Taktikai Mágnestábla: Manchester United - Bournemouth 3-0

A Premier League 19. fordulóját rendezték kedden este az Old Traffordon. Nézzük meg közösen, milyen apró kis finomságokat láthattunk a csapatoktól.


Nagyon jól folytatódik a szezon a Manchester United számára a világbajnokság miatti kötelező leállás után. Három mérkőzésből hármat sikerült megnyerni a bajnokságban Ten Hag játékosainak. Annyira jól sikerült a bajnokságban az elmúlt időszak, hogy a Premier League-ben a második legjobb formában lévő csapat a Manchester United. Kissé árnyalhatja az elmúlt 3 mérkőzésen szerzett 9 pontról a képet, hogy nem éppen a legjobb formában játszó csapatokkal mérkőzött meg a csapat. Ettől függetlenül, szerintem jó dolog, hogy legalább már pontokat nem hullajtunk megmagyarázhatatlanul, illetve a kapott gól nélküli mérkőzések igazán nagy önbizalmat jelenthetnek a csapatnak. A Wolves elleni idegenbeli siker volt igazán fontos az elmúlt időszakban. A következő bajnoki mérkőzések az igazán nagy kihívás kategóriát fogják jelenteni. Első körben érkezik a Manchester City az Old Traffordra, utána pedig utazik a csapat az Arsenal otthonába. 

 

 

Maradjunk azonban a Bournemouth elleni mérkőzésnél. Ne szaladjunk annyira előre, sokan már úgyis a Premier League bajnoki címéről álmodnak a Uniteddel kapcsolatban. Azonban még elképesztően sok mérkőzés vár a csapatokra. Én nagyon örülnék neki, ha a top 4 meglenne, de elképesztően erős riválisok igyekeznek a legjobb négybe kormányozni a csapatukat.

 

Felállások: 4-2-3-1 vs 4-4-2

 

 

Nagy meglepetéseket nem találtunk a Manchester United kezdőcsapatában. Egyedül talán Van de Beek jelenléte lehetett az a kezdő XI-ben. Egyébként én már nagyon vártam, hogy mikor kapja meg igazán a holland a lehetőséget a csatár mögötti szerepkörben ETH-tól. Az Ajaxban is ott játszott a legjobban Van de Beek, Fernandest pedig már többször dobálta ki a szélekre a holland mester. Sajnos Donny megsérült a mérkőzésen, ami a rotáció szempontjából nem túl jó hír a keretnek. Bármennyire is nem találja a helyét az Old Traffordon a holland középpályás, ettől függetlenül univerzális és a középpálya több szerepkörében is bevethető. A játékától sajnos ismét nem voltam elájulva, rengetegszer volt úton, amiből jöttek az elkésett, néha túlságosan is durva belépők, odacsúszások.

 

 

Az utóbbi időben látszik a Manchester Uniteden a szemléletváltás. De Gea és a bajtársai hátulról igyekeznek a játékokat felépíteni. Ehhez a védelem is nagy segítséget ad a spanyol hálóőrnek, azonban a United flexibilitására igazán jellemző, hogy a játékosok sokszor adják veszik egymás között a szerepköröket. Nézzünk meg erre egy példát. A középpálya szépen a 4-3-3-as formációt veszi fel. Amennyiben Shaw-hoz kerülne a labda, akkor Eriksen egyértelműen passzárnyékban helyezkedne. Egyedül Rashford és Casemiro lenne megjátszható. 

 

 

A Manchester United éveken át küzdött azzal a ténnyel, hogy a labdakihozatalokat nem tudta megfelelően megszervezni. Most a Ten Hag-éra alatt egyelőre a közép és alsó régióban tanyázó csapatok ellen már megfigyelhető a változás. A következő pillanatban, amikor Shaw-hoz kerül a labda, Eriksen egészen egyszerűen kilép a passzárnyékból és máris megjátszható lesz. Eriksennel egy időben Rashford lép befelé. Amolyan libikóka mozgás ez, ha Eriksen tartja a szélességet, akkor Rashford lép befelé, ha Rashford, akkor marad Eriksen belül. Azonban, ha megfigyeljük Rashford testhelyzetét, akkor láthatjuk, hogy a vonalak között igyekszik felvenni a labdát és a két védekező vendég játékos között helyezkedik el. A Borunemouth 4-4-2-s felállását könnyedén szedte szét a csapat a bal oldalon. A jobb oldali szélső játékosuk például állandóan döntés kényszerben futballozott. Kilépjen Shaw-ra? Akkor Eriksen lesz üresen. Kilépjen Eriksenre? Akkor Rashford lesz megjátszható. Nagyon jó volt látni, hogy keverték meg a vendég csapat játékosát. A helyezkedéseknek köszönhetően Shaw-nak egyből három passzopciója lett, így nagyon kiszámíthatatlan lett a United játéka.

 

 

Amikor még Martial is mélyen visszalépve csatlakozott a kipasszolós játékhoz, már egy teljesen új dimenziót nyitott a támadásépítéseknél. Rengetegszer igyekeznek a United játékosok háromszögeket alkotni a pálya különböző területein. 

 

 

Bár külön cikk nem készült róla, azonban említsük meg a Wolves elleni mérkőzést is. Ott is látszott, hogy a United kirajzolja a 3-2-5-t és a 2-3-5-t többször a mérkőzés során támadásban. A cél egyértelmű: a támadó zónában a többnyire négy védős rendszereket öt játékossal letámadni. Ha az ellenfél egy játékost visszavon a középpályáról, ahogy ezt a Wolves is tette, máris a támadásépítéseiknél fog hiányozni a játékos.

 

 

Ahogy fent említettem, a mérkőzéseken már egyre többször láthatjuk, hogy végeredményben a 2-3-5-re lyukad ki a csapat támadás építéseknél. Az én olvasatomban több opcióval tudja Ten Hag kirajzolni az ellenfél térfelén a 2-3-5 vagy 3-2-5-s formációt. A kérdés mindig az, hogy AWB vagy Dalot kezd a jobb oldalon, illetve Malacia vagy Shaw a balon. Az én véleményem az, hogy Dalot és Malacia a legalkalmasabb az inverted full back szerepkörére. Shaw és AWB inkább a szélekről befelé indulva tud veszélyesebb lenni. Shaw sokkal inkább helyezkedett a vonal mellett, Malacia bátrabban lép fel a támadásokhoz a pálya közepén. A lenti képen láthatjuk, hogy Shaw sokkal mélyebbről igyekezett irányítani a támadásoknál.

 

 

Ezeket a példákat csak azért hoztam fel, mert látszik, hogy mennyire más típusú játékosok állnak Ten Hag rendelkezésére a szélső védők posztján. Egyszerűen kiszámíthatatlan lehet a United játéka az ellenfelek számára. Nagyon jó látni, hogy AWB is remekel újabban a pályán és talán nincs is szükség Dalot elé/mellé/mögé új jobbhátvédre. Shaw megmutatta, hogy mennyire univerzális játékos. Szinte hiba nélkül lehozott két kapott gól nélküli mérkőzést középhátvédként. Malacia pedig a taktikai sokoldalúságáról tett nagy tanúbizonyságot az elmúlt időszakban. Most képzeljük el, ha a középpályán is lenne hasonlóan nagy merítési lehetősége a csapatnak. Tartozna a kerethez még egy jó védekező középpályás és egy középső középpályás a keretben. 

 

 

Egyébként Shaw gólja kissé megcáfolja azon soraimat, hogy az én véleményem szerint az angol balhátvéd sokkal inkább a vonal mellett szeret futballozni, mintsem a pálya közepére belépve, ahogy Malacia szokta. Nézzük is meg Shaw gólját, mert nagyon tetszetős támadás végén rúgta. Itt is megfigyelhetjük, hogy a labdakihozatalnál igyekeznek háromszögeket kialakítani a játékosok, valamint az az alapelv is nagyon szépen kirajzolódik, hogy öt játékos támadja az ellenfél védelmi vonalát (Rashford - Shaw - Martial - Fernandes - Garnacho).

 

 

Shaw csatasorba állításával a bal oldalon azonban egy hátránya ismét megjelent a Unitednek. Nagyon egysíkú és kiszámíthatóvá vált melyik oldalon fogja a támadásokat szövögetni. Ahogy a lenti ábrán olvashatjuk, a támadások 49%-a Shaw oldalán futott, ez pedig nagyban megkönnyítette a vendég csapatnak, hogy letolódja a United támadásait. Pedig a jobb oldalon az első félidőben egy igazi fazonszabász játszott jobb szélsőként, Bruno Fernandes személyében.

 

 

 

Összefoglalva a látottakat:

A United végig kontrollálta a mérkőzést. Végre az első 20 perceket is komolyan veszi már a csapat. A mérkőzések elején kezébe veszi az irányítást és kontrollálja a mérkőzéseket. Nagyon fontos ez, hiszen egyértelmű üzenet a csapatoknak, hogy nem lehet a mérkőzések elején már előnyt szerezni a csapattal szemben. A következő mérkőzések azonban más fajta kihívások elé fogják a Vörös Ördögöket állítani, két jó eredmény a bajnokságban a rangadókon viszont aranyat érhet a szezon végén?! Nem tudhatjuk, ne is rohanjunk ennyire előre. Nem a Bournemouth elleni mérkőzés volt a legizgalmasabb bajnoki a szezonban, azonban a kulcs pillanatokban ismét hozzátették a játékosok azt a plusz amelyet hozzá kell. Remélem nektek is tetszett a mérkőzés és a cikk egyaránt. A komment szekcióban várom a véleményeteket! Mit gondoltok, mire lehet képes a csapat az idei szezonban? Ugyan még a szezon felénél sem járunk, így nagyon nehéz bármilyen jóslatba bocsátkozni. 

 

 

 

 

Források:

https://www.manutd.com/en/mutv

https://www.sofascore.com/afc-bournemouth-manchester-united/Kkb

https://www.youtube.com/watch?v=nQdnzKw6UAs

https://www.whoscored.com/Matches/1640862/MatchReport/England-Premier-League-2022-2023-Manchester-United-Bournemouth

https://www.eredmenyek.com/merkozes/Ohx81CwD/#/osszefoglalas/osszefoglalas

https://www.youtube.com/watch?v=fNTrmMr5PW0

https://www.facebook.com/ESPNFC/photos/a.403514944820/10160156348594821/


ManUtdFanatics.hu

Kövess minket Facebookon, Instagramon, Twitteren és YouTube-on is!



Támogasd adományoddal a ManUtdFanatics.hu működését!

Hozzászólások

Támogatás

Támogasd adományoddal
a ManUtdFanatics.hu működését!