Ezen a napon történt...

Íme egy kis visszatekintés a Boxing Day alkalmából.


Az igazi szurkoló számára ha meccsnap, akkor ünnepnap. Angliában viszont ez fordítva is igaz: ha ünnepnap, akkor meccsnap. Így nem maradhat el e jeles napra egy kis visszatekintés. Bár hozzá kell tenni, hogy régebben nem csak 26-a számított meccsnapnak, ha éppen 24, vagy 25-ére esett a mérkőzés, akkor nem volt mese, le kellett játszani azt. Mára ez sajnos kikopott a hagyományból, de szerencsére itt van nekünk a Boxing Day. Íme néhány a lejátszott mérkőzésekből, melyek egyik, vagy másik oldalról maradtak emlékezetesek, hiszen jutott erre a napra minden, ami kell, nagyarányú győzelem, de még nagyobb vereség is akad szép számmal, na meg persze döntetlen.

 

1928-ban és 31-ben is esett erre a napra mérkőzés. 28-ban a United egy másik Unitedhez látogatott, nevezetesen a Sheffieldhez, ahol 6-1-es vereséget könyvelhettek el. 1931-ben még rosszabbul járt a csapat. Egyrészt mert ekkorra már alsóbb osztályt erősített (vagy gyengített) a klub, másrészt pedig azért, mert a Wolverhampton Wanderers történelmi csapást mért a karácsonyi időszakban a Vörös Ördögökre 7-0-s győzelmével. A 73. és 75. perc között 3 gólt is rúgtak a Farkasok.

 

De a kitartást hűen tükrözi, hogy harminc évvel később, pontosan 1960-ban hat gólt is be tudtak rámolni a Vörös Ördögök a Chelsea-nek, kapott gól nélkül. A mérkőzésen mesterhármast szerzett Alexander 'Downie' Dawson, aki nem vált legendává, legalábbis nem a Unitednél, de mindmáig az egyetlen, aki mesterhármast tudott szerezni az FA-kupa elődöntőjében, melyet a Manchester United játékosaként ért el 1958-ban a Fulham ellen megnyert 5-3-as meccsen. Később a Preston North End csapatában megkapta a "Black Prince of Deepdale" becenevet (A Mélyvölgy Fekete Hercege)
 

 

Gólzáporos döntetlenek is tarkították a meccsnapot, melyhez a Manchester United is hozzájárult. 1970-ben a Derby County fogadta a Vörös Ördögöket. Már a 12. percben 3-1-re álltak a felek Denis Law kettő és George Best egy találatával, a vége mégis izgalmasra sikerült, hiszen a Derby megfordította a mérkőzést. De Archie Gemmill vezető góljára Brian Kidd tudott válaszolni, így kialakítva a 4-4-es végeredményt.

 

Ha lehet, ennél még izgalmasabb meccsnapot hozott a 92-es huszonhatodika. Ekkor is Sheffieldbe, de nem az előbb említetthez, hanem a Wednesday-hez utazott a klub. Hét perc alatt kettővel mentek a hazaiak és egy óra játék után már a harmadikat is belőtték. De nem a Manchester Unitedről beszélnénk, ha feladták volna. Előbb Brian McClair szerzett kettőt, majd Eric Cantona egyenlített a 84. percben, nem kis szívbajt hozva minkét szurkolótáborra.  

 

Brian McClair több, mint 350 mérkőzésen lépett pályára a klub színeiben és 11 év alatt 88 gólig jutott. Érdekes, hogy Celtic-nél töltött 4 év alatt 145 meccsen egy híján száz gólig jutott, mielőtt a Manchester Unitedhez igazolt, ahol négy Premier League elsőséget ért el úgy, hogy előtte a csapat 10 évig nem tudta ezt megtenni. McClair első évében házi gólkirály lett 24 találattal, ami akkor még csak a második helyhez volt elegendő a bajnokságban. Később lett négyszer első és három FA trófeát is bezsebelt. Visszavonulása után visszatért a klubhoz, ahol az utánpótlás csapatnak volt a menedzsere.
 

 

A Boxing Day egy évvel hamarabb, 91-ben is emlékezetes fordulót hozott a csapatnak az Oldham Athletic 6-3-as kiütésével, ahol Denis Irwin mellett az előbb említett McCleair is duplázni tudott, méghozzá 3 percen belül. Így a decembert okkal lehet a kabalájának nevezni, hiszen nem csak sikeres gólvágó volt ebben a hónapban, de ekkor is született.

 

Íme az Oldham elleni mérkőzés összefoglalója:

 

 

Egyetlen United szurkolónak sem kell bemutatni a Liverpoollal kapcsolatos történelmet, de hihetetlen, hogy nyolc mérkőzésen is pályára lépett a United a Vörösök ellen. Két manchesteri sikert, ugyanennyi döntetlent és három vereséget hozott ez a nap a klub és a szurkolók számára. De hiába állnak jobban e tekintetben, a 199 mérkőzésből 79-et a Vörös Ördögök nyertek és csak 65-öt a Liverpool. Boldog Karácsonyt Nekik. :)

 

A mai utolsó visszatekintés pedig 5 évre nyúlik vissza, amikor a csapat a Newcastle fölött aratott 4-3-as, drámai győzelmet az Old Traffordon. Már a negyedik percben hátrányba kerültek a hazaiak James Perch révén, ami megadta a mérkőzés hangulatát. Nem sokkal utána elképesztő események sorának lehettünk tanúi, először Jonny Evans egyenlített a 25. percben, majd három perccel később a saját kapujába is betalált. Azonban a partjelző lest intett. Igaza is lett volna, ám nem Papiss Demba Cisséről, hanem a védőről került a kapuba a játékszer, így hosszas tanácskozás után végül a középpontra mutatott Mike Dean játékvezető. De csak a legvégén jött a dráma attól, akitől többször is jött már korábban. Ő Javier "Chicharito" Hernández, aki Carricktől kapott szenzációs beadást, kialakítva a 4-3-as végeredményt.

 

Íme a mérkőzés összefoglalója:

 

 

Ezzel a mérkőzéscsokorral kíván Kellemes Ünnepeket minden Vörös Ördögnek ManUtdFanatics.hu szerkesztősége!

 


Kövess minket Facebookon, Instagramon, Twitteren és YouTube-on is!



Támogasd adományoddal a ManUtdFanatics.hu működését!

TV műsor

Manchester United - Burnley

Premier League 20. forduló

Hozzászólások

Támogatás

Támogasd adományoddal
a ManUtdFanatics.hu működését!