Jó megoldás lehet a tetőtér beépítése

A tetőtér beépítése ideális megoldás lehet a többgenerációs családok számára, akik egymás mellett, mégis elkülönülve szeretnék élni az életüket. A tetőtéri lakás kialakítása költséghatékony és ésszerű megoldás lehet egy családi ház vásárlásával szemben. (x)


Nem minden tetőtér alkalmas beépítésre

Előfordulnak bizonyos esetek, amikor a tetőtér beépítése műszaki okok miatt nem lehetséges vagy egyszerűen nem éri meg. Az esetek többségében viszont a bővítés kivitelezhető. Fontos megjegyezni, hogy minden esetben tartsuk be az érvényes jogszabályokat a beépítést illetően!
 

Érdemes mérlegelnünk, hogy a rendelkezésre álló tetőtér megfelel-e az általános követelményeknek, illetve a saját igényeinknek. Mindenekelőtt meg kell vizsgálni, hogy a ház szerkezete kellően erős-e, a tartófalak stabilan állnak-e, illetve az alap elbír-e további terhelést. Amennyiben bármely feltétel nem teljesül, le kell mondanunk a bővítés lehetőségéről vagy vállalnunk kell a megerősítéssel járó költségeket.
 

Érdemes szemügyre venni a tető kialakítását is, illetve a tetőszerkezet hajlásszögét; minél nagyobb a tető esése, annál nagyobb nettó alapterülethez juthatunk. Ellenben, ha a bruttó teljes alapterület nem túl nagy és ez alacsony dőlésszögű tetőszerkezettel jár együtt, szűk hasznos alapterülettel kell számolnunk.

 

 

Ráadásul olyan kényelmi szempontokat is érdemes szem előtt tartanunk, mint a benapozottság vagy akár a megközelíthetőség. Amennyiben különálló háztartásként gondolunk a leendő tetőtéri otthonunkra, érdemes külső bejáratot kialakítani.
 

Kreativitással könnyebb!

A kis alapterületű helyiségekben a falak dőlése miatt kreatív helykihasználásra van szükség. Szerencsére ma már rengeteg bútor és berendezési tárgy érhető el, amelyek kifejezetten a tetőtéri lakásokban tesznek remek szolgálatot. Ha mégsem találjuk meg az ízlésünknek megfelelő darabokat, egyedi beépített bútorokkal gondoskodhatunk a minél jobb térkihasználásról.
 

A műszaki megoldásokra is érdemes figyelmet fordítanunk. A gipszkartonelemekből és -profilokból kifejezetten vékony falak és térválasztók alakíthatók ki, de ezek hangszigetelése fejlett műszaki megoldásokat követel meg. Készüljünk arra, hogy ezekben a helyiségekben intenzív szellőztetésre lehet szükség, ezért, ha tehetjük, a tetőtéri ablakokat egymással szemben helyezzük el! Ez segítséget jelent a levegő áramoltatásában, és még a benapozottság is javulni fog.
 

A hőszigetelés a komfort kulcsa

A tetőtér beépítése során szinte minden esetben szükséges utólagos hőszigetelést végezni. Noha a padlásterek rendelkezhetnek valamiféle szigeteléssel, a betonkoszorúk, az áthidalók és a pillérek esetében ezek elégtelenek lehetnek. Érdemes hőkamerás vizsgálatot végezni, amely során fény derül a gyenge pontokra.
 

Tartsuk szem előtt, hogy a megfelelő hőszigetelés nem csupán komfortkérdés, hanem anyagi is; megfelelő vastagságú és minőségű hőszigetelő lapok és tekercsek használatával jelentősen csökkenthetjük a téli fűtés és a nyári klímahasználat költségeit. Ne feledkezzünk meg a tetőtéri helységek padlószigeteléséről sem, amihez XPS vagy lépésálló polisztirollapok ajánlottak.
 

Az XPS-lapok speciális granulátumból készülnek. A gyártásuk széles résű extruderben történik, ami során a plasztifikálási zónában habosító anyagot adnak a megolvadt polisztirolanyaghoz, ami az extruderből kiérkezve a formának megfelelő habanyaggá változik. Rendszerint égéskésleltető adalékkal is ellátják, ennek köszönhetően a hővezetési tényezőjük: 0,028–0,032 W/mK közötti.
 

A Knauf gipszkarton tetőtérbeépítési rendszere magába foglalja a térdfal, a ferde tetősík és a mennyezet borítását, amelyek a kimagasló tűzvédelmi, hőtechnikai és páratechnika követelményeknek tesznek eleget.
 

Minőségi anyagok felhasználásával minden igényt kielégítő lakrészt alakíthatunk ki a tetőtérben, így akár a családi házak vételáránál lényegesen olcsóbban juthatunk újépítésű lakáshoz. 


Kövess minket Facebookon, Instagramon, Twitteren és YouTube-on is!



Támogasd adományoddal a ManUtdFanatics.hu működését!

Támogatás

Támogasd adományoddal
a ManUtdFanatics.hu működését!