Taktikai Mágnestábla: Manchester United 1-0 West Brom

Kedves Olvasó! Tudom, hogy nem ez volt a legnézhetőbb mérkőzés a 2020-as évben. Ha van kedved, időd, gyere, elemezzük kicsit a magunk kis módján.


Most, hogy volt egy kis szünet a válogatott mérkőzések alatt, így kihasználtam az alkalmat és belenéztem pár régi Fergie időszakos mérkőzésbe. Hadd ne mondjam, más idők voltak az Old Traffordon. Összehasonlíthatatlanul más idők. A mérkőzés elejétől már egy ilyen West Brom szintű klubnak neki esett a United és addig nyomta őket a kapuig, amíg az első 20 percben meg nem szerezték a vezetést. Tartom is magam ahhoz, hogy van különbség két 1-0-s siker között. Régebben ha megszerezte a vezetést a United, akkor volt, hogy vissza vett és úgy vezetett. Ráült az eredményre, egy percig nem forgott veszélyben a siker. Volt, hogy olykor 2-0-nál tette ezt meg. Most pedig az érzem, hogy már 0-0-nál komótos tempó van és várjuk, hogy majd lesz valami. A WBA elleni mérkőzés is tipikus példa a sorban számomra. Nyomásocska azért volt az ellenfélen, 1-2 ziccer, de egyébként nem volt meg bennem az az érzés, hogy na bármikor jöhet az első gól. Azonban javítsatok ki, ha túl kritikus vagyok és tévedek.

 

Még mielőtt elkezdenénk a mérkőzés elemzését, hadd lamentáljak el egy kicsit azon, hogy ha én edző lennék a Premier League-ben, mennyire bolondulnék meg attól a menettől, amit elvárnak a csapatomtól. Történt ugyanis, hogy a vírus miatt most talán még szorosabb a menetrend, mint ami szokott lenni. November 24. és december 28. között, azaz még 2020-ban 8 PL mérkőzés és 3 BL mérkőzés vár a csapatra. Elképesztő igénybevétel lesz. Félek ettől az időszaktól, mert láttuk, tavasszal is, hogy pukkadt ki az Ole gépezet a sorozatterheléstől. Azt meg sem nyitom, hogy 2021. január 02-án fog véget érni az erőltetett menet. Azaz 12 mérkőzés vár a csapatra kicsivel több, mint 1 hónap alatt.

 

No de nézzük mit tartogatott számunka a mérkőzés 2020 novemberében. A győzelmet persze nem kell megmagyarázni, főleg a mai futballban leginkább ez számít. De vajon ez a győzelem stílusosnak számított a szurkolók szemében? Te mit gondolsz? Írd le a véleményed nekünk!

 

Felállások: 4-2-3-1 vs 5-4-1

 

 

Azt gondolom, hogy a United a választott formációval senkit nem lepett meg. Nem is fog egy jó darabig. Nincs is ezzel gond, csak több tartalommal töltsük már meg ezt a 4-2-3-1-t. Viszont meglep-e valakit az a tény, hogy november végét írva az első hazai győzelemre hajtott a vörös csapat? Sok mindent elárul az eddig hektikus 20/21-es évadról. Bizony, itt vagyunk november végén és még nem sikerült hazai pályán győzni. Vajon a szurkolók belehajtották volna már a csapatot egy győzelembe?

 

Ezúttal a kieső helyen tébláboló West Brom látogatott el az Old Traffordra. (hú mennyivel másabb volt ez a stadion 10-15 éve, tényleg nézzetek vissza videókat) A Birminghami csapat ideális ellenfélnek tűnt az első győzelem begyűjtéséhez, hiszen eddig szinte csak pofozó gépek voltak a bajnokságban idegenben. Azonban a Ferguson éra utáni időkben már többször kibabrált a Uniteddel az Old Traffordon is. Szóval én nem számítottam egyáltalán könnyű mérkőzésre.

 

 

A kezdőkre pillantva, és most főleg a hazaival foglalkozva, láthatjuk, hogy a válogatott szünet alatt nem sok elképzelésbéli változás történt. Megérkezett Telles ismét a kezdőbe, hiszen Shaw még az Everton ellen megsérült. Matic pedig McTominay-t váltotta a csapatban. Vajon az általam említett óriási darában hányszor fog Solskjaer rotálni? Akármilyen edző is ő, a következő időszakban a sorsa múlhat azon, ha nem mer kellően rotálni. Ez az én menedzser szemléletemben abszolút meghatározó kérdés lesz itt december végéig. Fernandes december közepén még bírni fog lépni? Csak ennyit kérdeznék így költőien. (Spoiler: jó, tudom, a mérkőzés embere lett, de akkor is a végtelenségig ő sem bírja. Lásd tavaszi hadjárat a TOP 4-ért.)

 

Egy kis csapat statisztikával csigáznám fel az Olvasót, még mielőtt belekezdenénk a mérkőzés elemzésébe. Kicsit ugyanis volt időm boncolgatni a statisztikákat.

 

A tegnapi mérkőzéssel együtt eddig összesen 3 felállást próbált ki a mester. Ebből a következő képen látható, hogy a 4-2-3-1-s (656 percen keresztül) felállást használta a csapat szinte mindig a Premier League-ben. Viszont a felállás az lényegében általában mindegy is, mert a döntő az úgyis a tartalom lesz, amivel bármely felállást megtöltenek a csapatok és edzők. Na, ki meri megtippelni a következő mérkőzésen milyen felállásban kezd a csapat? Mondanom sem kell, hogy ezt a taktikát alkalmazva szerezték mind a 13 rúgott góljukat. Ami pedig még talán érdekes lehet, hogy a 13 szerzett gólból 6 gólt sikerült a 76. perc után rúgni. Ekkor rázzák meg magukat a srácok igazán és veszik elő a varázspálcát, mert xG mutató alapján itt erősen + 3 góllal szereztek többet, mint az elvárható lett volna.

 

 

Manchester United vs West Brom

 

Kezdjük ott, hogy a győzelem nagyon is megérdemelt volt. Egyedül az ellenfél kapusának volt köszönhető, hogy nem dőlt el ideje korán a mérkőzés. Egy jobb napon ez a mérkőzés legalább 3-0 lett volna.

 

 

Nézzük is meg a gyakorlatban, hogy alakult ki a szépen felrajzolódó 4-2-3-1-es felállás, amit a kezdő sejtetett.

 

 

Konstatáljuk kicsit az alap dolgokat. Van egy centere a csapatnak, a két szélső ugye tükörszélső. Hiszen Rashford jobb lábasként a baloldalon, Mata bal lábasként a jobb oldalon játszott. Így várható volt, hogy gyakorta fognak befele megindulni. Vagy labdával, vagy már labda nélkül ezzel helyet nyitva a fellépő szélső védőknek. Matic megérkezése a csapatba pedig borítékolta, hogy szívesen fog visszalépni a két belső védő mellé elkérni a labdákat.

 

 

és megint Matic..

 

 

Valamint kiemelném Maguire játékát, aki egyre többször és egyre látványosabban próbál meg belépni az üres területbe, hogy úgy mond, koppanásig vezesse a labdát. Az egyik elemzés alatt kérdezte tőlem valaki, hogy miért jó ez, hogy ennyit cipeli, és látszólag nekiront a falnak a labdával. Igazából azért, mert a játéknál bármely poszton alapszabály, hogy amíg nem támad meg a védő, addig vidd a labdát. Azaz csalogassad kifelé őt a pozíciójából. Ugyanígy alapszabály ez egy 3v3, 4v4, 5v5 vagy 8v8 vagy 11v11 elleni játékban. Szóval Maguire ezzel azt szeretné elérni, hogy valaki a védekező pozícióját elhagyva megtámadja. Egy másik United játékos pedig ebbe a tátongó lyukba bemozogva kapjon labdát üresen.

 

A következő jelenetsorban erre látunk is egy példát. Történt ugyanis, hogy a United játék folytatása a jobb oldalon besült. Ezért Fred nagyon helyesen meglátta, hogy Maguire középen teljesen üresen senkitől sem zavartatva elkéri a labdát. A középhátvéd előtt pedig legalább 20 méter üres terület kínálkozott. Ő pedig úgy döntött, hogy akkor nosza, gyerünk! Be is lépett vele a területre. Éppen ezért a bekarikázott WBA belső védőnek el kellett hagynia a védekező pozícióját. Amint Maguire még épp biztonságos távolságba ért, kidobta a labdát Rashfordnak. Az alsó képen pedig látható, hogy Martial máris a keletkezett űr felé mozgott.

 

 

Az első félidő talán legnagyobb helyzete pont egy ilyen Maguire szituáció után alakult ki. Egy labdaszerzést követően bátran indult meg a középhátvéd az ellenfél térfelén. A WBA védői elkezdtek hátrálni, azonban az egyik középhátvéd mégis csak úgy döntött, hogy kilép Maguire irányába. Ezért Maguire ezúttal is balra Rashfordnak dobta ki a labdát. Rashford pedig ezúttal nem egyből Martialt próbálta megjátszani, hanem átjátszotta a labdát Mata irányába. A következő képen alul pedig láthatjuk, hogy Mata nagyszerűen veszi észre, hogy a kimozgásnak köszönhetően a WBA védelme közepén egy óriási lyuk tátong, amibe Martial már be is mozgott. Gólt érdemelt volna a támadás.

 

 

Óriási letámadásokat ezúttal sem láthattunk a hazai csapattól. Azonban már megfigyelhető volt pár olyan jel, miszerint meg tudjuk zavarni az ellenfél labdakihozatalát. Erre mutatnék is egy példát.

 

Hátsó négyesünk egyértelműen párba állt. Telles és AWB kivár, hogy egy esetleges előre ívelésnél a választott oldal felé azonnal megindítsa a presszinget. Azon már lehetne szakmailag vitatkozni, hogy túl messze állnak-e az ellenfél játékosától, látszólag teljesen feleslegesen üresen. Vagy azért ez biztonságot ad a két belső védőnek, akik szintén 1v1-ben lesznek kénytelen fejpárbajt nyerni, ha úgy alakul. Fred éppen ezért ott ólálkodik Lindelöf előtt, a célja bármiféle párharc esetén a második labda vagy lepattanó megszerzése. Felhívnám a figyelmet Rashford és Mata szinte teljesen tökéletesen tükör pozíciójára. Talán még a fűbe nyírt négyzetnél is full ugyanott állnak, csak ellentétes oldalon. Az angoloknál van egy kifejezés, még pedig a ,,Be on the jump”. Ezt arra használják, hogy nem egyértelműen kiválaszt a szélső egy embert, akit felügyel, hanem 2-3 alternatíva között áll és megvárja, hogy melyik játékost kell presszingelni. Talán magyarul a legjobb fordítása az ugrásra készen lenne.

 

 

Mindenesetre a United labda nélküli játék elképzelésére is ez volt jellemző, amit a fenti képből le lehet vezetni. Ugyanis amikor játékban volt a labda, akkor is hasonlóképpen osztották le az embereket. Rashford – Martial – Mata hármas osztotta el a 3 belső védőt, Bruno Fernandes a mélységi irányítóra figyelt. Telles és AWB feladata pedig a szárnyvédőre való felérés volt. Középen pedig Fred és Matic razziázott a mélységi passzok elkerülése végett.

 

 

A második játékrész elején az 52. percben a hazai csapat, láss csodát, büntetőhöz jutott. Amit a bíró addig rúgatott, amíg Fernandes gólt nem tudott belőle szerezni. Az ex-United kapus Johnstone egyébként elképesztő napot fogott ki. Szinte mindent kivédett. Már az utóbbi években hozzászoktam, hogy a nagy visszatérések alkalmával az Old Traffordon gyakran fogják ki életük mérkőzését az ellenfelek.

 

63. percben Cavani állt be Mata helyére.

 

Ennek köszönhetően Martial kihúzódott a baloldalra, Rashford pedig jobb oldalon jelentkezett játékra.

 

 

Cavani egyébként nem egészen 30 perc alatt 18 labdaérintésig jutott. A legtöbbször Matic ért labdába a 90 perc alatt. A második helyre pedig talán meglepetésként hathat, hogy Telles ért fel 105 alkalommal. Őt követte a képzeletbeli dobogón Bruno Fernandes 101 érintéssel. Telles játéka pozitív csalódás volt számomra. Kíváncsian várom, hogy egy nemesebb ellenfél ellen is tudja-e hozni ezt a játékot.

 

Talán az sem meglepetés, ha megmutatom, hogy Telles bátrabb volt a mérkőzés során a támadójátékban AWB-vel összehasonlítva.

 

 

A mérkőzésen szerephez jutott még Van de Beek, aki ezúttal Rashfordot váltotta és McTominay is, aki pedig Fredet helyettesítette a pályán. Tényleg érdekes lesz megnézni, hogy Van de Beek mennyi szerephez juthat itt az erőltetett menetben az év hátralevő részében.

 

Azért, hogy mennyire nem helyezte a West Brom nyomás alá a hazai csapatot, talán megmutatja, hogy a United 23 alkalommal veszített labdát ezen a mérkőzésen. Ebből mindösszesen 4 alkalommal a saját térfelén.

 

 

Nem utolsósorban pedig tekintsünk rá az átlagos pozíciókra. Nos, szerinted mennyire adja vissza a látottakat az alábbi ábra? Ezúttal rád bízom! Gyere írd le a komment szekcióba a véleményeddel együtt!

 

 

Összefoglalva a látottakat:

 

Ha valaki szeretne mérkőzést választani a Manchester United történetéből random, akkor semmiképp ne ez legyen az. Azt gondolom, hogy a 3 pont megérdemelt, azonban a mutatott játékkal nem tudom, hogy elégedett lehet-e a néző. Ha ezzel a mérkőzéssel sikerült bármelyik kisgyereknek elmagyarázni a játék szépségét, akkor az már egy óriási elismerést érdemel.

 

Taktikai oldalon nem sok újdonságot tartogatott a szakmai stáb. Van egy olyan érzésem, hogy ez jellemző lesz december végéig. Valószínűleg ezt a fajta játékot fogjuk látni. Tényleg említettem, hogy néztem vissza korábbi mérkőzéseket több évből a Fergie korszakból. Ami nekem szembetűnő volt egyértelműen, az a ritmus. Főleg az ilyen beálló, lesajnált ellenfelek ellen. Egyszerűen annyira gyorsan játszott az a Manchester United, hogy hiába volt szervezett az ellenfél, szétszedték őket előbb vagy utóbb. Persze néha a fordítás is kellett hozzá. Egyébként én random választottam mérkőzéseket, főleg olyanokat, amelyeknek a forgatókönyvére már nem emlékeztem. Így sokkal izgalmasabb volt. Tényleg ajánlom bárkinek, ha van egy kis szabadideje.

 

Visszatérve a valóságba és a mostani évhez, a ritmus nagyon hiányzik nekem a játékból. Azt gondolom, hogy a tudatosság az megvan, de azért a ritmus a kontrákon kívül nagyon hiányzott a mérkőzésből. Egy pohár borral talán el is aludtam volna.

 

Jó lenne, ha össze tudná rakni a szakmai stáb a letámadást is a közeljövőben.

 

Viszont van egy tény, amit nem tudok elhallgatni az olvasó elől! Kérem szépen nincs itt semmi látnivaló, lehet távozni a tett helyszínéről. Nem kell ide Pochettino, se más edző, hiszen…

 

 

Amúgy is ha a város kék felén képesek voltak Peppel még 2 évre aláírni, mi miért ne bízhatnánk meg Solskjaerban? Vagy tényleg kellene egy minőségibb edző? Mindenesetre elkezdtünk felkapaszkodni a nagyon szoros tabellán.

 

 

Forrás:

https://www.reddit.com/r/ManchesterUnited/comments/ffj04l/bleacher_report_manchester_is_red/

https://understat.com/match/14520

https://www.whoscored.com/Matches/1485301/MatchReport/England-Premier-League-2020-2021-Manchester-United-West-Bromwich-Albion

https://www.eredmenyek.com/foci/anglia/premier-league

https://www.facebook.com/manchesterunited/photos/a.411767862745/10158161848392746/


ManUtdFanatics.hu

Kövess minket Facebookon, Instagramon, Twitteren és YouTube-on is!



Támogasd adományoddal a ManUtdFanatics.hu működését!

Hozzászólások

Támogatás

Támogasd adományoddal
a ManUtdFanatics.hu működését!