Skinner: Izgatott vagyok a kezdés miatt

A vasárnapi felkészülési találkozót megelőzően exkluzív interjú készült a Vörös Ördögök női csapatának vezetőedzőjével. Marc Skinner többek között beszélt a rá váró feladatokról, a célokról és az elvárásokról.


Milyen érzés a Manchester United női csapatának a vezetőedzőjének lenni?

"Elképzelni sem tudnék jobbat. Hosszú idő után végre újra együtt lehetek a családommal, mindezt úgy, hogy az a megtiszteltetés jut nekem, hogy egy ilyen nagyszerű csapatot vezethetek. Csodás nap ez nekem, egy olyan, amiért sokáig hálás leszek még."
 

Milyen volt a megérkezés? Rögtön munkához láttál az új pozícióban?

"Természetesen. Néhány játékost már korábbról is ismertem, de vannak olyanok, akikről még sok mindent kell megtudnom, ez persze rengeteg munkával jár. Alig várom, hogy vasárnap lássam őket bevetés alatt is, hogy leszűrjem a logikus következtetéseket, hogy lássam, eddig milyen hatással voltam a lányokra. Nagyon jó a légkör és a hangulat a klubnál, ezt szeretnénk megtartani és fokozni a jövőben, hogy abba az irányba tudjunk haladni, ahova ez a csapat való. Hiszem, hogy minden adottságunk megvan ahhoz, hogy a legsikeresebb csapatok egyike legyünk.  Lefektettük az alapokat, most folytatnunk kell az elkezdett munkát, ez lenne az elsődleges cél, hogy a Manchester United történelmét tovább tudjuk írni a hölgyekkel."

 

Meg is ragadtad a lényeget, sikerült már kijelölni a célokat is? Az elmúlt szezon negyedik helyezése bíztató jel, épphogy lemaradt a női csapatunk a Bajnokok Ligája selejtezőt érő pozíciókról. Készen áll a gárda, hogy ezúttal ez is meglegyen?

"Teljes mértékben. Az én helyzetem elég egyedi, mert egy ilyen feladattal ellátva, mint a női csapatunk irányítása, meg kellett találnunk a közös célokat. Amikor megkaptam a lehetőséget, rögtön láttam, hogy csak némi energia és eltökéltség szükséges a lányoknak, néhány területet át kell dolgoznunk, az ebben rejlő lehetőségeket pedig ki kell használnunk, mert csak ez hiányzik a Manchester United sikereihez. Ez egy kihívás mindannyiunknak, nekem és a csajoknak is, mert amikor magukra húzzák a címerest mezt, akkor elvárásokkal tekintenek rájuk és persze az edzői stábra is. Úgy érzem, hogy készen állunk, ezt megmutatták az elmúlt néhány évben is, meg kell tennünk a következő lépést, erre pedig mindannyian képesek vagyunk."

 

Említetted, hogy vannak játékosok, akiket már korábbról is ismersz. Segítséget nyújthat ez a beilleszkedésben?

"Szerintem igen, úgy is indultunk el, hogy minél hamarabb mindenkit megismerjünk, mert a személyiség a legfontosabb, így mindenkire egyénként tudunk tekinteni és ez visszafelé is igaz. Fontos, hogy együtt induljunk el a sikerek útján, ehhez pedig szükség van a csapategységre, ezt szeretnénk még tovább építeni. Egy olyan alakulatra van szükség, ahol mindenkinek közösek az érdekeik. Fontos az összhang, szóval most mindenkit meg szeretnék ismerni, hogy tudjam, mi hajtja őket előre, mi a motivációjuk, de azt is, hogy mire van szükségük, ha éppen rosszabb napjaik vannak. Néhányuknál már ráláttam ezekre pár évvel ezelőtt, de az emberek változnak, kíváncsi vagyok, hogy azóta mi történt velük. Innen fogjuk elkezdeni, így talán ők is érezni fogják, hogy egy sikeres csapatot szeretnénk felépíteni velük."

 

 

Legutóbb, mikor a Női Szuperligában szerepeltél a Birmingham City csapatát irányítva, egészen a negyedik helyig vezetett az út és bejutottatok az FA-kupa döntőjébe is. Nincs hiányérzeted? 

"Meg kell mondjam, hogy maradtak még ambíciók. Birminghamben egy speciális lehetőséget kaptam, mert rengeteg esélyem volt, hogy fejlődjek, szabad utat adtak nekem. A megfelelő elvárásokat kellett teljesítenünk, akár csak a Manchester Unitednél. Tudjuk, hogy hol szeretnénk lenni a bajnokság végén és tudjuk azt is, hogy milyen feladatok várnak ránk. Hirtelen kellett távoznom, most pedig ideje volt visszatérnem. Azon leszek, hogy kimagasló eredményeket tudjunk közösen elérni, hogy kupákat nyerjünk a csapattal, hogy döntőket játszhassunk és meg is nyerjük azokat, ebbe az irányba tartunk, nekem és a stábnak pedig az a feladat, hogy segítsük a játékosokat, felkészítsük őket. Remélem, hogy a munkának meglesz a gyümölcse."

 

Ezek szerint a cél a bajnoki cím, a kupagyőzelmek és meghozni a győztes mentalitást a Vörös Ördögökhöz?

"Már a folyosókon is érződik, de bárhol vagyok, bárkivel találkozom itt, sugárzik a sikeréhség mindenből és mindenkiből. Érzem az elszántságot a lányok játékában, én is az vagyok, együtt akarunk feljebb lépni. Már most is nagyszerű látni a játékosokat és folytatni fogjuk az utunkat. Én és a stáb is indikátorai akarunk lenni a sikereknek. Érzem az energiát és az eltökéltséget a falak között, ahogy épül minden, ami a Manchester United sikeréhez szükséges. Az itt megszokott támadó felfogású futball lenne a cél, ezért is vagyok itt, ezért is költözött haza a családom Angliába, mert itt otthon érezzük magunkat. Ez egy csodás érzés, és azon leszek, hogy a játékosaink is minden nap ezt érezzék, amikor nap, mint nap besétálnak az épületbe."

 

Milyen Unitedet fognak látni a szurkolók a szezonban, mire számíthatnak?

"Egy olyan csapatot, akik minden pillanatban a szurkolókért és a klubért játszanak, de természetesen egymásért is, ahogy ez mindig is volt. Nagyszerű az összetartást látni a lányok között, hogy ez milyen hatással van a teljesítményükre, szóval erre fogunk építkezni, hogy mindenki a pályán és azon kívül is egymásért dolgozzon. Ezek a nagyszerű játékosok, akikkel minden egyes nap dolgozhatok, minden nap megmutatják nekem, hogy mennyire profi a hozzáállásuk mindenhez, amit kérek tőlük. Úgy gondolom, hogy jó úton haladunk, én pedig azon leszek, hogy ez így is maradjon."

 

Nemrég új közvetítési szerződések köttettek a Női Szuperligában. Ez egy lehetőség, hogy letedd a névjegyed a visszatérést követően, hogy a nézők megismerjék a női futball szépségét is.

"Régóta kiáltott már a bajnokság egy ilyen irányú befektetésért, most pedig végre itt van. Persze fontos az időzítés is, de én és a stáb egy olyan bajnokságba térünk vissza, amit végig figyelemmel kísértünk, láttuk, ahogy rövid idő alatt hatalmas fejlődésen ment keresztül. Számomra ez volt a legfontosabb, mert ez folyamatos, ha pedig a Manchester Unitedhez jössz, nem a TV-s bevételek, vagy a nézettségi adatok érdekelnek, hanem a klub, és ez így is marad. Nagyon hálás vagyok, hogy egy olyan helyen lehetek, ahol tudjuk, hogy mire vagyunk képesek, milyen sikereket akarunk elérni. Itt minden támogatást megkapunk, hogy elérjük a kitűzött célokat, ez pedig minden nap ösztönzőleg hat rám és a csapatra egyaránt. Ez a jellem fontos, hogy erősödjön, hogy a médiában is így jelenjünk meg. Ez volt az elsődleges oka annak, hogy visszatértem."

 

Mi lett volna akkor, ha egy másik klub hív? Elvégre egy óriási lépés újra átutazni a világot a családoddal. Nehezebb lett volna meghozni a döntést?

"A pandémia alatt nekünk is nagyon nehéz volt, akárcsak mindenkinek a világon és kilenc hónapig nem láttam a családomat, szóval fontos része volt a döntésemnek, hogy újra velük lehessek. Amikor megkaptam az ajánlatot, már tudtam, hogy más szóba sem jöhet, ez az a csapat, ahol lenni szeretnék, ahol megegyeznek a célok a sajátjaimmal. Ahogy már mondtam, amikor megérkeztem, azonnal nagyszerű érzések fogtak el, mert már ide belépve is érzed az energiát, az aurát, ami körbe veszi ezt a klubot. Ez nyilvánvalóan az érkezésem előtt is jelen volt, én pedig szeretném ezt fokozni. Ezt a játékosok is tudják, és azon leszek, hogy érezzék, mi mindent megteszünk értük, minden nap megkapják a bizalmat, hogy fejlődni tudjanak, hogy folytassuk a megkezdett munkát ennél a nagyszerű csapatnál."

 

Gondolom, akkor lelkesített, hogy munkába állhattál és kezdetét vehették az edzések?

"Őszinte leszek, nagyon hiányzott már a munka. Két teljes hétig nem edzősködtem, de már ez is megviselt. Szeretném ott folytatni, ahol abbahagytam, egy jó kávéval, pedig mindig jól indul a reggel. Alig vártam, hogy a csapattal legyek és lássam az arcukat, hogy együtt tudjunk készülni, hogy kicsit szórakozzunk és megismerjük egymást, mert ebből az energiából tudunk építkezni, én és a játékosok is. Az elmúlt héten mindenki arról beszélt, hogy milyen izgatottak a következő bajnoki szezon miatt, de bizton állíthatom, hogy még ennél is nagyobb a lelkesedés a csapatnál, főleg most, hogy megkezdtük a felkészülést."

 

 

A felkészülést a Liverpool ellen kezdtétek meg a hétvégén. A két csapat már régóta riválisa egymásnak, el tudtál volna képzelni ennél izgalmasabb kezdést, hogy pont a Mersey-parti alakulat ellen mutatkozhatott be az a mentalitás, amit Te képviselsz?

"Ennél jobb debütálás nem igen létezik, talán egy Manchester City elleni mérkőzés? Úgy gondolom, hogy már sikerült építkeznünk, jónéhány dolog már nagyszerűen megy a csapatnak, de természetesen mindig van hova fejlődni, folytatjuk a megkezdett munkát, vannak dolgok, amiket még szívesen látnék a lányoktól, de ez csak idő kérdése. A Liverpool ellen végre kaptunk egy gyors összegzést arról, hogy hol tartunk, mi az, amit sikerült átadnunk a játékosoknak és nyilvánvaló, hogy ez segíthet helyére igazítani az elvárásainkat. Alig várom, hogy ismét pályára lépjünk."

 

A bajnokság hazai pályán a Reading ellen indul, aztán a Vörös Ördögök az újonc Leicester csapatához látogatnak, ezt követően pedig a regnáló bajnok Chelsea érkezik ide Manchesterbe. Három nagy küzdelmet ígérő találkozóról beszélünk.

"Ezért dolgozunk, hogy komoly ellenfelek ellen mérettethessük meg magunkat, ez a klub mindig is a legnagyobbak ellen küzdött és ennek így kell lennie. Minden mérkőzés más, ezért is szép a Női Szuperliga, mert mindig újabb taktikai kihívások elé állít, végre megmutathatjuk magunkat. A Reading már akkor is folyamatos fenyegetést jelentett, amikor Birminghamben dolgoztam, a Leicester a tavalyi évben nagyon sikeres volt és meg kell említeni a bajnokot is. Mindegyik mérkőzésen meg kell küzdenünk sikerért, de biztos vagyok abban, hogy a játékosaink felkészültek lesznek a kezdésre."

 

A szurkolók talán extra löketet is adhatnak, hiszen a tizenkettedik játékos mindig fontos része volt a Unitednek.

"Minden nap szükség van a szurkolókra, nem csak a mérkőzéseken. Elképzelhető, hogy lesznek olyan pillanataink, amikor nem a legjobb formában látnak minket, de akkor is a győzelemért kell játszanunk, a publikum pedig óriási segítség az ilyen momentumokban. A játékosok rendszeresen emlegetik, hogy milyen nagyszerű a klub szurkolótábora, hiszen ők is részei a csapatnak, a 12. játékosok a pályán. Remélem, hogy mihamarabb találkozom velük is."

 

Gratulálunk a kinevezésedhez Marc. Örülünk, hogy a sorainkban tudhatunk, egyúttal minden jót és sok sikert kívánunk neked és a csapatnak is.

"Enyém a megtiszteltetés, hogy egy ilyen család része lehetek, alig várom, hogy a megkezdett munka meghozza a gyümölcsét. Jó érzéssel tölt el, hogy egy ilyen különleges helyen lehetek, remélem sikerül is meghálálnom a belém vetett bizalmat."

 


manutd.com

Kövess minket Facebookon, Instagramon, Twitteren és YouTube-on is!



Támogasd adományoddal a ManUtdFanatics.hu működését!

Hozzászólások

Támogatás

Támogasd adományoddal
a ManUtdFanatics.hu működését!