M'Bia állhatja majd a manchesteri rohamokat. A hosszú ideje a kikötõvárosiakat szolgáló Taye Taiwo sok gondot okozhat felfutásaival, és bivalyerõs lövéseivel (õ a csapat szabadrúgáslövõje, és a távoli lövésektõl sem riad vissza), de néha ez a védekezése rovására megy. A jobb bekk posztján problémái lehetnek majd a hazaiaknak, miután az elsõ számú játékosuk ebben a pozícióban, Cesar Azpilicueta november óta harcképtelen térdproblémái miatt. A Marseille szerzõdtette Rob Fanni-t a Rennestõl, hogy kitöltsék a spanyol játékos kiesésével keletkezõ ûrt, de még számára is idõ kell, hogy megszokja a csapat stílusát, miután kisebb sérülések gyötörték az utóbbi idõben.

 

A hátsó négyes mögött a gall nemzeti tizenegy második számú portása, Steve Mandanda áll, akinek tehetségéhez kétség sem férhet, ám hullámzó teljesítményt nyújt - kicsit olyan, mint az egykoron Marseilleben, és Manchesterben is megfordult világ-, és Európa-bajnok hálóõr, Fabien Barthez.


 


Manutd.com

Kövess minket Facebookon, Instagramon, Twitteren és YouTube-on is!



Támogasd adományoddal a ManUtdFanatics.hu működését!

Hozzászólások

Támogatás

Támogasd adományoddal
a ManUtdFanatics.hu működését!