A United 2022/23-as szezonja számokban

Még ha a Manchester City elleni FA-kupa-döntőbeli vereség fájdalma friss is, a Manchester United ebben a szezonban elért eredményeire továbbra is büszkék vagyunk.


Az angol labdarúgásban eltöltött első évében Erik ten Hag egy olyan csapatot irányított, amely egy nehéz 2021/22-es szezonból érkezett, de végül a Premier League harmadik helyén végzett.

 

A Vörös Ördögök a Newcastle ellen a Ligakupát is megnyerték, ezzel pedig véget vetettek egy hatéves trófea nélküli időszaknak.

 

Joggal mondhatjuk tehát, hogy a Ten Hag-korszak még csak most kezdődik.

 

Mielőtt azonban a figyelem arra irányulna, hogy mit érhet el ez a csapat a következő években, itt az ideje, hogy visszatekintsünk a 2022/23-as idényünkre. Lássuk, milyen számok támasztották alá a holland lenyűgöző bemutatkozó szezonját az Old Traffordon.

 

62 LEJÁTSZOTT MÉRKŐZÉS

A 38 bajnoki mérkőzésen kívül a Vörös Ördögök mindkét hazai kupasorozatban továbbjutottak, és az Európa-liga negyeddöntőjéig meneteltek, ami azt eredményezte, hogy 62 mérkőzést játszottunk a szezon során.

 

Ten Hag legényei számára aligha állt rendelkezésre szabad hétköznap, a kupameccsek kitöltötték az esetleges hézagokat a menetrendben. Ezzel a United naptára volt a legsűrűbb az európai top öt bajnokságban szereplő csapatok közül - egy ilyen bravúrral Bruno Fernandes lett a legtöbbet játszó játékos is: az FA-kupa döntője volt az 59. mérkőzése a szezonban.

 

42 GYŐZELEM

A 2022/23-as szezonban lejátszott 62 mérkőzésből a Vörös Ördögöknek így is sikerült lenyűgöző 42 győzelmet aratniuk Ten Hag első szezonjában. Tizenkettőt elveszítettünk és nyolc döntetlent játszottunk.

 

A hazai formánk különösen figyelemre méltó, a Brighton elleni nyitónapi vereség óta veretlenek vagyunk otthon a Premier League-ben. A Sirályok elleni vereség óta a Vörös Ördögök a Liverpool elleni nagyarányú győzelemmel indították a sorozatot, majd hátrányból fordítva legyőzték a Cityt, és ki tudná elfelejteni azt a különleges Európa-liga estét a Barcelona ellen?

 

Antony győztes gólja a lelkes Stretford End előtt szurkolóink szavazata alapján pedig elnyerte a “Szezon Gólja” díjat, mind az alkalom, mind a befejezés minősége miatt megérdemelten.

 

Ten Hag tehát újra erőddé tette az Old Traffordot, és ez maradjon is így.

 

 

28 MECCS KAPOTT GÓL NÉLKÜL

A szigorú védelem minden sikeres csapat alapköve, és a United a 2022/23-as szezonban minden bajnokságot figyelembe véve lenyűgöző, 28 mérkőzést hozott le kapott gól nélkül. Mivel David De Gea nagyrészt a kapuban állt, az előtte lévő középső védők rotációja szintén hozzájárult a sikerhez.

 

A csapat csak a bajnokságban 17 "clean-sheet"-et produkált, ami elég volt ahhoz, hogy első számú kapusunk elnyerje az Aranykesztyűt. Lisandro Martinez és Raphael Varane a szezon nagy részében tartotta a frontot középen, mielőtt Licha idő előtt, az Európa-ligában, a Sevilla elleni hazai mérkőzésen a szezonja végét jelentő sérülést szenvedett.

 

Varane is kiesett alkalmanként, Luke Shaw pedig beugrott a középső védő szerepkörbe, és minden alkalommal a legmagasabb színten teljesített. Harry Maguire és Victor Lindelof is kivette a részét a munkából, utóbbi a szezon hajrájában sok meccsen játszott, és félelmetesnek tűnt.

 

A balszélen rendszerint Shaw-t vetették be, Tyrell Malacia támogatásával, míg a jobb oldalon Diogo Dalot és Aaron Wan-Bissaka osztozott a feladatokon.

 

108 LŐTT GÓL

Mivel a védelem megteremtette az alapokat, a támadóink szabad kezet kaptak, aminek eredményeképpen a Vörös Ördögök 108 gólt szereztek az összes sorozatban.

 

Ezek közül harmincat természetesen Marcus Rashford szerzett, aki Ten Hag irányítása alatt ismét kivirágzott. Tízes számú játékosunk 56 fellépésén 11 asszisztot is jegyzett, amivel 41 kanadai ponttal végzett, ebből 22 a bajnokságban jött össze. Ő az első United-játékos, aki elérte a 30 gólt Robin van Persie 2012/13-as bajnoki címet hozó szezonja óta.

 

A 2022/23-as idény mögött álló számok elemzésekor a "statisztikák nem hazudnak" közmondás jut eszünkbe.

 

A fenti statisztikák alapján a szezonunkkal kapcsolatban van miért örülni, és még több okunk van arra, hogy izgatottan várjuk a 2023/24-es idény kezdetét.

 


manutd.com

Kövess minket Facebookon, Instagramon, Twitteren és YouTube-on is!



Támogasd adományoddal a ManUtdFanatics.hu működését!

Hozzászólások

Támogatás

Támogasd adományoddal
a ManUtdFanatics.hu működését!