Taktikai Mágnestábla: Sheffield United 2-3 Manchester United

Kedves Olvasó! Jó, hogy jöttél, maradj is és olvasd el a gondolataimat a mérkőzésről. Ha láttad, akkor azért. Ha nem láttad, akkor azért ajánlom. Az elemzés végén pedig ezúttal egy újdonsággal is találkozhatsz.


0-1-11-es mérleggel rendelkező Sheffield Unitedhez látogatott a Manchester United december közepén. A mérleg viszont becsapós, könnyen elhiteti az agyunkkal, hogy itt csak győzelem lehet. Egyszerűen nincs más kimenetel. Pedig törvényszerű, hogy egyszer egy ilyen negatív sorozat is megszakadt. Plusz ha megnézzük a SHU eredménylistáját, akkor láthatjuk, hogy sok 1 gólos vereség van a csapat neve mellett az élcsapatokkal szemben is. Arsenal 2-1 (tudom Arsenal hol élcsapat a 15. helyükkel? A Unitedet azért megverték, ne felejtsük!), Liverpool 2-1, Man City 0-1, Chelsea 4-1 (kivétel erősíti a szabályt), Leicester 1-2. Szóval óvatosnak kellett lenni azzal, hogy lenézzük az aktuális ellenfelet. Most már tudjuk, hogy az általunk hőn szeretett csapat is belefért a listába. MU 2-3.

 

Felállások: 5-3-2 vs 4-2-3-1

 

 

Ha alaposan megnézzük a felállásokat, akkor azt a következtetést vonhatjuk le, hogy nagy meglepetéssel nem szolgált a két szakvezető. Előzetesen is erre a két játékrendszerre lehetett számítani. Ole Gunnar Solskjaer szerintem remekül tette, hogy Hendersont volt csapata ellen a kapuba jelölte. A volt csapata ellen pályára lépni mindig plusz löketet ad egy játékosnak. Így van ez a kapusoknál is. Más kérdés, hogy a 3. percben Henderson még nem dolgozta fel, hogy épp melyik csapatnál is véd még.

 

A SHU elég aktívan kezdte a mérkőzést. Amolyan feltett mindent egy lapra, hátha bejön nekik. Kicsit szomorú, hogy egy labdakihozatal utáni bakiból sikerült nekik gólt szerezniük. Azonban a gól előtt már egyszer látványos volt mennyire nem tudja a United megoldani a labdajáratást sem.

 

A következő jelenetet azért vágtam ki még 0-0-s állásnál, hogy megértsük mi történt a korán bekapott gólnál. Matic teljesen feleslegesen lép vissza két belső védő közé elvégezni egy szabadrúgást. Ugyanis abban a pozícióban ezt bármelyik belső védőnk megtudta volna tenni. Matic így hiányzik a középpályáról. Pogbát egy négyzetbe tudják zárni. A labda útja: Matic – pánikból vissza Maguire – újra Matic – újra Maguire (aki ezúttal minden ép észt meghazudtolva teljesen rossz testtartással kb. 280 fokot fordul, majd Tellesnek passzol. Ezzel a rossz testtartással pont annyi időt veszít, hogy az addig szabadon levő Telles seggébe már odaér a szárnyvédő. Az már csak hab a tortán, hogy Lindelöf végig megjátszhatatlan, szóval nem ad passz alternatívát, így nyugodtan lehetne Matic helyén. A középpálya közepét pedig később egy háromszögben is, de elvesztette a United.

 

 

Telles persze kereste volna a belső védekező középpályást, de Matic pont annyival indult mélyebbről, hogy már nem tudott belépni az ellenfél elé. Ha már a szabadrúgásnál jó helyen helyezkedik, akkor simán megtudta volna kapni a labdát. Így viszont Telles és a labda is eltűnt a Bermuda háromszögben. Labdavesztés a vége.

 

 

Variációk egy témára, jó megoldás. Bemutatja: Manchester United

 

Matic ezúttal is a két belső védő mögé visszalépve kéri el a labdát. Azonban érzékeli, hogy a pálya közepét megint a SHU tölti túl, így inkább bevezeti a területbe a labdát. Ekkor természetesen rá figyelnek, majd Maguire irányába megy a labda, akinek Matic mozgása miatt ezúttal nem csak Telles marad, hanem Lindelöf is, mint passz opció.

 

 

Azért is emeltem ezt ki, mert szeretném megvédeni Hendersont. Nagyon könnyű lenne most eltemetni, pedig tehetséges kapus, ez nem vitás. A Unitednak volt erre a mérkőzésre egy alapelve labdakihozatalra. Elsőre besült, de utána még kb. 10x megcsinálták jól. Véleményem szerint ez a helyes hozzáállás. Nem szabad egy hiba után feladni. Ő pedig tanulni fog belőle. Szerencsére a foci csapatjáték, a csapat most mellé állt és kijavította az ordító hibát.

 

A gól előtti első hiba: Lindelöfé, kapkodva végzi úgy el a les után megítélt szabadrúgást, hogy a jobb oldalon Pogba és AWB nem is a labdát nézi. Ergo két passzopció kiesett, mert már a két SHU játékos be is lép eléjük. A labda útja: Lindelöf – Henderson – Maguire pánikból vissza ugye, mint feljebb (az egyetlen passzopció) – újra Henderson (és itt sült be). Persze Pogba és AWB is megfordult, de nem jó pozícióban voltak. Henderson Pogbát szerette volna megjátszani, mikor bevetődött elé a játékos balról. De ha megnézzük, mit látott az irányba átvett labda után, akkor láthatjuk, hogy még elrúgnia sem maradt ideje. Maguire sem véletlenül tolta vissza a kapusnak pánikból. Egészen egyszerűen itt megint nem Lindelöfnek kellett volna elkapkodni a szabadrúgást, véleményem szerint. Persze lehet velem vitatkozni, de ilyen apró dolgok tudnak dönteni a fociban. Főleg a csúcsfociban, minden reakcióidőben eltelő tizedmásodperc meghatározhatja a következő történéseket.

 

 

Szóval az én menedzser szemléletem azt mondatja, hogy igen láttuk, hogy Hendo hibázott. De a csapat kijavította, borzasztóan fiatal és minden nagy kapus átesett már ilyenen. Ez a kapussors.

 

A mérkőzés innentől kétségtelenül nehézzé vált. Jött a dupla vagy tripla fal a hazai oldalról. Nekem az volt az érzésem, hogy a 20. perctől kb. a SHU kicsit megérezte azt a tempót amit a mérkőzés elején diktált. Jó volt, tényleg jól csinálták a presszinget is, de valahogy ez nem az ő szintjük, ezt éreztem. Nem véletlen, hogy innentől jöttek az MU helyzetek.

 

A fordítás története

 

Kezdjük ott, hogy Rashford már a 18. percben kihagyott egy helyzetet, ami vagy les volt vagy nem. De nem is ezért érdekes ez számunkra. Nézzük meg alaposabban. A középpályán Matic passzol Bruno Fernandesnek, aki egyből lövi be a védők mögé a labdát Rashford irányába.

 

 

Nézzük meg a West Ham elleni 3. gólt, amit szerzett a United. Ott Mata kapott egy labdát a középpályán, majd egyből lőtte ki szintén Rashfordot. Aki ott szépen betudta emelni a labdát a WHU kapujába. Begyakorolt? Tuti! Egyik játékos sem sokat gondolkodott egyből lőtte be a védők mögé. A kérdés az, hogy vajon a másik oldalon ez miért nem tud működni? Greenwood lassú hozzá?

 

 

Rántsuk le a leplet az első United gólról. Függöny fel, jöjjön az igazság. Ezúttal ugyanis Lindelöf mutatta meg, hogy figyelt az Ole által tartott órákon. Az előző két jelenet reprodukciója következik. Rashfordot nem zavarta, hogy ezúttal az 5 védő miatt meg is kellett kerülnie egy védőt. Lindelöf teljesen tudatosan rúgta be a védők mögé a labdát és Rashford mozgását is feljebb bebizonyítottuk, hogy tudta pontosan mit csinál. 1-1! Lindelöf gólpassz.

 

 

Ha megnézzük a második gólt, akkor is ismerős dolgokat láthatunk. Visszapörgetnék a City elleni mérkőzésre. Ugyanis a United, ha a támadójátékban valamit tudatosan csinált, akkor az az volt, hogy a City védelem bal oldalát támadta. Mégpedig a belső védő és a szélső védő között. Mind a kétszer Bruno Fernandest ugratták ki és csak centiken múlt, hogy nem kapott pontos labdát az ötös sarkánál.

 

 

A fenti képen Pogba lőtte be a védelem mögé a labdát, míg az alsó képen a SHU ellen gólpasszt kiosztó Lindelöf. Lehet, hogy Lindelöf jobb irányító, mint védő? Csak viccelek természetesen!

 

 

Viszont visszakanyarodva a SHU elleni mérkőzéshez, ismerős képsorokat láthattunk. Ezúttal is Pogba dobta be az érintett területre a labdát, kissé már finomabban, mint a City ellen. Ezúttal kiemelendő AWB mozgása, aki bátor betörésével mélyen benyomta a hazai csapat leshatárát, Martial pedig remek ütemérzékkel indult be Pogba labdájára. Egyértelműen begyakorolt, megkomponált akciógól. Ezúttal a SHU kapusa nem úgy döntött, mint Ederson, hogy a kapu előtt marad. Kimozdult a kapujából felvállalva az ütközést. A szerencse azonban ezúttal Martiallal volt, így előtte maradt a labda.

 

 

Persze lehet Pogbát szidni, lehet, hogy túlsztárolt, de ha elmegy, ki fogja ezeket a labdákat osztogatni? A tegnapi mérkőzésen szinte ő forgatta a csapatot mind a két irányba. Az évek során változott a játéka, de ha megértenénk a stílusát és belehelyeznénk a kirakósba, akkor tudna a csapat erőssége lenne. Ráadásul egy United akadémistáról beszélünk, aki zászlóshajója lehetne az akadémiának. Nem csak Rashford és Greenwood, hanem Pogba is. Jelen esetben azért nem sok csapat van, aki 3 játékost betud építeni a kezdő XI-be az akadémiáról a top futball szintjén.

 

Tegyük egymás mellé gyorsan a 3 képet. Nézzük meg, hogy valóban ugyanarra a területre érkeztek-e a labdák mindhárom esetben?!

 

 

Azt gondolom, hogy egyértelmű. Ráadásul azért ekkora távolságú passzoknál az a minimális különbség el is nézhető, de az elv felfedezhető. Szinte látom magam előtt a képet, ahogy Ole kibójázza az adott területet és oda ívelgetnek be a játékosok edzésen.

 

A harmadik United gól egy klasszikus kontragól volt. Szintén nem kell magyarázni, hogy mennyire begyakorolt figura volt ez. Ahogy pár másodperc alatt szélvész gyorsan, szinte 1 érintőből végigrohant a United a pályán, az tényleg világelső. Kiemelném Pogba Zidane-cselét a támadás elején. Vajon a Realnak üzent? Egyébként Pogba cselekor 50:08-at mutatott az óra, míg amikor a SHU kapujába került akkor 50:19 volt az órán. Azaz kb. 10 másodperc alatt rohant végig az MU a pályán.

 

 

A játékosok átlagos pozíciójából gyönyörűen kirajzolódik a vendég csapat 4-2-3-1-es felállása. Érdekes volt látni, hogy az 5 csere mellett mindig felszólaló Ole 1-3-nál is csak a 74. percben cserélt először. Véleményem szerint az utolsó 20 percre simán be lehetett volna hozni Jamest és Van de Beeket, akár Rashford és Bruno helyére. Mert már vasárnap újra mérkőzés lesz és semmi sem utalt arra, hogy veszélyben lenne a 3 pont. Persze a vége 2-3, James már öltözött, amikor szóltak neki, hogy gála helyett fogcsikorgatás lesz a végén. Szóval McTominay érkezett, a végeredmény pedig maradt.

 

 

Az xG mutatók is azt mutatták, hogy megérdemelt a vendég győzelem. Véleményem szerint ez egy tipikus mérkőzés volt. A SHU mindent megpróbált, de a játékos minőség és a szerencse sem állt az oldalukon ezúttal sem. Az biztos, hogy a tabellán elfoglalt helyük csalóka, ennél azért szebb idényt érdemelnének. Nem véletlen a tavalyi jó eredmény sem. De hát ez az ő problémájuk.

 

 

Leeds ellen mi lehet a siker kulcsa ?!

 

Végezetül pedig akartam hozni a rovat olvasóinak valami újat, ami már kis várakozást idézhet elő a következő mérkőzés előtt. Ugyanis a folytatás vasárnap délután a Leeds United ellen lesz a PL-ben. Vettem a fáradtságot és most kivételesen a következő ellenfélről is hoztam egy kis anyagot. A soron következő ellenfél Leeds a legutolsó 5 mérkőzésén 7 gólt kapott. Van-e bármi, amire lehet következtetni a 7 bekapott gólból? Nézzük meg mire lehet érdemes figyelni a mérkőzésen!

 

Legutóbb a Newcastle 2 gólt szerzett ellenük. Mutatom őket.

 

Newcastle 0-1. Bal szélen sikerült a védelem mögé kerülni, majd érkezett a beadás. A rövid oldalon megcsúsztatta az egyik vendég játékos. A bekarikázott játékos pedig a hosszún bekaparta a csúsztatást. Szóval egy beadás után a rövid oldalon megelőzik a védőket, ráadásul fejpárbajt vesztenek a védelem jobb oldalán. Jegyezzük!

 

 

A következő két gólt, amit kaptak, azt csomagba teszem. A Newcastle második gólja (végeredmény 5-2 a Leedsnek) és a West Ham egyenlítő gólja meglepően hasonló. Mind a kettő alkalommal egy Leeds szemszögéből bal oldali szöglet érkezett a hosszú sarok irányába. Először Aylingot (jobb belső védő) majd Dallast (jobb szélső védő) sikerült lefejelni. Ergo a jobb oldaluk nagyon szenved a szögleteknél és csak úgy, mint az első gólnál, fejjel verhetőnek tűnik. Ráadásul a hosszúra érkező szöglettel látványosan nem tudtak mindkét esetben sem mit kezdeni.

 

 

Ha valaki azt gondolja, hogy jó, oké kétszer sikerült, de ez még nem a világ vége, akkor még előrelapoznék visszafele sorrendben a Chelsea elleni mérkőzésre. Ott ugyanis szintén egy bal oldali szöglet után sikerült összehozni kísértetiesen ugyanarról a helyről a harmadik ugyanilyen bekapott gólt. Következő képen alul láthatja is az Olvasó!

 

De hogy ne csak a szögleteket említsük, a West Ham második gólja igazán rávilágít a Leeds gyenge pontjára, ugyanis egy újabb rögzített helyzetből érkező beadással nem bírtak mit kezdeni. Érdekesség, hogy ezúttal a jobb oldalról érkezett a beadás, azonban ismét a hosszú irányába. Egyszerűen ismét elvesztettek a hosszún egy párharcot. Erről a két gólról láthattok most 1-1 képet.

 

 

A Chelsea másik két gólja pedig a feljebb bemutatott Newcastle első gólos mintára hajaz. Mind a kétszer a védelem bal szélén került a védő vonal mögé a Chelsea. Beadás a rövidre, ahol mind a kétszer megelőzték a leedsi védelmet. Szóval kimondhatjuk, hogy a szélről érkező beadások egyértelmű gyenge pontjai ennek a védelemnek.

 

 

Szóval ha engem kérdeztek, hol lehet a Leedset megverni?! Földön a védelem bal oldala a sebezhető. Apró baki, hogy a United támadó oldala pont azon az oldalon gyengébb. Szóval én oda kitennék akár egy Jamest vagy gyere Greenwood ismét, esetleg Mata, de ő meg nem gyors. Apropó, AWB is lehetne ezúttal támadóbb. Levegőben pedig egyértelműen a hosszú oldali beadásokkal nem bírnak mit kezdeni a védők. Szóval MU szempontból minden jobb oldali szöglet aranyat érhet. Felkészül Lindelöf és Maguire? Szerintetek látunk majd jobb oldali szöglet után gólt?

 

Általában 4-1-4-1-t játszanak. Ami a támadósorukat illeti, és ezt most már kép nélkül csak, életveszélyesek a kontráik. 4-5 ember simán felér egy-egy kontratámadáshoz. Mindazonáltal jól mozgatják a labdát a két szél között, sok súlypont áthelyezést alkalmaznak. A beadásaik pedig veszélyesek és van, hogy a második hullámra adják be őket. Akire igazán érdemes lesz odafigyelni az Bamford. Rendkívül agilis csatár. Sokat mozog, nagyon éles a második labdáknál, valamint a két belső védő között nagyon jól lép ki. A Chelsea ellen ez gólt ért, a West Ham ellen tizenegyest, amiből szintén gól született. Bielsa alapfeltétele pedig a presszing, ami tudjuk, hogy nem ízlik az Ole féle Unitednek. Vajon a Leeds bírni fogja még ezt a ritmust és lesz ereje végig presszingelni a mérkőzés nagy részét?

 

Vasárnap délután megtudjuk! Ha tetszett a cikk, akkor nyomj bátran egy LIKE-ot vagy írj a véleményeddel egy szép vagy nem szép hozzászólást!

 

Források:

https://www.eredmenyek.com/

https://understat.com/match/14560

https://www.whoscored.com/Matches/1485306/MatchReport/England-Premier-League-2020-2021-Sheffield-United-Manchester-United


ManUtdFanatics.hu

Kövess minket Facebookon, Instagramon, Twitteren és YouTube-on is!



Támogasd adományoddal a ManUtdFanatics.hu működését!

Hozzászólások

Támogatás

Támogasd adományoddal
a ManUtdFanatics.hu működését!