A Manchester Unitedet megbüntette az UEFA

A Manchester Unitedet 300 000 eurós (257 000 font) pénzbírsággal sújtotta az UEFA, amiért a 2019 és 2022 közötti négyéves időszakban megsértette a pénzügyi fair play szabályait.


A klubok pénzügyi ellenőrzéséért felelős irányító testület azt követően szabta ki a büntetést, hogy a United a szóban forgó pénzügyi években "kisebb mértékű nullszaldós hiányról" számolt be. A United a kontinens azon számos klubja közé került ezzel,  amelyeket az UEFA a régi pénzügyi fair play-szabályainak utolsó ellenőrzése során büntetett, tavaly ugyanis új szabályok léptek életbe.

 

A United közleménye szerint: "Az UEFA elismeri, hogy a korábbi pénzügyi fair play szabályok kisebb technikai jellegű megsértése történt, ezért a Manchester United szomorúan, de elfogadja ezt a bírságot."

 

"Ez azt a változást tükrözte, ahogyan az UEFA a 2022-es jelentési időszakban a Covid-19 veszteségeit kiigazította, ami lehetővé tette számunkra, hogy a világjárvány miatt kiesett 281 millió eurós bevételből csak 15 millió eurót ismerjünk el az FFP-számításon belül."

 

"A járvány után a klub bevételei teljes mértékben helyreálltak, és az előrejelzések szerint a jelenlegi pénzügyi évben rekordszintet érnek el."

 

"A klub továbbra is támogatja a szabályok érvényesítését a pénzügyi fair play és a fenntarthatóság előmozdítása érdekében a hazai és az európai labdarúgásban."

 

A United álláspontja szerint azért nem tudták kiigazítani a Covid 47 millió eurós veszteségét a 2022-es ellenőrzési időszakban, mert az UEFA előre nem látható módon változtatta meg a veszteségek kezelésének módját a pénzügyi fenntarthatóságot szabályozó, felülvizsgált keretrendszerre való áttérés során.

 

Ezek a veszteségek a 2019-20-as és 2020-21-es évekre vonatkozó 234 millió eurós, pandémiával kapcsolatos veszteségeken felül jelentkeztek.

 

A United arra hivatkozik, hogy a Premier League mégis megengedte a kiigazításokat 2022-re, lehetővé téve a klub számára, hogy megfeleljen a hazai FFP-szabályoknak.

 

A megbírságolt klubok között volt a Barcelona is, amelynek 500 000 eurót kell fizetnie, mert tévesen jelentette a tárgyi eszközök eladásából származó nyereséget - kivéve a játékosok átigazolását, amely a szabályok szerint nem minősül releváns jövedelemnek -.

 

Az Istanbul Basaksehir 400 000 eurós bírságot kapott, mert nem teljesítette a 2022-es pénzügyi évre kitűzött célokat. Eközben a Konyaspor és az Apoel 100 000 eurós bírságot kapott a United által elkövetetthez hasonló jogsértések miatt.

 


Guardian

Kövess minket Facebookon, Instagramon, Twitteren és YouTube-on is!



Támogasd adományoddal a ManUtdFanatics.hu működését!

Hozzászólások

Támogatás

Támogasd adományoddal
a ManUtdFanatics.hu működését!