Taktikai Mágnestábla: Manchester United 0-2 Manchester City

Tudja esetleg valaki? Még mindig 2020-t írunk? Azt mondták ez az év más lesz mint az előző! Ehhez képest... tavaly 2020.01.07-én Ligakupa elődöntőt játszottak az Old Traffordon. Utd - City eredmény 1-3. 2021.01.06-án ismét Ligakupa elődöntőt játszottak az Old Traffordon. Utd - City 0-2. Szóval a kérdés: 2021 más lesz mint az előző év? Keressük meg közösen a válaszokat! Egyelőre a mérkőzés áttekintésével.


Első körben szeretném nektek megköszönni, hogy a Téli átigazolási időszakos cikknél ennyire aktívak voltatok. Közel 200 hozzászólás és megszámlálhatatlan mennyiségű megtekintést mértünk! Ha van, aki lemaradt, gyorsan pótolja! Most pedig kanyarodjunk rá a Ligakupa elődöntőre. Azt gondolom, hogy ez a sorozat fontos is volt, meg nem is. Ole ugye nagyon szeretett volna most már egy lélektanilag is lassan fontos elődöntőt megnyerni. Eddig csak kiesés van a neve mellett. Ennek megfelelően nem nagyon nézte a Premier League tabelláját a kezdő XI kijelölésénél. Megmondom nektek őszintén, hogy én Fernandest már a kezdő kihirdetésénél sajnáltam, hogy a kezdőben látom. Kellene neki egy kis pihenő, plusz Van de Beek is újra fontosnak érezhette volna magát. Ezzel szemben kapus kivételével az alap csapat kezdett. Persze a City is teljesen komolyan vette Pep kedvenc sorozatát. A City formáját megnézve nem várt könnyű mérkőzés a hazai csapatra. 2020.12.12-én az Old Traffordon játszott egymással a két csapat egy döntetlent, utána pedig leikszelt a City odahaza a West Brom ellen. Azóta viszont négy mérkőzést nyertek (Soton, Arsenal, Newcastle, Chelsea) Véleményem szerint a legnagyobb oka annak, hogy a City megindult jó irányba, nem más mint, hogy Pep elengedte a 4-2-3-1 alapfelállást. Visszatért a 4-3-3 valamely formációjához. Így tett most az Old Traffordon is.

 

Az elmélet

 

Felállások: 4-2-3-1 vs 4-3-3

Nem tartom magam ahhoz, hogy ez hazai oldalról egy 4-1-2-1-2 lenne vagy 4-2-2 Pogba miatt. Nem, ez egészen egyszerűen egy 4-2-3-1! Igaz, hogy egy torz verzióban, de az!

 

 

Egymásra eresztve a két csapatot a mágnestáblán pedig valahogy így nézett ki a történet. Kiemelendő Mahrez hamis kilences játéka. Pep csatárai elfogytak, Aguero állítólag nem elég fitt, így most is vérbeli csatár nélkül játszott a City. Mahrez hamis kilencesbe visszalépései pedig a Lipcse elleni idegenbeli mérkőzés után ismét nagy gondot okoztak a hazai csapatnak, ugyanis így a középpályán megbomlott az egyensúly.

 

 

A legnagyobb érdekességet taktikai szempontból talán a City labdakihozatalai hozták. Ugyanis nem elég, hogy sokszor a kapus helyett Stones vagy Dias indította el az ötösről a labdát, de Cancelo inverted full back mozgása teljesen szétzilálta a United bal oldalát. Plusz ehhez jött Mahrez visszamozgása, aki végképp összezavarta Fredet és McTominayt. Nem csoda, hogy egész mérkőzésen nem működött a United letámadása.

 

 

A City támadójátéka nagyon hasonló volt ahhoz, amit a Leeds képviselt nemrég az Old Traffordon. Taktikailag azonban sokkal fegyelmezettebb csapat a City és a játékosminőség is sokkal jobb. Gündogan és De Bruyne nagyszerűen támadta az úgy nevezett "Half space-t", azaz a belső védő és szélső védő közötti területet. AWB-t és Shaw-t, azaz a United két szélső védőjét a City két szélsője magára húzta, így Frednek és McTominay-nek kellett betömködni a keletkező lyukakat a védelemben.

 

 

Hazai oldalról sajnos nagy labdakihozatalról ezúttal sem beszélhettünk. Általában ott meghalt a dolog, hogy hátulról kihozza a csapat a labdát. Egyedül a szélen tudta hátulról építeni a játékot. A City három emberrel presszingelt. A két United belső védő a tizenhatoson belül helyezkedett el, míg Shaw és AWB a szélen várta a labdát. Amikor Sterling beljebb lépett, akkor Shaw előtt megnyílt a terület, mert Pogba belépett Fernandes mellé, hogy Fernandinhot 2v1-s szituációba sodorják.

 

 

A gyakorlat

 

Egy tipikus példával kezdek, ahol a United védekezése és City támadáselképzelése tekinthető meg. A United felvette a 4-4-2-s formációt. Fred - De Bruyne és McTominay - Gündogan párosítás alakult ki a középpályán. Shaw kicsalogatja a szélre Sterlinget. A labdát Cancelo hozza fel a bal oldalon és sajnos meg tudja játszani Bruno és Martial mögött Fernandinhot, aki amint labdát kap, máris elindul De Bruyne és Gündogan is támadni a belső védő és szélső védő közötti területet. Ezen a mérkőzésen egyébként Bruno fáradtsága ott jött ki a legjobban, hogy Fernandinho sokszor simán elmozgott tőle.

 

 

Következő jelenetünk egy tipikus City labdakihozatalt rejt. Cancelo befelé mozog, ezzel Pogbát eltakarítja az útból. Pogba persze észleli a bajt, de ennek ellenére a középhátvéd Stones zavartalanul tudja felpasszolni Sterlingig a labdát, aki visszamozgásával már kéri is.

 

 

A Unitednál is persze volt válasz arra, hogy a City két támadó középpályása milyen aktívan támadta a védelmi vonalat. Hol Fred, hol pedig McTominay lépett vissza besegíteni a védelembe és befoltozni a lyukat.

 

 

Az egész City játékelképzelés pedig benne volt a Gündogan által szerzett les gólban. Stones elől Pogba eltakarítva Cancelonak köszönhetően. Persze ha nem lép be vele Pogba, akkor Stones - Cancelo - Sterling a labda útja valószínűleg. Utána egy gyors passz visszapassz Sterling - De Bruyne között. Itt elvesztettük Shawt és Fredet.

 

 

Utána Sterling rágyorsít, ő befelé hozza a labdát ezzel párhuzamosan, Mahrez pedig már húz is ki a szélre egy keresztmozgással. Sterling bedobja a labdát középre, hogy amíg Fodenhez kerül a szélre, addig Gündogan befussa a középső védő és szélső védő közötti területet. McTominay sehol, AWB pedig 1v2-ben csak kapkodja a fejét. Az alsó képen látszik, hogy Fred és McTominay semennyire nem ért vissza. Persze ez lesgól lett, ez is látszik a képen, azonban mintaszerűen meg volt komponálva. Ez a támadás az elejétől a végéig meg volt tervezve. Olyan szinten tüntették el a United játékosokat 3 passzal, hogy azt élmény volt nézni.

 

 

No de ennyit a Cityről. Jöjjön a United!

 

Védekezés! Amiért az egész rendszer nem működött, az ez a háromszög. Nem Ole vagy a stáb ellen beszélve, mert én most teljesen megvagyok vele elégedve, de ha van itt olyan gyakorló edző, aki szeret taktikát belevinni, akár egy megyei meccsbe is, akkor ez a futball magas iskolája volt, amit tegnap láttunk. Ez az inverted full back nagyon extra, persze lehet ellene védekezni, de tegnap olyan háromszöget kapott a United bal oldala, hogy rossz volt nézni. Persze pár napja Lampard sem járt sokkal jobban, akkor De Bruyne játszotta a hamis kilencest és visszamozgásaival szétszedte a Chelsea védelmét.

 

 

A United az átmenetekre alapozott, ami nem meglepetés azoknak, akik nézik a mérkőzéseket. Ezúttal Rashford a bal oldal helyett jobb oldalra került és Zinchenkot késztette versenyfutásra. Mivel Pogba a bal oldalon játszott, és az ő sebessége nem éppen legendás, így egyértelmű volt, hogy minden ilyen labda Rashfordot vagy Martialt fogja keresni.

 

 

A legveszélyesebb Rashford versenyfutásos jelenet talán az első félidő második felében fordult elő. McTominay dobta ki a labdát a leshatárról induló Rashford irányába. Aki ezúttal megtudta futni Zinchenkot. Visszagurított a második hullámban érkező Martial elé, aki lövés helyett Pogbat szerette volna helyzetbe hozni.

 

 

Persze ami a Citynél a támadásépítéseknél előny volt, az a védekezésben kissé hátrány is. United labdakihozatalnál ugyanis Pogba befele húzott Cancelo pedig követte. Shaw előtt így óriási területek nyíltak. Más kérdés, hogy én Shawt túl fáradtnak éreztem annyi futáshoz, ami kellett volna, ahhoz, hogy ezt hatékonyan ki tudja aknázni a csapat.

 

 

Ne menjünk el szó nélkül a tény mellett, hogy a City nem nagyon hagyta a United labdakihozatalokat véghez vinni. Fredet és McTominay-t ki tudta nagyon könnyen kapcsolni De Bruyne és Gündogan. A Leeds United ellen remekül működött, hogy Fernandes a szélre kihúzódva az egyetlen védekező játékost, Kalvin Phillipset magával húzta, a lyukba pedig McTominay zavartalanul lépett be. Ezúttal azonban mutatom a különbséget. Ezúttal is Bruno próbált a szélre elmozogni, amikor Pogbanal volt a labda. Azonban Fernandinho mellé visszazárt nem csak Gündogan, de még a szélről Foden is. Így hiába érkezett ugyanúgy McTominay, mint a Leeds ellen, kettős fal állt előtte nagyon gyorsan.

 

 

Végezetül pedig nézzük meg, hogy működött a United letámadása a mérkőzésen. Az egészet szépen leírja a 66. percben végrehajtott letámadási kísérlet. A Unitednél elöl Martial és Bruno Fernandes próbálkozott. Utóbbinak extra feladat Fernandinho kikapcsolása, ezért Martial keresztmozgással megindul Dias irányába. A City játékosok azonban a kapust is bevehetik a játékba, ezért Dias visszapasszol a kapusnak. Martial ekkor elindul az irányába, de döbbenten látja, hogy a másik középhátvéd is még üres. Nem jött fel a csapat. Majd hátra néz, legyint egyet és megáll. Nem az első játékos, aki elveszik egy háromszögben. Értem, hogy fáradt volt a csapat nagy része, de akkor miért kell a 75. percig várni az első cserével? Brunon volt a legmegfigyelhetőbb a fáradtság.

 

 

Összességében fájó leírni, de véleményem szerint megérdemelten jutott be a City ismét a Ligakupa döntőbe. Kár, hogy a gólok abszolút elkerülhetőek lettek volna. Mind a kettő pontrúgás után esett. Én fáradtnak éreztem a csapatot, nem szeretném ha kipukkadnának. Azonban ez a mérkőzés is bebizonyította, hogy nagyon sok van még hátra a szezonból. Ráadásul minden csapatnak van egy vagy legalább kettő holtpontja ebben az idényben. Végig ment már ezen az Arsenal, a City, volt egy ilyen időszaka a Unitednek is. Most éppen a Spurs és a Pool esett kicsit vissza. Félő, hogy a kevés rotálás még meghozhatja a pontvesztéseket. Mindenesetre ez a jövő kérdése. Köszönöm, hogy velem tartottál ezúttal is! Következő megálló az FA-kupa szombaton a Watford ellen. A Watford jelenleg a másodosztály 6. helyén tanyázik! Mit gondolsz, lesz rotálás /pihentetés? Milyen kezdőt tudnál elképzelni szombatra?

 

Utóirat: Egy kérdéssel zárnám: Neked melyik városi derbi volt a kedvenced vagy legemlékezetesebb amit valaha láttál, és miért?

 

Forrás:

https://football.instatscout.com/matches/1859931


ManUtdFanatics.hu

Kövess minket Facebookon, Instagramon, Twitteren és YouTube-on is!



Támogasd adományoddal a ManUtdFanatics.hu működését!

Hozzászólások

Támogatás

Támogasd adományoddal
a ManUtdFanatics.hu működését!