Taktikai mágnestábla: Granada 0-2 Manchester United

Kedves Olvasó jó, hogy jöttél! Itt olvashatod a Granada elleni Európa-liga mérkőzés ,,okosságait"! Gyere, nézzük meg közösen mi történt a pályán a negyeddöntő első mérkőzése alkalmával!


Azt gondolom, hogy az idei futball év a legjobb példa arra, amikor a mennyiség a minőség rovására megy. Kicsit olyan az ember érzése, hogy a COVID miatt kissé összetolt versenynaptár nem számít. Minden sorozatot úgy kell lejátszani, ahogy az lenni szokott. Nem gond, hogy 1-1,5 hónappal kevesebb a rendelkezésre álló idő. A tavaly kiesett időszakot most kell behozni. Kevés olyan mérkőzést látni, ahol a játékosok az elejétől a végéig pörgős jó focit játszanak. Én már régen engedélyeztem volna minden sorozatban az 5 csere lehetőségét maximum 3 játékmegszakítással. Szerintem ez COVID-tól függetlenül a futball jövője. Egyszerűen a keretek már a nagy terhelés miatt felduzzadtak, így legalább friss emberek szórakoztathatnák a nagyérdeműt a pályán. Plusz nem kicsi fizetésekért néha 2 perceket játszanának a játékosok. Vannak is tervek, hogy jövőre több fronton is engedélyezik az öt csere lehetőségét. Remélem hosszútávon is marad majd az elképzelés. A játék minőségének jót tenne. Agyonhasznált játékosokat látunk nagyon sok csapatban, plusz a nyár sem a pihenésről fog szólni, sokkal inkább az Eb-ről.

 

Többször foglalkoztunk már a Premier League aktuális állásával. Továbbra is azt gondolom, hogy a TOP 4-be való bekerüléssel nem szabad, hogy gond legyen. Ettől függetlenül amíg matematikailag van rá bárkinek esélye, hogy onnan kiszorítsa a Unitedet, addig nem szabad hátradőlni. Minden más híd felégett már idén (Bajnokok Ligája, Ligakupa, FA-kupa) így nem maradt más, mint az Európa-liga. Az egyetlen valódi esély egy trófea megszerzésére. Mondanom sem kell egy vérbeli Manchester United szurkolónak mit jelentene egy Arsenal - Manchester United döntő. Főleg úgy, ha a United TOP 4-ben végez, mivel az Arsenal egyelőre úgy néz ki, hogy nem fog. Akkor az Arsenalon lenne csak igazán nagy a nyomás. Egy esetleges Manchester United győzelem óriási fricska lenne a régi szebb napokat is megélt rivalizálásnak. Persze, ez jelenleg csak fikció, hiszen addig mind a két csapatnak el kell jutnia.

 

Apropó, ha az Arsenal nyáron pénzügyi gondokba ütközne és el kellene adnia 1-2 játékosát, kit néznétek el akár a Manchester Unitedben? Lesz-e még a két csapat között hasonló üzlet, mint Robin van Persie esetében volt? Tierney? Saka? Utóbbi ráadásul hiányposztra érkezhetne. Mit gondoltok, nagyon elrugaszkodottak a gondolataim?

 

 

A Granada elleni negyeddöntő első mérkőzésének egyik érdekessége már a kezdőcsapatok felrajzolásánál kinyomhatta a szemünket. A United csapatában ugyanis négy játékosnál is fennállt a veszélye, hogy ha sárga lapot kap, akkor nem játszhat a visszavágón, ami elég veszélyes, ha például számodra nem egy kedvező eredmény születik az első mérkőzésen. A kapitány Maguire és a támadásban nagyon aktív Shaw különösen érzékeny veszteség, ha kaparni kell. Most már tudjuk, hogy végül az eredmény nem okozott csalódást, mert a 0-2 idegenben nagyon is előnyös kiindulási pont. Ettől függetlenül a négy játékosból három ki tudta venni a kényszerpihenőt jövő csütörtökre. Kétségem sem lenne, hogy mind a három kezdő lett volna, így most egy hét alatt kell megtalálni a helyetteseket. Ha simán továbbjut majd az MU, akkor mondhatjuk, hogy "legalább nem az elődöntő első mérkőzését kell kihagyniuk". Szóval nézzük pozitívan, legalább az elődöntőben tuti a pályán lehetnek.

 

A három játékos, akik nem lehetnek ott a visszavágón: Maguire, Shaw és McTominay. Várhatóan Shaw-t Telles, McTominay-t Fred, Maguire-t ... na itt jön majd a kérdés, hogy a kapitányt ki fogja pótolni?!

 

 

Felállások: 4-3-3 vs 4-2-3-1

 

 

Szívós, masszív csapatot kapott az angol együttes a negyeddöntőben. Ettől függetlenül nem tűnt elsőre sem egy megoldhatatlan feladatnak. Főleg a szurkolók szemében, akik Barcelona, Real Madrid, Bayern München, PSG, Lipcse szintű ellenfelekhez vagyunk szokva. Sokan talán néztek is egyet, hogy a Granada vajon hol helyezkedik el a táplálékláncban a spanyol pontvadászatban.

 

Klasszikus 4-3-3-s felállásban fogadta a hazai csapat, a már tradicionálisnak mondható Solskjaer féle 4-2-3-1-t.

 

 

Shaw miatt a Granada jobbszélsője gyakran mélyebb játékra kényszerült, mint a túloldali csapattársa. Láthatjuk a képen még az elszigetelt United támadó négyest. Fernandes is gyakran a támadósorig csúszott fel. Maguire pedig, köszönhetően Shaw előrenyomulásának, bátran hozhatta fel szokása szerint a labdát. A Granada-féle 4-3-3 most is szépen kirajzolódik. A Solskjaer-féle játék elképzelést is szépen ki lehet olvasni. Bal oldalon támad a United, ezért AWB az ellentétes oldalon egyensúlyt ad, nem lép be a támadásba. Lindelöf tolódik Maguire mögé, hogy egy esetleges labdavesztés esetén tudjon tüzet oltani. Rashford és most Greenwood széthúzza a pályát, James most épp a csatár helyén, Fernandes pedig próbál a védekező középpályástól elszakadni, így a vonalak között keres ő is menedéket.

 

 

Maguire játéka nekem már hónapok óta egyre jobban tetszik. Pedig sok kritikát kapott ő is a szurkolóktól, szerintem egyszerűen csak meg kell érteni az ő elképzelését. Kapitányhoz méltóan sokszor unja meg az elképzelés nélküli támadásépítést. Sajnos ebben McTominay van, hogy jeleskedik. Maguire ilyenkor elindul, ahogy tanítják, ütközésig (azaz, amíg meg nem támadják) vezeti a labdát. Az ellenfelek közül jó pár annyira meglepődik, hogy sokszor egészen a tizenhatosig tud előrenyomulni. Lábbal rendkívül magabiztos az angol középhátvéd és mellé kellően bátor is, de ami a legfontosabb, nem vakmerő.

 

 

Azt nem állítom, hogy egy olyan labdavesztésnek, mint amit felül láthatunk, nincs kockázata. Azonban a csapat remekül reagálja le ezeket a szituációkat és rögtön besegítenek a mögötte hagyott üres területben. A futball az egyensúly játéka és ezt az egyensúlyt meg kell tartani a pályán is. (És az ellentéteké is: mert ha nála van a labda, akkor nálam nincs. Ha nálam van, akkor nála nincs. Ha ő támad, akkor én védekezek. Ha én támadok, ő védekezik. Ezért roppant fontosak az átmenetek, hogyan reagál egy csapat a labdavesztésre! Káosz lesz vagy egy felépített visszatámadás?)

 

Ahogy megkapja a labdát, gondolkodás nélkül hatol be az ellenfél térfelére. Rendkívül jól és bátran használja ki az előtte levő üres területet. Egy érintéssel sem tolja többet a labdát, pont annyira húzza magára a védőt, hogy az még ne próbálja meg szerelni. Rendkívül okos, ráadásul egy ember mozgására az egész hazai csapatnak reagálnia kell.

 

 

A csúcsra akkor érhetett volna fel Maguire, amikor egy testcsel után még lövőhelyzetbe is került.

 

 

Egyszer már bejött..

 

 

Ínyenceknek összehasonlításképp iderakom a két belső védő tegnapi teljesítményét. A hőtérképet is érdemes összehasonlítani, azonban alapvetően tudjuk, hogy mást várnak el a két középhátvédtől, ami a támadásépítést illeti.

 

 

Lehetőségek

 

 

Kezdjük a hazai csapattal. Igazán nagy helyzeteket inkább pontrúgások után tudtak kialakítani. A mérkőzés nagy részében alárendelt szerepet játszott a Granada labdabirtoklás szempontjából. Mindösszesen 35%-ban volt a hazai csapatnál a labda. Az xG mutató is sokkal inkább a vendégek felé billentette a találkozót. Ettől függetlenül átmenetekben olykor tudott veszélyt jelenteni a Granada. Az igazán veszélyes dolgokat azonban pontrúgások után produkálták. Nézzük is meg együtt.

 

Az első valamire való hazai helyzetet a 28. percben jegyezhettük fel. Ekkor AWB elé tudott belépni a Granada támadója, az angol jobb hátvéd sajnos rá is lépett a sarkára és elhasalt. Így a löbbölésre csak Lindelöf zavarásában érkezett a támadó. Szerencsére nem tudta megrúgni élete gólját. De Geanak azért reméljük onnan ment volt a védés. Mindenesetre a térfél közepén megszerzett labda után jól játszották be a védelem mögé. A szélső bekk és középső védő közötti területet támadta azonnal a Granada.

 

 

A következő jelenetet azért választottam, hogy lássuk, milyen az, amikor két passzal átjátsszák a középpályát. McTominay sajnos itt végig úton volt a bal oldalon, Pogba pedig a biztosítással csúszott le. Shaw oldalán sikerült átjátszani a nyomást a középpályán a hazai csapatnak. Elcsúszott az egész védekezés, de szerencsére döntő momentumban a csatár nem tudta átvenni a labdát. Kicsit mögé is érkezett... nos, itt jön azért ki a játékosminőségbeli különbség.

 

 

A következő jelenetekben pedig próbáld megfogalmazni, kedves Olvasó magadnak, hogy milyen hasonlóságokat látsz? De nyugodtan leírhatod a kommentek közé is.

 

Jelenet 1

 

 

Jelenet 2

 

 

Jelenet 3

 

 

Számomra feltűnő volt, hogy mennyire jól lőttek kapásból a spanyolok. Ráadásul többször rá is játszottak, hogy a hosszú oldalra íveljék a labdát, vagy ha megpattant a beadás, akkor szinte mindig az övék volt. Erre érdemes lesz azért a visszavágó előtt figyelni, főleg Maguire távollétében. Párszor rá tudtak a spanyolok gyorsítani a United védelmére, de a védelem ezúttal jól állta a sarat. De Gea is magabiztosnak tűnt a vonalon most. Remélhetőleg jót tett neki, hogy apai örömök elé nézett.
 

Térjünk rá a vendég oldalra. Nézzük a United miben volt igazán veszélyes.

 

Kezdjük az "összefoglalót" egy, a vezető gólhoz nagyon hasonló szituációval. Itt a középpályáról sikerül kiugratni Rashfordot, azonban a labdakezelés itt még nem sikerült tökéletesen. Utána pedig egy jó blokkot láthatunk a hazai csapattól, majd pedig a kamera miatt egy veszélyesnek tűnő támadás befejezést.

 

 

Nem sokkal később nagyon hasonló elképzelés szerint Lindelöf kiosztott egy újabb gólpasszt idén. Lehet, hogy egy sorral feljebb kellene játszania? :) A rendezőnek köszönhetően a felvételek nem az igaziak a gólról, csupán már csak azt láthatjuk, ahogy Rashford bepofozza a labdát a kapuba.

 

 

Szerencsére mi, United szurkolók, megtalálhatjuk ezt a gólt az archív felvételek között, a Lindelöf Rashford kapcsolat ugyanis nem először gyümölcsözik United szempontból. Ezen mondjuk ne csodálkozzunk, mert Solskjaer imádja hátulról hasonló módon felépíteni a támadásokat.

 

 

Lindelöf gólpassz, Rashford gól a Sheffield United ellen. (Ezt legalább mutatta az operatőr...)

 

 

Maguire helyzetét már feljebb kiveséztük, még egyszer nem venném elő. Nem meglepő, hogy a mérkőzés végéhez közeledve a Unitednek több területe lett, mert a Granadanak muszáj volt támadnia, így hát volt lehetősége a vendégeknek kontrákat vezetni.

 

 

 

A mérkőzés végén még Bruno Fernandes értékesített egy büntetőt, amivel elég jól megalapozta a United a továbbjutását. Ennél tipikusabb mérkőzést talán produkálni sem tudott volna Solskjaer. Pár távoli lövés, egy direkt futballon alapuló gól, a mérkőzés vége felé lehet kontrázni és a ráadásban egy Fernandes által értékesített a büntető. Természetesen a győzelmet nem kell megmagyarázni. Ráadásul idegenben egy két gólos győzelem nagyon erős alapokat jelent jövő csütörtökre.

 

 

Az alapjátékosokon lehetett látni a fáradtságot. Mindemellett egy harcos csapattal találkoztak Solskjaerék. Nem lesz könnyű a pihent Spurshöz utazni vasárnap. Nem csodálkoznék ha visszatérne Ole a 0-0-s rangadós útra. Kikapni semmiképp sem szabad Mourinhotól. Az őszi mérkőzés nagyon emlékezetesre sikerült, vajon most sikerül visszavágni?

 

Érdemes még összevetni Telles és Shaw tegnapi teljesítményét, főleg annak tudatában, hogy a visszavágón Shaw nem játszhat. Mire számíthatunk majd Tellestől? Tudja kellő minőséggel pótolni az angol balhátvédet?

 

 

Köszönöm, hogy velem tartottál! Kellemes hétvégét!

 

 

Források:

https://www.instagram.com/p/CNa0sEglPLw/

https://www.infogol.net/en/matches/result/uefa-europa-league/granada-vs-man-utd-2021-04-08/91237

https://www.sofascore.com/manchester-united-granada/KsEAn

https://www.eredmenyek.com/merkozes/xYHFpZ6B/#a-merkozes-statisztikaja;0

https://medium.com/@josephpressiv/ole-gunnar-solskjaers-tactics-from-molde-to-manchester-united-9ac643aeb608

https://new.instatscout.com/en/video/index/kind/Highlights/match-id/1917267#


ManUtdFanatics.hu

Kövess minket Facebookon, Instagramon, Twitteren és YouTube-on is!



Támogasd adományoddal a ManUtdFanatics.hu működését!

Hozzászólások

Támogatás

Támogasd adományoddal
a ManUtdFanatics.hu működését!