A 2021/22-es szezon újdonságai

Az angol futball szerelmesei már izgatottan várják, hogy a hétvégén kezdetét vegye a Premier League 2021/22-es szezonja.


A jubileumi, 30. idényt az Arsenal csapata kezdi meg a Premier League újonc Brentford ellen péntek este, majd szombaton ebédidőben a Manchester United Leeds United összecsapással folytatódik a nyitó hétvége.

 

Természetesen rengeteg dolog változott azóta, hogy az angol első osztály 1992-ban Premier League néven futott tovább, de most nézzük meg, hogy mi minden változott az elmúlt 12 hónap során, hiszen számos szabálymódosítással és rengeteg új arccal is találkozhatnak majd azok, akik nyomon követik az angol bajnokságot.

 

Cserék

 

A Premier League klubok immár 9 játékost jelölhetnek a kispadra állandó jelleggel. Ezt eredetileg a 2019/20-as újrainduláskor engedélyezték, azonban a 2020/21-es idényre 7 főre csökkentették ezt a létszámot. 2020 decemberében aztán engedélyezték a 9 fő jelölését, akik közül 3 fő lehet a normál csere, illetve plusz két fő abban az esetben, ha valaki agyrázkódást szenvedne és már nem elhasználta a menedzser mindhárom lehetőségét.

 

VAR

 

A videó bíró esetében igyekeztek olyan módosításokat eszközölni, melyekkel kevesebb gól kerülhet visszavonásra a leshelyzeteknél, valamint az egyes büntetések megítéléséhez is hatékonyabb segítséget nyújtanak.

 

Les esetében lényeges változás lesz, hogy a döntéshozás szempontjából fontos vonalakat vastagabbá kell tenni, ami a gólszerző csapat számára előnyösebb lehet, hiszen jobban látható lesz a lesállás és így több gól minősülhet majd szabályosnak. Megvizsgálva az előző szezonban elvett találatokat arra jutottak az elemzők, hogy a változásokkal a tavalyi idényben elvett gólok közül 20-at érvényesnek tituláltak volna.

 

A büntetők esetében is lesznek változások miután az előző idény során rekord számú, 125 tizenegyest fújtak be a játékvezetők. A bíróknak sokkal szigorúbban kell majd ellenőrizniük ezekben az esetekben, hogy az érintett játékosok között volt-e kontakt, illetve azt is, hogy ennek a kontaktnak milyen következménye volt, valamint, hogy mennyire tűnt szándékosnak. A szándékosság alatt értik azt is, hogy fokozottabb figyelmet kérnek a sporttársaktól a színészkedő játékosok vonatkozásában is.

 

Az illetékesek elmondása szerint azt szeretnék, hogy a VAR alkalmazása mellett is a játék minél gördülékenyebb legyen.

 

 

Kezezés

 

A kezezésre vonatkozó szabályozást felülvizsgálta a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség Testülete (IFAB), akik a labdarúgás szabályainak meghatározásáért felelősek. A legfontosabb változtatás tisztázza a szándékos kezezés értelmezését, de arra kérték a játékvezetőket, hogy fektessenek nagyobb hangsúlyt annak ellenőrzésére, hogy az adott játékos keze természetes helyzetben van-e, vagy sem.

 

A vétlen kezezéssel gólszerzés esetében csak akkor büntetik, ha a gólszerző kezéről kerül a labda a hálóba. A szabályok értelmében ugyanis nem lehet kézzel gólt szerezni, így az ilyen eseteknél a gólt érvényteleníteni fogják még akkor is, ha maga a kezezés nem volt szándékos.

 

Menedzserek

 

Rafael Benitez és Nuno Espirito Santo számukra új csapatnál dolgoznak majd a szezon során, ám hatalmas tapasztalattal rendelkeznek az élvonalban. A Premier Leagueben azonban a soron következő szezonban 4 új menedzser is dolgozik majd.

 

Ők Patrick Vieira a Crystal Palace élén, aki korábban az Arsenal és a Manchester City játékosaként tört többször is borsot a United orra alá, illetve a Wolves új menedzsere, Bruno Lage, aki egy évvel korábban távozott a Benfica padjáról. 

 

A Brentford menedzsere is most kóstolhat bele első ízben az angol élvonal finomságaiba, ahogy a Watford jelenlegi stábja is hasonló cipőben jár.

 

Játékvezetői testület

 

A Premier League bejelentette, hogy négy új tagja lesz a játékvezetői testületnek, miután Jarred Gillett, Michael Salisbury, Tony Harrington és John Brooks is feljutottak az első csoportba. Közülük az ausztrál Gillett lesz a liga első olyan bírója, aki külföldi.

 

Stadionok

 

A United eddig a Premier League 1992-es magalakulása óta 59 stadionban fordult meg és ez a szám 60-ra fog idén decemberben emelkedni, amikor a Brentford otthonába látogatnak a Vörös Ördögök. A Méhek az 50. csapat lesz, akik a Premier Leagueben szerepelhetnek és a United 1947 óta nem lépett pályára ellenük. 


manutd.com

Kövess minket Facebookon, Instagramon, Twitteren és YouTube-on is!



Támogasd adományoddal a ManUtdFanatics.hu működését!

Hozzászólások

Támogatás

Támogasd adományoddal
a ManUtdFanatics.hu működését!