Taktikai Mágnestábla: Manchester United - Crystal Palace 2-1

Kedves Olvasó! A Premier League 22. fordulójában a Crystal Palace csapatát fogadták a Vörös Ördögök hazai pályán. Nézzük meg közösen, milyen taktikai finomságokkal készült a holland mester a mérkőzésre.


Visszatért a Premier League, így visszatért a rovat is. Remélem már hiányzott! Elképesztő sebességgel robog a versenynaptár előrefelé. Ugyan a Ligakupa mérkőzésekről nem készült külön cikk, megmutatnék nektek egy nagyon érdekes passzmapet. 

 

 

Az elvek nagyon szépen kirajzolódnak a fenti képen. Malacia (vagy a Palace ellen éppen Shaw) szélesebben helyezkedik el. Rashford és Antony sokkal magasabban látszódik a pályán. Ugye az Arsenal igazából erre a tényre dolgozta ki az Emiratesben a United ellen a mérkőzés tervét. Weghorst pedig nagyon sok labdát el tud kérni a középpályásoktól, passz opciót gyártva a csapattársainak. Eriksen kiesése érzékeny veszteség, ez látszik ebből a passztérképből is. Sokszor több labdát kap, mint Fernandes.

 

 

Eriksen pótlására érkezett Sabitzer. A Palace ellen már a padról beszállva kapott is szerepet az osztrák középpályás. Nagyon agresszívan, szívósan játszott a mérkőzés végén. Azt gondolom, hogy Eriksen leigazolása is nagyon jó döntés volt, és meglepően jól reagált a stáb az ő elvesztésére. Sabitzer 28 éves és 20 millió euró a piaci értéke. Egyelőre kölcsönbe érkezett, de ha beválik, akkor akár be is jelentkezhet érte az MU, attól függetlenül, hogy most nincs vásárlási opció a szerződésében.
 

A forduló előtt frissítették a csapatok presszing térképét. Ezt csak érdekességképp szerettem volna megosztani a szurkolókkal. Igaz, még mindig a pálya közepén adja legtöbbször a nyomást a csapat, azonban a Palace ellen is láthattuk, hogy egyre többször képesek nagyon magasan is labdát szerezni. Ha alaposan megnézzük a csapatokat, akkor láthatjuk, hogy a City egyértelműen a legdominánsabb csapat a bajnokságban, ami a letámadást illeti. Őket követi az Arsenal és a Brighton csapata. A tegnapi ellenfelünk a Palace pedig inkább a visszahúzódós csapat a mezőnyben.

 

 

 

Manchester United - Crystal Palace

 

 

A Unitednél a most már szokásos 4-2-3-1-s felállást láthattuk a Palace ellen is. Egyedül Eriksen pótlása lehetett kérdéses a kezdő XI-ben, ezúttal Frednek szavazott lehetőséget a holland mester. A másik oldalon a Palace is egy 4-2-3-1-s felállást játszott, azonban merőben más megközelítéssel tette, mint a United. Védekezésben sok esetben rajzolták ki a 4-4-2-s felállást. A következő képen két nagyon tipikus elemet rajzoltam fel a taktikai csatából. A vendégek 4-4-2-s felállásban védekeznek labda nélkül, míg a Unitednél AWB-t középre tolva igyekeztek létszámfölényt kialakítani a pálya közepén. Ezt a 4v2-s négyszöget akár edzésen bójával is fel lehetne rakni.

 

 

Sajnos a Palace elleni mérkőzések után lassan megszokjuk, hogy Casemirot elveszítjük pár mérkőzésre. Legutóbb az összeszedett 5. sárga miatt hagyta ki az Arsenal elleni nagyon fontos rangadót, ezúttal pedig a begyűjtött piros lapja fogja parkolópályára tenni. Azonban ne a negatív dolgokról beszélgessünk a mérkőzéssel kapcsolatban. Történt ugyanis, hogy a Manchester United a hivatalos instagram oldalán megosztotta az alábbi videót:

14 passz előzte meg a United második gólját. AWB bedobásától indul az egész. Szépen megfigyelhető, ahogy a United jobbról - balra, majd balról - jobbra megjáratja a labdát. AWB feltűnik a középpálya közepén, kényszerítőzik kicsit a társakkal. Majd a labda visszakerül a bal oldalra, onnan pedig Rashford lesz a címzett. Sakk - matt. A videó szerintem azért is zseniális, mert az egészet ETH mérkőzés utáni interjújával vágták össze, olyan, mintha közvetítené a támadást. Ezekből az apró dolgokból érzem én azt, hogy nagyon is jó úton halad a csapat. A támadás alatt megfigyelhető elemek a taktikát illetően még, ahogy a United öt játékossal támadja le a négy emberből álló Palace védősort.

 

 

AWB lubickolt az inverted full-back szerepkörében, a társak állandóan kettő vagy három passz opciót kínáltak neki a játék folytatásához.

 

 

Gyönyörködjünk a gólban:

 

 

A következő sorokban Weghorst szerepéről szeretnék írni nektek. Meglepően tapasztaltam, hogy sokan elég kritikusan írtak a holland csatárról. Az ő igazi munkája azonban nem a gólszerzés, bármilyen furcsán is hangzik ez egy csatárt illetően. Neki fontosabb dolga a presszing. Ezen tényt a Palace ellen is megfigyelhettük. Elképesztő módon támadta le a Palace belső védőit és sok esetben a kapusát is. Ezzel nagy mértékben elvéve a vendég csapat idejét a támadásépítést illetően. A másik nagyon hasznos futásai a holland csatárnak a Rashford által kreált szélső területek támadása. Az alsó képen látható, ahogy Rashford magára húzza a szélső védőt, így megnyúlik a távolság a szélső védő és belső védő között. Weghorst pedig nagyon gyakran fut be ezekbe a területekbe.

 

 

Összefoglalva a látottakat:

A United megérdemelten nyerte meg a mérkőzést. Casemiro kiállításáig végig dominálta a csapat a történéseket. A brazil piros lapja után, azonban emberhátrányba került. ETH igyekezett ezt a krízist is lemenedzselni, és gyakorlatilag sikerült is a csapatnak otthon tartania  mind a három pontot. Az xG mutató is árulkodó, ugyanis a piros lapig csupán 0,54 volt, míg a mérkőzést 1,38-al zárták a vendégek. A United xG mutatója megtorpant a 70.perctől, onnantól a túlélésre váltott át a csapat.

 

 

A játékosok átlagos pozíciója ismét szépen kirajzolja a United taktikáját. Érdekességképp jegyezném meg, hogy végre nem csak a bal oldalt erőltette ETH csapata. Ezúttal szemmel is jól látható volt a mérkőzés alatt, hogyan igyekszik az egész pályát bejátszani a United. A számok pedig azt támasztják alá, hogy ezúttal nem billent el egyik oldalra a csapatjáték. Ami örömteli, hogy tényleg okosan játszott a csapat, sokszor járatta meg a labdát, oldalakat váltott, fárasztotta ellenfelét. A második gól pedig maga volt a gyönyör.

 

 

Remélem tetszett nektek a mérkőzés és az írás is. Várom a véleményetek a komment szekcióban! Találkozzunk legközelebb is a Taktikai Mágnestábla hasábjain. 

 

források:

https://www.facebook.com/BetweenThePostsFootball/photos/a.249820485679182/1143666399627915/

https://www.instagram.com/p/CoHvcU2oW58/

https://www.instagram.com/p/CoKBk1VsISH/

https://www.whoscored.com/Matches/1640906/MatchReport/England-Premier-League-2022-2023-Manchester-United-Crystal-Palace

https://www.manutd.com/en/mutv

https://understat.com/match/18417


Kövess minket Facebookon, Instagramon, Twitteren és YouTube-on is!



Támogasd adományoddal a ManUtdFanatics.hu működését!

Hozzászólások

Támogatás

Támogasd adományoddal
a ManUtdFanatics.hu működését!