Carrick: Wayne fantasztikus

Michael Carrick a Manchester Unitednél lejátszott tizenhárom szezonjából tizenegyet együtt játszott Wayne Rooney-val, így igazán közelrõl szemlélhette, amint barátja a klub történetének legeredményesebb játékosává avanzsál.


Rooney múlt szombaton egy parádés szabadrúgásgóllal szerezte meg manchesteri pályafutása 250. találatát, amellyel megelõzte Sir Bobby Charltont a klub eredményességi örökranglistájának elsõ helyén, amely pozíciót a klublegenda több mint 40 éven keresztül tudhatott magáénak. Egy, a Manutd.com-nak és a MUTV-nek adott exkluzív interjúban Carrick méltóképpen emlékezik meg mérföldkövet elért társáról...

 

Miként foglalnád össze azt, mit jelent Wayne számára a klub történetének legeredményesebb játékosává válni?

Ez egy hihetetlen siker és eredmény. Ennél a klubnál, ennyi ideig és ilyen szinten játszani, és hogy évrõl-évre a csapat vezéralakja volt, mind-mind hozzájárultak ennek a rekordnak az eléréséhez. Egy ilyen rekordot nem lehet könnyedén megdönteni. Ha az ember belegondol, mennyi nagyszerû játékosa, csatára volt a klubnak, és hogy milyen sokáig élt ez a rekord, akkor realizálhatja csak igazán, micsoda dolog ez. Szerintem Wayne maximálisan megérdemli ezt amiatt, amit a klubért tett, az angol válogatottban elért rekordjával együtt nézve pedig azt mondhatjuk, ez egészen szenzációs.

 

Végre megkapta a megérdemelt elismerést mióta megdöntötte ezt a rekordot?

Szerintem a futball ilyen általánosságban véve. Néha az embert csak visszavonulása után ismerik el annyira, amennyire megérdemelte volna. A médiában és a világ minden pontján hihetetlen reakciókat képes kiváltani - amíg az egyik héten a világ legjobb játékosának tartják, addig lehet, hogy egy héttel késõbb már az alkalmatlanságáról beszélnek és hogy nem kellene már a klubnál lennie. Ezek azok a dolgok, amikkel már régóta meg kell birkóznia, ilyen a futball. Ha a teljesebb képet tekintjük és játékosként nézünk rá, hozzávéve azt, hogy mit ért el eddig, és mit tett hozzá a csapata teljesítményéhez minden egyes évben, akkor az lenyûgözõ. A legtöbb embernél talán csak a visszavonulása után fog eljönni a pillanat, hogy egy pillanatra megállva elgondolkozzanak, és visszatekintve azt mondják, 'micsoda játékos volt'.

 

Igazi United klasszikus volt a 250. gólja; parádés, fontos, hosszabbításban szerzett ...

Igen, volt is egy olyan vicces érzésem, amikor odaállt a szabadrúgáshoz, hogy mi lenne, ha gólt szerezne most ebbõl. Tudtam, hogy mivel fog próbálkozni, hogy a hosszú sarkot veszi majd célba és végül egy tökéletesen kivitelezett próbálkozással egy pontot megmentett számunkra. Az lett volna a legszebb, ha mindez egy gyõztesgól és egy kicsit jobban megünnepelhette volna, de az eredményt leszámítva hihetetlenül szép és fontos gól volt ez.

 

Már számos év óta együtt játszotok - mely képességeit ismered el a leginkább?

Rengeteg ilyen van. Természetesen a befejezései nem rosszak! Rengeteg, és különbözõ típusú gólt szerzett az évek során. Szerintem mindez azokból a dolgokból fakad, amikkel a legjobban hozzá tudott járulni a csapata sikereihez, bárhol is játszott - az eltökéltségbõl, az agresszióból, a gyõzni akarásból a technikai tudásából és abból, hogy milyen jó játékos is õ. Õ klub- és válogatott szinten is csapatkapitány. Szerintem nagyon jól látja el az ilyen jellegû feladatait is és nagyon illik ez a szerepkör hozzá. Rengeteg olyan dolgot lehetne róla mondani, ami alapján megállapítható, mennyire különleges játékos is õ.

 

 

Más játékosoktól már hallottunk róla, milyen készségesen segíti a fiatal játékosokat és milyen felrázó beszédeket szokott tartani a fontos mérkõzés elõtt - õ az a kapitány, amilyet minden csapat szeretne magának?

Igen, egyértelmûen. Szerintem mivel már ennyi ideje a csapatnál van és világ szinten is az elitben játszik azóta, olyan aurával és jelenléttel rendelkezik, ami a játékosokat, különösen a fiatalokat, magával ragadja. Sokan közülük úgy nõttek fel, hogy õt nézték hétrõl-hétre, mint a klub sztárjátékosát, úgyhogy kapitányként ezt is fel tudja használni. Õ nem az a fajta, aki kiabál vagy ordít, de ha valamit mondania kell az öltözõben, akkor azt meg is teszi, és választ is kap rá.

 

Van bármi, amit a pályán kívülrõl el tudnál mesélni róla és meglepné az embereket?

Ez nehéz kérdés. Szereti azt hinni, hogy énekes! [nevet] Hallottam már énekelni számtalan alkalommal - néha nem annyira rossz, néha viszont nem is túl jó!

 

 

Mi az emléked az elsõ, Wayne-nel közös edzésedrõl a Unitedben?

Igazából korábban, mielõtt idekerültem volna, már edzettem együtt vele az angol válogatottnál, így tudtam mire számíthatok tõle. Emlékszem, elõször akkor láttam, amikor az öcsém ellen játszott az Ifjúsági FA-kupában. A testvérem a West Hamben, míg Wayne az Evertonban játszott. Majd egy szempillantás alatt már a felnõtt csapatban találta magát. A belõle áradó puszta agresszió, eltökéltség és akarat - ezek a dolgok azonnal feltûntek vele kapcsolatban, amikor elõször láttam, ahogyan az is, hogy senki és semmi nem képes megállítani abban, hogy elérje, amit akar. Ezek a karakterjegyek egész karrierje során elkísérték.

 

 

Van kedvenc gólod tõle, leszámítva a Manchester City elleni ollózását?

A City elleni egyértelmûen kiemelkedik mindegyik közül, mert az annyira ikonikus gól. Nagyon sok van. Emlékszem egy góljára a 2006/2007-es szezonból, amikor õ és Cristiano Ronaldo a Bolton ellen [2007 márciusában] egy kontratámadás keretében a saját tizenhatosunktól egészen a másik kapuig sprintelt, majd Wayne átemelte a kapust. De ugyanúgy emlékezetes számomra az Arsenal ellen [2014 november], az Emiratesben szerzett kontragólja is, ahogy végignyargalva a pályát emelt át a kapuson. Aztán ott van még a Middlesbrough [2005 január] és a Newcastle [2005 április] elleni kapásgólja is. Hosszasan lehetne ezeket sorolni, annyira sok különleges gólt szerzett.

 

Van egyetlen pillanat vagy szituáció, amely tökéletesen összefoglalja, milyen is Wayne?

Volt egy West Ham elleni meccs [2011 április], ahol emlékszem, 2-0-ra vezetett az ellenfél, õ pedig mesterhármast szerezve vezetett minket 4-2-es gyõzelemre. Harcban álltunk akkor a bajnoki címért, õ pedig egy mesterhármast szerezve fordította meg a meccset. A kamerákon keresztül is látni lehetett, milyen reakciókat váltott ez ki belõle! [nevet] De ez egyben megmutatta azt is, milyen játékos is õ valójában. Ez nagyon jól összefoglalt mindent, amit róla kell tudni - parádés mesterhármas volt, a szezon egyik kulcspillanatában. Kilépett a sorból és hátára vette a csapatot.

 

 

Elmesélted, hogy tavaly megkért arra, együtt emeljétek magasba az FA-kupát - hova helyeznéd azt a pillanatot a karrieredben, ha rangsorolnod kellene?

Hogy õszinte legyek, ez nem olyan dolog volt, amire számítottam, és nehéz is szavakba önteni, mit jelentett számomra. Ez volt az elsõ trófea, amit kapitányként a magasba emelhetett és nagyon rászolgált, hogy mindezt egyedül tehesse meg és kiélvezze a pillanatot, de gondolt rám és megkért, hogy együtt emeljük fel, ami nagyon felemelõ pillanat volt. Majdnem elbénáztuk és elhagytuk az FA-kupa tetejét! De az egy nagyon különleges pillanat volt, amiért nem lehetek soha eléggé hálás neki. Ezt mindig köszönni fogom neki.

 

 

Wayne azt mondta magáról, hogy õ még csak 31 éves, szerinted még számos gólt láthatunk tõle?

Eléggé õrületes, mennyi ideje van már benne komolyan a futball körforgásában, és hogy mi mindent ért már el ez idõ alatt, ehhez képest még mindig csak 31 éves. Manapság a futballban nem számít a kor, de én is azt kívánom, bárcsak 31 éves lehetnék! Biztos vagyok benne, hogy még rengeteg gólt láthatunk tõle.

 

Végül, hogyan foglalnád össze Wayne legutóbbi sikerét három szóban?

Lenyûgözõ, parádés gólvágó.


Manutd.com

Kövess minket Facebookon, Instagramon, Twitteren és YouTube-on is!



Támogasd adományoddal a ManUtdFanatics.hu működését!

Hozzászólások

Támogatás

Támogasd adományoddal
a ManUtdFanatics.hu működését!