Van der Gouw: Ten Hag a csapatmunkára fog alapozni

Raimond van der Gouw szerint a Manchester United új menedzsere, Erik ten Hag elsőként egységet szeretne kiépíteni a Vörös Ördögök berkein belül.


A klubnál megélt nehéz szezont követően Ten Hag hamarosan megérkezik az Old Traffordra a hónap során és megkezdheti munkáját, melynek elsődleges célja a csapat és a klub helyreállítása.

 

A United egykori kapusa, Van der Gouw, aki Ten Haghoz hasonlóan a kelet-hollandiai Oldenzaalból származik úgy véli, hogy az új menedzser gyors változást fog hozni az alapvető dolgokban, amelyekre majd építkezni tud honfitársa.

 

"Várom, hogy láthassam miként alakul Erik helyzete a Unitednél. Karrierje során végig megfontolt, apró lépéseket tett és bármerre ment, időbe telt, hogy megvalósítsa az elképzeléseit, de utána látták az emberek, hogy beválnak a tervek. Az Ajaxnál fantasztikus munkát végzett, trófeákat nyert, vonzó focit játszott a csapata és közben ő maga is jobb menedzserré vált."

 

"Fontos, hogy mindenki türelmes legyen és hagyjanak időt neki arra, hogy a változáshoz szükséges lépéseket megtegye. Ahogy azt már Gary Neville is megmondta, Jürgen Kloppnak és Pep Guardiolanak is időre volt szüksége, hogy elérjék azt, ahol most tartanak. A Chelsea sem nyert meg egyből mindent miután Abramovich lett a tulajdonos, tehát sokszor láthattuk a múltban, hogy a sikerhez idő kell."

 

"Természetesen a United szeretne trófeákat nyerni, de a legfontosabb első körben egy olyan csapat kialakítása, amely élvezi a játékot. Ezt Erik kulcsfontosságúnak látja, csapat kell a pályára, nem 11 játékos. Olyan csapatra van szükség, akik egymásért dolgoznak és akik élvezik a közös futballt. Ha ez megvan, akkor lehet tovább nézni a dolgokat, de biztos vagyok benne, hogy ez lesz az az alap, amit fel fog építeni."

 

 

Van der Gouw, aki jelenleg a PSV kapusedzője közvetlen közelről láthatta Ten Hag munkásságát az elmúlt 4 és fél évben. Az amszterdami csapat szerdán megnyerheti az Eredivisie bajnoki címét, ha sikerül hozniuk a hazai és európai porondon is megmutatott káprázatos focijukat. Feltételezhetően a United új menedzsere ezt a stílust szeretné meghonosítani az Old Traffordon is, ezek alapjait pedig hamarosan elkezdheti felépíteni a következő hetek során.

 

"Ha az Ajaxszal dolgozol, akkor sok gólt kell lőnöd és vonzó focit kell játszanod, mert ez a hagyomány és ezt várják a szurkolók is. Ehhez az kell, hogy domináld a mérkőzéseket, jól játszol az ellenfél térfelén is, ha pedig ezt képes vagy megtenni, akkor sok gólhelyzeted lesz és sok gólod. Erős a védelmük is, mert ahogy Johan Cruyff mindig is mondta: "Ha nálad van a labda, akkor az ellenfél nem tud gólt szerezni." It pedig az idő nagy részében az Ajaxé a labda, így nem kell nagyon félniük az ellenfelek góljaitól. Amikor olyan domináns vagy, mint ők, akkor nagy terület lehet a védelem mögött szabadon, amit kihasználhatnak az ellenfelek kontrákra, de ezzel nagyon is jól tisztában vannak."

 

"Ha Ten Hag azt akarja, hogy a United is úgy játszon, ahogy az Ajax, akkor csapatban kell együtt dolgozniuk. Az egész csapatnak védekeznie kell és nyomást gyakorolnia a labdára az egész pályán. Ha ezt megteszik, akkor az például azt is jelenti, hogy akár a kapus is előbbre tud picit lépni és nagyobb területen tud segíteni a hátsó négyesnek. Ha nem sikerül megfelelő nyomás alatt tartani az ellenfelet, akkor a kapus ezt nem teheti meg, mert mindig fenn áll a veszélye egy ellentámadásnak, különösen Angliában."

 

"Emlékszem az első meccsemre a Unitedben. Láttam, ahogy David Beckham gólt szerez a félpályáról Wimbledonban. Csapatteljesítmény kell és, ha ez megvan, akkor sokkal könnyebb a kapusnak is a dolga. Együtt támadtok, együtt védekeztek. A kapusnak olvasnia kell a játékot és ki kell használnia a védők mögötti teret, de ehhez szüksége van arra, hogy a társak nyomást gyakoroljanak a labdára. Ha így együtt tudnak dolgozni, akkor uralni fogják a mérkőzéseket."

 

Bármely új menedzsernek időre lenne szüksége, hogy belenevelje új játékosaiba azt a hozzáállást, amire szükség van, Van der Gouw pedig tisztában van azzal, hogy Ten Hag mennyire nehéz helyzetben veszi át a United irányítását egy viharvert szezont követően. A kinevezéssel kapcsolatban azonban optimista és úgy érzi, hogy honfitársa mindent bele fog adni, hogy felpörgesse a csapatát.

 

"Ten Hag igazán szenvedélyes a futball iránt. Mindent tudni akar a játékról és élete a foci. Vele olyan menedzsere lesz a Unitednek, aki tényleg hisz és mindent elkövet azért, hogy megfelelő teljesítményt hozzon ki a játékosokból és megfeleljen a klubnak. Szerintem ez egy nagyon jó dolog. Időre lesz szüksége, de úgy gondolom, hogy érdemes lesz figyelni a munkásságát."


manutd.com

Kövess minket Facebookon, Instagramon, Twitteren és YouTube-on is!



Támogasd adományoddal a ManUtdFanatics.hu működését!

Hozzászólások

Támogatás

Támogasd adományoddal
a ManUtdFanatics.hu működését!