Taktikai Mágnestábla: Tottenham - Manchester United 0-3

Magabiztos győzelmet aratott idegenben Ole Gunnar Solskjaer csapata a Tottenham Hotspur ellen. Nézzük meg közösen, milyen változtatásokat eszközölt a menedzser és a stáb a mérkőzésre.


Kedves Olvasó! Örülök, hogy újra itt vagy. Azt gondolom, hogy a Tottenham elleni mérkőzés után végre úgy állhattunk fel a televízió képernyője elől, hogy egyértelműen jobb volt az ellenfélnél hőn szeretett csapatunk. Régen éreztem már ennyire magabiztosnak a Unitedet. Természetesen ilyenkor adódik a kérdés, hogy a United volt jó vagy az ellenfél volt rossz?! Legyünk pozitívak, a Manchester United múlta felül szinte minden játékelemben a Tottenham csapatát.

Elképesztően nehéz héten van túl Ole Gunnar Solskjaer. Gyakran gondoltam arra a héten, hogy vajon milyen lehet most neki dolgozni, ekkora nyomással a vállán?! Nem lehetett egyszerű felkészíteni a csapatot a következő rangadóra. Érezhető volt, hogy lesz változás a múlt héthez képest. Nézzük is meg, hogy alakult a csapatjáték a Spurs ellen.

 

 

Taktika

 

 

4-2-3-1 vs 3-5-2

 

 

 

Solskjaer meghúzta a ,,váratlant" a három belső védős felállással. Varane személye elképesztően fontos a védelemben. Ahogy a Spurs ellen is irányította a csapatot és gyakorlatilag a védelem élén állva radírozta le Kane-t a pályáról, az tanári volt. Varane mellett Maguire és Lindelöf is sokkal nyugodtabbnak és magabiztosabbnak tűnt. Véleményem szerint nem működött rosszul ez a 3-5-2-s felállás. Apró baki, hogy ebben a felállásban Sanchonak és Greenwoodnak sincs igazán hely, maximum csatár poszton tudnak berobbanni. 

 

 

 

A védelem mellett dicsérendő Cavani lelkesedése, amilyen ritmusban és tempóban végig játszotta ezt a mérkőzést. Igazi példakép kell, hogy legyen a fiatalabb generáció számára. A pálya minden területén feltűnt a tegnapi napon. Mellette Ronaldo is védekezőbbnek tűnt, jobban visszazárt a Spurs labdatartásainál. Az első védelmi vonalat egyértelműen sokkal hatékonyabban adták ők ketten, mint a Liverpool ellen a hétvégén Ronaldo - Fernandessel kiegészülve.

 

 

A hét elején láttam egy képet a 3-5-2-s felállásról és a keretről, amit el is mentettem magamnak, gondolván hátha hétvégén előkerül. Igazam lett, megjelent a pályán. Már akkor is azt gondoltam, hogy alkalmas lenne rá a keret, csak töltsék meg játékelképzeléssel és tartalommal. Egy gondolattal egészíteném ki a képet, hogy nálam McTominay inkább a pálya közepén játszana, bár tény és való, hogy középhátvédet is játszott már az MU-ban. Solskjaer is nem meglepő módon a pálya közepén számított rá a rangadón.

 

 

Egy kicsit érezzük meg, hogy milyen nehéztüzérség áll Solskjaer rendelkezésére csatár poszton. Ronado és Cavani együtt összesen 1220 karrier gólnál járnak. 

 

 

A gyakorlat

 

Már a mérkőzés elején kirajzolódott a United régi-új formációja. Támadásban 3-5-2, védekezésben 5-3-2! A két szárnyvédő/szélső Shaw és AWB volt a mérkőzésen. Alapvetően két szélső hátvédről beszélünk, de mind a ketten meg tudják játszani a sokkal több futással járó szárnyvédő pozíciót is. Szokjunk hozzá ehhez a felálláshoz, elképzelhető, hogy fogjuk még mostanában látni.

 

 

A két szélső védő közül ezúttal is Shaw volt a dominánsabb, de AWB játékára sem lehetett panasz. A beadásai ugyan közel sem olyan veszélyesek, mint balhátvéd kollégájáé a túl oldalon, de a mezőnymunkát elvégezte AWB is.

 

 

A három védős felállásnak hosszútávon egy nagy hátránya lehet. A mostani mérkőzésen is elbillent a pálya a United bal oldala irányába. Ez köszönhető Maguire sokkal bátrabb szerepvállalásának Lindelöffel szemben, valamint Shaw is sokkal támadószelleműbb játékos, mint AWB. A Spurs ellen 51%-ban (!!!) a United a bal oldalon kezdte meg a támadásépítéseket.

 

 

A legjobb példa talán az MU teljesen tudatos hátulról való támadásfelépítésére a 25. perc eseményei voltak. A csapat teljesen átbillentette a Spurst egy labdakihozatali kísérlettel a jobb oldalra. Azonban Lindelöf visszagurította De Gea-ig a labdát, a spanyol kapus pedig gondolkodás nélkül lőtte ki a teljesen üresen álló Shawt. Bekarikáztam Fernandest, aki majd egyébként ki lesz ugratva Shaw által.

 

 

Shaw be tudott lépni az üres területbe. Fred azonnal csúszott vissza mögé biztosítani, míg nézzük meg Cavani pusztán a mozgásával, hogy kihúzza Diert a pozíciójából. Fernandes pedig lendületből nyargalhatott mélységből indulva a kapu irányába. Ha kicsit pontosabb a labda, akkor gólpasszt jegyez Shaw.

 

 

Miért is elemeztem ki ezt a labdakihozatalt? Mert ez többször is előfordult a mérkőzésen, és én ezt nevezem sémának. Egyértelmű volt, hogy Shaw oldalára játszik a United, mint ahogy az is látszott, hogy Cavani 34 éves kora ellenére mennyire mozgékony csatár még mindig. Pusztán a mozgásával képes volt szétszedni a Spurs védelmét. Fernandesnek pedig erőssége a mélységből való beindulás. Ilyen az, amikor a taktika felerősíti a játékosok erősségeit és nem eltünteti azokat. Remek volt ezt látni a mérkőzésen.

 

A gólok története

 

Ronaldo 0-1

 

 

Hölgyeim és Uraim! Kell-e ehhez a gólhoz bármit is hozzáfűzni? Azt hiszem, az ilyen gólok miatt szerettük meg régen a Manchester Unitedet. Klasszis találat.

A gól előtt két dologra hívnám fel a figyelmet. A támadás onnan indult, hogy a jobb oldalra áthúzta a United a Spurs védekezését. Ezért amikor Shaw menetrendszerűen érkezett a bal oldalon, akkor Lucas késésben reagálta le, hogy ennyire vissza kell neki zárni védekezni. McTominay labdái oldalirányba nagyon pontosak. Kár, hogy a mélységi játéka nem az igazi, ha előrefelé is tudna legalább ilyen hatékony lenni, akkor klasszis játékos válhatna belőle.

A másik tény, az a kockázatvállalás, amit a United 0-0-nál bevállalt. Amikor Shaw kicsit kezdett besülni, azonnal érkezett Maguire segíteni neki. De ha megnézzük a kép alján Lindelöf pozícióját, ő is agyig fel volt tolva a Spurs térfelének közepére. Ezt a fajta kockázatvállalást eddig nagyon ritkán láttam a Unitedtől. Az más kérdés, hogy ez optimális-e vagy már talán túl sok. A fociban mindig van egy ,,de" meg ,,ha", mi lett volna egy labdavesztés esetén? Varane egyedül hátul? Nem tudjuk, mindenesetre a gól csodálatos volt. Fernandes labdája és Ronaldo befejezése is élményszámba ment. Varázsolt mind a két portugál varázsló.

 

 

Ronaldo meg nem adott gól

 

Ezt a momentumot azért emelném ki, mert Cavani gólja kísértetiesen hasonló szituációból esett. A pálya közepén ezúttal a United felvette a harcot a Tottenhammel. Végre nem vesztette el a matekcsatát a stáb. 0-1 után pedig jöhetett a kontra foci, ami azért valljuk be, még mindig fekszik a Unitednek. A második félidőben csupán 36%-ot volt a labda a Vörös Ördögöknél. Az egész (ellen)támadás McTominay labdaszerzéséből indult a pálya középső harmadában.

 

 

Cavani 0-2

Cavani gólja is egy középpályás labdaszerzés után született. Ezúttal Fernandes csent el egy nagyon kellemetlen átadást Hojberg elől. Érkezett Ronaldo és Cavani, akik nagyon rutinosan oldották meg a feladatot.

 

 

0-2 után azt gondolom, hogy teljesen érződött mindenki számára, hogy eldőlt a mérkőzés. A csapatok már nagyon várták a hármas sípszót. Azt gondoltuk, hogy a Unitednél vannak bajok, de akkor mit mondjanak a Spursnél? A saját szurkolóik ellene fordultak a menedzsernek. Lehet, hogy a fél stadion hazament az Old Traffordról a Pool ellen, azonban ennyire ellenséges hangulat biztosan nem volt.

 

 

Rashford gólja már csak a kegyelemdöfés volt a mérkőzésen. A Spurs kaput eltaláló lövés nélkül zárta a rangadót. A gól előtt ismét a pálya közepén okozott zavart a United. Matic pedig nagyon higgadtan tálalt a teljesen szétesett Spurs védelme között kilépő Rashford elé.

 

 

Összefoglalva a látottakat

 

Izgatottan ültem le a televízió elé szombat késő délután. Nagyon kíváncsi voltam, mit lép Solskjaer ebben a szorongatott helyzetben. Kellemesen csalódtam a csapat hozzáállását látva. A kérdés most már csak az, hogy miért nem lehet ezt máskor is így?!  Meglepődtem, hogy a Tottenham mennyire nem volt képes felvenni a versenyt a Man Utd csapatával. Mintha Nuno nem lett volna felkészülve a megváltozott United struktúrára. Jelen helyzetben úgy érzem, hogy kell a három belső védő ennek a csapatnak. Maguire - Varane - Lindelöf úgy segítette ki egymást az egész mérkőzésen, ahogy a nagy könyvben meg van írva. Már pedig ha ez a hármas így tud működni, akkor maradjanak meg ebben a felállásban. Sanchonak kell helyet találni ebben a csapatban. Nem szeretném ha Van de Beek 2.0 lenne belőle, úgy, hogy 1,5 évet vártunk az érkezésére. 

Ami feltűnő volt számomra, hogy Pogba abszolút nem hiányzott a csapatból. Megoldották nélküle is a srácok. Ha ez alapján a mérkőzés alapján kellene dönteni, akkor azt mondanám, hogy ez a gépezet nélküle is muzsikál. Természetesen nehéz egy mérkőzésből komoly tanulságokat levonni. Következik a Bajnokok Ligájában az Atalanta, ráadásul idegenben. A győzelem a bajnokság szempontjából nagyon fontos volt, mert így az élmezőnyben maradt a csapat.

 

 

A Premier League következő fordulójában pedig városi derbit rendeznek. Csupán három pont a különbség a két manchesteri csapat között. Hat pontos mérkőzés lesz?!

 

 

Köszönöm, hogy itt voltál! Köszönöm, hogy elolvastad! Véleményedet kifejtheted a cikk alatt a kommenteknél! Mit vártok a jövő heti két, szintén nagyon fontos mérkőzéstől?

 

források:

https://www.instagram.com/p/CVnlnYoKPxK/

https://www.instagram.com/p/CVqsieNIKZT/

https://www.instagram.com/p/CVqe67Go2ie/

https://www.eredmenyek.com/merkozes/hruwCpye/#osszefoglalas/osszefoglalas

https://www.whoscored.com/Matches/1549636/MatchReport/England-Premier-League-2021-2022-Tottenham-Manchester-United

https://www.sofascore.com/manchester-united-tottenham/IsK

https://ok.ru/videoembed/2938609928865

https://ok.ru/videoembed/2938914343585

http://www.replaymatches.net/2021/10/tottenham-hotspur-vs-manchester-united.html


ManUtdFanatics.hu

Kövess minket Facebookon, Instagramon, Twitteren és YouTube-on is!



Támogasd adományoddal a ManUtdFanatics.hu működését!

Hozzászólások

Támogatás

Támogasd adományoddal
a ManUtdFanatics.hu működését!