BEHARANGOZÓ: MANCHESTER UNITED - TOTTENHAM HOTSPUR

Szombat délután FA-kupa mérkőzést játszik a United a Tottenham Hotspur csapata ellen, akik bár kikaptak a városi riválistól és döntetlent játszottak a Brighton ellen, január végén meglepő módon 2-0-s vereséget mértek a Vörös Ördögökre. Érdekesség, hogy a legutóbbi 6 egymás ellen játszott mérkőzésen a hazai csapat győzött, reméljük ez a hagyomány tovább folytatódik ma.


José Mourinho elég világosan kijelentette, hogy Antonio Valencia, Nemanja Matic és Romelu Lukaku is szerepelni fognak az elődöntőben, hiszen ezért voltak pihentetve a hétközi, Bournemouth elleni bajnoki során. Phil Jones és Daley Blind az említett mérkőzésen léptek pályára először sérüléseik után, szóval akár ők is szerepet vállalhatnak szombaton.

 

Dele Alli nem lépett pályára a Spurs legutóbbi mérkőzésén, így mindenképpen a kezdőben fog szerepelni. Danny Rose még mindig sérüléssel bajlódik, Harry Winks-nek pedig egy hosszútávú sérülés miatt talán a teljes szezont ki kell hagynia.

 

"Manapság gyakran láthatjuk azt, hogy döntőnek is beillő mérkőzés szerepel elődöntőként a különböző versenyeken. Ilyenkor a játékosokban és a nézőkben is egy mindent beleadunk vagy elbukunk érzés van jelen" - mondta Guy Mowbray.

 

 

"Pochettino többször is lenyilatkozta, hogy az FA-kupa megnyerése nem helyezné más megítélés alá csapatát, viszont az tagadhatatlan, hogy az első kupa és érem megszerzése katalizátorként hatna a legtöbb csapatra. Azt sem kell elfelejteni, hogy a Tottenham jelenleg egy 7 mérkőzéses elődöntő vereség sorozatot tudhat magáénak, ami akár mentálisan is blokkolhatja a játékosok viselkedését a 90 perc alatt" - folytatta.

 

"Mindeközben José a héten történő sajtótájékoztató során felhívta a figyelmet a saját mutatóira, melyek nagyrészt győzelmeket tartalmaznak. Szívmelengető érzés lenne megnyerni a harmadik kupát a Vörös Ördögökkel töltött második szezonja alatt." [negyedik kupát, ha beleszámoljuk a Community Shield-et is] - tette hozzá.

 

 

Mourinho: "Nem gondolom azt, hogy a Wembley előnyt jelentene számukra. Már volt szerencsém ezt tapasztalni, amikor a Róma otthonában léptünk pályára ellenük egy kupadöntő során, mégis mi nyertünk. Játszottam már kupadöntőt a saját csapatom stadionjában is és vereséget szenvedtünk. Szerintem az ilyen fontos mérkőzéseken, a fontos pillanatokban abszolút nem nyújt előnyt a helyszín egyik csapat számára sem."

 

 

"Egyes országokban a kupák elődöntője két mérkőzésből áll, amit otthon és idegenben játszanak le a csapatok - szemben az angol szokással, ami semleges stadiont ír elő. Ilyen a foci."

 

"A szezon során is ez a séma: egyszer otthon játszol, majd pedig idegenben. Most idegenben lépünk pályára, de ez egyik félnek sem jelent előnyt. Számomra ugyanolyan lesz, mintha az Old Traffordon játszanánk."

 

 

Pochettino: "Akár ígéretet is tehetek azt illetően, hogy a klubon belül semmilyen változást nem eredményezne az FA-kupa vagy Ligakupa megnyerése. Fantasztikus érzés lenne egy újabb trófea megszerzése, de az igazi fejlődést, szintlépést egy bajnoki cím vagy Bajnokok Ligája győzelem jelentené. Angliában nagyon szeretik boncolgatni az emberek felfogását, véleményét. Egy csodás BL csoportkör - ami során legyőzöd a Dortmund és Real Madrid csapatát, majd versenyképes formát mutatsz az olasz bajnok Juventus ellen - és a világ szemében máris nagyot nőtt a klub, a csapat és a játékosok is egyaránt."

 

 

Bár mindenki egy élvezhető, tüzes és mozgalmas mérkőzésre számít, a legvalószínűbb forgatókönyv az, hogy egyik csapat sem akar vereséget szenvedni, így inkább a védekezés és labdatartás kerül előtérbe. Természetesen egy korai gól mindent megváltoztathat, de a legvalószínűbb az, hogy szoros mérkőzésen késői góllal, esetleg hosszabbítás után büntetőkkel fog nyerni az egyik csapat. Tagadhatatlan, hogy a United esélyesebb a győzelemre, viszont a Tottenham Hotspur nem egy könnyű ellenfél. Mindkét menedzser fejében ott van az a gondolat, hogy a mérkőzés győztese nyeri idén a kupát, hiszen a másik elődöntőben szereplő csapatok közül a Southampton a kiesés ellen harcol és a Chelsea bajnoki formájának töredékét produkálta ebben a szezonban.

 

Egymás elleni mérleg:

  • A két csapat eddig 10 alkalommal találkozott az FA-kupában, mindkét fél 5 alkalommal jutott tovább.
  • A United három legutóbbi kupamérkőzését megnyerte a Spurs ellen, 1997-ben, 2008-ban és 2009-ben. Legutóbbi vereségüket egy harmadik fordulós újrajátszás során szenvedték el, 1980-ban.
  • A Tottenham 3-at nyert legutóbbi 5 United elleni mérkőzésük során - ez számszerűleg megegyezik azon győzelmek számával, amit az ezt megelőző 36 mérkőzésen könyvelhettek el Manchester vörös fele ellen.

 

Manchester United:

  • A Vörös Ördögök számára ez lesz a 29. FA-kupa elődöntő szereplés, ezzel kiegyenlítették az Arsenal rekordját, melyet tavaly értek el.
  • Egy 13 mérkőzéses győzelmi sorozat után (ami az FA-kupa elődöntőket illeti), legutóbbi 3 alkalmuk során kétszer búcsúzniuk kellett - 2009-ben az Everton ellen és 2011-ben a Manchester City ellen.
  • Lukaku minden forduló során betalált eddig.

 

 

  • Alexis Sanchez 5 gólt szerzett eddigi 4 Wembley-ben játszott FA-kupa mérkőzésén, beleértve a győztes gólt mindkét eddigi elődöntőjén.
  • José Mourinho lehet a harmadik olyan menedzser, aki két különböző csapattal is megnyeri ezt a kupát, ezzel követné Herbert Chapman (Huddersfield Town - 1922, Arsenal - 1930) és Billy Walker (Sheffield Wednesday - 1935, Nottingham Forest - 1959) nyomdokait.

 

Tottenham Hotspur:

  • A Spurs sorozatban hét elvesztett elődöntőnél jár a kupasorozatban - ez a leghosszabb/legrosszabb sorozat ilyen téren a verseny történelmében.
  • Ők lőtték a legtöbb gólt az idei kiírásban, ez 17 gólt jelent csupán 6 mérkőzés alatt.
  • A legutóbbi klub, aki egymást követő szezonokban az elődöntőben esett ki a kupából a Nottingham Forest (1987-88 és 1988-89), akik mindkét alkalommal a Liverpool csapatától kaptak ki.
  • Son-Heung-min 14 gólban játszott szerepet 15 pályára lépése során (9 gól, 5 gólpassz) - ez egy három évre visszanyúló rekordot jelent.
  • Erik Lamela nem sokkal marad le ilyen téren csapattársa mögött, hiszen 4 kupaszereplése során 5 gólból vette ki részét (2 gól, 3 gólpassz).

 

 

 

A csapatok formája legutóbbi öt meccsük alapján:

 

United: V GY GY GY V GY

Tottenham: GY GY GY GY V D

 

 

A csapatok útja az idei sorozatban:

 

United-Derby 2-0
Yeovil-United 0-4
Huddersfield-United 0-2
United-Brighton 2-0

 

AFC Wimbledon-Tottenham 0-3
Newport-Tottenham 1-1 (újrajátszás során 0-2)
Rochdale-Tottenham 2-2 (újrajátszás során 1-6)
Swansea-Tottenham 0-3

 

 

FA-kupa, elődöntő
Manchester United - Tottenham Hotspur
Wembley Stadium, 2018.04.21. 18:15

 

Játékvezető: Anthony Taylor

 


Lehetséges kezdőcsapatok:

 

United: De Gea - Valencia, Bailly, Smalling, Young - Herrera, Matic, Pogba - Lingard, Lukaku, Rashford

 

Tottenham: Lloris - Trippier, Sánchez, Vertonghen, Davies - Dembélé, Dier - Son, Alli, Eriksen - Kane

 

 

ManUtdFanatics.hu tipp: 2-1

 

 

A találkozót a FanaticsTV-n és a Sport 1-en ÉLŐben nézhetitek!


BBC Sport

Kövess minket Facebookon, Instagramon, Twitteren és YouTube-on is!



Támogasd adományoddal a ManUtdFanatics.hu működését!

TV műsor

Manchester United - Tottenham Hotspur

FA-kupa elődöntő, ÉLŐ

Hozzászólások

Támogatás

Támogasd adományoddal
a ManUtdFanatics.hu működését!