Elhunyt Frank O'Farrell, a United egykori menedzsere

A Manchester United megrendülten tudatja, hogy a klub korábbi menedzsere, Frank O'Farrell 94 éves korában elhunyt.


Frank 18 hónapig irányította a Vörös Ördögöket, erre az időszakra pedig a hullámzó jelző talán a legmegfelelőbb, viszont kétség sem férhet hozzá, hogy tehetséges menedzser és feddhetetlen ember volt. 

 

Sir Matt Busby helyére nevezték ki 1971 júniusában és rendkívül szórakoztató focit játszatva a tabella élén is állt a csapat, a szezon végén azonban a Derby County volt a befutó. Második idényét rengeteg sérüléssel kezdte a csapat játékosok terén, végül a Crystal Palace ellen elszenvedett súlyos vereség Farrell menedzseri munkájának végét jelentette az Old Traffordon.

 

Frank édesapja mozdonyvezető volt, ő maga pedig 1927-ben, Corkban született. A West Ham Unitednél és a Preston North Endnél is kiválóan teljesített, ennek köszönhetően pedig több alkalommal is tagja lehetett az ír válogatottnak az 50-es években. Megszállottja volt az edzőképzésnek és tagja volt a híres West Ham Akadémiának, melyben olyan neveket találunk, mint Malcolm Allison, John Bond, Ken Brown és egy másik jövőbeli United főnök, Dave Sexton. 

 

A Unitednél tanúbizonyságot tett lenyűgöző tudásáról a labdarúgással kapcsolatban, karaktere erejéről és elhivatottságáról, feladata pedig nem volt kisebb, mint az akkor 3 éve gyengélkedő csapatot visszavezesse a sikerek útjára. Ez kolosszális feladat volt, mivel az 1968-as BEK győztes csapat tagjai közül többen megöregedtek, vagy sérülésekkel küszködtek, így újjá kellett építeni a csapatot. A sziporkázó kezdést produkált (legelső 20 meccséből csak kettőt veszített el), még a tabella felső fokán is állt a csapat szezon közben.

 

George Best is remekül játszott Frank irányítása alatt, 14 gólig jutott, ebben pedig két mesterhármas is szerepel, valamint egy brilliáns gól a Sheffield United ellen. A szezon végére azonban a United 10 ponttal lemaradt a végül bajnoki címet nyerő Derby csapatától, a rengeteg sérülés miatt pedig teljesen megbénult a csapat játéka az 1972/73-as idényre. 

 

Karácsonykor már a kiesés szele is meglegyintette a Unitedet, így a vezetőség úgy döntött O'Farrellnek távoznia kell, helyét pedig Tommy Docherty vette át. Dochertynek sikerült elkerülnie a kiesét, igaz csak a következő idényig, ami jelezte, hogy rendkívül nagy újjáépítés szükséges a csapaton belül a sikeres Busby utáni években.

 

 

O'Farrellnek szerencséje sem volt, pedig az átigazolási piacon is ihletett munkát végeztek azokban az időkben. A védő, Martin Buchan hosszú és csodálatos karriert futott be, viszont a termékeny támadó, Ian Storey-Moore sérülés miatt nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket.

 

Távozását követően Frank a Cardiff City-t és az iráni válogatottat irányította, mielőtt visszavonulását megelőzően még szerepet kapott a Torquay-nál. Mindig is sajnálta, hogy nem jutott számára több idő egy hosszútávú terv megvalósítására az Old Traffordon és sajnos ezt soha nem is fogjuk megtudni, hogy miként alakult volna a csapat sorsa, ha nem küldik el. Ettől függetlenül mindig hálásak leszünk neki, hogy vállalta a csapat irányítását egy nehéz időszak közepedte.

 

A United munkatársai együttérzésüket fejezik ki Frank családjának és barátainak ebben a nehéz időszakban.


manutd.com

Kövess minket Facebookon, Instagramon, Twitteren és YouTube-on is!



Támogasd adományoddal a ManUtdFanatics.hu működését!

Hozzászólások

Támogatás

Támogasd adományoddal
a ManUtdFanatics.hu működését!