Taktikai mágnestábla: Manchester United – Sheffield United

Kedves Olvasó! Ezúttal a két United csatáját tekinthetjük át taktikai szempontból. Köszönöm a korábbi biztató visszajelzéseket a komment szekcióban, arra biztatnék mindenkit ha van olyan meglátása ami az elemzésből kimaradt, nyugodtan írja le, ne tartsa magában.


A pénteki döntetlen után a Manchester United még inkább eredménykényszerben kellett, hogy pályára lépjen. A kezdőcsapatban történtek változások, ami talán nem meglepő a Spurs elleni mérkőzés után. Ráadásul szombaton már érkezik az FA-kupa mérkőzés is.

Felállások:

MU: 4-2-3-1 , Sheffield United: 3-5-2

 

 

McTominay, Fred, James helyét Pogba, Matic, Greenwood trió vette át. A Sheffield United Wilder irányítása alatt emberemlékezet óta 3-5-2-s felállásban kezd. Így a mérkőzésre készülve a hazai United-nél számítani lehetett arra, hogy a 4-2-3-1-s felállásban ha McTominay és Fred kezd újra, akkor a Mousset és McGoldrick kettős könnyen kizárhatja őket a játékból. Ahogy pár nappal korábban a Spurs meg is tette. Mi a különbség a Matic – Pogba kettős és a Fred – McTominay kettős között? Míg utóbbi páros nem nagyon szakadt ki a két csatár mögötti passz árnyékból, addig Pogba – Matic már a mozgásával szét tudta zilálni a Spurs védekező vonalát, és a mostani meccsen a Sheffield United első vonalát. Matic védekező középpályásként többször belépett ezen a mérkőzésen is Lindelöf Maguire páros mellé. Véleményem szerint Martial 3 gólja ellenére Matic szerepe volt a kulcs a tegnapi diadalban.

 

 

Matic gyakran visszalépett 3. középhátvédnek a mérkőzés során, míg Pogba többnyire Wan-Bissaka irányába mozdult el. Matic a mérkőzés során végig remekül használta a mélységi passzokat. Próbálta Bruno Fernandest Norwood árnyékában megtalálni vagy éppen Pogbát és Rashfordot tömte labdákkal. Pogba inkább a támadásokba lépett be. Azonban Pogba amikor középen maradt, akkor általában belépett Moussett és McGoldrick közé, hogy megjátszható legyen. Az ő passzai inkább az első harmad irányába történtek. Itt mutatnám meg a két játékos statisztikáit, Matic passzpontossága figyelemre méltó. Az ő utódját kell a Manchester Unitednek hosszútávon megtalálni.

 

 

A két szélső hátvéd szerepe az MU-nál ezúttal abszolút támadó volt. Matic visszalépésének köszönhetően Shaw és Wan-Bissaka az oldalvonal mellett játszhatott. Rashford és Greenwood pedig a Spurs mérkőzéshez hasonlóan befelé húzta az ellenfél védelmét ezzel teret készítve elő a két szélső hátvédnek. Ebből született a United második gólja. AWB oldalát teljesen kiürítette az MU, aki egy nagyszerű középre centerezéssel megtalálta a visszafelé mozgó Martialt.

 

 

Az 5 védős rendszereket a két szélső belső védő mellett a legegyszerűbb megbontani. Rashford és Greenwood is többnyire ezt a területet támadta.

 

 

A gyakorlatban ez többnyire így nézett ki, annyi különbséggel, hogy Rashford a mérkőzés nagy részén a bal oldalon játszott.

 

 

Bruno Fernandes a tegnapi napon látszólag halványabb játékot mutatott. Azonban taktikai szempontból fontos szerepe volt. Az egyik feladata szerint az ötös védelmi vonal előtt mozgott, ahonnan a jobb oldali belső középhátvédet próbálta kicsalogatni ezzel megbontva a SHU védelmi vonalát és területet nyitni Rashfordnak. A jobb oldalon pedig akár Greenwooddal egy mögé kerüléssel kihúzódott a szélre.

 

 

Rashford második óriási helyzeténél volt a leglátványosabb Bruno Fernandes fontos feladata. Bashamet nagyon könnyen kihúzta a védelmi vonalból, ahova Pogba rögtön betette a labdát az üres területre mozgó Rashford-nak. Jobb napokon itt Rashford is gólnak örülhetett volna.

 

 

A Manchester United védekezésben egy 4-4-2-s rendszerre váltott át. Amelynek célja az volt, hogy a mélységi irányító Norwoodot minél jobban elszigetelje. Bár azért azt túlzás lenne állítani, hogy a Sheffield United nagyon nyomás alá helyezte volna a hazai csapatot a mérkőzés egészét illetően.

 

 

A második félidőre a Manchester United 2-0-s vezetéssel fordult. Taktikai szempontból annyi változás történt, hogy Rashford – Martial – Greenwood hármas szabadabban játszhatott. Gyakrabban cserélgették egymás pozícióját mint az első játékrészben.

 

A mérkőzés már talán az öltözőben a meccs előtt eldőlt. A fordulás után már nagyon edzőmérkőzés érzete lehetett a Tv nézőknek.

 

Összegezve a látottakat: Véleményem szerint a tegnapi kezdő XI a jelenlegi legerősebb kezdő, amit Ole Gunnar Solskjaer a pályára tud küldeni. A Matic Pogba páros minősége és gyakori elmozgása elegendő a dupla védelmi vonalak szétzilálásához. Nem mellesleg mind a két játékos magas szintet képvisel a passzjátékban, ha esetleg az egyiküket kikapcsolná az ellenfél. Rashford (22) – Martial (24) – Greenwood (18) trió elképesztő hármas lehet a jövőben, ugyanis mind a három játékos még nagyon fiatal. Rashford és Martial különösen agilis játékos, akik meg is találják egymást a labdákkal. Wan-Bissaka egyértelműen a liga egyik legjobb jobbhátvédje és nem csak a gólpassza miatt írom le ezt. Shaw pedig számomra nagy talány, bár Williams már kopogtat a hátán. A két középhátvéd ezúttal remekül megoldotta a minimális feladatát. Maguire-nek nem kellett sokszor belépni a támadásokba, köszönhetően Matic és Pogba játékának. Taktikai szempontból nem volt olyan izgalmas ezúttal ez a mérkőzés mint egy rangadó szokott lenni.

 

A mérkőzés tükör sima győzelmet hozott a Vörös Ördögöknek. Messzemenő következtetéseket nehéz levonni a látottakból, ez ellen a Sheffield ellen most tökéletesen ült OGS összes taktikai megoldása. Bízzunk benne, hogy a jövőben több ehhez hasonlóan sima mérkőzésre számíthatunk a TOP 4-ért folytatott harcban.


ManUtdFanatics.hu

Kövess minket Facebookon, Instagramon, Twitteren és YouTube-on is!



Támogasd adományoddal a ManUtdFanatics.hu működését!

Hozzászólások

Támogatás

Támogasd adományoddal
a ManUtdFanatics.hu működését!