Manchester United 2019 első negyedév jelentés

2018. november 15-én közzétették a 2019 üzleti év július-augusztus-szeptember időszak eredményét.


 

Megjegyzés: a baloldali oszlopban a tavalyi eredmények újraközölt adatok, ahogy az előző jelentésben szó volt róla átálltak IFRS 15 könyvelési módszerre, ez alapján frissítették a tavalyi Q1-et, hogy összemérhető legyen az ideivel. (és mint mindig, a könnyebb olvashatóságért a táblázatban tizedesvessző után egy számjegyre kerekítve szerepelnek az adatok)
 

A meccsnapi bevétel 6 millió fonttal kevesebb idén, mert erre a negyedévre eggyel kevesebb PL és BL meccs jutott és idén az első negyedévben nem is játszott hazai BL meccset a csapat. A Valencia elleni meccs október 2-án volt, ez már a második negyedévhez tartozik. Szóval ez a csökkenés nem elveszett pénz, a következő negyedévben jelentkezni fog.

 

A média bevétel 2 millióval nőtt a jobb UEFA BL ciklus miatt és itt is hatás kevesebb meccs volt. A konferenciahíváson elmondták, ha ez a Valencia elleni meccs még szeptemberben van akkor csak média kategóriában 10 millióval jobb a negyedév eredménye. Így majd a következőhöz kerül ez.

 

A kereskedelmi bevétel majdnem 5 millióval kevesebb. Ezért nagyobb részben a VB miatt kisebb nyári túrát okolták, kisebb részben a retail & merchandising bevétel 1 millióval kevesebb a negyedévre jutó kettővel kevesebb hazai meccs miatt, ez majd később jön még. (Nem tértek ki rá, viszont számomra jó kérdés a kb. 15 milliós Kohler szerződést hogyan számolják, mikor milyen ütemezés lehet. Mert most első negyedévre nem látszik a hatása, viszont a teljes üzleti év összbevétel előrejelzés alapján a 2018-as 590 millió font után 25-40 millióval többet várnak idén, 615-630 millió fontot. Ennek a növekedésnek motorja csak az új UEFA ciklus és a Kohler szerződés lehet.) A negyedév során meghosszabbították a Canon Medical Systems (korábbi nevén Toshiba) partnerséget és hosszabbított a Deezer is. Új partner a fedélzeten a True Religion farmermárka, már be is mutattak őszre egy Manchester United kollekciót.

 

A bérek 7 millióval, 10%-kal emelkedtek Alexis Sanchez, Fred, Dalot érkezése és Fellaini hosszabbítása után. (a későbbi negyedévek során további hosszabbítások esedékesek, Shaw már volt októberben) A fizetés-bevétel arány 57% ez ugye ismét csak látszólag rosszabb a szokásos kb. 50%-nál, hiszen bekavart az eggyel kevesebb hazai PL meccs és a hazai BL meccs bevétele átcsúszott második negyedévre.

 

Egyéb működési költség 6 millióval csökkent a kisebb nyári túra és kevesebb meccs folytán.

 

Kivételes költség nem volt, az értékcsökkenés és a játékosok regisztrációjának amortizációs értéke hasonló. Ez a kettő nem készpénzes tétel így a 135 milliós bevételből levonva a béreket és egyéb működési költségeket, megkapjuk a 29 milliós EBITDA eredményt. (kamat, adó, értékcsökkenés és amortizáció előtti eredmény) Ez látszik 10 millióval kevesebb tavalyi Q1-hez képest, szintén a többször említett kevesebb PL és BL meccs hatása. A teljes évre 175-190 millió font EBITDA eredményt várnak.

 

Könyvelés szerint pedig a nem készpénzes tételekkel is számolt működési kiadás után a működési profit közel 14 millió papíron. Ebből lejön 5 millió nettó pénzügyi költség, ami nem realizált árfolyamveszteségből fakad, aztán adó után a negyedév profitja 6,6 millió font. Mint mindig, a klub megad egy nem IFRS szabvány szerinti módosított profit értéket is, ez 7 millió a saját számításuk szerint. (árfolyam hatás nélkül, tényleges adókulccsal számolt adat)

 

A táblázat végén az adósság résznél a szokásos megjegyzés, ténylegesen dollárban változatlan az adósság (és kamat is), csak itt a negyedéves jelentésekben fontban kifejezve változik papíron az aktuális árfolyam alapján, illetve nettó adósságot nézve éppen mennyi készpénze van a klubnak.

 

Cash flow

 

Konferenciahívás és egyéb hírek

 

Woodward elmondta a vegyes rajtról a csapat és az edző teljes egységben dolgozik a PL helyezés javításán, a BL csoportban továbbjutásra áll a csapat. USA PL nézettségi adatokon azt látják 7%-kal javult és azt várja a PL januárban kezdődő új vezetőjétől tovább emelkedjen ez Amerikában és ázsiai országokban is. A PL eddigi főnöke Richard Scudamore decemberben köszön le, az utód Susanna Dinnage lesz, aki erős média háttérrel rendelkezik, és a Discovery csoporttól érkezik. A szurkolói klubok rosszallása ellenére a PL csapatok 5 millió font búcsú bónuszt (klubonként 250 ezer font) szavaztak meg Scudamore-nak a milliárdos TV szerződések tárgyalásáért, ezt három éven keresztül részletekben kapja meg és aláírattak vele egy non-compete záradékot is, három évig nem dolgozhat más ligában. A PL klubok arról is megegyeztek a következő szezontól bevezetik a VAR-t és ismét rajt előtt be kell fejezni az új igazolások regisztrálását.

 

Meccsnapi nehézségek: a szezonban folyamatos útépítések miatt 50%-kal is több idő lehet az Old Traffordhoz eljutni. Az UEFA nem örült a csúszásnak a Valencia ellen és 15 ezer euróra büntette a klubot, a másik BL meccs időben elkezdődött viszont azon is a United és Juventus is az előírtnál később érkezett meg a stadionba. Ráadásul a pályára berohanó is fejtörést okozott a szervezőknek.

 

A stadion körül biztonsági akadályokat telepítenek, esetleges merénylő ne tudjon járművel a stadion előtti tömegbe hajtani. A parkolóban hat Bag Drop helyet alakítanak ki a szurkolók le tudják rakni nagyobb táskáikat 5 fontért, amely az alapítványhoz kerül.

 

A Valenciával jegyár háború: a spanyolok 77 fontnak megfelelő eurót kértek az utazó United drukkerektől, a klub 55-öt tartott reálisnak így 22 fonttal kárpótolták a saját drukkereket és ezt beszedik majd a vendég Valencia drukkerektől. A folyamatos átalakítások során újabb 40 kerekesszék hely lett, enyhítve a 700+ várólistát ilyen jegyekre. A mozgáskorlátozott szurkolói csoportnak kb. 900 tagja van, ismételten elnézést kértek a máshova ültetett bérletesektől.

 

Joel Glazer egy szaúd-arábiai konferenciát lemondott októberben az ismert politikai helyzetben az újságíró meggyilkolása botrányban, novemberben Avram Glazer és Richard Arnold elutaztak a Misk ifjúsági fórumra és találkoztak a szaúdi labdarúgó szövetség elnökével és egy szaúdi miniszterrel, akinek fia korábban a klub legrégibb szponzoránál, a Saudi Telecomnál dolgozott. Szóvivő útján egyébként ismét megüzenték, a klub nem eladó mielőtt a lapok elkezdenék a sztorizást.

 

forrás: hivatalos beszámoló, konferenciahívás, szurkolói fórum

 


Kövess minket Facebookon, Instagramon, Twitteren és YouTube-on is!



Támogasd adományoddal a ManUtdFanatics.hu működését!

Hozzászólások

Támogatás

Támogasd adományoddal
a ManUtdFanatics.hu működését!