Manchester United 2014-2018 öt év összefoglaló

A Ferguson-Gill időszak után Woodward első öt évének főbb pénzügyi adatai.


 

A 13/14 szezonban még éreztette hatását az előző Ferguson búcsúszezon Moyes-nak mit adott át, a Bajnokok Ligája bevétel adott volt így. A 14/15 szezonban már látszik a csökkenés mivel nem volt európai futballból származó bevétel, ezért történt a visszaesés 400 millió font alá. Aztán 120 milliós ugrással átlépte a klub a fél milliárd font bevételi határt, miután Van Gaal visszajuttatta a csapatot a Bajnok Ligájába éppen amikor az UEFA 25%-kal emelte a kifizetéseket és nagyobb részben a növekedés oka megtörtént a Nike-Adidas váltás. 16/17 szezonban bár megint hiányzott a csapat a BL-ből Van Gaal előző második éve miatt, viszont főként az új Premier League TV ciklus miatt és kisebb részben Mourinho első év Európa Liga bevétellel újabb jelentős növekedést lehetett elérni. A 17/18 szezon szerényebb növekedését a jobb PL helyezés okozta, közel a 600 milliós határ. (jelentősebb növekedés 2019-ben várható főként a Kohler szponzori szerződés és új UEFA BL ciklus értéke miatt, kb. 615-630 millió font körül várják a bevételt)

 

A bérek terén a 45-50% fizetés-bevétel arány íratlan szabályt mindig betartották. Csak egyszer történt csökkenés, amikor Moyes miatt nem kellett BL bónuszt fizetni a játékosoknak, a következő években a fizetések lekövették az új TV ciklus bevételeket, így öt év alatt a 200-300 milliós sáv elejétől a végére jutott ez a kiadás. További ok még az edzőváltások utáni új sztárigazolások, hosszabbítások és néhány beragadt játékos bére.

 

2014-es értékről 2018-ra a bevétel 157 millióval nőtt és a bérkiadás 81 millióval.

 

Külön a kereskedelmi bevételről:

 

 

A grafikonhoz két lényeges változást kell megjegyezni. A feljebb említett Nike-Adidas váltás élesen látszik rajta, ezzel egy időre a főszponzorok bebetonozva. (Chevrolet, Adidas, Aon) A másik változás a digitális stratégia váltás miatt történt. A korábbi hagyományos regionális telekom szerződések többségét hagyták kifutni és szándékosan nem pótolták. Ezentúl a klub közvetlenül is értékesíti a MUTV tartalmakat az új MUTV app és MUTV honlap által, amely több év teszt után 2018-ban jelent meg globálisan. Az átállás miatt ennek bevétele később fog jelentkezni, egyelőre nagyon elégedettek az előfizetők számával és visszajelzésekkel. Mindezt koordinálva a social media jelenléttel: YouTube, Twitter, Facebook, Instagram, Weibo, Line és természetesen a klub megújult honlapjával több nyelven. Igyekeznek minél több platformon és eszközön jelen lenni: iOS, Android, Apple TV, Roku, Xbox, Amazon Fire. A hagyományos kábelszolgáltatóknál elérhető 20 éves MUTV csatorna továbbra is a legtöbb előfizetővel rendelkezik az Egyesült Királyságban és globálisan 35 millió háztartásban érhető el. A kereskedelmi bevétel újabb növekedésére majd a 2019 üzleti évben lehet számítani, főként az új Kohler szponzor révén. A tipikus 3-5 éves szponzori szerződéseknél nincs teljesítmény záradék.

 

EBITDA (kamat, adó, értékcsökkenés és amortizáció előtti eredmény) grafikon:

 

 

Szintén látszik ezen a mutatón is az EL hatás 2015-ben, aztán Nike-Adidas hatás és PL TV ciklus és az eddigi rekord 200 millió font EBITDA eredmény. Ez öröm az ürömben kategória, hiszen a bevételt megdobta az új PL TV ciklus, azonban csak EL szereplés révén nem kellett a BL bónuszokat fizetni, így lett rekord eredmény 2017-ben. A BL-be visszajutással és ezáltal nagyobb bérkiadással 2018-ra értelemszerűen csökkent az EBITDA, de ez a normális úgymond hiszen a Manchester Unitedtől elvárás az állandó BL szereplés. (2019 üzleti évre az EBITDA várakozás 175-190 millió font)

 

 

Módosított profiton a klub azt érti a teljes eredménykimutatásból kiveszik a nem készpénzes könyvelési tételek papíron torzító hatását, hogy tisztán lássák a tényleges teljesítményt és változást. Ezen is látszanak a korábban sorolt okok az öt szezon szereplése alapján, pl. 2015-ben európai bevétel nélkül csak a jó kereskedelmi eredmények miatt nem volt veszteséges az év.

 

 

A játékosok regisztrációjának amortizációs értéke kifejezi az igazolt játékosok vételárának szerződés időtartama alatti éves összeget. (a sajátnevelések könyv szerinti értéke nulla) A két manchesteri klub költ a legtöbbet a PL mezőnyben, ezt tükrözik a legutóbbi játékos amortizációs adatok: United 138 millió és City 134 millió.

 

 

A klub adósságánál egy jelentős dolog történt az elmúlt öt évben, a 2015 júniusi refinanszírozás, lecserélték a korábbi hiteleket újakra: új kötvénykibocsátással és új Bank of America megállapodással. Nagyobb lett a hitel összege, ezért a növekedés 411 millióra, viszont kedvezőbb feltételek az éves kamatnál. Fontos megjegyezni a dollárban felvett hitel ténylegesen nem változott 2015 óta, csak fontban kifejezve a dollár-font árfolyam miatt. (amelyre 2016-ban hatással volt a Brexit népszavazás)

 

Egy előtte és utána kép:

 

Adósság szerkezete a 2015 júniusi refinanszírozás előtt:
Bankhitel 316 millió dollár 2019-ig
Kötvényhitel 269 millió dollár 2017-ig
Összesen: 585 millió dollár

 

Adósság szerkezete a 2015 júniusi refinanszírozás után:
Bankhitel 225 millió dollár, lejárati idő 2025
Kötvényhitel 425 millió dollár, lejárati idő 2027
Összesen: 650 millió dollár
 

Az új kötvénykibocsátásból rendezték az előző kötvénytartozást és csökkentették a bankhitel részt. Amennyivel nőtt az adósság 585 millióról 650 millióra, az a 65 millió dollár (akkori árfolyamon 44-45 millió font) készpénzben a klub kasszájába került. Összesen az adósság tehát 650 millió dollár, jelenlegi árfolyamon kb. 500 millió font ahogy a grafikonon látszik. Ismét: a dollár érték a lényeg, az változatlan 2015 óta. A 2025 és 2027 lejárati idő előtt valószínűleg újabb refinanszírozás lesz majd, ismét lecserélik a hiteleket újakra. Mivel nincs értelme teljesen visszafizetniük a tőketartozást, hasznot nem hozna számukra viszont magasabb lenne az adó és szurkolói szempontból nagyobb osztalékot kellene fizetni a részvényeseknek.


 

Cash flow alakulása

 

A készpénz alakulása az öt év során megmutatja az elköltött pénz mennyiségén nem múlt a csapat versenyképessége, lehetősége a sikerekre. Megjegyzés: 2018 üzleti évnél alsó sorban a 48,4 milliós készpénz csökkenés oka mindössze bizonyos befolyó szponzori összegek ütemezésének megváltozása, ez nem elveszett pénz, hanem csak átcsúszik 2019 üzleti évre.

 

 

Az öt év alatt 869 millió font készpénzt generált a klub a normál üzemi működésből és még 44,6 millió folyt be új hitelből 2015-ben, amiről az adósság refinanszírozás résznél szó volt, ez összesen 913,6 millió font. Ebből 783,8 milliót költöttek el. 129,8 millió maradt meg. A felhasználás nagy részét természetesen a játékos igazolás tette ki 525,5 milliót. Átlagosan évi 105 millióért erősítették a játékoskeretet a transzferpiacon. Ez a tényleges készpénz kiadás adott időszakra, a klubok közti ütemezés és részletekben fizetés megállapodások szerinti időben adják és kapják a pénzt a játékoskereskedés során. Adott esetben egy-egy játékost több részletben fizettek ki tényleges készpénz formában és több részletben is adtak el.
Infrastruktúra kiadás (Old Trafford, Carrington fejlesztése) 43,6 millió volt. A két adat alapján százalékosan nézve a megtermelt készpénz 62,3%-át, összegben 569 milliót forgattak vissza a klubba.

 

21,6%-ot tesz ki Glazerék klubra terhelt hitelének finanszírozása kamat és visszafizetés formájában, valamint a részvényesek által felvett osztalék, amelyből többségi tulajdonosként ők kapták a legtöbbet. Legalább az osztalék felvételével megvárták a Nike-Adidas váltás és új PL TV ciklust.

 

1,9% ment adófizetésre és a megtermelt készpénz 14,2%-a megmaradt, ennyivel nőtt az egyenleg.

 

Glazerék szempontjából a klub jelenlegi értéke kb. 4,3 milliárd dollár vagy 3,2 milliárd font körül van. (röviden egyszerűsítve a képlet: vállalati érték = tőzsdei érték + adósság - készpénz)
Glazerék üzleti terve működik, 2003 óta részvényesek, 2005-ben vásárolták fel a klubot kb. 800 millió fontért részben hitelből, amit a tulajdonukra terheltek. Az üzleti fejlesztésük Woodward révén folyamatos növekedést jelentett és megháromszorozták a klub értékét, az adósságot folyamatosan refinanszírozzák és kezelhető szintre szorították, az éves költsége a napi szakmai működést nem zavarja.
 

Befektetői-elemzői szemmel, ha most valaki ránéz a pénzügyi adatokra azt látja: 3 milliárd font érték minimum, top bevétel, top EBITDA, van adózás előtti profit, magas készpénz, egészséges fizetés-bevétel arány. Kezelhető adósság és értékhez képest csökkenő arányú. Üzleti versenyben többi klub előtt könyvvizsgáló cégek listáin. (Deloitte, KPMG) A szurkolói bevételt a Sir Alex utáni gyengébb évek sem törték meg, rekordidő alatt elfogy 55 ezer normál bérlet, 8 ezer prémium bérlet és 220 ezerre nőtt a kiváltott tagsági kártyák száma. A szurkolókat nem húzzák le, 8 éve nem volt jegyáremelés és folyamatosan vezettek be kedvezményeket. A PL-BL versenytársak között képes a klub top igazolásokra, top fizetésekre a klub a kamatok és osztalékok mellett is. Összefoglalva a feltételek adottak az aktuális edző számára versenyképes csapatot csinálni.

 

Az elmúlt öt év szereplése a pályán a bajnokságban:

 

 

A további részletek:

 

Moyes 13/14: angol szuperkupa Wigan ellen, FA kupa 3. körben (PL klubok ekkor csatlakoztak) első meccsen kiesés Swansea ellen, Ligakupa elődöntő Sunderland ellen, BL negyeddöntő Bayern München ellen, következő BL indulást nem érte el

 

Van Gaal 14/15: FA kupa 6. kör Arsenal ellen, Ligakupa 2. körben (PL klubok ekkor csatlakoztak) első meccsen kiesés Milton Keynes Dons ellen, európai szereplés nem volt az örökölt helyzet miatt, a következő BL főtáblát elérte augusztusi selejtezővel Club Brugge ellen

 

Van Gaal 15/16: FA kupa megnyerése, Ligakupa 4. körben második meccsen kiesés Middlesbrough ellen, BL csoport kiesés, EL 16 között kiesés Liverpool ellen, következő BL indulást nem érte el (csak EL)

 

Mourinho 16/17: angol szuperkupa Leicester ellen, FA kupa 4 meccs a 6. körben kiesés Chelsea ellen, Ligakupa megnyerése, EL megnyerése, következő BL főtáblát elérte

 

Mourinho 17/18: európai szuperkupa döntő Real Madrid ellen, FA kupa döntő Chelsea ellen, Ligakupa 5. körben kiesés harmadik meccs után Bristol City ellen, BL 16 között kiesés Sevilla ellen, a következő BL főtáblát elérte

 

Remélhetőleg a következő öt év sikeresebb lesz a pályán is, nemcsak pénzügyi oldalon.

 

Forrás: hivatalos pénzügyi beszámolók 2015, 2017, 2018 és SEC céginformációk


Kövess minket Facebookon, Instagramon, Twitteren és YouTube-on is!



Támogasd adományoddal a ManUtdFanatics.hu működését!

Hozzászólások

Támogatás

Támogasd adományoddal
a ManUtdFanatics.hu működését!