Taktikai Mágnestábla: Leicester City 0-2 Manchester United

Kedves Olvasó! Tekintsük át közösen, hogy milyen taktikával vágott neki a két csapat a végső harcnak a Bajnokok Ligája indulásért. A komment szekcióban ezúttal is várom az építőjellegű meglátásokat.


 

Felállások:

3-5-2 /5-3-2 vs 4-2-3-1

 

 

A gyakorlatban hogy valósult meg? Vetítsük rá a két csapat elképzelését a mágnestáblára kicsit részletesebben. A hazaiak a két szárnyvédőjük segítségével lezárták a pálya teljes szélességét. A Unitedet megpróbálták a pálya közepe felé terelni. Ahol is szintén egy robusztus középpályát pakolt fel a Leicester City. Bruno Fernandest, mint a vendégek karmesterét mindvégig próbálták teljesen kizárni a játékból.

 

 

A Leicester támadójátéka Iheanacho és Vardy mozgására épült. Vardy a United két belső védője közötti területen próbált kiugrani, míg kollégája, Iheanacho visszalépett sokszor a United középpályája és védelme közé. Ez azért volt veszélyes terület a vendégeknek, mert a középhátvédeket döntés elé kényszerítette. Ha kilép vele, akkor megbomlik a védelem, ha nem akkor légüres térben focizhat. Csak úgy, mint egy hamis 9-es az egy csatáros játéknál. Maguire korai sárga lapja tökéletes példája ennek a játéknak.

 

 

A United támadásépítései ismét Matic köré összpontosultak. A szerb középpályás a mérkőzés nagy részében visszalépett a két belső védő mellé vagy közé. Ennek az volt a célja, hogy a kettő Leicester csatárral szemben három védő álljon. Így egyszerű a matek, három ember áll szemben kettővel. Könnyebb a támadásépítés, valamint lehet mozgatni az ellenfél csatársorát jobbra és balra. A Leicester két csatára pedig a mozgásukkal próbálták Pogbát kizárni a támadásépítésből.

 

 

Azonban Matic szerepe nem csak a támadásépítésekben nagyon fontos. Rendkívül nagy játékintelligenciával rendelkezik. Amikor a United egyik belső védőjét sikerült kihúzni, vagy a védelmet megbontani, akkor ő simán visszalépett a keletkezett űrt betömni. Főként Iheanacho feladata volt ez, mint már említettem.

 

 

A Leicester City alapfelállásként az 5-3-2-s formációt választotta. A céljuk egyértelmű volt, a lehető legjobban kikapcsolni Bruno Fernandest, Pogbát és Maticot középen. A Unitednek nagyon nehéz volt az extrém kreatív Fernandeshez a középpályás vonal mögé eljuttatni a labdát. Ráadásul a Leicester City úgy kapcsolta ki Fernandest a játékból, hogy közben Matic és Pogba 3 emberrel szemben találták magukat gyakorta a középpályán. A három emberből legalább egy mindig támadta a labdást.

 

A mérkőzés során, amikor Matic és Pogba áttudta játszani a Leicester City középpályáját, akkor Fernandes nagyon szépen ugratta ki a United csatárait. Gondoljunk csak Martial kiugratására, amit végül a védő csent el.

 

Azonban Fernandes is érezte, hogy néha neki is vissza kell lépnie a középpályások elé, hogy elkérje a labdát. Viszont ekkor távol került a United támadó vonalától, csupán a hosszú indításokban bízhatott.

 

Az előző elemzésnél egy hozzászólásban említette meg valaki, hogy kipróbálná a City által is használt 4-3-3-t a Unitednél. Talán az alsó kép a magyarázat arra, hogy Ole miért nem teszi. Hiszen Fernandest is, ha visszavonja a középpályán, akkor nem lesz kit megjátszani az ellenfél középpályás vonala mögött. Ráadásul Fernandes abban különleges, hogy ha ott labdát kap, akkor életveszélyt tud belőle csinálni. Pogba kreativitása elég a CM (középső középpályás) poszton. Felesleges lenne Fernandest is visszavonni.

 

 

A vendégcsapatnak nagyon nehéz dolga volt a mérkőzés nagy részén a Leicester City védelmének megbontásával. A hazai csapat az 5 védős rendszerrel lefedte a United utóbbi időben mutatott egyik nagy erényét. Mégpedig a teljesen feltolt szélső védőket. Hiába volt a pálya teljes szélessége megnyitva a vendég csapat által, a Leicester a mérkőzés nagy részében megbonthatatlan volt.

 

 

Az 5 védős rendszereket a két szélső középhátvéd mellett érdemes bontani. A United ezt látszólag tudatosan, már a mérkőzés legelején erőltette. Mind a kettő oldalon támadta a hazai csapatot Martial főszereplésével.

 

 

Az első esetben Pogba ugratta ki Martialt, aki éppen csak lesen volt. A labda útját érdemes nézni, nem is Martial mozgását. A labda Evans mellett az említett területen érkezik a tizenhatoson belülre.

 

 

A második esetben a szélre kihúzódó Martial kényszerítőzött Maticcsal. Ismét a labda útját ajánlom az olvasó figyelmébe.

 

 

A Leicester City erre reagálva szorosabbra húzta a két szélső védőjét védekezésben. A Unitednak viszont volt erre is egy lépése a sakktáblán. A vendégek Williamst, mint balhátvédet feljebb tolták, így Albrighton, a Leicester jobb oldali szárnyvédője is visszahátrált vele. Ezzel egy időben Rashford lépett vissza Williams helyére és vette célba hosszú indítással a túl oldalt. Így alakult ki Greenwood veszélyes fejese. Aki eddig figyelt, ő tudni is fogja, hogy Greenwood a Leicester védelmét milyen mozgással támadta meg. Láss csodát a bal oldali belső védő és szélső védő közötti területen bújt ki.

 

 

Ez a figura a mérkőzés során többször is előfordult.

Amit szeretnék még mindenképp kiemelni, az a Leicester City rendkívül hatékony letámadása. A leglátványosabban Matic első félidei hibája adta vissza, hogy mennyire szorongatott helyzetben játszott a United. Maguire elől az összes passzopciót lezárta a Leicester. Maticban bízott, aki háttal helyezkedett el a pályának. Sokat nem látott, de a nyomást érzékelte. Szerencse, hogy megúszta a United kapott gól nélkül. Emlékezhetünk Pogba hasonló helyzetben elbukott labdájára pár fordulóval ezelőtt. Akkor a United nem úszta meg gól nélkül.

 

 

A Leicester City az előző mérkőzésein nagyszerűen csinálta, hogy az ellenfél szélső hátvédjeit egy visszamozgással kihúzta a helyükről. Főleg a Spursnek okozott ez sok gondot nem is olyan rég. Ezen a mérkőzésen is próbálkoztak hasonlóval főképp Wan-Bissaka oldalán. Azonban a United jól reagálta le ezeket a szituációkat. Valamint AWB is kitűnően oldotta meg az 1v2-s szituációkat. Mozgásával letudta zárni az ellenfél szélső védője elől a területet. Wan-Bissakat pedig lecselezni 1v1-ben nem a legkönnyebb feladat.

 

 

A játékosok átlagos pozíciójából tökéletesen kirajzolódik a taktikai csata a pályán. Greenwood talán a szokásosnál többet húzódott ki ezen a mérkőzésen a szélre. Ő is próbálta minél jobban széthúzni a Leicester védelmét. Látszik a United játékosoknál a kapcsolat a szélső védő és azonos oldali szélső támadó között. A mérkőzés egészét tekintve elmondható, hogy kereste a United a széleken a 2v1-s szituációkat.

 

Forrás: whoscored.com

 

Elképzelhető, hogy a United tanult a Chelsea elleni FA-kupa kudarcból, ugyanis most keményebb volt a döntő szituációkban. Mind a két csapat 13-13 szabálytalansággal fejezte be a mérkőzést. A hazaiak 1, míg a vendégek 5 sárga lapot könyvelhettek el. Evans pedig egy piros lapot is learatott a hajrában hazai oldalról.

 

Összefoglalva a látottakat:

 

A tét nagyságával azonos taktikai csatát kaptunk a tegnapi napon. Mind a kettő szakvezető megpróbálta az ellenfél hibáit felnagyítani és azokból előnyt kovácsolni. A Leicester sérülések által megtizedelt csapattal volt kénytelen kiállni a találkozóra. Azonban azt gondolom elmondható, hogy nem vallottak szégyent. A United játékosokon a fáradtság és a hatalmas tét általi visszafogottságot lehetett észrevenni. A mérkőzés nagy részét taktikailag felügyelte Ole Gunnar Solskjaer és csapata. Úgy gondolom, hogy helyes döntés volt a részükről, hogy Iheanachot hagyták kicsit szabadabban és Vardy kapott szorosabb emberfogást.

 

A mérkőzés kulcs pillanata a Leicester City labdavesztése volt a saját térfelén. Abból tudott ugyanis a United tizenegyeshez jutni és előnyt szerezni. Összességében megérdemelték a győzelmet.

 

Hosszútávú klub stratégia miatt elképesztően fontos volt a vendégcsapatnak, hogy elérjék a Bajnokok Ligáját jövőre. 70 millió fontot jelentett a kasszában. Nagyságrendileg 30 milliót tud egy United szintű klub kaszálni az EL-ben és 80 millió környékén a BL-ben. Plusz az Adidas szerződésben van egy záradék, ha 2 egymás utáni évben nem jut be a United a BL-be, akkor 20 millió visszajár nekik. Szóval könnyen kiszámolható, hogy jött ki a 70 millió.

 

A jövőre nézve a játék olyan területein, mint nyomás elleni labdakihozatal egyértelműen fejlődni kell. Kellene egy labdabiztos középhátvéd, plusz megtalálhatnánk a nyáron Matic hosszútávú helyettesét. Egy szélsőjátékos a taktikai sokszínűség miatt is fontos lenne, valamint tehermentesíteni tudná az első hármast. Ezek a minimális dolgok, véleményem szerint.

 

Nem szabad elfelejteni, hogy a United nagyon fiatal csapat jelenleg. Számomra csodaszámba megy, hogy végül sikerült elérni a TOP 4-et. Bízom benne, hogy jövőre ugyanilyen elszántan fognak harcolni a PL-ben.

 

 

Az elvárt gólokat (XG mutató) tekintve is látható, hogy megérdemelt volt a Manchester United győzelme.

Forrás: understat.com

 

Mi is az az xG mutató? xG azaz expected goal ratio, vagyis várható gól mutató. Egy olyan mérkőzés statisztikai mutató, amely a helyzeteknél nem a mennyiséget, hanem a minőséget helyezi előtérbe. Az xG-nél nem azonosan számít 2 különböző lövés. A nagyobb lehetőség magasabb értéket jelent, míg a kevésbé nagy kisebbet. A mutató lényege, hogy megmutatja egy átlagos csapat hány gólt szerzett volna az adott mennyiségű és minőségű helyzetből.


ManUtdFanatics.hu

Kövess minket Facebookon, Instagramon, Twitteren és YouTube-on is!



Támogasd adományoddal a ManUtdFanatics.hu működését!

Hozzászólások

Támogatás

Támogasd adományoddal
a ManUtdFanatics.hu működését!