Manchester United 2017 üzleti év

2017. szeptember 21-én közzétették a teljes 2017 üzleti év jelentést.


 

Június 30-án zárult erõs utolsó negyedévvel rekord 581 millió font bevételt és rekord 200 milliós EBITDA eredményt ért el a klub 12 új szponzorral. És igazolva miért vagyok mindig optimista: legtöbbször bátran merem mondani az elõrejelzésnél lehet a magasabb számot nézni, sõt plusz pár millió. Csak szeretik a konzervatív jóslást mondani, inkább legyen kellemes meglepetés, mint elõre nagyot mondani és nem teljesíteni. Viszont a United üzleti gépezete teljesít: a második negyedéves jelentésben a bevételt 530-540 millió sávba várták, az EBITDA eredményt 170-180 millió közé. A januári távozók miatt a harmadik negyedévben ezt módosították felfele, bevétel 560-570 millió és EBITDA 185-195 millió. Aztán tavasszal az Európa Liga szereplés ismét dobott a számokon: most itt vagyunk az utolsó negyedéves adatoknál és végül 581 millió bevétel és 200 milliós EBITDA lett az év eredménye. 

 

Ennek ellenére 2018-ra ismét a konzervatív becslést közöltek: 575-585 milliós bevétel és 175-185 milliós EBITDA eredményt várnak egyelõre. A kedvezõ Bajnokok Ligája sorsolást elnézve illene tavasszal is menni 1-2 kört, így majd meglátjuk ismét lesz-e kellemes meglepetés a jóslatokban. 

 

A meccsnapi bevétel 5 millióval nõtt 2016-hoz képest, mert két hazai meccsel többet játszott a csapat. A média több mint 53 millióval nõtt az új Premier League TV ciklus miatt (141 milliót kapott a United), illetve az Európa Ligában végig menetelt a csapat. A kereskedelmi bevétel 7 millióval lett több, a 275,5 milliós bevétel nagy siker. Kibontva elmondható a szponzoráció +2,2 millió, a mobil bevétel a kifutott hagyományos telekom szerzõdések miatt -1,7 millió, így a növekedést a retail, merchandising üzletrész hozta. Ez a kiváló Adidas együttmûködésnek köszönhetõ, az iparágban egyedülálló módon a Nike-Adidas váltás utáni második évben is sikerült növekedést elérni, illetve a saját kézben lévõ Megastore is rekord eladásokat produkált. 

 

A bérek 13,5%-kal nõttek 263 millió felé az új igazolásokkal. (Lukaku, Matic, Lindelöf) 2018-ra is kb. 11-13% emelkedést lehet várni a Bajnokok Ligája bónusz miatt, bár a távozó-érkezõ játékosok miatt jobb lett a bérszerkezet akiket fizet a klub valóban játszanak és szerepelnek Mourinho terveiben. Kiesett Schneiderlin, Schweinsteiger, Depay és Rooney bére, valamint Ibrahimovic a sérülése után az eredetinél kevesebb fizetésért marad. A klubnál 895 fõ alkalmazott van és továbbra is kiváló 45%-os a fizetés-bevétel arány. 

 

Egyéb mûködési költségek 29%-kal nõttek a jelentõsen több meccs miatt a Ligakupa és Európa Liga szerepléssel. Nem készpénzes tételek: értékcsökkenés és a befektetés a csapatba megmutatkozik a játékosok regisztrációjának amortizációs költségében is, június 30-ig ez 124 milliós összeg, ezt ugye mindig variálja a közben már kikerült távozók értéke és a hosszabbítások, új játékosok aktuális könyv szerinti értéke. (átigazolási összeg osztva a szerzõdés éveinek számával) Kivételes tétel az a 4,8 milliós összeg pluszban amikor Schweinsteiger visszakerült a keretbe, így a könyvelésben is visszarakták a korábbi leírást. 

Az EBITDA (kamat, adó, értékcsökkenés és amortizáció elõtti eredmény) rekord 200 millió font kerekítve, gyakorlatilag úgy is lehet mondani a táblázatra nézve a kereskedelmi bevétel fedezi a béreket, a meccsnapi az egyéb mûködési költségeket és a média bevétel marad mint eredmény. A mûködési profit 80 millió felett szintén rekord. A nettó pénzügyi költség árfolyam miatt 4 millióval több lett, a több adózás elõtti profit miatt magasabb adó és profit szinten könyv szerint jobb eredmény született, a nem hivatalos módosított profit 6 millióval kevesebb lett. 

 

Az adósság szintjérõl kicsit bõvebben: két éve történt az utolsó nagy refinanszírozás, azóta változatlan az adósság mértéke. Dollárban vett fel hitelt a klub amerikai banktól, így a tényleges érték változatlan, csak fontban kifejezve emelkedett így a változás csak papíron történt fontban. Brexit árfolyam és más események miatt. Mivel dollárban is van bevétele a klubnak, emiatt nem kell aggódni, illetve 10 év múlva jár le az aktuális hitel így majd ismét lecserélik Glazerék egy másikra. Kezelhetõ szinten van, a kamat is kedvezõbb már mint a 2008-ban kezdõdött válság után. Teljesen visszafizetni pedig nem érdemes, mert adópajzsként is szolgál. 20-25 millió kamatot jobb fizetni, mint több adót és még nagyobb osztalékot. Amely a cash flow táblázatban látszik, a részvényesek 23 milliós osztalékot vettek fel. Június végén az aktuális készpénz 290 millió volt, ez természetesen szezonális: a nyári hónapokban (Q4 2017 és Q1 2018) csúcsra ér ahogy beérkezik a PL és UEFA összeg, valamint a bérletek ára, aztán ebbõl költ a klub mûködésre Q2 és Q3 során így csökkenni fog.

 

 

Konferenciahívás 

 

Ed Woodward több érdekes információt megosztott az üzlettel kapcsolatban, néhányról már esett szó korábbi jelentésekben, de így a teljes üzleti évet nézve sem árt elismételni. 

 

Utolsó konferenciahívás óta a csapat megnyerte az Európa Ligát, a harmadik trófeát a szezonban és ezzel bejutottak a Bajnokok Ligája fõtáblájára. A nyáron sikerült három top játékost igazolni Lindelöf, Lukaku és Matic személyében. Több játékossal hosszabbítás: Carrick, Ibrahimovic, Romero, Valencia, Joel és Andreas Pereira. Az amerikai nyári túra fantasztikus volt, segítette a felkészülést. Jó az összhang a csapatban és elégedettek Mourinho munkájával, remekül indult a szezon is gyõzelmek és játék tekintetében. (megjegyzés: európai szuperkupa ellenére, ott a Real Madrid volt az esélyes) 

 

A 2017-es teljes eredményeket nézve ismét rekordok: bevétel, EBITDA, üzemi profit és éves növekedés terén is. 12 szponzort jelentettek be, ebbõl 9 globális, 1 regionális, 1 pénzügyi és 1 MUTV. Az iparágban a legmagasabb arányban érdeklõdnek meglévõ szponzorok a megújításról. Egy új szakember is érkezett a kereskedelmi csapatba, Sean Jefferson a WPP Group reklámügynökségtõl jött. 

 

MUTV app megjelent februárban, MUTV.com honlap júliusban. Jó hír, hogy helyi piacra szabták az árazást például Magyarországról havi 3 euróért nézhetõ. A globális MUTV elõfizetõk 20%-a amerikai. A következõ hónapokban folytatódik a digitális megújulás, végre megjelenik a klub új honlapja és a hivatalos app. 

 

Közösségi médiában 150 millió feletti a követõk száma, a Twitteren #mufc a sportban a legtöbbet tweetelt hashtag, Kínában is nagy a népszerûség. 

 

Bolti eladásokban az Adidas partnerség rekordokat döntött és az iparágban megszokottól eltérõen a mezváltás utáni második évben is növekedést sikerült elérni. Szélesebb választék és jól sikerültek a közös kampányok is, mint például Pogba érkezése. A Megastore rekord bevétellel zárt, 33%-os növekedés 2016-hoz képest. Az Adidas mellett a növekedést segítette a TAG Heuer, Columbia és New Era termékek forgalmazása. 

 

Internetes értékesítésben is rekord bevétel, 13% növekedéssel. Ez fõleg az amerikai piacnak köszönhetõ, ahol a Fanatics üzemeltetõ külön webshopot hozott létre az amerikai piacra szabva. (pl. shirt helyett jersey stb.) 

 

Az Old Traffordot nézve rekordidõ alatt elkeltek a bérletek és VIP páholyok is már májusban és már több mint 180 ezer tagságit váltottak ki. Ebbõl az elõzõ rekord 155 ezer volt. 

 

Kérdésekre válaszolva Woodward elmondta érdeklõdést látnak a közvetítési piacon nem hagyományos szereplõktõl is, de konkrét üzlet még a jövõ zenéje lesz. A Facebook MLS jogokat vásárolt, az Amazon a Twittert váltja a csütörtök esti NFL streamben, az indiai krikett jogokért is licitáltak, így a sport iránti érdeklõdés mindenképpen megvan a tech cégek részérõl. 

 

Bajnokok Ligája visszatérés miatt 11-13%-kal nõnek majd a bérek. Mivel az Európa Liga útján jutott a csapat a BL fõtáblára, ezért nem jogosult az angol csapatoknak járó market pool felére. Kb. 10 millió fontról marad le a United, szerepléstõl függõen 40-50 millió fontot kap majd a csapat. A fõtáblán a market pool két felé van osztva, fele összeget a bajnoki tabella szerint utalnak: a bajnok 40%, a második 30%, a harmadik 20%, a negyedik helyezett 10%. Ehhez a részhez a United nem fér most hozzá. Nem egészen mondható veszteségnek, mert EL gyõzelemért is járt bevétel, így rendben a dolog anyagi szempontból és presztízsben, morálban többet ért mint a selejtezõs 4. hely. Csak különválasztva 2018 üzleti évre papíron ott lesz a 10 milliós mínusz. Természetesen a market pool másik felét, ami szereplésért jár már nem érinti "csak" az EL-bõl érkezett a United, tehát csak a csapaton múlik a dolog. Szerencsére kedvezõ a sorsolás, lehet nyerni a meccseket a csoportban, aztán meglátjuk a téli sorsolást. 

 

Woodward az ECA képviseletében bekerült az UEFA stratégiai bizottságába, ennek kapcsán kérdezték tõle várható szerkezeti átalakítás a transzferpiacon a Neymar sztori fényében, azt válaszolta egyelõre nem látja ezt. Viszont a meglévõ keretek közt (Financial Fair Play) úgy gondolja egyre többen mondják most már tényleg vegyék szigorúan. Érdekes lesz majd a PSG esete, hiába Mbappe egyelõre csak kölcsönben, hogy Neymartól különbözõ pénzügyi évre essen, még így is vicc az egész FFP szempontból. 

 

Egyéb hírek

 

A legutolsó beszámoló óta a két manchesteri klub közösen 1 millió fontot adott a terrortámadás miatti vészhelyzet alapba. 

 

A FIFA nem talált szabálytalanságot a Unitednél Pogba leigazolásával kapcsolatban, viszont a bürokraták hotel és kaviár költségeit kiszámlázták a Juventus-nak és Raiolának egy 60 ezer eurós bírság formájában. 

 

A KPMG könyvvizsgáló cég legértékesebb klubok listáját a United vezeti 3,2 milliárd euróval. Link: Összefoglaló és teljes tanulmány

 

Carrick tiszteletmeccsének bevételét az õ saját alapítványa és a klub alapítványa kapta. A Barcelona öregfiú jótékonysági meccsen újra játszott az Old Traffordon Ruud van Nistelrooy. Mata jótékonysági kezdeményezése: 1% felajánlás a fizetésébõl. 

 

Nyáron a spanyol adóhivatal eléggé rászállt Jorge Mendes ügyfeleire, a külföldi image rights bevételeken megy a vita. Ronaldo volt a címlapokon, viszont Mourinho madridi idõszakán is keresnek 3,3 millió eurót. Az edzõk közt a portugál a sztár kereskedelmi szempontból, olyan cégekkel van szponzori szerzõdése mint Adidas, Heineken, Hublot, Jaguar. 

 

Transzferek: Januzaj eladva kb. 8 millió fontért, Varela is hazament, Lukaku leigazolásával egy füst alatt Rooney vissza az Evertonnak, állítólag 10 millióval beszámolva. Fosu-Mensah, A. Pereira, Johnstone, Borthwick-Jackson kölcsönben. Anyagilag sokat spórolt a klub, hogy még a júliusi felkészülési túra elõtt elintézték az igazolásokat, mielõtt borult a piac Neymar miatt. Lukaku és Matic nagy fogás a Premier League tapasztalatuk miatt és hogy ismerték már Mourinhot, azonnal beilleszkedtek, kész játékosok. Neymar után Dembele és Mbappe révén hirtelen Martial is már olcsóbb lett és Pogba tavalyi világrekord összege sem jelent már semmit. Rashford piaci ára vajon mennyi lenne most? Bár Lindelöf személyében igazolt a csapat egy 35+10 millió eurós védõt, mégis a Man City által védõkre költött összegek fényében további spórolás, hogy Mourinho kihozta a meglévõ védõkbõl is a jó teljesítményt. Már tavaly is nehezen volt verhetõ a United, idén is jól kezdett a csapat. A tény, hogy Jones, Smalling, Valencia, Young, Bailly, Blind, Darmian, Rojo megoldják legalábbis hazai fronton, az elég jó spórolás. Elnézve 30-35 millió fontnál kezdõdik egy új védõ a piacon. Bajnokok Ligája végjátékra lehet kevés a minõség, de a bajnokságban jó lehet ez a védelem, fõleg úgy mögöttük a világ legjobb kapusa. Van Gaal egyik öröksége Romero is remek, jobb mint néhány rivális elsõszámú kapusa. Matic stabilitást hozhat a középpályára, Pogba szabadabb lehet miatta és gyengítette a United a címvédõt. Elöl pedig van tûzerõ, klasszis szélsõ hiányában is. Ha esetleg januárban még Griezmann is érkezne ahogy szinte már kész üzlet volt Costa vissza, a francia a Unitedbe csak az Atletico eltiltása közbejött. 100 millió euró a kivásárlási ára, de ne feledjük az ingyen játékos Ibrahimovic, a sajátnevelés Rashford személyében (és még Lingard is) eleve nagyot spórolt a klub, lehet még költeni. Shaw, De Gea és a fiatal Angel Gomes hosszabbításán is dolgozik a klub.  

 

Ebben a szezonban már engedélyezett a mezeken az egyik ingujj felületet eladni szponzoroknak, viszont a United még nem jelentett be ilyen üzletet. A konferenciahíváson sem kérdeztek rá sajnos. Lehetséges a Chevrolet szerzõdésben van erre záradék, hogy nem lehet más cég a mezen, vagy egyszerûen vár még a klub az értékeléssel, megfelelõ partnerre.  Egyébként a United kapcsán legalább 10 millióra becsülik a felület értékét. A Liverpool a Western Uniontól kap 5 milliót, kb. ez az összeg érhetõ el a többiek számára és a Chelsea-nél is a fõ mezszponzor Yokohama Tyres az Alliance Tyres márkájukat reklámozza oldalt a mez ujján, a Man City-nél is a meglévõ Nexen Tyres lett. A United, amennyiben a Chevrolet engedi szintén megoldhatja házon belül pl. Aon, DHL, TAG Heuer, Apollo, Aeroflot stb. van sok globális szponzora a klubnak, de akár teljesen új partner is lehet. Egy idõben a Tindert pletykálták. Mindenesetre új terület ez a PL-ben, kicsit vicces is pl. Everton Angry Birds? Unitednél egyelõre az a hír, hogy nincs hír. 

 

A PL klubok az éppen minimálisan szükséges 14 vokssal megszavazták jövõ nyáron a szezon elsõ meccse elõtt zárul az igazolások regisztrációja, utána már csak eladni lehet. Az Arsenal és a Liverpool támogatta, hiszen a nyaruk arról szólt nagy nehezen meg tudják-e tartani a legjobbjaikat, viszont a United ebben a formában nem támogatta. A cél jó, senki nem akar átigazolási cirkuszt amikor már elkezdõdött a szezon, viszont nem egységes szabály. Nem top ligák szintjén született a döntés. Van rá esély az ECA keresztülveri jövõ nyárig és akkor minden rendben. Ha nem, akkor lehet hibás lesz a mostani döntés, mert mi lesz ha augusztus végén elérhetõvé válik egy top játékos, de angol klub nem léphet? Öngól. 

 

Glazerék osztalékon kívüli zsebpénze: a 16-17 dolláros árfolyamon mozgó MANU részvénybõl augusztusban 73-74 millió dollár (56-57 millió font) értékben adtak el a tõzsdén New Yorkban. Ebbõl a bevételbõl a klub nem lát semmit. 

 

Forrás: hivatalos közlemény és konferenciahívás

 

 


Kövess minket Facebookon, Instagramon, Twitteren és YouTube-on is!



Támogasd adományoddal a ManUtdFanatics.hu működését!

Hozzászólások

Támogatás

Támogasd adományoddal
a ManUtdFanatics.hu működését!