Taktikai Mágnestábla: Southampton 2-3 Manchester United

Micsoda szenzációs fordítást láthattunk a Premier League-ben! Azonban nézzük meg közösen, hogy mi vezethetett a feltámadáshoz a második félidőben.


Ole Gunnar Solskjaer némileg váratlanul a 4-1-2-1-2-es felállást választotta a Soton ellen. Pedig mi már azt hittük, hogy a 4-2-3-1-el fogunk aludni és feküdni december végéig.

 

Felállások: 4-4-2 vs 4-1-2-1-2

 

 

A kezdő tizenegyben ezúttal Van de Beek és Fred is szerepet kapott egyszerre úgy, hogy Matic sem a padon ült. Greenwoodot is régen láttuk már a mérkőzések elején, a pályán. A hátsó négyes talán már-már megkérdőjelezhetetlen magasságokban van. Főleg amióta Shaw megsérült.

 

Első félidő a gyakorlatban:

 

 

A fenti képen látható, ahogy támadásban és védekezésben is tartotta a United a középpályán a gyémánt felállást. Matic többnyire maradt a védelem előtt, vagy csúszott vissza a védelembe. Míg Van de Beek és Fred kissé feljebb játszott Bruno Fernandes irányában. Mivel a gyémánt felállással a United alapvetően feladta a széljátékot, így a két szélső hátvédre is több hangsúly került támadásban. Ami még megfigyelhető volt a csapat védekezésében, hogy elképesztően kompaktan mozgott mind a két szél irányába.

 

Az egész mérkőzést nézve pedig láthatjuk, hogy az átlagos pozíciók nagyon szépen kirajzolják a United gyémántot a középpályán.

 

 

Elképesztően szűk volt a United sokszor védekezésben. Talán nem véletlen, hogy csak két rögzített szituáció után tudott a hazai gárda gólt szerezni. Hozok is egy példát a szűk védekezésre. Nézzük meg a következő képen, hogy Telles és AWB között körülbelül 10 méter van. Ha a Soton az egyik irányt túl próbálta tölteni, ezúttal a vendégek teljesen odazártak. Ugye védekezésben alapelv, hogy maradj minél szűkebben, így nehezítsed az ellenfél dolgát. A következő képen láthatjuk, hogy amikor tudta, a United teljesen a vonal mellé becsapdázta a Sotont. Ilyen pillanatokban a pálya 2/3-a játékon kívül is volt akár. Persze ez veszélyt is rejt magában, hiszen mi van, ha váratlanul átfordítja a játékot a hazai csapat? Egy érkező játékos előtt szabad az út a kapuig. Mindenesetre ez most nem bosszulta meg magát. Érdekes lesz nézni, hogy a következő mérkőzéseken látunk-e majd ilyen jelenetet?

 

 

Azonban a védekezés is többnyire középen a gyémánt felállásról szólt. Matic valóban a védelem előtt játszott, Fred és Van de Beek pedig a szélről érkező veszélyt próbálta elhárítani.

 

A pálya közepén egyértelműen fölényben volt a vendégcsapat, amit a következő képen szemléltetek is.

 

 

Más kérdés és nem is árulok zsákbamacskát, hogy a fenti jelenetből alakult ki a második Soton gól. Ugyanis Fredet csúnyán megverték 1v1-ben és még a tizenhatos előtt egy szabálytalansággal állította meg a Soton játékosát.

 

Összegezve az első félidőt:

 

Olvastam sok megnyilvánulást már a mérkőzés után és alatt. Én egyébként nem éreztem annyira rossznak ezt a félidőt. Azt hangsúlyoznám, hogy kiemelkedőnek sem, de nem tudtam volna temetni a Unitedet a játék képe alapján. Az én szememben kiegyenlített játék volt, két elkerülhető góllal. Némileg periódusaiban irányította is a United a mérkőzést. Ha megnézzük a bekapott gólokat, akkor azt láthatjuk, hogy egy szöglet után fejelt gólt a Soton, valamint egy szabadrúgás gólt szerzett.

 

Viccesen le is írtam egyik barátomnak a futball egyik örökérvényű törvényét. ,,Félidőben a legveszélyesebb eredmény a 2-0!” Ehhez tartom is magam. Ez ugye futball pszichológia is már. Sajnos ehhez se képesítésem, se nagy tudásom, csak futball tapasztalatom van. Nem egyszer voltam jómagam is olyan vesztes csapat tagja, akik még a félidőben 2-0-ra vezettek. Egészen egyszerűen 2-0 után, ha talál egy gólt az ellenfél, akkor törvényszerű lehet, hogy aki a gólt kapta, megzavarodik és rövid időn belül jön a második. Vagy legalábbis megremeg a vezető csapat. Elbizonytalanodik, kicsúszik a kezéből az irányítás. Egyszerűen hirtelen sebezhetőnek érzi magát. Talán itt is ez történt. 2-0-nál még azt éreztem, hogy a hazai csapat be akarja vinni a győztes harmadik gólt. A második bekapott gól után, már kevésbé éreztem. Igaz az első vendég gólig támadásban döcögött a gépezet, nem állítom, hogy nem. Valamint a félidőben nem hiszem, hogy fogadtam volna a fordításra. De valahogy nekem mégis vegyes érzéseim voltak az első félidővel kapcsolatban. Azt éreztem, hogy nem megérdemelt a Soton 2-0-s vezetése. No, de nézzük mi változott a második félidőben!

 

A második félidő krónikája

 

A félidőben kettő cserét hajtott végre a vendégcsapat. Cavani érkezett a kissé súlytalan Greenwood helyére. Bár az első félidőben Greenwood könnyen gólt szerezhetett volna, amikor a kapus mellett már sikerült eltolni a labdát. Elevenítsük is fel azt a jelenetet.

 

Telles a vonal mellett Van de Beekkel csinált meg egy kényszerítőt. Ez idő alatt Rashford és Bruno Fernandes a labdával ellentétes irányú mozgást hajtott végre, amivel teljesen szétnyitotta a Soton védelmét. Greenwood pedig elindult keresztbe, támadva a lyukat a védelemben. Telles pedig nagyszerűen ismerte fel a lehetőséget és tette be a labdát oda Greenwoodnak. A kapus mellett még sikerült eltolnia az ifjú támadónak, de sajnos gólt már nem sikerült kiszorított helyzetből szerezni.

 

 

A második félidőre De Gea-t is le kellett cserélni sérülés miatt. A helyét Henderson vette át.

 

A cseréktől függetlenül a felállás nem változott a második félidőre sem. Szóval nem alakult át a United a 4-2-3-1-re.

 

A második játékrészben némiképp félig-meddig látványos volt Bruno Fernandes kissé megváltozott szerepe. Ugyanis ő egyértelműen többször a baloldalra húzott a félidő után. Mind védekezésben, mind pedig támadásban kivette a részét.

 

 

Az első nagy helyzete a Unitednek a második félidőben egy ilyen helyzetből adódott.

 

Van de Beek a szélen helyezkedő Fernandes elé passzolt, aki szinte egyből indította Rashfordot. Az angol csatárnak azonban 1v1-ben a kapussal nem sikerült gólt szereznie.

 

 

2-1 Fernandes 59. perc

 

A United a jobb oldalon Frednek és AWB-nek köszönhetően labdát szerzett. AWB remekül ismerte fel a lehetőséget, hogy ezúttal a pálya közepe felé tudja vezetni a labdát. Ezzel kicsalta a rendezetlen Soton védelemből a jobb oldal maradék belső védőjét. Az utolsó bástya is pozíción kívüli játékos lett. A legutóbb cikkben elemeztem Maguire "addig viszem a labdát, amíg meg nem támadnak" felfogását. Ezúttal AWB csinálta ezt remekül. Abban a pillanatban, ahogy kilépett rá a védő, már dobta is ki Cavani irányába a labdát. Innentől az ellentétes mozgásának köszönhetően esélye nem volt Cavanit utolérni, az uruguayi csatár pedig nagyon precízen tekert a középen érkező Fernandesnek, aki nem hibázott.

 

 

A támadás kulcspillanata nekem azonban az, amikor Fredet ketten akarták taktikai faultolni, de a húsdarálóból Fred fel tudott állni és nem vesztette el a támadás a ritmusát.

 

 

74. perc Cavani 2-2

 

Ki emlékszik meg Fernandes honnan rúgott gólt a Basaksehirnek?

 

Segítek! Tegyük egymás mellé a két gól előtti pillanatképet. Mert bizony nekem ennél a gólnál az jutott eszembe, hogy hoho gyerekek, hát ez ugyanaz volt, mint szerdán! Baloldali szöglet középre csavarva. Akkor a védő csúsztatta ki, most a kapus piszkálta ki. Szerdán Fernandes bezúdította, itt most Cavaninak bele kellett még stukkolnia fejjel. De ha megnézzük, még Lindelöf kifelé mozgása a kapu jobb oldalánál is ugyanaz. Ahogy a Mastercard felirat is hirdeti, priceless…

 

 

Míg szerdán azért Fernandes szinte ugyan onnan bezúdította a kapuba a labdát, addig most kellett Cavani zsenialitása is a gólhoz. Tényleg alábecsültem Cavanit az első mérkőzései alapján. Abba a hibába estem, hogy nem számoltam vele, hogy neki még ide be kell illeszkednie. Fel kell építenie magát, kondiban és fejben egyaránt. Úgy látom sikerült. Volt csapata a PSG ellen remélem szerdán kezdő lesz! Elképesztő formában van az öreg! Persze az ő korában a formahanyatlás már borítékolható, de amíg a hullám tetején van, addig ki kell azt használni!

 

 

92. perc Cavani 2-3

 

Idén láttunk már olyat, hogy a Manchester United a lefújás után nyerte meg a mérkőzést. Valljuk be őszintén, hogy olyat még Ferguson sem tudott. Viszont ez a tegnapi utolsó perces győztes gól a Ferguson-i időket idézte. A Soton már ölte a mérkőzést taktikai szabálytalanságokkal. Szabálytalankodtak a 91. percben is Fernandessel szemben. Aki ott maradt a labda mögött. Szerintem mindenki azt várta, hogy felíveli a tizenhatoson belülre. Nekem szenzációs meglátás, hogy Rashford mennyire üresen maradt a szélen. Remek volt, hogy a fiatal csatárunk felkínálta ezt a lehetőséget Brunonak, aki élt vele. Aztán pedig ahogy Rashford középre tekert, azt még talán Telles is megirigyelte egy pillanatra. Cavani pedig ahogy két védő között érkezett, na, azt nagyon nehéz tanítani. Remélem, segít a fiataloknak az ilyen dolgokat eltanulni, amíg a keret tagja.

 

 

Összefoglalva a látottakat:

 

A mérkőzésen egy új formációt vetett be a stáb a Premier League-ben. Idén még nem játszott a bajnokságban a United ebben a hadrendben. Az első félidő kissé döcögősre sikerült, azonban én még mindig tartom a véleményem, hogy a 2-0-s hátrány nem volt jogos a játék képe alapján.

 

A második félidőben Cavani egyértelműen ellopta a showt. Azonban látni kell, hogy a csapat nélkül ő sem tudna ficánkolni. Tűzben kell tartani a keretet, és nem szabad Greenwoodot sem majd most megint elfelejteni egy ideig. Az ő fejlődésének is az kell, hogy érezze a stáb bizalmát és kapja a játékperceket.

 

De Gea sérülése remélhetőleg nem lesz túl komoly. Henderson nagy lehetőség előtt állhat. Megmutathatja tehetségét a United kapujában is pár mérkőzésen, ha DDG felépülése legalább 1-2 hétig eltart.

 

Az xG mutató alapján pedig még megérdemeltebb volt a vendég siker. Az más kérdés, hogy a két rögzített szituáció után bekapott góllal alaposan megnehezítették a saját dolgukat. A folytatás pedig, hogy mit hoz a csapat életében az jó kérdés lesz. Szerdán érkezik a PSG a Bajnokok Ligájában, szombaton pedig a kontra csapat West Ham lesz az ellenfél a PL-ben. Utóbbi stílusa nem feltétlenül fekszik az Ole féle Unitednek, hiszen egy vélhetően felállt védelmet kell majd áttörni. Bár a Soton ellen megmutatta a csapat, hogy fejben sok minden rendben van, hiszen 2-0-ról is felálltak. Azonban, hogy ez csupán mézes madzag volt, vagy tartósan maradhat a jó teljesítmény?! Erre a pályán kapunk választ a következő pár napban!

 

 

Utóirat:

Köszönöm a sok kommentet a Basaksehir elleni mérkőzésről szóló cikk alatt. Sajnos szabadidőm nem sok volt az elmúlt napokban, így válaszolni nem tudtam. Azonban láttam a rengeteg remek hozzászólást! Köszönöm nektek kedves Olvasók, hogy mérkőzésről mérkőzésre velem/velünk vagytok a Taktikai Mágnestábla rovatban!

 

Források:

https://www.understat.com

https://www.whoscored.com

https://www.fullmatchesandshows.com/2020/11/29/southampton-vs-manchester-united-highlights-full-match/


ManUtdFanatics.hu

Kövess minket Facebookon, Instagramon, Twitteren és YouTube-on is!



Támogasd adományoddal a ManUtdFanatics.hu működését!

Hozzászólások

Támogatás

Támogasd adományoddal
a ManUtdFanatics.hu működését!