Taktikai Mágnestábla: Európa-liga döntő felvezető

Hamarosan kezdődik a mindent EL-döntő mérkőzés. Gyere, nézzük meg közösen mit érdemes tudni az ellenfélről. Milyen dolgokra lesz érdemes odafigyelni a döntő alkalmával.


Vegyes érzelmekkel várom az Európa-liga döntőjét idén. Egyik szemem sír, hogy csak a második számú kupasorozatban játszhat döntőt a United, úgy, hogy ősszel még a Bajnokok Ligájában láttuk vitézkedni őket. Másik szemem pedig nevet, mert legalább döntőt játszik a hőn szeretett csapatom (mit meg nem adnának ezért az Arsenal szurkolók). Szerencsére a bajnokságban elért második helyezésnek köszönhetően igazán nagy tétje nincs a mérkőzésnek. A jövő évi Bajnokok Ligája szereplés már a zsákban van. Egy kicsit tekintsünk előre a következő évre. Előfordulhat az a furcsaság, hogy a United jobban jár a következő Bajnokok Ligája sorsolásnál, ha nem nyeri meg idén az Európa-ligát. Amennyiben győz, akkor első kalapos lesz a Bajnokok Ligája sorsolásnál. Ha veszít, akkor pedig második kalapos. Nézzük meg, hogy néznek ki jelenleg a kalapok.

 

Bajnokok Ligája 2021/22

1. kalap: EL-címvédő (Villarreal vagy MU), Atlético Madrid, Bayern München, Manchester City, Internazionale, Lille, Sporting, Chelsea (BL győzelem esetén), Zenit (ha a City nyeri meg a BL-t)

2. kalap: Real Madrid, FC Barcelona, Juventus, PSG, Liverpool, Sevilla, MU (ha a Villarreal nyeri a EL-t), Chelsea (ha a City nyeri a BL-t), Dortmund (ha a United és/vagy a Chelsea nyer), Porto (ha a United és a Chelsea is nyer)

3. kalap: Ajax, RB Leipzig, Atalanta (ők eddig a biztosak)

 

Ezt csak, mint funfact-et szerettem volna leírni. Mindenki döntse el maga, hogy mi lenne a helyes. Az biztos, hogy én a United győzelmének fogok szurkolni. Solskjaernak nagyon, de nagyon kellene az első kupagyőzelem a csapattal. A túloldalon egy bizonyos Unai Emery fog ülni a kispadon, aki abszolút kupaspecialistának mondható. Korábban a Sevilla csapatával háromszor nyerte meg (ráadásul egymást követő években) az UEFA Európa-ligát (2013-14, 2014-15, 2015-16). Az Arsenal kispadján láthattuk a Premier League csodálatos világában is vitézkedni. A londoni alakulatot szintén döntőig vezette az Európa-ligában a 2018-19-es szezonban, ahol a Chelsea 4-1-re rendezte el őket.

 

Ha a két edző és klub egymás elleni mérlegét nézzük, akkor azt láthatjuk, hogy eléggé kiegyenlített a csata. A Villarreal - MU párharcok mindig döntetlent hoztak. Készüljünk a hosszabbításra? Ettől függetlenül a bukmékerek a Unitedet tartják a találkozó esélyesének.

 

 

Bajnoki eredmények

 

Pakoljuk egymás mellé a La Liga és a Premier League végeredményét. A végeredmények megmutatják, hogy igazán nagy tétje ezúttal a Villarrealnak lesz a mérkőzésnek, hiszen a bajnokságban elért 7. helyezés nem jelent jövő évi Bajnokok Ligája, de még Európa-liga indulást sem. Azt hiszem gazdaságilag (és itt most megszólal a közgazdász énem) egyáltalán nem mindegy, hogy egy klub Bajnokok Ligája vagy Konferencia-liga büdzsével tervezhet a jövő évben. Érdekesség, hogy a United megszerzett 74 pontja csupán az ötödik helyre lett volna elég a La Ligaban, míg a bajnok mind a két bajnokságban 86 pontot szerzett.

 

 

Villarreal

 

Emery a csapatával idén összesen 8 formációt játszatott. A két kiemelkedő a 4-4-2 és a 4-3-3. Előbbi formáció az, ami igazán sikeresnek mondható, hiszen 34 gólt szerzett a Villarreal ebben a felállásban, míg 4-3-3-ban 14 gólt lőttek.

 

 

Egészen április 29-ig repülök vissza az időben. Ekkor játszották az Arsenal ellen az első elődöntő mérkőzést. A legutolsó 7 mérkőzéséből csupán egy alkalommal, a Getafe ellen nem a 4-4-2-es felállást választotta Emery. Gyaníthatóan ezúttal is így tesz majd.

 

 

A Solskjaer-féle 4-2-3-1-es labdakihozataloknál előre látom magam előtt, ahogy a két védekező középpályást (McTominay és Fred) a két Villarreal támadó teljesen kikapcsolja. Mehet a labda szélre Shaw irányába, vagy jöhet az ívelés Cavani fejére.

 

A bajnokságok utolsó fordulójában a United megtehette azt, hogy tét nélkül az egész csapatát lecserélje. A Villarreal azonban az EL helyekért küzdött, ráadásul a Real Madrid vendége volt. Azé a Real Madridé, akik a bajnoki címért még versenyben voltak az Atletico Madriddal szemben. A mérkőzés érdekesen alakult. A 20. percben vezetést szerzett a Villarreal, amire a Madrid csak a 87. percben tudott válaszolni. Ráadásul a 92. percben a győzelmet is megszerezte a Real. Azt gondolom, hogy ez a mérkőzés is mutatja, hogy leírni a Villarrealt semmiképp sem szabad.

 

A következő két képen a Villarreal 4-4-2-es felállását láthatjuk labda nélkül. A két példát a legutóbbi Real Madrid elleni mérkőzésükről és az Arsenal elleni első Európa-liga mérkőzésről vágtam ki.

 

 

Kellemetlen ellenfél tud lenni a Sárga Tengeralattjáró, hiszen a spanyol fociban jól ismert módon, már nagyon magasan az ellenfél térfelén nyomást gyakorolnak a labdakihozatalok során.

 

 

A következő jelenetben a vezetés birtokában egy szolidabb nyomásgyakorlást láthatunk. Szépen kirajzolódik a 4-4-2-es felállás, amit a Real itt úgy játszik át, hogy Modric hátrébb lép elkérni a zsugát, majd pedig a balhátvédnek passzolja azt. Így máris az első és második védekező vonal mögé tud jutni a Madrid. Felkészül Fred és Shaw?

 

 

Támadásszervezésben a visszalépő csatárok adnak passzopciót a Villarreal játékosok számára az előre játékhoz. Ezzel igazából két célt ér el a Villarreal. Egy részről a hátulról való építkezés során potenciális passzopció lesz a csatárból, míg az ellenfél védelmét egy labda nélküli mozgással meg tudják bontani. A keletkező lyukba akár egy másik beinduló játékos is ideális célpont lehet a támadás felépítése során.

 

 

A pálya közepére visszalépő Moreno ezúttal is szabadon kapja a labdát. A Real Madrid belső védője érthető módon ennyire messzire már nem merészkedik ki, míg Casemiro az egyetlen védekező középpályás, így két ellenféllel is szembetalálja magát.

 

 

Érdekes lesz a mérkőzésen majd megnézni, hogy a Solskjaer-féle két védekező középpályás mennyire tudja megzavarni a Villarrealt ebben a játékelképzelésben.

 

Villarreal szerzett gólok

 

Remek példa Moreno visszalépésére és Bacca beindulásaira a Sevilla ellen szerzett második Villarreal gól. Moreno szépen visszalép, leválik a belső védőről és szinte azonnal indítja a beinduló Baccat. A Lindelöf - Bailly párosnak kell majd minden bizonnyal ezeket a szituációkat megoldania.

 

 

A Barcelona elleni Villarreal gólt is nézzük meg. Moreno visszalép, ezúttal az azonos oldali szélső lép befelé a mögötte keletkezett területre, mert a Villarreal csatára kihúzta magával a Barca középhátvédjét. Azonnal érkezik be mögé a passz.

 

 

Gerard Morenora azért is kell nagyon odafigyelni, mert nem elég, hogy elképesztően mozgékony, de erős csatár is. Itt éppen felé érkezik a felívelés, erőszakosan belép a védő elé. Nem csak, hogy megtartja a labdát, de mesterien teker a hosszú sarokba.

 

 

Moreno az idei évben 33 La Liga mérkőzésen 23 gólt szerzett és kiosztott 7 gólpasszt mellé. Az xG mutató alapján 20 gól lett volna a reális. Láthatjuk, hogy abszolút nem teljesített túl, "csak" 3 góllal múlta felül a matematikai modell elvárásait. A helyzetei is megvannak a csatárnak tehát. A második helyen a bajnokságban a Villarreal házi góllövő listán a 6 gólos Paco Alcacer végzett. Szóval mondhatjuk, hogy Morenot kell hatástalanítani szerda este. Az Európa-ligában Moreno még lehet gólkirály, mert jelenleg 6 találattal rendelkezik csakúgy, mint Alcacer. A góllövő listát jelenleg 7 góllal Yazici, Pizzi és Mayoral vezeti. A Unitednél Fernandes a legeredményesebb a maga 5 szerzett góljával.

 

Villarreal kapott gólok

 

Milyen módon lehet feltörni a Villarreal védekezését? Próbáljunk meg utánajárni közösen! A legutóbbi 10 mérkőzésén 19 rúgott mellett 12 kapott gól szerepel a Villarreal neve mellett. A legtöbb gondot a szélről beadott és a második hullámba visszatett labdák jelentették a spanyoloknak.

 

A Deportivo Alaves mind a két szerzett gólját oldalról érkező beadás után rúgta.

 

 

 

A Celta Vigo is egy beadás után tudta feltörni a reteszt. Shaw beadja, Cavani érkezik?

 

 

 

Legutóbb pedig a Real Madrid szerzett két gólt szélről a második hullámba visszatett labdából.

 

 

 

Röviden-tömören

 

Nem vár könnyű mérkőzés Ole Gunnar Solskjaer fiaira. A norvég menedzser karrierjében nagyon fontos lépés lenne az első trófea megszerzése. Taktikailag United 4-2-3-1-t és Villarreal 4-4-2-t várok a Mágnestáblára. A Villarreal csatárduójának a mozgását kell eltüntetni a pályán. Ki kell őket kapcsolni a játékból, még akkor is, ha visszalépnek mélyebben labdáért. A McTominay és Fred párosnak (vagy akik kezdeni fognak) ebben nagy szerepe lesz. A Villarreal védelme, ahogy megnéztük, a szélekről tűnik a leginkább feltörhetőnek. A Unitednél ezért Shaw és AWB játéka, valamint a két szélső szerepe meghatározó lesz. Ha középen akarja az angol csapat majd gyömöszölni a labdát, akkor valószínűleg a Villarreal állni fogja a sarat. Az erősebb letámadás (ha a spanyolok ezt a United ellen is megpróbálják) akár esélyt és területet is nyithat az angol csapat gyors játékosai előtt. Ehhez azonban mindenképp át kellene játszani a nyomást. A múltból kiindulva ne lepődjön meg senki, ha egy 0-0-s döntetlent láthatunk a rendes játékidőben. Eddig ugyanis mind a négy mérkőzés, amit a két finalista egymás ellen játszott, egyaránt 0-0-ra végződött.

 

 

Remélem tetszett ez a kis Taktikai Mágnestábla felvezető. Várom a véleményeket, meglátásokat a kommentszekcióba! Szerdán este pedig remélhetőleg jól fog zárulni a mérkőzés United szempontból! Addig is kitartást és jó munkát mindenkinek!

 

 

Források:

https://www.eredmenyek.com/foci/europa/europa-liga/tabella/

https://football.instatscout.com/teams/267

https://www.sofascore.com/tournament/football/england/premier-league/17

https://understat.com/team/Villarreal/2020

https://www.whoscored.com/Matches/1492253/Live/Spain-LaLiga-2020-2021-Real-Madrid-Villarreal

https://www.instagram.com/p/CPQ9Y-ZiNCI/


ManUtdFanatics.hu

Kövess minket Facebookon, Instagramon, Twitteren és YouTube-on is!



Támogasd adományoddal a ManUtdFanatics.hu működését!

Hozzászólások

Támogatás

Támogasd adományoddal
a ManUtdFanatics.hu működését!