Manchester United 2017 második negyedév jelentés

2017. február 9-én közzétették az okt-nov-dec időszakra vonatkozó pénzügyi adatokat.


 

A meccsnapi bevétel 8 millióval lett több, mert idén hárommal több hazai meccs esett erre az időszakra. A média bevétel BL szereplés nélkül is 15 millióval emelkedett az új PL TV szerződés miatt. (kettővel több bajnoki tavalyhoz képest és eggyel több élő közvetítés)

 

A kereskedelmi bevétel csak 1%-kal változott a tavalyi második negyedévhez viszonyítva. A negyedéves 66,8 millió kibontva: szponzoroktól származó 38,7 millió, merchandising és retail kategóriában 26,1 millió, valamint mobil és tartalom értékesítésből 2 millió. Utóbbi kategória 1 millióval kevesebb, két lejárt MUTV-re szóló regionális telekom szerződés miatt. (digitális stratégiaváltás okán, részletek lejjebb a konferenciahívás résznél)

 

Az elmúlt években a Chevrolet és Adidas rekord szerzõdések látványos növekedést okoztak, most hogy minden nagy falat letudva, csak a kisebb üzleteket lehet gyűjtögetni. A növekedés így is adott majd egész évet nézve, csak százalékosan már nem kétszámjegyű lesz. A második negyedévben két új globális szponzort jelentettek be: Deezer és Mlily, valamint a meglévő Concha Y Toro is hosszabbított. Januárban az Uber kötött megállapodást a klubbal, hivatalosan ez már a harmadik negyedévhez tartozik.

 

A bérek 8 millióval emelkedtek köszönhetően a nyári sztárigazolásoknak. Az egyéb működési költségek a meccsnapi bevételnél említett okok miatt (több meccs jutott idén erre a negyedévre) emelkedtek 15%-kal. A nem készpénzes tételeknél az értékcsökkenés hasonló, az új igazolások miatt a játékosok regisztrációjának amortizációs költsége 34 millió felett kb. 12 milliós emelkedéssel. Azóta tudjuk Q3-nál Schneiderlin és Depay már kikerülnek. Kivételes tétel: Bastian Schweinsteiger. Mourinho nyáron kitette a csapatból, 2016 Q4 jelentésben ezért Woodward leírta veszteségként, most télen Mourinho visszatette a keretbe, ezért Woodward is visszacsinálta a korábbi leírást. Ezért most nem kivételes költség szerepel a táblázatban, mert most pluszban kell számolni. Lényeg a lényeg, Basti kivételes játékos már a könyvelés szerint is. :)

 

Az összes működési kiadás 121 millió a negyedévben. Az EBITDA (kamat, adó, értékcsökkenés és amortizáció előtti eredmény) 23%-kal 69 millióra nőtt, az egész jelentés lényege ez a mutató, ezen látszik a fejlődés.

 

A maradék adatok közül a fontosabbak: a nettó pénzügyi költség 12 milliójánál meg kell jegyezni a tavalyhoz képest 7 millióval rosszabb szám oka a nem realizált Brexit árfolyamveszteség. Dollár adósság után dollárban fizet kamatot a klub, csak itt fontban kifejezve drágább, valós értéken nincs probléma. Ugyanerről van szó az adósság sornál is, mielőtt valaki megijedne honnan lett hirtelen 88 millióval több az adósság. Csak fontban nézve Brexit árfolyam miatt látszik így, a tényleges dollár adósság változatlan. 2015 végi dollár-font árfolyam 1,4747 helyett 2016 végén 1,2293. Ezért a plusz 88 millió fontban nézve papíron, nem készpénzes változás. (Ugyanakkor ami valódi előny lesz, amikor egy szponzor dollárban fizet. Például a Chevrolet évi 80 millió dollárja most többet ér majd.)

 

Osztalékfizetés most nem volt, januárban és júniusban történik. Tehát a Q3 és Q4 jelentésben lesz róla szó.

 

Cash flow

 

 

Konferenciahívás és egyéb hírek

 

Woodward a pénzügyek előtt a csapattal kezdte: három kupa lehetőség és erős befejezésre számít a bajnokságban is. Gratulált Rooney-nak Sir Bobby 44 éves gólrekordjának megdöntése miatt.

 

Üzletre térve jó úton haladnak az újabb éves rekord bevétel eléréséhez, említve a feljebb sorolt szponzorokat és ők már látják mi lesz még, szóval a teljes üzleti évre 530-540 millió font bevételt várnak. (EBITDA 170-180 millió) A 2016-os 515 millió font után is tehát folytatódik a növekedés még BL bevétel nélkül. Teszem hozzá a megadott sávban nyugodtan lehet a magasabb összegre számítani EBITDA eredményben, mivel Schneiderlin és Depay januárban eladásra kerültek, kikerült a bérük.

 

A nyári túra helyszínét még nem erősítette meg (valószínűleg USA), azt viszont megígérte jóval nagyobb túrára lehet majd számítani a tavaly nyárihoz képest.

 

A mostanában kikerült mezeladási listáról annyit mondott természetesen örülnek neki, ugyanakkor a sztárhatásnál előrébb helyezi a klub népszerűségét. Példája szerint amikor Ronaldo 2009-ben távozott, ugyanúgy nőtt a mezeladás mivel a szurkolók elsősorban United mezt akarnak venni.

 

A nézettségrõl két érdekességet említett Woodward. A Liverpool-United meccs a Sky szerint három éve a legnézettebb közvetítés volt az Egyesült Királyságban. A United-Liverpool meccs pedig az USA-ban az NBC szerint a szezon eddigi legnézettebb meccse és egyébként is a csatorna top3 közvetítése amióta sportot is adnak.

 

MUTV app: Az új digitális stratégia miatt a klub több országban hagyta kifutni a hagyományos telekom üzleteket megújítás nélkül. Az idei évtől több mint 160 országban (ahol a licence megállapodások engedik) a klub közvetlenül értékesíti a digitális tartalmakat egy MUTV app formájában. Majd az Apple és Google áruházból letölthető MUTV app havi 1,49 és 4,99 fontért lesz elérhetõ. A friss sajtótájékoztatóktól kezdve a régi klasszikus meccsekig különböző tartalmakat kínálnak, gyakorlatilag ahogy a neve is mutatja a klub TV csatornájának anyagai lesznek ott az okostelefonokon is. Valamint később 2017 során a fő Manchester United app is piacra kerül. És reméljük az új honlapot is látni fogjuk, erről gyakran feldobnak kérdőíveket is. Tehát a hagyományos telekom partner és a közvetlen értékesítés módszerrel együtt a következő években a digitális média terén is újra növekedésre számít Woodward.

 

A manchesteri rendőrség speciális egységének egyik korábbi tagját extra biztonsági főnökként alkalmazza a klub, hogy ne forduljon elő ismét a két tavalyi incidenshez hasonló. A két eset a Bournemouth meccs előtti bombakereső gyakorlat és amikor stadiontúráról ketten meglógtak. Úgy akarták ingyen látni a másnapi Arsenal meccset, hogy éjszakára elbújtak egy WC-ben. Ennél nagyobb veszély soha ne legyen az Old Traffordon.

 

Rooney tiszteletmeccse 1,2 milliót hozott az általa választott négy jótékonysági szervezet számára. (köztük van a klub alapítványa is) A decemberi Unicef gálavacsorán 230 ezer fontot dobtak össze a vendégek egy thaiföldi jótékonysági programra.

 

Ugyan csak ebben a szezonban kezdődött az új 8,5 milliárdos PL TV ciklus, egy Reuters értesülés szerint 19/20 szezontól kezdődő 3 éves ciklusra a kínai PPTV cég már most megveszi a kínai közvetítési jogokat 700 millió dollárért. Nem hivatalos még, viszont elkönyvelhetjük látva hogyan szórják a pénzt a fociba a kínaiak.

 

Nyári átalakítások az Old Traffordon: sajnos törvényi okok miatt még mindig nem a safe standing szektort csinálják, hanem egy másik fontos munkát. A mozgáskorlátozott szurkolók helyét bővítik 300-zal. Emiatt 2600 bérletest költöztetni kell, ez egy hároméves folyamat lesz. 55 ezer bérletesnél azért nem egyszerű, hogy mindenki elégedett legyen. Minden érintettel felveszi a kapcsolatot a klub. Ha az új szék drágább a különbözetet fedezi a klub és egy évre ingyenes lesz minden kupameccs. Egyelőre a jelenlegi cél szezonkezdésre a tervezett 300-ból 100 új mozgáskorlátozott rész kész legyen. A safe standing téma pedig sajnos csak lóg a levegőben. A Celtic megtudta építeni 3000 embernek német mintára, mivel Skóciában nem hatályos a Football Spectators Act 1989. Eleve furcsa a törvény, hogy Angliában is csak a két legfelsőbb osztályra vonatkozik. League One és Two meccsekre nem, mégsem tör ki az apokalipszis azokon a meccseken. Hiába szeretné sok PL és Championship klub, érzékeny téma. A Hillsborough áldozatok csoportja kapásból elutasítja félelemből, pedig a modern német mintájú safe standing area nem ugyanaz mint a 80-as évek teraszai. Emiatt nincs teljes támogatás, a Liverpool és 1-2 más klub nem szavazná meg. Amíg a hatalmon lévő politikusok nem vállalják fel a témát, addig a klubok csak tanácskozni tudnak. A torik pedig nem akarják megváltoztatni a törvényt. Talán egyedül a LibDem támogatta hivatalosan a kezdeményezést, de nekik politikailag most annyi. Félhivatalosan a Labour is említette, de ők csúnyán elbukták a választást. Marad az ironikusan veszélyesebb helyzet: törvény szerint csak ülőhelyes stadion, arra nincs törvény tilos állni, a klubok a felelősség miatt szabályzatot hoznak, ezért a stewardok nyaggatnak leülni. Valaki feláll, a mögötte ülő nem lát, vita, gólörömnél felugrás stb. A Hull meccsen a gólörömnél valakinek eltört a lába, ahogy hirtelen felugrottak a drukkerek. Székek közt állni veszélyesebb, mindenkinek jobb lenne ha volna külön álló szektor.

 

Jegyek és bérletek az új szezonra: ismét jól járnak a szurkolók, hatodik éve már befagyasztva. (legolcsóbb felnőtt bérlet 532 font) Ezenkívül a 16 éven aluliak 50% kedvezményt kapnak a Sir Alex Ferguson Stand, East Stand és a sarok részeken. A külön családi szektorban továbbra is csak 10 font egy meccs. Mindenkire vonatkozik a Ligakupa meccseken 25% kedvezmény és törlik a kezelési költséget is. A közleményben Richard Arnold megköszönte a szurkolók hűségét és támogatását. A konferenciahíváson pedig Woodward azt mondta a teltházas és hangos stadion a prioritás. A szponzori és TV összegek miatt nem függ annyira a klub a meccsnapi bevételtől.

 

Deloitte Football Money League

 

Az első negyedéves jelentésben írtam a klub helyezése attól függ milyen árfolyammal számolja a Deloitte a 2016-os 515 millió font bevételt euróra.

 

„Ha az átlagos 1,34 eurós árfolyammal számolunk, akkor a United bevétele 690 millió euró, így első lesz a United. Ha az aktuális 1,17 eurós Brexit árfolyamon nézzük, akkor 602 millió euró, így harmadik a United.”

 

Kijött a lista, a szezon során érvényeset használták, nem a végén a Brexit árfolyammal. Így valóban a United lett az első:

  • Manchester United 689 millió euró
  • Real Madrid és Barcelona 620 millió euró
  • Bayern 592 millió euró
  • Manchester City 525 millió euró
  • PSG 521 millió euró
  • Arsenal 469 millió euró

Angol klubok közül még a Chelsea és a Liverpool szerepelnek a Top 10-ben, a legjobb olasz klub a Juventus 10. helyen áll, utánuk a Dortmund nyakára pedig mászik a Tottenham. A szebb napokat is látott AC Milan csúszik lefele, csak a 16. hely jutott nekik. A West Ham először szerepel a listán, a 18. helyen állnak és az új stadion bevétele miatt jövőre is tényezők lesznek. A bajnok Leicester City 20. lett, ha esetleg most kiesnek, a BL bevétel és a PL ejtőernyős csomag miatt a jövő évi listán Championship csapatként is szerepelhetnek. Szóval a 20-as listán 8 angol klub van most.

 

A Unitedre visszatérve, a 2017 üzleti évre jelzett 540 millió font bevétellel akár címvédés is lehetne a következő 2018 januári listán, még BL bevétel nélkül is. Csak jövőre már tényleg Brexit árfolyammal számol a Deloitte. A BL hiányát még győzné a klub a PL TV és szponzori pénzekkel, a kettőt együtt nem. Árfolyammal nem lehet mit kezdeni, a lényeg BL szereplés legyen újra és akkor kérdés nélkül 2018 üzleti év alapján biztosan a United lenne az elsõ a 2019 januári listán. Számok nélkül még egy érdekes megállapítás: A United kereskedelmi bevétele egyedül több mint a 10. helyezett Juventus teljes bevétele. 364 millió euró > 341 millió euró.

 

Összefoglalás

 

Gazdaságilag minden szuper.

 

(forrás: hivatalos beszámoló, konferenciahívás, Deloitte)


Kövess minket Facebookon, Instagramon, Twitteren és YouTube-on is!



Támogasd adományoddal a ManUtdFanatics.hu működését!

Hozzászólások

Támogatás

Támogasd adományoddal
a ManUtdFanatics.hu működését!