Beharangozó: Leeds United - Manchester United

Kivételesen egy hét pihenőt követően folytatódik az angol bajnokság a 33. fordulóval.


Csupán 6 mérkőzés van hátra a bajnokságból és kifejezetten jól jött a legutóbbi 5 győzelem Solskjaer csapata számára és kihasználva az üldözők botlásait megnyugtató előnyre tett szert a 2. helyen, ami különösen fontos lehet, hiszen a hátralévő találkozók között még van egy Leicester és egy Liverpool elleni rangadó is. A vasárnapi ellenfél pedig a Leeds United lesz, akiket az Old Traffordon decemberben egy emlékezetes 6-2-re megnyert mérkőzésen győzött le a United.

 

A Pávák hazai pályán legutóbb február 27-én kaptak ki az Aston Villa csapatától 1-0-ra, azóta 3 hazai találkozón veretlenek 2 döntetlen és 1 győzelem mellett. Az elmúlt fordulókban legyőzték a Manchester City-t, ráadásul idegenben, illetve ikszeltek a Chelsea-vel és a Liverpoollal is. A presztízsen kívül nagy tétje nincs a találkozónak a Leeds számára, hiszen 46 ponttal állnak a tabella 10. helyén. A kiesés nem fenyegeti őket, ahogy valószínűleg a nemzetközi kupaindulás sem, azonban a decemberi vereség miatt és az ellenfél miatt is kemény mérkőzésre számíthatnak a Vörös Ördögök.

 

Solskjaer csapata a szezon végére megtáltosodott és legutóbbi 5 bajnoki mérkőzését megnyerte. A vasárnapi találkozó tétje a 3 pont sorsa mellett az is, hogy a Unitednek marad-e még esélye arra, hogy a szezont veretlenül fejezze be idegenben. Ettől a teljesítménytől már csak karnyújtásnyira vannak Ole fiai, hiszen a hátralévő találkozók közül idegenben már "csak" a Leeds, az Aston Villa és a Wolves elleni mérkőzések vannak hátra, ezeken kell elkerülni a vereséget. A Wolves elleni találkozón a brit kormány tervei szerint már lehetnek majd szurkolók is.

 

 

Akik hiányozhatnak:

 

Leeds: Rodrigo, Cooper, Forshaw, Raphinha

 

United: Jones, Martial

 

 

Érdekességek:

 

Ez lesz az első alkalom, hogy a két csapat bajnoki mérkőzésen találkozik a Leeds otthonában 2003 októbere óta. Az akkori mérkőzés 1-0-s United győzelmet hozott, viszont 1976 októbere óta a Leeds nem bukott el két egymást követő bajnoki meccset a Vörös Ördögök ellen.

 

A két csapat ebben a szezonban már lejátszott egy bajnoki találkozót az Old Traffordon, melyet 6-2-re a United nyert meg. A Premier League történetében viszont eddig csupán két szezonban tudták a Vörös Ördögök oda-vissza legyőzni a Pávákat, mégpedig 1996/97-ben és 1999/2000-ben.

 

Minden sorozatot figyelembe véve a Leeds legutóbbi 8 United elleni hazai mérkőzéséből csupán egyet tudott megnyerni, emellett pedig 2 döntetlen és 5 vereség a mérlegük. Legutóbbi 3 hazai meccsüket a United ellen pedig zsinórban elveszítették.

 

A Leeds legutóbbi 5 Premier League mérkőzésén veretlen, amibe 3 győzelem és 2 döntetlen tartozik. Ennél hosszabb veretlenségi sorozatot a PL történetében csak 2002. február-márciusban tudnak felmutatni, amikor zsinórban 6 meccsen nem kaptak ki.

 

A Manchester United legutóbbi 23 idegenbeli bajnokiján veretlen (15 győzelem és 8 döntetlen). Csak az Arsenal rendelkezik még ennél is jobb idegenbeli mutatóval a 2003 áprilisa és 2004 szeptembere közötti időszakból, amikor az Ágyúsok 27 idegenbeli bajnokin nem találtak legyőzőre.

 

A Leeds legutóbbi bajnokiján, amit a Liverpool ellen játszottak, elsőként elérte a csapatok közül az idei szezonban a 100 gólt a mérkőzésein. 50 gólt szereztek a Pávák játékosai, de 50 gólt kapott is a védelmük. Solskjaer csapata számára is közel a 100-as határ, ám a United mutatója sokkal kedvezőbb, hiszen a Vörös Ördögök 64 gólt lőttek és 35-öt kaptak.

 

Paul Pogba felnőtt pályafutása pont az Elland Roadon kezdődött még 2011 szeptemberében a Leeds ellen 3-0-ra megnyert Ligakupa mérkőzésen. A francia középpályás Ryan Giggs helyére állt be a találkozón.

 

A Leeds játékosa, Stuart Dallas ebben a szezonban már betalált a Manchester City és a Manchester United kapujába is. A Pávák legutolsó játékosa, aki egy bajnoki szezonon belül 3 mérkőzésen is betalált a manchesteri csapatok hálójába, az Peter Lorimer volt az 1971/72-es szezon során. Lorimer viszont mind a 4 bajnokin gólt tudott szerezni.

 

Patrick Bamford ebben a PL szezonban a Leeds játékosok kapuralövéseinek a 22%-át tudhatja magáénak, ami számszerűen 98 lövés a 441-ből. Ebből pedig 14-et váltott gólra. Első 7 bajnoki találata a szezonban 28 lövésből jött össze, ami 25%-os konverzió, így a mutatója ezt követően kicsit romlott is a támadónak, hiszen a következő 7 találathoz már 70 lövésre volt szüksége, ami csak 10%-os konverzió.

 

Mason Greenwood 15 gólt szerzett a Manchester United színeiben tinédzserként, amivel beérte Wayne Rooney-t, aki szintén 15 találatig jutott tinédzserként. Mason legutóbbi 3 bajnokiján 4 gólt jegyez és az első olyan játékos lehet a Premier League történetében Francis Jeffers óta, aki tinédzserként zsinórban négy mérkőzésen is gólt tud szerezni. Jeffers egyébként 2000 szeptemberében érte el ezt a teljesítményt.

 

 

Egymás elleni statisztika:

 

Örökmérleg: 110 mérkőzés - 48 United győzelem, 35 döntetlen, 27 Leeds siker - gólarány 158-113 a United javára

 

Premier League: 25 mérkőzés - 14 United győzelem, 7 döntetlen, 4 Leeds siker - gólarány 41-19 a United javára

 

 

A csapatok legutóbbi 5 bajnokijának eredménye:

 

Leeds: D, GY, GY, GY, D

 

United: GY, GY, GY, GY, GY

 

 

A legutóbbi 5 bajnoki eredménye ebben a felállásban:

 

Leeds - United 0-1 (2003.10.18.)

Leeds - United 1-0 (2002.09.14.)

Leeds - United 3-4 (2002.03.30.)

Leeds - United 1-1 (2001.03.03.)

Leeds - United 0-1 (2000.02.20.)

 

 

A csapatok legjobb góllövői a bajnokságban:

 

Leeds: Bamford 14 gól, Dallas 7 gól, Harrison 7 gól, Raphinha 6 gól

 

United: Fernandes 16 gól, Rashford 10 gól, Cavani 8 gól, Greenwood 5 gól

 

 

Premier League, 33. forduló

Leeds United - Manchester United

Elland Road, 2021.04.25. 15:00

 

A találkozó játékvezetője: Craig Pawson

 

 

Lehetséges kezdőcsapatok:

 

Leeds: Meslier - Ayling - Llorente - Struijk - Alioski - Costa - Phillips - Dallas - Harrison - Roberts - Bamford

 

United: Henderson - Wan-Bissaka - Lindelöf - Maguire - Shaw - McTominay - Fred - Rashford - Fernandes - Pogba - Greenwood

 

 

ManUtdFanatics.hu tipp: 1-2

 

A mérkőzést a Spíler 1 TV élőben közvetíti.


ManUtdFanatics.hu

Kövess minket Facebookon, Instagramon, Twitteren és YouTube-on is!



Támogasd adományoddal a ManUtdFanatics.hu működését!

TV műsor

Leeds United - Manchester United

Premier League, 33. forduló

Hozzászólások

Támogatás

Támogasd adományoddal
a ManUtdFanatics.hu működését!