Mit tartogat a 2022-es labdarúgó világbajnokság?

(x)


Rendhagyó módon idén november 20. és december 18. között rendezik meg a labdarúgó világbajnokságot, még hozzá Katarban. Az ott uralkodó időjárási viszonyok késztették a szervezőket a szokásostól eltérő időpont kiválasztására. Azért is mondható különlegesnek az esemény, mert ez az első alkalom, hogy arab országban szerepelhetnek a legjobb labdarúgó csapatok, valamint Katarnak ez lesz az első ilyen jellegű részvétele. Ennek tekintetében természetesen a nyitómeccs főszereplője ő maga lesz, ellenfele pedig Ecuador. A döntő karácsony előtt néhány nappal, december 18-án lesz. Ezúttal harminckettő ország képviselteti magát. Ez lesz az utolsó ilyen alkalom, mivel legközelebb már negyvennyolc csapat vehet részt a rangos eseményen.

Esélylatolgatások

Mint ahogyan nehéz felkészülni a helyszín által diktált feltételekre, ugyanannyira nem könnyű kitalálni, ki nyeri az idei megmérettetést. A címvédő ezúttal Franciaország. Ami óriási meglepetés, hogy a négyszeres világbajnok és az Európa-bajnoki címvédő Olaszország zsinórban másodszorra nem jutott ki a világbajnokságra, miután a pótselejtezőben kiesett. Oroszország nem indulhat, illetve Chile, miután 2015-ben és 2016-ban megnyerte a Copa Américát, ezúttal nem képviseltetheti magát, mert nem jutott tovább. Ugyanakkor Wales 64 év szünet után vehet újra részt a világbajnokságon. Mint látszik, az erőviszonyok kissé átrendeződtek, talán nem annyira kiszámítható, ki fog szerepelni a döntőben. Lehet, hogy még érdemes várni, ha bárki tétet akarna rakni a sportfogadás online felületein.

Labdarúgó vb ezúttal télen

A foci vb-nek megvan a maga varázsa. Még az is, aki amúgy különösképpen nem érdeklődik a labdarúgás iránt, a világbajnokság kapcsán próbálja nyomon követni a történéseket. Amikor országokért kell és lehet szurkolni, sűrűbben kapcsoljuk be a meccsek idejére a televíziót, mint amikor „csak” egy nemzeti szintű bajnoki meccsről van szó. Ezt az eseményt általában a nyárhoz kötjük. A nagy melegben izgulunk a mérkőzés közvetítéseit nézve, lazább hangulatban egy-két pohár sör kíséretében vitatjuk meg a történéseket. Mi ugyan nem fogjuk élvezni a nyári időszak 40 fokjait, a focisták Katarban nyáron akár 50 fokba is érkezhettek volna. Ehhez képest most nyilvánvalóan már kellemesebb idő lesz, de fázni biztosan nem fognak. Egyértelműen a nyári feltételek nem lettek volna megfelelőek ahhoz, hogy mindenki egyforma eséllyel indulhasson. A hőmérséklet, a nyugodt pihenés lehetősége mind fontos szerepet játszik abban, hogy a sportolók kellőképpen regenerálódhassanak és minél jobb helyezést érhessenek el. Mivel már szezon végéről beszélünk majd, megmutatkozik, melyik csapat milyen állóképességgel bír. Fontos ez a tényező, hiszen könnyen előfordulhat, hogy ez fogja eldönteni, egy-egy meccsen ki jut tovább vagy esetleg azt is, ki nyeri meg az egész tornát.

Felkészülés egy világméretű sporteseményre

Mivel Magyarország is rendezett már több világbajnokságot, igaz, nem labdarúgás területén, mindenki jól tudja, mivel jár egy ilyen eseménynek otthont adni. Meg kell teremteni az ide látogatók szállás-lehetőségeit, a stadionokat, ahová ki lehet látogatni a mérkőzésekre és mindehhez szükségeltetik a megfelelő infrastruktúra is. Katarnak különösen kreatívnak kellett lennie, mivel egy nagyon pici országról van szó. Így a szállodák mellett a sivatagban felvert sátrak, illetve jurták, valamint vízi szálláshelyek is várják a világbajnokság kapcsán megjelenő embersereget.

Ilyen vb még nem volt

Egy biztos: kihívásokban gazdag és nem mindennapi világbajnokság elé nézünk majd. Az adventi várakozást kiegészíti a mérkőzések sora, az esemény alakulása és az esélyek latolgatása, hiszen mint említettük, egyáltalán nem könnyű megjósolni az eredményeket. A sportolóknak bizonyára különleges élményeket tartogat majd a helyszín és a helyi kultúra.

 

Fő hírkép: pexels.com


(X)

Kövess minket Facebookon, Instagramon, Twitteren és YouTube-on is!



Támogasd adományoddal a ManUtdFanatics.hu működését!

Hozzászólások

Támogatás

Támogasd adományoddal
a ManUtdFanatics.hu működését!