Taktikai mágnestábla: Manchester United 6-2 AS Roma

Gyere, nézzük meg közösen mi vezetett a Roma elleni főlényes sikerhez. Próbáljuk meg közösen megtalálni a részleteket ebben a szép játékban.


2007 tavaszán volt szerencsém (akkor gimnazistaként) egy buszos utazással járó kirándulásszervezésben 10 napot Londonban, 2 napot Párizsban töltenem. Ez számomra azért volt fontos, mert ez idő alatt játszották a Manchester United - AS Roma Bajnokok Ligája mérkőzés visszavágóját. Épp Párizsból tartottunk haza busszal és bevallom őszintén, akkor nem emlékszem mennyire lehetett követni az eredményt élőben. Többnyire talán csak telefonhívás, SMS által tudott az ember tájékozódni. A buszon sok Chelsea és Arsenal szurkoló ismerősöm volt. 6 napig hallgattam, hogy úgyis kiesik a United a Roma ellen, hiszen Rómában is kikaptak 2-1-re! A többi már történelem.

 

 

Az Európa-liga elődöntőben majdnem ismételte magát a történelem. A párhuzam ezúttal úgy jelent meg, hogy az első félidő szintén 2-1 volt a Roma javára. Ezúttal azonban nem kellett a következő mérkőzésig várni egy szenzációs fordításra. Elég volt hozzá 45 perc és egy 5-0-s második félidő. Kár, hogy nem jött össze a hetedik gól, már készítettem a mémet. Nem baj, azért megosztom veletek! :D

 

 

Felállások: 4-2-3-1 vs 3-4-2-1

 

 

A Roma csapata egy szárnyvédős felállással próbálkozott az Old Traffordon. Ismerős felállás lehetett ez a Taktikai Mágnestábla olvasók számára, hiszen a Chelsea játszik hasonlót a Premier League-ben. Smallingot nem kell bemutatni egy United szurkolónak sem. A mérkőzésen sikeresen megmutatta, miért is nem volt már helye az Old Traffordon.

 

Pillantsunk rá egy kicsit a játékosok átlagos pozíciójára. Az alsó képen pedig észrevehetünk egy nem megszokott dolgot a Unitedtől. Nem tudom mikor volt utoljára, hogy támadásban a jobb oldal aktívabb volt, mint a bal.

 

 

A Roma a mérkőzés elején hullámokban magasan letámadta a hazai csapat támadásait. McTominay gyakorta visszalépett a belső védők mellé, hogy jobban széthúzza az olaszok magasabb letámadását.

 

 

Nézzünk meg egy labdakihozatali megoldást is Solskjaer csapatától McTominay közreműködésével.

 

 

A túloldalon a United szokásos módon támadott le. A 4-2-3-1-es felállás első négyesét használták nyomásgyakorlásra a Roma labdakihozatalai ellen.

 

 

A következő jelenetsorban jól látható, ahogy a United első négyese követi folyamatosan a labda irányát. Próbálják a Rómát teljesen a szélek felé terelni, a felpassz lehetőségeket pedig teljesen lezárni.

 

 

A mérkőzés krónikájához hozzátartozik, hogy az olasz csapat három kényszerű cserét is kénytelen volt eszközölni már az első félidőben sérülés miatt. A leginkább érzékeny veszteségük a kapuban történt. Igaz, ez az első félidőben (1-2) még nem derült ki. A második félidőben azonban már született olyan gól is, ami a vészbeugró Mirante lelkén száradt.

 

Lehet azon vitatkozni, hogy a United mennyire járt jól a Roma csapatával az Európa-liga elődöntőben. Papíron, ha az értékeket nézzük, akkor a harmadik legerősebb csapat a Roma. Nem meglepő, hogy a két angol együttes vezeti a négy csapat listáját. Mit gondoltok, összejöhet még az angol házi döntő? Azt azért nehéz elképzelni, hogy a United kiessen Rómában, a kettő bekapott gól ellenére. Igaz, a félidőben még vezettek az olaszok, de összességben benne volt a mérkőzésben, hogy meglehet a fordítás.

 

 

Miben is rejlett a United átütő erejének a kulcsa? Egyértelműen a Pogba - Cavani - Fernandes hármas minőségi futballjában. AWB gyakori fellépései a támadásokhoz már csak habnak nevezhető a tortán. A mérkőzés elején közvetlenül a United vezető gólja előtt már szépen kirajzolódott, hogy a vendég olasz csapat többnyire az öt védős rendszert fogja alkalmazni.

 

Közvetlenül az első gól előtt így nézett ki a Roma védekezése.

 

 

Az öt védős rendszereket feltörni a kettő szélső védő és az azonos oldali belső védő közötti területen érdemes. Lehet úgy, hogy az adott oldali belső védőt kihúzzák a helyéről, vagy pedig az adott területen ugratják ki a szélsőt vagy csatárt vagy támadó középpályást.

 

 

A gól előtt kiemelendő Pogba szólója, amikor is három ember között is simán megtartotta a labdát. Cavani pedig remekül tálalt Fernandes elé, aki nagyon finom mozdulattal fejezte be a támadást.

 

 

A Roma első góljával nem foglalkoznék. Egy átmenetet nem sikerült a hazai csapatnak megállítania. A Roma jól vitte végig a kontratámadását, Pogba pedig menteni igyekezett és a kisodródott támadónak sajnos esélyt kínált arra, hogy a beadása a kezét érje. Nem azt mondom, hogy a Roma játékosa direkt rúgta rá a kezére, mert nem. Az viszont vitathatatlan, hogy a becsúszás által adott Pogba lehetőséget.

 

Ellenben a második gólban több hiba is előfordult. Az első, hogy a Roma át tudta játszani a United letámadását. Utána pedig a Lindelöf - McTominay páros nem tudta 2v1-es felállásban megakadályozni a visszapasszt a második hullámba. Ezzel Lindelöf ki lett húzva a saját posztjáról, Fred pedig csak látszólag töltötte be a lyukat a védelemben, hiszen a labdát sajnos utána mögé sikerült bejátszania a Roma játékosának.

 

 

 

Végezetül pedig röviden tekintsük át, miből lett a cserebogár a második félidőben.

 

2-2

A vendégek fellazult védelmét használta ki közvetlenül a második félidő elején a United. Fernandes szolgálta ki Cavanit, akire a harmadik belső védő már nem ért vissza, Smallingnak pedig muszáj volt Fernandes felé lépni, hiszen a portugál már lövőtávon belül volt. Rashford ugyan labdába nem ért, de a mozgása passzopciót nyújtott végig és a harmadik olasz belső védő figyelmét kellően lekötötte.

 

 

3-2

A harmadik gólhoz kellett Mirante első nagyobb hibája. A betömörülő védelmet szépen körbeadogatta a United, majd egy gyenge kapura lövést sikerült a Roma kapusának Cavani elé ütnie. Dicséret illeti az uruguayi csatárt, aki igazi lesipuskás módon jókor volt jó helyen. Ez első ránézésre könnyűnek tűnhet, de a mozgása mutatja, hogy abszolút számított erre az opcióra. Nem úgy, mint a védője (Smalling), aki inkább egészen a kapuig futott.

 

 

4-2

 

 

5-2

Egy látszólag abszolút tudatosan begyakorolt szögletvariációt sikerült megetetni az ellenféllel. Nekem tetszett, mert látszott, hogy mindenki tudja, hogy mi, mikor és miért fog történni. Remélem látunk még hasonlót a Unitedtől.

 

 

6-2

A mérkőzés hajrájában egy teljesen szétesett olasz csapatot láthattunk már. Egy gyors kontrát sikerült a hazai csapatnak végigvinnie. Kiemelendő Cavani külsős hosszú passza Greenwood irányába. Nem akarom elvenni a fiatal angol érdemeit, mert a gól az gól. Azonban azt nem lehet nem meglátni, hogy ebben a gólban a kapus vastagon benne volt. Nem tűnt a lövés nehezen védhetőnek, valahogy mégis csak átjutott a Roma kapusán és kötött ki a hálóban.

 

 

Összefoglalva a látottakat:

 

Véleményem szerint megérdemelten nyert a United még ilyen arányban is. A Roma jelenleg az olasz bajnokság 7. helyén szerénykedik. Idén már a náluk nehezebb ellenfélnek tűnő AC Milant is eltakarították Solskjaerék az útból. A visszavágó formalitás lett, ráadásul idegenben mindig jobban szerepel az Ole team. Azt gondolom, hogy idén végre sikerül(het) túllépni az elődöntő átkán. Melyik ellenfélnek örülnétek a döntőben (amennyiben tényleg döntős lesz a United)? A kupa specialista Emery vezette Villarrealnak, vagy az Arsenalnak, aki idén már kétszer borsot tört a Manchester United orra alá?

 

Köszönöm nektek a menti-s visszajelzéseket. Nagyon sokan szavaztatok, írtatok. Külön köszönöm, hogy meg tudtátok tartani a normális hangvételt, így most mind a két eredményt meg tudom osztani veletek bármiféle változtatás nélkül.

 

Első kérdésnél ezúttal nem voltak alternatívák. Arra gondoltam, hogy azt szeretném látni, hogy jelenleg Solskjaer helye mennyire lenne veszélyben, ha a szurkolói csoport döntene. Ez alapján a norvég menedzser maradna. Én is azt gondolom, hogy jelenleg nem rosszak az eredmények és a kilátások. Volt már, hogy jobban ingott alatta a kispad. Az idei szezonban stabilan fogja leszállítani a második helyet és úgy néz ki Európa-liga döntőt is játszhat.

 

 

A másik kérdésre pedig ezeket a válaszokat adtátok! Köszönöm nektek az eddigi pozitív fogadtatást is és ezeket a válaszokat is!

 

 

Találkozunk a Liverpool mérkőzés után! Jó hétvégét mindenkinek!

 

 

Források:

https://www.instagram.com/p/COQ5naVFQ-L/

https://www.sofascore.com/manchester-united-roma/Kceb

https://www.whoscored.com/Matches/1542202/MatchReport/Europe-Europa-League-2020-2021-Manchester-United-Roma


ManUtdFanatics.hu

Kövess minket Facebookon, Instagramon, Twitteren és YouTube-on is!



Támogasd adományoddal a ManUtdFanatics.hu működését!

Hozzászólások

Támogatás

Támogasd adományoddal
a ManUtdFanatics.hu működését!