Taktikai Mágnestábla: Everton - Manchester United 1-2

Kedves Olvasó! Itt vagyunk ismét, egy győztes mérkőzés után szerencsére! Nézzünk meg 1-2 dolgot közösen az Everton elleni mérkőzésből.


Hétvégén olvastam a 14-es zónáról, hogy mennyire fontos a labdarúgásban. Majd egy oldal foglalkozott az AS Romaval, hogy mennyi gólt kapnak ebből a területből. Mi is az a 14-es zóna (forrásoknál megadom a linket, ahol bővebben lehet róla olvasni.) A képen pedig pirossal van jelölve ez a pályarész a futballpályán.

 

 

,,Ez a terület kulcsfontosságú a gólszerzés szempontjából. A 14-es zóna tehát a pálya közepén, rögtön az ellenfél tizenhatosának előterében van. Az 1990-es és a korai 2000-es években statisztikai adatok segítségével megállapították, hogy a sikeres csapatok, mint a világbajnok francia válogatott vagy az 1999-ben BL-győztes Manchester United jobban teljesített a 14-es zónában, ez a terület volt a kulcsa gólpasszaik nagy részének." 

Nos, merő véletlen (?!), hogy az 5. percben az Everton honnan szerezte a vezető gólját ? A 14-es zónából, úgy van!

 

Azt tartják egyébként, hogy a mérkőzéseken a legtöbb gólpassz ebből a zónából születik. Nos, Martial majdnem megerősítette ezt a dolgot. A zónahatárból nagyon közelről adta a gólpasszt az egyenlítéshez.

 

Casemiro egyébként nagyon hamar a második labdáját veszítette el a mérkőzésen úgy, hogy most kimondottan 6-ost játszhatott. Nehezen pörgött fel a mérkőzés elején, utána viszont annál fontosabb szerepe volt a feltámadásban. 

 

 

Ennyi kitekintőt gondoltam a cikk elejére. Mindig érdemes egy kicsit szakmázni. :) Ha már Antony egyenlítő góljánál járunk, akkor nézzük is meg.

 

 

Nem tudom, kinek milyen gól jutott eszébe erről az Antony egyenlítő gólról, azonban nekem az Arsenal ellen lőtt vezetőgól mindenképp idevág. Rashford 14-es zónából (ha ma már kiemelten foglalkoztam vele) ad gólpasszt Antony-nak, a befejezés pedig kísértetiesen hasonló.

 

 

Erre még minden bizonnyal Michael Carrick is csettintett, aki az Everton elleni mérkőzést a vendég szektorból nézte végig. 

 

Az Opta egyébként a forduló előtt adott ki egy kis statisztikát arról, hogy a csapatok a pálya melyik területén presszingelnek a Premier League-ben. Ebből a térképből kiderült számomra, hogy amit a szemem látott az Evertontól, azt a statisztika is alátámasztja, miszerint a liverpooli kékek nem nagyon fognak magasan a pálya felső harmadában letámadni. Érdekesség, hogy a United is csupán 22%-ban támad le a pálya felső harmadában. Olyan csapatok előzik meg, mint a Newcastle vagy a Brighton, a Nottingham Forest és a Southampton. A City természetesen kimagaslik a maga 43%-os felső harmados letámadásával. Természetesen az nem meglepetés, hogy minden csapatnál a pálya középső része a hangsúlyos, inkább tényleg az a bravúr, hogy a City az ellenfél védekező zónájában is tud akkora nyomást kifejteni, mint a pálya középső harmadában. A következő két fordulóban otthon játszik majd a United, első körben a Newcastle-t fogadja, utána pedig a Spurs vendégeskedik az Old Traffordon. Ezekből a számokból jól látszik, hogy a Newcastle is egy magas presszinget alkalmazó csapat lesz, míg a Spurs egy mélyebben visszahúzódó csapat képét mutatja. Ebből a szempontból, mindenképp érdekes lesz ez a kettő mérkőzés.

 

 

Felállások

 

Visszakanyarodva végérvényesen az Everton - Manchester United mérkőzéshez, nézzük meg milyen alap gondolatokat láthattunk a pályán. A két csapat 4-3-3, illetve 4-2-3-1-es formációt pakolt fel a pályára. Az Everton-t gyakorlatilag a 4-5-1-es és 4-1-4-1-es felállást váltogatta védekezésben, míg támadásban valóban 4-3-3-t rajzolt ki a csapat. A Manchester Unitednél Casemiro egy betonbiztos hatost játszott, míg Eriksen valódi nyolcasként tündökölt. Kiemelt figyelemmel követtem a két játékos teljesítményét. Eriksen elképesztően jól olvasta, hogy mikor lép be Casemiro a játékba, akkor ő mindig betöltötte a 6-os posztot. Gyakorlatilag nem nagyon emlékszem, hogy a United a középpályán kiürült volna. Még az Everton vezető góljánál is visszaért Eriksen a védelembe.

 

 

 

United labdakihozatalok

 

Casemiro az Everton ellen végre megmutatta, miért is lehet ő középtávon jó megoldás McTominay helyett. A labdakihozatalokban kulcs szerepet vállalt és Eriksennel is remekül megértették egymást. Casemiro gyakorlatilag a mozgásával megjátszhatóvá tudta tenni magát. Ugyanis a mérkőzés nagy részén ő külön őrizetet kapott a középpályán.

 

 

Dalot szerepe volt nagyon nagy ezúttal a támadásépítésekben, ugyanis vagy Casemiron folyt át a labda, vagy a portugál szélső védő sokszor inverted full backként fellépve kérte el a labdákat. Amikor pedig inverted full backként belépett, akkor az Everton választás elé kényszerült, vagy kilép Dalot-ra vagy hagyja, hogy építkezzen. Amikor a szélsőt magával csalta, akkor egészen Antony-ig nyílt meg a passzsáv (az út), ha pedig nem lépett vele fel a szélső, akkor Dalot és Eriksen volt legtöbbször a labda útja. Bárcsak Dalot védekezni is legalább ilyen jól tudna. Viccet félretéve, Dalot félelmetes fegyvere lehet Ten Hagnak, azonban meg kell tanulnia a rangadókon is használni a portugált. Dalot-nak egyébként sok eladott labdája volt, főleg befelé voltak ezek látványosak. Ilyenkor is mindig szinte Eriksent kereste. Kíváncsi leszek, hogy passzpontosságban fel tud-e majd nőni a feladathoz Dalot, vagy télen érkezik egy pontosabb jobb hátvéd, aki legalább ennyire intelligens. 
 

 

Az Eriksen - Casemiro koprodukcióról érdemes még pár sort írni. Ugyanis elképesztően sok oldalú ez a két játékos. Gyakran váltogatták a pozíciókat, hogy ezzel szedjék szét az Everton középpályás védekezését. Eriksen sem volt rest mélyebben visszalépni labdáért, és ő is olyan játékos, aki meg meri passzolni a mélységi passzokat. Casemiro pedig lát a pályán, ezt a két labdaszerzés utáni gól is alátámasztja. A United gyakran feltolta a szélső védőket is extrém magasan az ellenfél térfelén, ilyenkor Eriksen lépett be Shaw mögé, így kialakítva egy három védős rendszert, míg középen Casemiro adta az egyensúlyt. Gyakorlatilag ő már a Real Madridban is kitűnt abban a szerepkörben, hogy a taktikai szabálytalanságokat nagyon érzi. Amikor gond van ő ott van és sok kicsi Faulttal ( nem durván, sokszor sárga lapot sem kapva) állította meg már Madridban is az ellenfeleket. Most itt a Unitedben is láthattuk, ezeket az apró kicsi szabálytalanságokat. Tökéletes választás a pálya közepére a kirakósban. 

 

 

Nézzük csak meg Ronaldo gólját! Az Everton hozza fel a labdát, Casemiro elcseni, majd tűpontosan két védelmi vonalat átpasszolva tálal Ronaldo elé. Ronaldora kitérve, ő egy gól gép. Nagyon sajnáltam, hogy Martial megsérült, mert nagyon tetszett, ahogy mozgott a francia. Rég láttam ennyire agilisnak őt. Ronaldo azonban élt az esélyével és életjelet mutatott magáról. Én nem biztos, hogy eladnám bagóért télen a Chelsea-be, ugye ezek a hírek erősödnek most nagyon. Ezen a mérkőzésen is remekül jött a segítsége. A tavasz pedig elképesztően gyilkos lesz. Tudom, hogy sok a fizetése ahhoz, hogy a padon üljön, de ha tetszik ha nem, ő Cristiano Ronaldo aki minden egyéb dologgal rengeteg bevételt hoz, még a padon is. Plusz most, amikor a pályán volt, csak rúgott egy győztes gólt, és azt sem lehet állítani, hogy sok helyzete lett volna a mérkőzésen. Meg kell találni a szerepét! Futball romantikus énem, legalábbis ezt mondatja velem. Nézzük csak azt a gólt!

 

 

Casemiro tehát több nagyon fontos labdaszerzésével járult hozzá a csapat győzelméhez, emellett a csapatnak stabilitást adott. Nem véletlenül ő lett a mérkőzés játékosa az Everton ellen. 

 

 

Összefoglalva a látottakat:

A mérkőzésen a 90+ percekben éreztem egyedül azt, hogy kicsúszhat a győzelem a csapat kezéből. Na jó, azt bevallom, hogy az 5. percben volt egy olyan gondolatom, ha ismét négyet kap a csapat az első félidőben, akkor azt már nehezen fogom elviselni. Egyébként a játékot a korai bekapott gól ellenére kontrollálta végig a United. A mérkőzésen 60%-ban birtokolták a Vörös Ördögök a labdát, ebből az első félidőben 69%-ban. Volt olyan 5 perc a mérkőzésen, amikor 95%-ban. Kár, hogy a City ellen becsúszott egy nagyobb verés, de most tényleg el tudom hinni, hogy ez egy tanulási folyamat, mert jól reagált a csapat arra a vereségre. Három mérkőzést lejátszani 7 nap alatt idegenben, nem könnyű dolog. Sőt, ha a válogatott szünet előtti részt nézzük, akkor zsinórban négy idegenbeli mérkőzése volt a csapatnak. (Ebből 2 mérkőzés El) Most viszont három hazai meccs következik, október 16 és 22 között három nagyon fontos bajnokival. Október 16. MU - Newcastle, október 19. MU - Spurs, október 22. Chelsea - MU! Nos, lesz mit nézni a következő hetekben is!

Utóiratként még megemlíteném Lindelöföt, aki szerintem nagyon jól pótolta a védelemben Varane-t. Nem emlékszem komolyabb megingásra vele kapcsolatban, valamint Casemirot is sokszor igyekezett megtalálni a labdákkal. Sajnos Maguire-t teljesen leépítették a szurkolók, a bírálók és úgy nagyjából mindenki a szigetországban, így a télen én őt elengedném és hoznék valakit a helyére. Varane sérülékenysége és az extrém mérkőzés terhelés miatt, minimum négy minőségi középhátvédre lenne szüksége a csapatnak. Lindelöföt pozitív csalódás volt tegnap látni játszani! Csak így tovább! Köszönöm, hogy elolvastad! Várom a véleményeket a komment szekcióba! Ígérem, igyekszem válaszolni, az elmúlt időszakban ezzel adós voltam! :S :)

 

 

források:

https://www.sofascore.com/everton-manchester-united/KsY

https://nagykero.wordpress.com/futball-szotar/

https://www.instagram.com/p/CjbS6WRM1jn/

https://www.instagram.com/p/Cjhi_1oMuBy/

https://www.youtube.com/watch?v=KyItBfpOH7k&ab_channel=ManchesterUnited

https://www.youtube.com/watch?v=KGC7ZzkiWvU&t=195s&ab_channel=D.T.NazirZelada


ManUtdFanatics.hu

Kövess minket Facebookon, Instagramon, Twitteren és YouTube-on is!



Támogasd adományoddal a ManUtdFanatics.hu működését!

Hozzászólások

Támogatás

Támogasd adományoddal
a ManUtdFanatics.hu működését!