Taktikai Mágnestábla: Erik ten Hag munkába állt - 1.rész

Kedves Olvasó! Nem káprázik a szemed, valóban újra egy Taktikai Mágnestábla cikket olvashatsz. Hiányzott már a rovat? Vagy már azt is elfelejtetted, hogy létezett? Igyekszem akkor visszahozni valamit a rovatból számodra.


Van-e élet Sir Alex Ferguson után Manchester vörös felében?

 

Sokat gondolkodtam, honnan induljak. Elég sok dolog történt az utolsó Taktikai Mágnestábla cikk óta. Elküldték Solskjaert, na jó csak viccelek, azért ennyit mégsem kell visszaugrani az időben. Sajnos a Manchester United szereplése (jót nem tudtam, rosszat nem akartam írni) és a magánéletbeli elfoglaltságok sem tették lehetővé, hogy gyártsam a tartalmakat. Most viszont újra itt vagyunk és feltettem magamnak a tavasz során a feljebb olvasható kérdést jó párszor. Van-e élet Sir Alex Ferguson után? Ti mit gondoltok? Komment mezőt lehet használni. ;)

 

Ezen a tavaszon óriásit durrant sajnos a Manchester United lufi. Akkora volt már, hogy a levegő még mindig hajtja. (Lásd Pogba ismét ingyen távozott. Mondjuk az 500 000 fontos fizetést én sem adtam volna meg neki. Főleg mert gyakorlatilag amióta vissza érkezett Manchesterbe, még a helyét sem találták meg a kezdőben.)

 

Azt gondolom, hogy egy ekkora pofára esés már kellett a Unitednél. Egy lépés hátra, néha kettőt jelent előre, így bízom benne, hogy ez most is így lesz. Egyet sajnálok, hogy ez nem Solskjaer és Woodward regnálása alatt történt. Szerencsétlen Rangnickra mutogatnak nagyon sokan. De könyörgöm, a vezetőség ide hozott egy sportigazgatót edzőnek, majd amikor sportigazgató lehetett volna, akkor azért annyira nem marasztalták. Gyakorlatilag csak sportigazgató nem volt.

 

Hogy mekkora szerepe lehetett az ő távozásában Ten Hagnak? Szerintem nagy. Bárki bármit mond, Ten Hag a Uniteddel való tárgyalás során elérte magának, hogy beleszólhasson az átigazolásokba is többek között. (Mondjuk ezt Mbappenak is sikerült, mi ebben a nagy dolog? Bizony, igenis nagy dolog! Mert ilyen Ferguson óta nem nagyon volt a Unitednél.) Szerintem Rangnick feleslegesnek érezte magát Manchesterben. Az sem biztos, hogy bejött neki az a légkör, amit még a híresen kemény Mourinho sem tudott a mai napig feldolgozni. 

 

Szóval érkezett Ten Hag, a kinézetre tökéletesen Guardiola klón, aki nem mellesleg a spanyol edző stábjában is dolgozott a Bayern München csapatánál. Így ne lepődjünk meg, hogy alapelvi szinten lesznek hasonlóságok közte és Pep között. A holland szakember annak rendje és módja szerint elkezdte kipakolni az omladozó, kissé megrogyott garázsból a lomokat. Jó pár éve már, hogy ,,az előző tulaj" csak szórta oda be a cuccokat, azonban ki nem nagyon hozott semmit. Most azonban ez minden téren megváltozott.

 

Már most sok fej hullot le a porba, és nem csak kirakati szinten, hanem a háttérben dolgozók soraiban is több változás történt. Ezúttal a stáb sem csak  bővült, mert ott is jó pár távozó nevét lehetett olvasni. Nem utolsó sorban pedig a játékosokat jelentik most már be naponta, akik biztosan elhagyják a Manchester United csapatát. Egy fajta megtisztulás kezdődött el a klubon belül. A távozók helyét egyelőre csak a háttérben dolgozó emberek között vették át új szakemberek, de már mindenki nagyon várja, hogy milyen játékosok érkeznek az Old Traffordra idén nyáron. Nagyon kíváncsian várom, hogy ez a fajta váltás hoz-e a Unitednél előrelépést. 

 

 

Erik ten Hag és a taktika, ami mögötte van

 

Mit érdemes tudni a holland edzőről? Általánosságban a holland edzőkre mindig is jellemző volt, hogy bármelyik klubnál is dolgoztak (jó példák: Ajax, MU, Barcelona), ott nagyon bátran nyúltak a fiatalokhoz. Johan Cruyff nevét senkinek sem kell bemutatni, Rijkaard és Louis van Gaal is jeleskedett a fiatalok felfedezésében. Elég ha utóbbinál emlékszünk Marcus Rashford feltűnésére a kezdőcsapat környékén, aki aztán üstökösként robbant be a Manchester United szurkolók szívébe.

 

Az biztos, hogy könnyű örökséget Ten Hag sem kapott a nyakába itt Manchesterben. Azonban az Ajaxnál is már (félig meddig kényszerből) nagyon sikeresen dolgozott együtt fiatal játékosokkal. Nem véletlen, hogy amint minden fontos kérdés eldőlt az Ajax 2021/2022-es szezonjában, rögtön kivásárolta magát a szerződéséből, amiből még hat hét hátra lett volna. Fogta magát elutazott Manchesterbe és munkába állt. Ki ne emlékezne Ten Hag irányítása alatt a 2018/19-es Ajaxra, akik elképesztő drámai módon estek ki a Spurs ellen a Bajnokok Ligája elődöntőjében? Azt gondolom, hogy nem túlzás azt állítani, hogy abban az évben a legszebb futballt játszotta a holland csapat. De mit várhatunk tőle taktikai szempontból Manchesterben? 

 

 

Egyértelműen a kiinduló pozíció a 4-2-3-1-es formáció lesz. Ebben eddig semmi újdonság nincs, azonban a tartalom, amivel a holland szakember megtölti merőben más, mint amit Solskjaer használt. Az Ajax 2018/19-ben, amikor nagyot menetelt Európában gyakorlatilag csatár nélkül játszott. A hamis kilences szerepét Tadic töltötte be, az irányító középpályás pedig egy bizonyos Van de Beek volt mögötte. Tadic a visszalépéseivel helyet csinált Van de Beeknek, aki remekül indult be a védelemben keletkező üres területekre. Az Ajax játéka azonban 2021/22-ben merőben eltért ettől a felfogástól. Ugyanis felfedeztek egy bizonyos Hallert, aki ízig vérig csatár. Vele más fajta focit játszott a holland csapat.

 

Labdakihozatali variációk:

 

Ez az a terület, amit én is nagyon régóta hiányolok a Manchester United csapatától. Egyszerűen a modern fociban nem fér bele, hogy letámadás/ presszing /, nyomás ellen ne tudjon egy csapat labdát kihozni. Főleg, hogy most már a védők a labdakihozatalok elősegítése miatt be is léphetnek a tizenhatoson belülre. Így a kapussal kiegészülve könnyedén létszám előnyt alakítanak ki. Szerencsére az Ajax többféle labdakihozatalt is tudott bemutatni a legmagasabb szinten is. A hátulról való játék kezdésnél a 4-2-3-1-t gyorsan átcserélték 4-3-3-ra. Alvarez volt ugyanis a kimondott védekező középpályás, Gravenberch a tipikus box-to-box, vagy középső középpályás, míg Berghuis a támadó középpályás.

 

 

Ez a fajta játékelmélet ismerős valahonnan? Így van, Pep Guardiola alkalmazza a Citynél a gyakorlatban is. De ne lepődjünk meg ezen, hiszen ahogy említettem Ten Hag volt Guardiola stábjának a tagja Németországban. Fred elegendő lesz-e ehhez a fajta játékhoz Ten Hag alatt? Jó kérdés, én inkább box-to-box játékosként tudom elképzelni, csak az a baj, hogy McTominay-t is. Egy igazi 6-os, vagy védekező középpályás elengedhetetlen lesz a keretbe mostmár. Ami még nagyon fontos volt az Ajaxnál, hogy Ten Hag a szélső védőit nem engedi fel a támadásokhoz. Csak úgy, mint Guardiola ő is az inverted szerepkörbe számol velük. Talán nem véletlen, hogy Wan-Bissaka az elsők között hagyhatja el az Old Traffordot. Sajnos ő ehhez a szerepkörhöz nem biztos, hogy elegendő. 

 

 

Az alap kiindulási pontja a holland szakembernek az, hogy hátul mindig legyen három ember. Ezt többnyire (Blind) a bal oldali védő hátra rendelésével érte el. A védelem előtt pedig szorosan játszott a 6-os szerepkörben Alvarez. A jobb hátvéd pedig általában inverted módon lépett be a középpálya irányába. Az alapelv azonban az, hogy hátul mindig legyen három ember.

 

 

Így jön létre támadásban a 3-4-3, ami középső középpályás szerepeknek köszönhetően sok esetben gyémántra jön ki. Ismét csak kérdezem az ínyencektől, hogy ismerős ez a fajta játékelmélet valahonnan? A helyes válasz Johan Cruyff, Barcelona. Ezt a fajta játékelméletet ő dolgozta ki a 4-4-2 ellen. Cruyff abban hitt, hogy minek hátul tartani 4 embert, amikor a csapatok maximum két csatárral támadnak? Akkor is létszám előnyben lesz a csapata, ha formabontó módon ,,csak" három embert tart hátul. Az így felszabadult embert, pedig feltolta a középpályára, így azt még jobban tudta uralni. Ismerős még valahonnan ez a fajta elmélet? Bizony Cancelo szerepköre a Cityben ugyanerre a sémára épül. Látunk-e ilyet a Unitedtől? Nagyon remélem, mert elképesztően izgalmas taktikailag.

 

 

Shawban egyébként még el is tudnám képzelni, hogy visszalép a belső védők mellé. Bár rá inkább volt jellemző a szabadon felfelé támadás. Telles sokkal inkább támadó, mint visszatartott védő az én olvasatomban. Ten Hag Ajaxára még a 2-3-2-3-s formáció is jellemző volt sokszor, ebben az esetben mind a kettő szélső védőt betolta a csapat a védekező középpályás mellé. Ezt többnyire a pálya közepén alkalmazta az Ajax. 

 

 

Középpálya:

 

A csapat egyértelmű kulcsa ez a csapatrész lesz. Feljebb már említést tettem a középpályások szerepéről is, akár a labdakihozatalok, vagy csak a játék felfogás során. Nem véletlen, hogy a legtöbb távozó is innen kerül ki a klubból. (Matic, Mata, Pogba, Lingard ...) Ugyanis ezt a focit, amit  a holland szakember szeretne játszatni a csapattal nem egyszerű megtanulni. Nem véletlen, hogy első körben olyan játékosokat szeretne a mester az Old Traffordra csábítani, akik ismerik már ezen alapelveket.

 

De Jong kulcsszerepet kapott Van de Beek mellett a 2018/19-es Ajaxban Ten Hagtól. De Ligt mint középhátvéd neve sem véletlenül merült fel, mint lehetséges érkező. Timber (szintén középhátvéd) pedig a mostani csapatban játszott nagyon fontos szerepet a holland irányítása alatt. A legfontosabb az lesz, hogy fogja tudni a védelmet összekötni a középpályával Ten Hag, ugyanis Angliában a TOP csapatok már rég megtanultak magas szinten presszingelni. Elég lesz egy olyan láncszem a csapatban, aki zavarba hozható és egyből bukhat a taktika. 

 

 

A középpályások szerepe duplán fontos lesz a United életében mivel a középső középpályásnak kulcsszerepe van a támadásokba való bekapcsolódásban is. Gyakorlatilag az Ajaxnál a két szélső széthúzta a pályát, míg a támadó középpályás és a mélységből érkező középső középpályás is támadta a védelemben keletkező lyukakat.

 

A következő képen is ezt láthatjuk. A szélsők teljesen széthúzzák a területet a támadó középpályás pedig teljesen tudatosan támadja a védők közötti területet. Így döntés kényszer elé állítva az ellenfél szélső védőjét.

 

 

Az elméletet pedig a következő képen lehet egy kicsit böngészni.

 

 

FOLYTATÁS KÖVETKEZIK...

 

Ti mit gondoltok? Sikeres lehet a holland edző a Manchester United élén?

 

 

 

 

 

Források:

 

https://www.youtube.com/watch?v=ZJ9o0ApImI8

https://www.passion4fm.com/football-manager-2022-erik-ten-hags-ajax-tactics/

https://footyfp.wordpress.com/2020/05/28/cruyffs-3-4-3-diamond/

 

 

 

 

 


Kövess minket Facebookon, Instagramon, Twitteren és YouTube-on is!



Támogasd adományoddal a ManUtdFanatics.hu működését!

Hozzászólások

Támogatás

Támogasd adományoddal
a ManUtdFanatics.hu működését!