Beharangozó: Manchester United - AS Roma

Ismét egy régen látott ismerős látogat az Álmok Színházába az Európa-liga elődöntőjének első mérkőzésén.


Nehéz másfél hét vár Ole Gunnar Solskjaer csapatára, hiszen csütörtökön folytatódik az Európa-liga, melynek elődöntőjében az AS Roma csapata érkezik az Old Traffordra, majd vasárnap pedig a Liverpool teszi tiszteletét a United otthonában. A következő héten pedig a Vörös Ördögök látogatják meg a Farkasokat az olasz fővárosban.

 

A Manchester United egészen szép sormintát követ a második számú európai kupasorozatban, hiszen a Bajnokok Ligája kiesést követően az Európa-ligában spanyol-olasz-spanyol-olasz ellenfelek váltogatták egymást. Ha a csapat követi az eddigi mintát, akkor a Farkasok ellen továbbjutnak, másik ágról pedig a Villarreal kiejti az Arsenalt és a döntőben spanyol ellenfelet kapnak Ole fiai. De ne rohanjunk ennyire előre.

 

A két csapat legutóbb 2014.07.26-án találkozott egymással, igaz, ez a nyári felkészülési túra során történt, így nem hivatalos tétmérkőzésről van szó. Apropója a Nemzetközi Bajnokok Kupája sorozat volt, a mérkőzést pedig a Vörös Ördögök nyerték meg 3-2-re Rooney duplájával és Mata találatával. A Farkasok részéről pedig Pjanic és Totti voltak a gólszerzők (micsoda nevek). Hivatalos tétmérkőzéshez vissza kell mennünk egészen 2008.04.09-ig. Akkor a Bajnokok Ligája negyeddöntőjében mérkőztek meg a csapatok egymással és mindkét meccset a United nyerte. 2008.04.01-én Olaszországban 2-0-s vendégsikert követően Manchesterben 1-0-s hazai győzelemmel 3-0-s összesítéssel jutott be a United a sorozat elődöntőjébe, ahol a Barcelonát 1-0-s összesítéssel kiejtve a döntőbe jutott. Itt pedig a legtöbb szurkoló számára szerintem elég annyit leírni, hogy a fináléban a Chelsea volt az ellenfél és az alábbi ábra rendkívül népszerű volt a büntetőpárbaj után:

 

 

A Vörös Ördögök Farkasok elleni mérlege kifejezetten jó, 6 hivatalos tétmérkőzésből az olaszok csupán 1 találkozót tudtak megnyerni 2-1-re Olaszországban, amire válaszul a mindenki számára emlékezetes 7-1-es United siker következett, illetve még egy döntetlen szerepel az olaszok neve mellett a Uniteddel szemben. A másik 4 összecsapást egyaránt elbukták. Összességében elmondható, hogy a Manchester United mindig továbbjutott a következő fordulóba, ha az AS Roma volt az ellenfél.

 

A találkozó pedig külön érdekes lehet a United két korábbi játékosa, Chris Smalling és Henrikh Mkhitaryan számára, akik hosszabb-rövidebb időszakot eltöltöttek az Old Traffordon.

 

 

Akik hiányozhatnak:

 

United: Jones, Martial

 

AS Roma: Zaniolo, Pedro, Calafiori, Mancini

 

 

Érdekességek:

 

Ez lesz a 7. találkozója a nemzetközi harctéren a csapatoknak és a Manchester United csupán egy alkalommal szenvedett eddig vereséget az olaszok ellen. Emellett 1 döntetlen és 4 győzelem a Vörös Ördögök mérlege az AS Roma ellen, mindegyik találkozót a Bajnokok Ligájában játszották eddig.

 

Az AS Roma mind a három korábbi idegenbeli meccsét elveszítette a Manchester Uniteddel szemben. A Vörös Ördögök 9 gólt szereztek ezeken a mérkőzéseken és csupán egyet kaptak. A Farkasoknak 2008 áprilisi 1-0-s vereség óta ez lesz az első látogatása az Old Traffordon.

 

Az európai sorozatokban a Vörös Ördögök legutóbbi 12 olasz csapat elleni találkozójukból csupán egyet veszítettek el, ami mellett 8 győzelem és 3 döntetlen a mérlegük. Az egyetlen vereség a Juventus elleni Bajnokok Ligája találkozón született a 2018/19-es kiírásban, a csoportmérkőzések során.

 

A Farkasoknak ez lehetne az első idegenbeli győzelmük európai kupában angol csapat ellen 2001 februárja óta (Liverpool - AS Roma 0-1). Az olaszok azóta 12 mérkőzésből egyet sem tudtak megnyerni 7 különböző angol ellenféllel szemben.

 

A Manchester United 1997 áprilisában hazai pályán szenvedett vereséget a Dortmund ellen 1-0-ra a Bajnokok Ligájában. Azóta a manchesteri csapat az Old Traffordon nem szenvedett vereséget elődöntőben. Legutóbbi 7 ilyen meccsükből 4-et megnyertek és 3-at döntetlenre hoztak a Vörös Ördögök.

 

Az AS Roma ebben a szezonban a csoportkörök után az EL-ben 6-ból 5 meccset megnyert és emellett 1 döntetlent játszottak még. Ennél több kieséses szakaszbeli mérkőzést az 1990/91-es szezonban nyertek az olaszok (7 meccs az UEFA-kupában) és akkor a döntőbe jutottak.

 

2018 februári debütálása óta Bruno Fernandes az Európa-ligában több gólban vállalt szerepet, mint bármely más játékos. A portugál maestro összesen 26 gólnál említhető meg, melyből 17-et saját maga szerzett és 9 gólpassz is szerepel a neve mellett.

 

Az AS Roma támadója, Edin Dzeko legutóbbi 4 Manchester United elleni meccsén az Old Traffordon 5 gólt szerzett. Ebbe beletartozik az az időszak is, amikor Dzeko még a City játékosa volt 2011 októbere és 2014 márciusa között.

 

 

Egymás elleni statisztika:

 

Bajnokok Ligája: 6 mérkőzés - 4 United győzelem, 1 döntetlen, 1 AS Roma siker - gólarány: 13-4 a United javára

 

 

A csapatok mérkőzéseinek eredménye az egyenes kieséses szakaszban:

 

United: GY, D, D, GY, GY, GY

 

AS Roma: GY, GY, GY, GY, GY, D

 

 

A két csapat legutóbbi találkozóinak végeredménye ebben a felállásban:

 

United - AS Roma 1-0 (2008.04.09.)

United - AS Roma 1-0 (2007.10.02.)

United - AS Roma 7-1 (2007.04.10.)

 

 

A csapatok legjobb góllövői az Európa-liga kieséses szakaszában:

 

United: Fernandes 3 gól, Rashford 2 gól, James 1 gól, Diallo 1 gól, Pogba 1 gól, Cavani 1 gól

 

AS Roma: Mayoral 4 gól, Dzeko 3 gól, Pellegrini 2 gól, Perez 1 gól, El Shaarawy 1 gól, Mancini 1 gól, Ibanez 1 gól

 

 

Európa-liga, elődöntő

Manchester United - AS Roma

Old Trafford, 2021.04.29. 21:00

 

A találkozó játékvezetője: Carlos del Cerro Grande (ESP)

 

 

Lehetséges kezdőcsapatok:

 

United: De Gea - Wan-Bissaka - Lindelöf - Maguire - Shaw - McTominay - Pogba - Greenwood - Fernandes - Rashford - Cavani

 

AS Roma: Lopez - Fazio - Smalling - Ibanez - Karsdorp - Veretout - Diawara - Peres - Pellegrini - Mkhitaryan - Dzeko

 

 

ManUtdFanatics.hu tipp: 2-0

 

A mérkőzést a Sport 1 élőben közvetíti.


ManUtdFanatics.hu

Kövess minket Facebookon, Instagramon, Twitteren és YouTube-on is!



Támogasd adományoddal a ManUtdFanatics.hu működését!

TV műsor

Manchester United - AS Roma

Európa-liga elődöntő, 1. mérkőzés

Hozzászólások

Támogatás

Támogasd adományoddal
a ManUtdFanatics.hu működését!