Ajax 0-2 Manchester United

Nem túl látványos, de hibáktól mentes játékkal, végig magabiztosan uralva a mérkõzést a Manchester United megnyerte a 2017-es Európa Ligát, amivel kvalifikálta magát a 2017/18-as Bajnokok Ligájába.


A játékosok fekete vállpánttal léptek pályára és a kezdõ sípszó elõtt egy perces néma csenddel emlékeztek meg a hétfõn történt manchesteri robbantás áldozatairól.

 

Kicsit idegesen kezdtek az Ajax játékosok, hiszen rögtön a középkezdést követõen Onana egy védõvel ütközve védte ki Mkhitaryan jobb szélrõl érkezõ lövését, miután a lepattanót Pogba egybõl próbálta kapura lõni, sajnos sikertelenül.

 

A 3. percben egy szabadrúgást végzett el a United, ami során Blind beadását a 16-os jobb felében legmagasabbra ugró Smalling próbálta középre fejelni, de Onana résen volt és megfogta a labdát.

 

Lassan kezdett kialakulni a csapatok taktikája: a hollandok a labdatartásra és pontos passzokra koncentráltak, míg az angolok mély védõsorral operáltak, a megszerzett labdát pedig a legrövidebb úton-módon próbálták elõre adni Rashford-nak, akit eddig egész hatékonyan fogtak a védõk.

 

10 perc telt el a mérkõzésbõl, amikor Darmian bal szélrõl bedobja a labdát a 16-os magasságában, Pogba bokából átteszi a mögötte álló védõn majd Mata sprintje végén még az alapvonal elõtt be tudja adni mellmagasan középre, de Fellaini késõn érkezett, így nincs gól.

 

Rengeteget van a labda az Ajax-nál, de a United a labdaszerzések után csakis Rashford és Fellaini felfutásaira figyel.

 

14. perc: megvan a mérkõzés elsõ kapura lövése! A hollandok részérõl Amin Younes szalad fel a bal szélen, cselez párat, majd teszi vissza középre, de Bertrand Traore lövését Romero kesztyûi már várják.

 

Nem sokkal ezután Riedewald bedobását a bal szélrõl elcsípték az manchesteriek. Rashford odafejelte Mata-nak, felfutása miatt pedig a védõk szabadon hagyták Fellaini-t a 16-os jobb sarkánál. Mata-tól kapta a labdát a belga és egybõl adta tovább középre, ahol Pogba csak igazított rajta, majd a gördülõ labdát bivalyerõsen és laposat a hosszú sarokba lõtte - volna. Azért volna, mert Sanchez beleért és az erõs lapos lövésbõl egy magas, kapufa alá helyezett lövés lett, amire már nem tudott a kapus visszaérni. 0-1 a 18. percben!

Próbáltak rögtön visszajönni a meccsbe a hollandok, de a balról végzett szabadrúgásuk nem lett eredményes. Nyomást gyakorolnak az ellenfélre, így újabb Ajax szöglet.

 

Mindenki meglepõdött, amikor a 24. percben a mérkõzés csapatkapitánya, azaz Valencia szalad fel a jobb szélen, elhagyja a védõjét és nem látva üres embert a kapu elõtt, kis szögbõl erõbõl rálövi a kapura, de Onana tisztázni tud.

 

Az örmény Mkhitaryan alaposan ellenõrzi Veltman bokájának duzzadtsági szintjét, ezt a bíró már nem sokáig fogja elnézni neki. Közben Mata-tól kap egy remek labdát a középpályán és hosszan indítja Rashfordot, de Onana résen van és végül megfogja a labdát.

 

Olyan 28-30 méterre a kaputól Rashford harcol ki egy szabadrúgást, amihez Blind készülõdik. A forgatókönyv ugyanaz: fel jobbra Smalling fejére, aki középre fejel. Ezúttal nem rohan ki Onana de a rengeteg védõ között esélye sincs az angoloknak labdához érni, tisztáznak a hollandok.

 

Percekkel ezután az elõrejelzések alapján megjelenik az elsõ sárgalap, amit Miki-nek ajándékoz a bíró. Igaz, hogy megcsúszott az utolsó percben, de csúnyán megtalpalta Veltman-t.

 

32 perc telt el, amikor Rashford a bal szélen kapta a labdát és ügyesen elszaladt egy játékos mellett, de sajnos De Ligt eléje állt, így nem tudott betörni az ellenfél 16-osába. A szurkolók mérgesek, mert azt hiszik, hogy büntetõt akar, de a visszajátszások alapján csak az ütközés fájt neki nagyon.

 

A 34. percben kicsit hirtelen és váratlanul érte a Romero elõtt álló négyest a beadás, de szerencsére Dolberg késõn indult, így kirúgás következik.

 

Három perccel ezután Traore indul meg a középpályáról és ügyes cselekkel siklik be a védõk között. Szerencsére Blind utolsó percben hátulról elpöcköli a labdát a szélsõ elõl, Smalling pedig tisztázni tud. 

 

A United érezhetõen a hosszan elõre adott labdákat alkalmazza, talán arra számítva, hogy a fiatal védõk hibájából sikerül hasznot húzni. A 41. percben ez szinte össze is jött, hiszen Rashford hajszál híján elcsípi a labdát Sanchez elõl, aki a kapus felé fordulva próbál tisztázni. 

 

A félidõt egy fantasztikus oda-vissza passzjátékkal próbálta zárni az Ajax, viszont a betörni látszó Traoré elé Darmian érkezik szélsebesen és nemcsak védi a labdát az alapvonalig, a támadó a fenekén csúszva hitetlenkedik, amikor a bíró faultot fúj ellene. Két perc hosszabbítás, de a játékosok már leginkább az öltözõben lennének.

 

 

A második félidõvel járó pályacsere miatt mindkét csapat a saját szurkolói felé támad, ami meg is látszik rögtön, hiszen Romero kapuja körül füstölög valami - bizonyára a holland szurkolók próbáltak kedveskedni neki. 

 

Fellaini szerez labdát a támadó harmadban, de Sanchez remek védekezése révén szögletre megy ki a labda. Jobb oldalról rúgják a szögletet, amit Smalling próbál kapura fejelni középmagasan, majd az ember-rengetegben Mkhitaryan ér bele a labdába annak ellenére, hogy háttal áll a kapunak. A labda pályát változtatva így már teljes mértékben védhetetlen, de még mindig a kapufán alul maradva újabb United gól, tehát 0-2 az eredmény! Alig kezdõdött meg a második félidõ és máris duplázzuk az elõnyünket.

Nyugodt védekezés helyett az újabb gól csak még jobban feltüzelte a Vörös Ördögöket. Mata nyomás alá helyezi a kapust, Rashford sietteti a Sanchez-t. Az Ajax elég vékony jégen áll. 

 

Gyors passzok után Schone indul meg középen, de Fellaini hátulról belerohan. Szándékos vagy nem, a bírót nem érdekli. Sárga lap a belgának!

 

A hollandok újból próbálnak építkezni és támadni, de a Vörös Fal újra áll és semmilyen rést nem találnak rajta. Próbálnak több emberrel támadni, viszont ezzel még inkább sebezhetõvé teszik magukat a United kontráival szemben.

 

Pogba tartja a labdát a saját alapvonalánál, majd cselezni akar, de kigurul a labda. Mourinho mérges, de a szöglet ártatlan, De Ligt beleért, de nem tudta kapura irányítani.

 

Az 58. percben eljött a másik fél sora a Nagy Könyvben, hiszen Mata cselez szépen, de Veltman nem értékeli, így inkább lekaszálja a spanyolt. A bíró sípol, sárga lap.

 

Pillanatok múlva Herrera ad egy magas labdát elõre, de Valencia lesen áll. Mata okosan felszalad, õ szabályos helyzetbõl indult a passz pillanatában, de a 16-oson belül De Ligt egyszerûen ellöki a labda mellõl. Kemény csontú gyerek a holland, nem babra megy a játék ellene.

 

Onana próbál indítani, kizárva azt a tényt, hogy Rashford szélsebesen rohan feléje. A passz jó, az Ajax támad, de a beadást könnyedén elcsípi Romero. Felgyorsult a játék, nagy a tempó, de az eredmény változatlan.

 

Az elsõ cserét Bosz kezdeményezte a 62. percben: a labdába alig érõ fiatal csatár, Dolberg helyett jött fel a brazil Neres, így a formában levõ Traore került át középcsatárnak és Darmian friss ellenfelet kellett szemmel tartson.

 

Két perc múlva Valencia szerzett labdát és indult volna meg veszélyesen, de Younes jobbnak látta kézbe venni a helyzetet és hátra rántotta a jobb szélsõt, ezzel megszületett a második holland sárga. 

 

A 70. percig maradt minden a régiben: az Ajax passzolgatott és megpróbálta áttörni a védelmet, míg a védelem a labdákat egyenesen Rashford lábára próbálta rávarázsolni, bár kevés sikerrel. Ekkor jött a második csere: a legidõsebb holland játékos, Schöne helyett jött a 20 éves Van De Beek.

 

Rögtön ezután a bíró egy vitatható kezezést fújt be Miki ellen, pont a 16-os szélén. Nagy a tolongás, a manchesteriek falat képeznek a kapu elõtt, Mata még le is próbál feküdni a földre, hogy így blokkolja a lövést, de a bíró felállítja. Szerencsénkre a szabadrúgás lepattan a falról és elmúlik a veszély.

 

Mkhitaryan hatalmas taps és ujjongás közepette sétál le a pályáról a 74. percben, miután a negyedik bírónak sikerül kisakkoznia, hogy a feltartott 24-es számmal nem játszik senki a United csapatában, így 22-est kéne kiírnia pirossal. Az örmény helyett Jesse Lingard jön fel.

 

Fantasztikus passzjáték során a labda a 16-os szélén kerül vissza Pogba elé, de a lövés elmarad, hiszen elnyomja Sanchez. Mindez a bírót hidegen hagyja.

 

A 78. percben Mata késõn lép oda De Ligt bokájához, ezért a bíró sárga lappal jutalmazza, de az incidens után Herrera-nál marad a labda. Ez valamiért nem tetszett Riedewald-nak és elgurult a gyógyszere, szóval õ is kap egy sárgát a bírótól. Szerencsére az eset az oldalvonal mellett történt és az épp bemelegítõ Rooney lecsillapítja a feleket.

 

Egy utolsó vészkiáltásként a 82. percben elhasználja utolsó csere lehetõségét a holland edzõ, a már sárga lapos Riedewald helyett jön Frenkie de Jong.

 

Mintegy reagálva erre Mourinho is cseréhez folyamodik: Rashford ballag le és Martial jön a posztjára.

 

A 87. percben a United szurkolók rághatták az öklüket, hiszen Lingard-ot indították egy szép labdával és ügyesen meg is indult két védõ között, azonban nem jött ki a lépés és a labdavezetés összeegyeztetése, így Sanchez utoléri és elrúgja a labdát elõle. Szép megmozdulás, de nem sikerült gólra váltani.

 

A támadások továbbra is az Ajax térfelén folytak, amikor José erõteljesen gesztikulált a bírónak, hogy még a szöglet elõtt el akarja végezni az utolsó cserét. Mata helyett jött Rooney a szurkolók nagy örömére, mindez a 90. percben. Közben felmutatták a táblán, hogy négy perc hosszabbítás lesz. Nem történt semmi említésre méltó ezalatt, a United profikhoz méltó módon lezárták a mérkõzést. A keret sérült tagjai lassan sorakozni kezdtek az oldalvonal mellett, Zlatan feltartott kezekkel várta a gyõzelmet jelzõ sípszót.

 

Európa-liga döntõ
Ajax Amszterdam 0-2 Manchester United
Friends Arena, Stockholm, 2017.05.24. 20:45

 

Játékvezetõ: Damir Skomina (SVN)

 

 

Ajax: Onana - Veltman, De Ligt, Sánchez, Riedewald(De Jong 82.) - Klaassen, Schöne(De Beek 70.), Ziyech - Traoré, Dolberg(Neres 62.), Younes

 

United: Romero - Valencia, Smalling, Blind, Darmian - Herrera, Pogba - Mata(Rooney 90.), Fellaini, Mkhitaryan(Lingard 74.) - Rashford(Martial 83.)

 

Gólszerzõ: Pogba 18', Mkhitaryan 48'

 

Sárga lap: Mkhitaryan, Fellaini, Mata, illetve Younes, Riedewald


ManUtdFanatics.hu

Kövess minket Facebookon, Instagramon, Twitteren és YouTube-on is!



Támogasd adományoddal a ManUtdFanatics.hu működését!

Hozzászólások

Támogatás

Támogasd adományoddal
a ManUtdFanatics.hu működését!