Hogyan hozzunk helyes pénzügyi döntéseket nyomás alatt

Pénzügyeinket kezelni nem egyszerű tevékenység, sokaknak meglehetősen nagy nehézséget okoz az, hogy a mindennapi költéseket kordában tartsák vagy éppen nagybevásárlás esetén meghúzzák a határokat. Azonban vannak stresszes helyzetek, amikor még az átlagosnál is nehezebb helyes pénzügyi döntéseket hozni. Ezekhez próbálunk néhány tanácsot adni, hogyan jöjjünk ki győztesként! (x)


Helyes pénzügyi döntéseket nagyon nehéz meghozni, még akkor is, ha egyedülállóak vagyunk. Bármerre sétálunk vásárlási ingerek és szórakozási lehetőségek vesznek minket körbe, amelyekre sokszor nehéz nemet mondani. Miként dönthetünk mégis helyesen?

Számtalan kísértés minden utcán

Szinte minden utcán végig sétálva 2-3 boltba ütközünk bele, ahol lehetőségünk van költeni a pénzünket. Nem feltétlen hagyományos boltokban kell gondolkoznunk, elcsábítható minket akár egy casinó is. Ez nem azt jelenti, hogy ezekkel a helyekkel bármi gond lenne, a felelősség rajtunk van, hogy megfelelően és felelősségteljesen válasszunk.

Pénzügyeink uralása nem egyszerű

Pénzügyeinket nem egyszerű uralni. Számos különböző módszert lehet találni, hogy miként fogd meg a költségeidet vagy legalább legyen az átláthatóbb. Sokan különböző applikációkra esküsznek, van aki az Excel megszállottja vagy éppen a toll és a papír mellől nem tágít. Alapvetően a legfontosabb, hogy tisztában legyünk pénzügyi alapokkal és racionálisan lássuk anyagi helyzetünket.

Nyomás alatt még nehezebb

Nem véletlenül a nyomás kifejezetést használjuk a cikkben, hiszen a legtöbb segítő app és cikk arra tér ki, hogy miként kezeld a pénzügyeidet megfontoltan. Na de miként viselkedj akkor, ha nyomás alatt vagy? El kell döntened, hogy melyik ruhát válaszd, a drágábbat vagy az olcsóbbat vagy éppen betervezz-e még egy utazást.

Rengeteg tényező helyezhet minket nyomás alá

Nézzünk néhány konkrét példát, amikor sokkal nehezebb meghoznunk a helyes döntést.

1, Hétköznapi bevásárlás: Egy olyan tényező, amely a fenntarthatóságot is jelentősen befolyásolja. Hajlamosak vagyunk ugyanis az akció szó hallatán jelentősen többet költeni, miközben nincs is arra a termékre igazán szükségünk. Az akciókkal nem spórolunk, hanem költünk, de ezt a legtöbbször az adott szituációban nehéz tudatosítani magunkban.

2, Szerencsejátékok: A szerencsejátékok megfelelő keretek között szórakozást nyújtanak számunkra és nincs mitől tartanunk. Viszont fontos, hogy tudjuk tartani a határokat, legyen szó egy kaparós sorsjegyről vagy akár kaszinóról. Mindig legyen bennünk megfelelő önuralom és tudjuk eldönteni, hogy mikor érdemes inkább kiszállni.

3, Ruhák: A ruhák iránti függőség sokakat érint és egyáltalán nem csak nőket. Egy szép ruhadarab sokszor a legerősebbeket is elcsábít és megvesszük a tizenharmadik csizmánkat vagy a huszadik pulóverünket. A koronavírus alatt sokakban megváltozott a ruhákhoz fűződő kapcsolata, hiszen jóval kevesebbet kellett felvenni belőlük, az elegánsabb darabokat pedig hosszú hónapokat nem is volt lehetőségünk hova felvenni.

4, Online bevásárlás: Az online bevásárlás viszont sokkal nagyobb terhet és csábítást jelent 2021-ben. Szintén a koronavírusnak köszönhetően a webáruházak óriási ütemben kezdtek el fejlődni. Sokakban viszont egy szokásként maradt meg az online vásárlás, amelyet már kiegészített az offline, így átlagos költségei nem feltétlen megduplázódtak, de biztos emelkedtek. Az online vásárlás során extra nehezítő tényező, hogy általában bankkártyával fizetünk, így kevésbé érezzük, hogy kevesebb pénzünk lett.

Mit tehetek?

A legjobb megoldás, amikor ilyen nyomás alá kerülünk, hogy egy nagy levegőt veszünk és átgondoljuk, hogy erre valóban szükségünk van-e. Hiába vannak szép táblázataink a költségeinkről, ha azokat utólag nem tanuljuk meg elemezni és nem vagyunk tisztába vele, hogy hol folyik ki a pénz a kezeink közül, akkor feleslegesen töltjük csak a kitöltésével az időnket.

A stresszes helyzetekben a legfontosabb, hogy átgondoltan cselekedjünk, így kerülhetjük el leginkább, hogy szégyenteljesen csak tudomásul vegyük, ismét több tízezer forinttal lettünk szegényebbek.

 

(x) Szponzorált tartalom


Kövess minket Facebookon, Instagramon, Twitteren és YouTube-on is!



Támogasd adományoddal a ManUtdFanatics.hu működését!

Támogatás

Támogasd adományoddal
a ManUtdFanatics.hu működését!