Ten Hag: Én vagyok a megfelelő ember a United renoméjának visszaállítására

Egy pillanatnyi hezitálás nélkül Erik ten Hag teljes magabiztossággal jelentette ki: "Meg vagyok róla győződve, hogy sikerülni fog - mindenhol sikerült."


A Manchester United új menedzsere egy arra vonatkozó kérdésre reagált, hogy mennyi időre van szüksége a sikerkorszak Old Traffordra való visszahozásához, válaszában pedig gyakorlatilag megismételte azt, amit Jürgen Klopp hét évvel ezelőtt nyilatkozott első liverpooli menedzserként tartott sajtótájékoztatóján.

 

Akkor a német előidézett néhány felhúzott szemöldököt, amikor ezt jósolta:

"Ha négy év múlva itt ülök, egészen biztos vagyok benne, hogy lesz egy bajnoki címünk."

 

Klopp, aki egy akkor a Premier League 10. helyen szerénykedő csapatot vett át, tévedett, igaz csak 12 hónappal.

 

De vajon Ten Hag - aki háromszor lett bajnok Hollandiában, emellett négy Ajaxnál töltött szezonjából kétszer a kupát és a bajnokságot is dehúzva duplázott - kapni fog ennyi időt a Unitednél?

 

"Nem kérhetem a szurkolókat arra, hogy türelmesek legyenek - bár abban reménykedek, hogy azok lesznek - mert ők győztes csapatot akarnak látni, én pedig ezért vagyok itt, de ezt nekem elő is kell állítanom" - kezdte, amikor a Sky Sports leült vele beszélgetni csapata szezonrajtjáról.

 

"De ez a folyamat időbe telik, ami annyi lesz, amennyi."

 

Öt nap telt el azóta, hogy a United 2-1-es vereséget szenvedett hazai pályán a Brightontól - amely a Sirályok történetének első Old Traffordon aratott győzelem volt - a Ten Hag-éra kezdéseként, de szerencsére a holland szakember a "24 órás elv szerint működik - addig lehet ünnepelni vagy keseregni, azután tovább kell lépni."

 

Ettől függetlenül több olyan dolog is volt, amely a vereség ellenére elégedetséggel töltötte el az új menedzsert, köztük csapata reakciója a két gólos első félidőben összeszedett hátrányra, hogy mennyivel javultak a labda birtoklásakor a második játékrészben, illetve a góljuk születési körülményei is, amely reményt adott Unitednek az egyenlítésre.

 

 

"Az előző szezonban nem voltunk jók rögzített szituációk után, míg most abból tudtunk eredményesek lenni és ez nagyon pozitív" - tette hozzá.

 

Ezzel egy időben azonban voltak olyan dolgok is, amelyek egyértelműen aggodalommal töltötték el Ten Hagot.

 

"Sok baj volt a mutatott játékkal, ez egyértelmű. Természetesen minden az eredménnyel kezdődik, de a teljesítmény számos aspektusból nem volt elég jó. De ez viszonylag normális dolog a szezon kezdetén, amikor még össze kell szoknia a csapatnak és ki kell alakulnia egy egyértelmű játékstílusnak."

 

"A felkészülési szezonban elég jól ment nekünk a játék, de most egy jó csapat ellen két játékosunk hiányzott és jobban kellett volna teljesítenünk."

 

Mindazonáltal Ten Hag ragaszkodott ahhoz, hogy új tanítványai több sikertelen év után nem szenvednek önbizalomhiányban és a Brighton ellen is inkább az egyéni hibák bosszulták meg magukat.

 

"Én nem láttam ezt, magabiztosak voltunk a felkészülési szezonban, jól fejlődtünk, jó döntéseket hoztunk, de a Brighton elleni első félidőben egyáltalán nem ez volt a helyzet, amikor egyértelműen sokat hibáztunk, ők pedig megtoroltak minket."

 

"Mentálisan erősnek kell lenned a szezon kezdetére, mert hibákat fogsz elkövetni."

 

 

Az 52 éves Ten Hag abban reménykedik, hogy a múlt héten az Old Traffordon pocsékul sikerült első félidős produkció egyszeri alkalom volt, miután csapatával első idegenbeli megmérettetésére készül a fővárosban. 

 

De azzal is tisztában van, hogy milyen kihívás vár rá és játékosaira szombaton este Nyugat-Londonban az ellen a csapat ellen, amely hazai pályán három gólt lőtt a Liverpoolnak és csak kis különbséggel szenvedett vereséget a későbbi bajnok Manchester City-től, illetve az akkor még Bajnokok Ligája címvédő Chelsea-től az előző szezonban.

 

"Ők egy fizikális, erős, jól szervezett csapat, akik direkt játékot játszanak, szóval jónak kell lennünk" - mondta a United menedzsere szombat esti ellenfelükről, akik ellen sérülés miatt továbbra sem számíthat majd Anthony Martialra, de Cristiano Ronaldo szerephez juthat, miután "fizikálisan javult az állapota".

 

És bár lehetnek személycserék is a kezdőben hétvégén, de a felállás is változhat, miután Ten Hag arra tett utalást, hogy úgy kezdené a mérkőzést, ahogyan a második félidőt a Brighton ellen, ami azt vetíti előre, hogy Christian Eriksen "hamis 9-es" poszt helyett inkább mélységi középpályásként szerepelne.

 

"Christian egy multifunkcionális játékos, aki a játék különböző területeire képes hatással lenni" - tette hozzá a dán irányítóval kapcsolatban, aki egykori csapatával néz majd farkasszemet ezúttal.

 

"Szóval ő képes mélyebben is játszani, de emellett nagyon előretolva is és mindkét szerepben jó teljesítményt is tud nyújtani, én pedig ezt is várom el tőle."

 

 

Bármi is lesz a kezdőcsapata a Gtech Community Stadiumban, Ten Hag - aki a Pep Guardiola féle, aktív részvételű edzősködés iskoláját vallja - jobb teljesítményre számít a Unitedtől, mivel a játékosok kezdik egyre jobban megérteni, hogy milyen játékot vár el tőlük és megfogadják az ehhez kapcsolódó instrukcióit.

 

"Időbe telik, hogy megszülessen az összhang. Ők tudják a feladatukat, de a profi sport a gyorsaságról szól, nekünk pedig gyors döntéseket kell hoznunk, amelyeknek össze kell kapcsolódniuk - ehhez pedig idő kell."

 

A szeptember 1-ig tartó átigazolási időszak során további új játékosok érkezése felgyorsíthatja az asszimilációs folyamatot?

 

"Egyértelműen szükségünk van további játékosokra a szezon előrehaladtára gondolva, ez nem vitás. Mélyebb keretre van szükségünk a középpályán és a támadószekcióban egyaránt."

 

"Mint látható volt a múlt héten, amikor Martial kidőlt, nem volt megfelelő helyettesünk és szenvedtünk. Szóval szükséges a mély keret arra az esetre, ha sérülés jön közbe, három naponta kell mérkőzést játszani, vagy egyes játékosok nem tudnak megfelelően regenerálódni két összecsapás között."

 

Ten Hag, valószínűleg helyesen, nem kívánt belemenni abba, hogy mi számítana sikernek első Unitedes szezonjában, helyette inkább azzal a sportban sokat hallott mantrával állt elő, hogy mindig csak a következő mérkőzésre koncentrál:

"Rövid távon meg kell nyernünk minden egyes mérkőzést, bele kell lendülnünk a szezonba és mindig csak a következő feladatunkkal szabad foglalkoznunk."

 

Mindazonáltal előrébb tekintve a korábbi Ajax edző felismerte, hogy milyen léptékű feladat vár rá és edzői stábjára az Old Traffordon.

 

"Ez egy hatalmas kihívás, de ezt már korábban is tudtuk. Időbe fog telni, de a futballban nincsen túlzottan sok rendelkezésre álló idő és éppen ez teszi nagy kihívássá ezt a feladatot."

 

"10 évvel ezelőtt nyert utoljára bajnoki címet a United, a sikerek pedig gyorsan feledésbe merülnek, de visszatalálni a győztes útra hosszú folyamat, amelyhez rengeteg munka, jó stratégia és megfelelő emberek szükségesek és mi ezen dolgozunk napról-napra."

 

Kezdésként szombaton este, a Brentford ellen...


Sky Sports

Kövess minket Facebookon, Instagramon, Twitteren és YouTube-on is!



Támogasd adományoddal a ManUtdFanatics.hu működését!

TV műsor

Brentford - Manchester United

Premier League, 2. forduló

Hozzászólások

Támogatás

Támogasd adományoddal
a ManUtdFanatics.hu működését!