Berba: A bizalom a kulcs

Dimitar Berbatov elmondja véleményét, kemény idõkben hogyan maradt magabiztos, miként javíthat a United idei idegenbeli formáján és mi kellene ahhoz, hogy ebben a kiszámíthatatlan bajnokságban õk jöjjenek ki gyõztesen...


A bajnoki góllövõlista élén állsz. Mennyire vagy magabiztos, amikor pályára lépsz?
Nagyon bízom magamban. Csatár vagyok és amikor gólt szerzek, az önbizalmam magasban van, ám a legfontosabb az, hogyan reagálsz, mikor nem lövöd a gólokat. Azokban az idõkben nagyon fontos, hogy megmaradjon az önbizalmad. Lehetnek olyan idõszakaid, amikor néhány mérkõzésen keresztül nem szerzel gólokat, de szükséges, hogy bízz magadban és hinned kell abban, képes vagy megcsinálni azokat a dolgokat, melyek a gólokhoz vezetnek. Nehéz ez, de meg kell próbálnod nem elveszíteni az önbizalmadat. Minden játékos átél nehéz idõszakokat, de a legjobb játékosok abban különböznek a többiektõl, hogy õk túl tudnak lépni azokon.

Elõfordult már veled, hogy elvesztetted az önbizalmadat amióta a Unitednél vagy?
Persze. Többször is. Néha nem játszol jól, vagy nem szerzel gólt, akkor pedig minden felõl egyre nõ a nyomás rád, magaddal szemben is. Meg tudod találni magadban azt, miért kételkedsz önmagadban. De ekkor mindenképp meg kell tartonod a hitet és rá kell jönnöd, minden rendben lesz. Keményen dolgozol az edzéseken és teszed ugyanazokat a dolgokat, amit akkor teszel, mikor jó vagy.

Ebben a szezonban már három mesterhármast is szereztél. Hol tartod a meccsek labdáit?
Otthon tartom õket, a barátaim és a csapattársaim meg mostanában mindig gúnyolódnak velem, amiért sokat gyûjtök. De ha folyamatosan magammal viszem a meccslabdákat, azt hiszem senki nem fog panaszkodni, amiért sok van. Aláírattam a csapattársaimmal és nagyon értékesek számomra, mert arra emlékeztet, hogy hittel és kemény munkával rengeteg jó dolgot meg tudok csinálni.

Kik azok a csapattársak, akik leginkább segítettek idén a játékodban?
Mindenki. Ennél a klubnál mindenki vele született vezetõ saját posztján és mindenki 100%-osan megbízik mindenkiben. Tudom, hogy nagyon jó védõink vannak, akik bármely ellenfelet kezelni tudnak. Bízom bennük. Egyénileg mindannyian nagy játékosok, de mégis a csapat a legfontosabb. Nem számít, hogy 1-0-ra vagy 8-0-ra nyerünk - mindannyian úgy érezzük, együtt tettük meg azt, amit tettünk.

Miért ilyen különbözik annyira a United idegenbeli formája az eddigiektõl?
Nehéz erre válaszolni. Nem nyertünk meg annyi mérkõzést idegenben, mint amennyit kellett volna, de nem azért, mert nem próbáltuk volna megnyerni. Soha nem úgy megyünk egy meccsnek, hogy döntetlent akarunk, soha nem gondolkodunk azon, egy ponttal is boldogok lennénk. Célunk, hogy minden találkozót megnyerjünk. A nehézség ebben az, hogy más csapatok sokkal jobban harcolnak, amikor a Manchester United ellen játszhatnak, mint más mérkõzéseken. De ez természetes, mert mi vagyunk a legnagyobb klub. Megértettem ezt, fõleg miután meg is tapasztaltam. Ez az, amitõl nehezebb a feladatunk, ám ez nem mentség: sokkal jobban kell teljesítenünk távol otthontól. Az Old Traffordon igazán jók vagyunk. Szórakoztatjuk a szurkolókat, sok gólt szerzünk. A cél, hogy az idegenbeli teljesítményünk is ilyen legyen.

Meglep, hogy idén több csapat is esélyes lehet a bajnoki gyõzelemre?
Nem, egyáltalán nem. Jövõre még több csapat lesz ott. A futball folymatosan változik és fõleg Angliában a top csapatok és kis csapatok közti szakadék egyre kisebb lesz. Mindenki erõsödik, mindenki top játékosokat vásárol, ez jót tesz a futballnak.

Bajnok lettél a Uniteddel elsõ szezonodban 2008/09-ben. Milyen a jelenlegi keret?
Nem sokban különbözõ. A legtöbb játékos ugyanaz. Eladtunk 1-2 játékost valóban, de lényegében változatlan a keretünk, ami hatalmas elõnyt jelent. Olyanok vagyunk, mint egy nagy család - mindenki támogatja a többieket, nem csak a pályán, de azon kívül is. Mindannyian jó barátok vagyunk.

Mit szólsz a régi klubod, a Tottenham idei szezonjához?
Nem lep meg a helyzetük. Amikor még ott voltam, tudtam, milyen fiatal tehetségek vannak ott, akik mára a legfontosabb tagok lettek a csapatban - olyan játékosok, mint Aaron Lennon vagy Gareth Bale immár felnõttek és nagy játékosokká váltak. Amikor ott voltam, Gareth Bale csupán egy tehetséges kamasz volt, mára már a világ egyik legjobb játékosa lett. Láttam benne a potenciált. Örülök, hogy hittek benne - több klub is meg akarná venni - és mostmár õk kaszálják le a babérokat vele.

Jelenleg a Bajnokok Ligája utolsó szakaszában is áll a csapat. Ez elõny vagy hátrány a bajnokság megnyerése szempontjából?
Ez egy nehéz kérdés. A szezon elején mindent meg akarsz nyerni és addig ezt is kell szemed elõtt tartani, míg ki nem hullik a kezedbõl az esély. Igen, ez azt jelenti, hogy több mérkõzést kell játszanod, nehezebben maradsz friss, de a jutalom sokkal nagyobb lesz. Személy szerint remélem, hogy minden sorozatban végig versenyben maradunk.

Mi a legfontosabb, amivel rendelkeznie kell egy csapatnak, hogy megnyerje a bajnokságot?
Erre nincs kimondott válasz. Több különbözõ dologra is szükséged van, hogy együtt összejöjjön számodra. Itt Angliában rengeteg mérkõzés van és a naptár is nagyon zsúfolt, így nehéz a legtapasztaltabb játékosaidat folymatosan frissen tartani. Ha ez sikerül, akkor jól dolgoztál. Ja, és az is segít, ha nem veszítesz annyi mérkõzést, mint a többiek.
 


manutd.com

Kövess minket Facebookon, Instagramon, Twitteren és YouTube-on is!



Támogasd adományoddal a ManUtdFanatics.hu működését!

Hozzászólások

Támogatás

Támogasd adományoddal
a ManUtdFanatics.hu működését!