Casemiro első éve: Tények és számok

Casemiro a Manchester United egyik legjobban várt játékosa lett, amikor egy évvel ezelőtt bejelentették szerződtetését a többszörös Bajnokok Ligája-győztes Real Madridtól.


A zseniális brazil középpályás amellett, hogy a spanyol óriásoknak öt alkalommal segített megnyerni az európai labdarúgás legértékesebb trófeáját, nagyban hozzájárult ahhoz is, hogy 2015. és 2022. között három La Liga-címet, egy Copa del Rey-t, három FIFA-klubvilágbajnokságot, három UEFA-szuperkupát és egy spanyol Szuperkupát is szereztek.

 

A Santiago Bernabeuban eltöltött hét, trófeákkal teli év után a dél-amerikai tavaly nyáron új kihívást keresett, és ezt Északnyugat-Angliában találta meg, ahol Erik ten Hag még a Vörös Ördögök újjáélesztésének első heteiben járt.

 

MEGÉRKEZÉS
A holland valójában mindössze második hazai mérkőzésére készült a United menedzsereként, amikor Casemiro átigazolását bejelentették, 15 perccel a Liverpool elleni mérkőzés kezdőrúgása előtt.

 

A brazilt izgatott közönség előtt mutatták be, és bár aznap este még nem rúgott labdába, azt lehet mondani, hogy máris pozitív hatással volt a csapatra.

 

Ten Hag legényei 2-1-re diadalmaskodtak az Old Trafford reflektorfénye alatt egy olyan csapat ellen, amelytől az előző idényben súlyos, kettős vereséget szenvedtek.

 

FELLÉPÉSEK
Casemironak csak néhány napot kellett várnia arra, hogy debütáljon a Unitedben, és az eredmény ismét javulás volt az előző szezonhoz képest, hiszen a három idegenbeli pontot Southamptonban szerezték meg, ahol 12 hónappal korábban egy frusztráló, 1-1-es döntetlent értünk el. Új szerzeményünk az utolsó 10 percben állt be, hogy segítsen kiharcolni a nagyon is szükséges 1-0-s győzelmet.

 

A brazil a tavalyi szezonban lejátszott 59 mérkőzésünkből 51-en szerepelt, ezzel a számmal az ötödik legtöbbször bevetett Vörös Ördög volt. A nála többet teljesítők közül csak ketten, Bruno Fernandes (59) és Marcus Rashford (56) vannak még a klubnál, miután idén nyáron távozott honfitársa, Fred (56) és a régóta a klubot szolgáló kapus, David De Gea (58).

 

Ez a statisztika egyértelműen kiemeli, hogy Casemiro 30-as évei elején járva is mennyire szívós, és azt is, hogy ő Ten Hag lenyűgöző megújulásának egyik kulcseleme. Egyszóval, ha a brazil fitt volt, akkor kezdett. Hacsak nem volt eltiltva - a középpályás összesen hét Premier League-meccset hagyott ki piros-, vagy sárga lapok miatt.

 

 

GÓLOK
Casemiro nem csak keménységet és ravaszságot hozott a Ten Hag átformált United-középpályára az első szezonban, hanem gólokat is.

 

A brazil olykor korábbi 18-as számú játékosunkra emlékeztetett, összesen hét gólt szerzett minden sorozatban - ugyanannyit, mint Paul Scholes a 2006/07-es, bajnoki címmel végződő szezonban.

 

A 2022/23-as idényben csak négy Vörös Ördög múlta felül Casemirot - Marcus Rashford (30), Bruno Fernandes (14), Anthony Martial (9) és Antony (8) -, míg Jadon Sancho szintén hetet szerzett. A Ligakupa-döntő diadala során szerzett fejese bekerült a "Szezon Gólja" díjunk jelöltlistájára, amelyet végül Antony Barcelonával szembeni találata nyert meg.

 

ELISMERÉSEK
Casemiro azon szokása, hogy győztesnek járó díjakat gyűjtöget, folytatódott első évében a Vörös Ördögöknél, köszönhetően a már említett Ligakupa-diadalnak - a klub első trófeájának közel hat év óta.

 

Egyéni szinten pedig stílusosan zárta a Premier League-szezont a szurkolók által megszavazott dupla díjazással májusban. Amellett, hogy a Bournemouth elleni, idegenben szerzett ollózásával először nyerte el a "Hónap Gólja" címet, a korábbi, októberi sikere után másodszor is a "Hónap Játékosa" lett.

 

FOLYTATÁS
Casemiro első teljes éve a klubnál a második szezonja kezdetével ért véget, mind a Wolves elleni hazai nyitányon, mind pedig a Tottenham elleni idegenbeli kiránduláson végigjátszotta a teljes 90 percet.

 

Mostanra összesen 53 fellépése van a Premier League-ben, a Ligakupában, az FA-kupában és az Európa-ligában, és alig várja, hogy United-játékosként egy ötödik sorozattal bővítse ezt a listát, amikor a jövő hónapban folytatja szereplését a Bajnokok Ligájában.

 

18-as számú játékosunk minden bizonnyal nagy érdeklődéssel figyeli majd a csoportkör augusztus 31-i, csütörtöki sorsolását, és vélhetően felidézi majd a korábbi találkozásait azokkal a csapatokkal, amelyekkel szembenézhetünk. Az európai elitbajnokságban szerzett hatalmas tapasztalata csak előnyére válhat Eriknek, miközben a menedzser a további fejlődés útját építi.


manutd.com

Kövess minket Facebookon, Instagramon, Twitteren és YouTube-on is!



Támogasd adományoddal a ManUtdFanatics.hu működését!

Hozzászólások

Támogatás

Támogasd adományoddal
a ManUtdFanatics.hu működését!