Taktikai Mágnestábla: All in One

Újra Szabi van a billentyűzet mögött, mielőtt, még nagyon hozzászoknátok Áron jelenlétéhez. Áronnak egyébként köszönöm a munkáját, ketten fogjuk vinni a rovatot, mert sajnos az elfoglaltságaim behatárolják a szabadidőm. :)


Üdvözöllek újra itt kedves Olvasó! 

Sokat gondolkoztam, hogy milyen szempontból lenne érdekes számodra ez a cikk. Üljek le a monitor elé, és mutassam meg, hogy a Brighton, hogy verte meg a Unitedet, vagy kicsit megpróbáljunk foglalkozni a témával mélyebben és az előző mérkőzéseket is vegyem alapul. Mivel az előző kettő mérkőzésről nem én írtam, ezért most igyekszem egy átfogó képet adni számodra és trendeket vizsgálva megmagyarázni a megmagyarázhatatlant. Nézzük meg, hogy mi működik (?!) és mi nem működik a taktikát illetően. Láttunk öt mérkőzést a szezonból, azt gondolom, hogy jó pár dolog kirajzolódik már most. 

 

 

A rövid véleményem:

Inkompetens emberek irányítják a klubot (a podcastban is elmondtam a végén miért várom/vártam a tulaj váltást), nagyon könnyű a menedzsert támadni. Elvégre is, ő áll oda minden hétvégén a vonal mögé, vállalva az arcát és a felelősséget. Azonban én úgy gondolom, hogy a háttérben még rengeteg olyan ember dolgozhat a klubon belül, akiknek a munkájának az eredménye az, hogy most itt tart a klub ahol.

Rangnick lehet, hogy edzőnek nem jött be, de ne feledjük el, hogy sportigazgatónak érkezett. Vajon, aki edzőt csinált belőle még itt dolgozik a klubnál?! Egyébként ő kimondta az igazat, így távoznia kellett. Jött a CR7 sztori. Azt gondolom, hogy nem volt megfelelő a kommunikáció és ahogy mindent elmondott a nagy világnak. Ettől függetlenül kimondta valószínűleg az igazat, hiszen a katari befektetők is úgy néztek a projektre, hogy itt bizony mindent kell építeni. Stadiont, edzőpályát, komplexumot minden idejét múlt. De ami a lényeg, CR7 kimondta az igazat, távoznia kellett.

Jelen állás szerint a vezetőség nem fog távozni, ami viszont látszik, hogy ez a kémia nem működik a menedzser és a vezetőség között. Úgy jellemezném, mint egy nem működő házasságot. Lehet, hogy külön-külön jó emberek, de egymásból nem a legjobbat hozzák ki. Így érzem én a vezetőséggel és ETH-val kapcsolatban is. Ezért én attól tartok, (?!) ha a vezetőség nem változik (már pedig most úgy néz ki, hogy nem adják el a klubot), akkor az edzői stáb fog viszonylag rövid időn belül. Ezzel nem azt akarom mondani, hogy ETH alkalmatlan, mert az Ajaxban bizonyított az egész világnak. Az viszont tény, ha maradnak ezek az eredmények és nem jön új tulaj, akkor az rossz hír lesz a hollandnak, mert azért ez az állapot ez tarthatatlan. Gondolom ezt a tv előtt is mindenki érzi otthon, hogy ez sokáig nem maradhat így egy ekkora klubnál. Ha nem javulnak az eredmények, akkor gond lesz. Valakinek tuti, hogy el kell vinni a balhét.

 

 

A rendszer:

Mindenki számára nyilvánvaló, hogy De Zerbi top menedzser. Könnyű lenne azt mondani, hogy akkor a hollandnak séta van, az olasz elé meg terítsük ki a vörös szőnyeget és vágtasson be megváltóként Carringtonba. Azt gondolom, hogy ennél összetettebb a kérdés. A Brightontól én amit igazán irigylek, az a klub menedzsment és az a rendszer, amiben dolgoznak. Azokat az embereket kellene elcsábítani, akik felépítik évről évre ezt a csapatot. Az igazolásaik általában ülnek, látszik, hogy minden posztra van a távozó játékosok helyett közel azonos képességű jelölt. Nincs pánik a piacon, akárkit is visznek el, szinte másnap meg van a helyettes. Kivehettek az elmúlt években ebből a csapatból annyi láncszemet, amennyit csak akartak. Vitték Pottert, aztán vitték fokozatosan a stábját, vitték a játékosokat és mégis ez a klub csak erősebb lett. Én azt gondolom, hogy nem feltétlenül (csak?!) De Zerbit kellene leigazolni, hanem a sportigazgatótól kezdve a vezető scouton át, jó pár embert. Így talán elkerülhető lenne, hogy ne legyen a klubnak víziója és gyakorlatilag a mindenkori menedzser akaratának legyen kitéve. Látjuk a jó példát, milyen az amikor egy klub tudja, hogy mit szeretne látni a pályán és ahhoz keresi a menedzsereket és a játékosokat. Akárki távozik a folyamat nem szakad meg, nem kell elölről kezdeni. Lehet, hogy kell idő az átállásra, de utána minden megy tovább. Nos, én ezt a folyamatot nagyon hiányolom a Manchester Unitedtől. Gyakrolatilag jön valaki, hozza az embereit jó drágán, majd sok csörte után távozik és a folyamat kezdődik előlről. Tudjuk nagyon jól, hogy 1,5 éve Ten Hag noteszéből igazolunk. Amiben véletlenül nem volt De Jong mellett másik 8-as, így a klubon belül sem tudtak megnevezni másik jelöltet a posztra. Jött egy másik oldal aljára halványan felírt név a noteszból, Amrabat.

 

 

Taktika az első 5 mérkőzés árnyékában

Bármennyire is borús az időjárás mellett a hangulat is Manchester vörös felén, az a fajta játék, amit a United játszani szeretne, nagyon is látszik. A Brighton ellen Eriket abból a szempontból lehet dicsérni, hogy húzott egy váratlant a gyémánt középpályával. A hazai csapat teljesen megszállta a pálya közepét, Casemiro - Eriksen - Fernandes - McTominay, a Brighton egyik legnagyobb fegyverét, a két hatos játékost vette ki a játékból. A Brighton újraértelmezte a hatos játékosok fogalmát, gyakorlatilag átfolyatják a labdákat a két középső céljátékossal. Ők diktálják a csapat tempóját és választják ki, hogy melyik oldalon támadjanak. ETH ezt igyekezett kikapcsolni és látszólag sikerült is. Le is nyilatkozta De Zerbi, hogy az első 20 percben nem nagyon tudtak mit kezdeni a Uniteddel, mert meglepték őket ezzel a felállással. Bevallom őszintén, engem is meglepett Ten Hag és úgy láttam, hogy működik a történet. 

 

 

Aztán történt valami, ami megváltoztatta a játék képét. Hirtelen nem akadtak el a Brighton támadásai a United középpályáján. Hirtelen elkezdtek a csapat mögé kerülni a széleken. A Brighton rájött, hogy a United nagyon szűkíti a területeket, így azonban a szélre nem maradt embere. A két csatárt és gyakorlatilag Casemirot kivéve a három másik középpályás is a Brighton két mélységi irányítójára koncentrált. Így elkezdtek a szélekre játszani és ott kialakítani 2v1-es szituációkat labdával. Lamptey és Veltman lett a kulcs a következő percekben.

 

 

Nézzük csak meg a Brighton első gólját. A gól előtt Eriksen tűnt el a bermuda háromszögben, amikor is sikeresen a United mögé került a vendég csapat.

 

 

Eriksent igyekezett Reguilon kisegíteni, azonban egyből kialakult egy következő háromszög, amiben ő veszett el. Majd szépen lassan fogyott el a United védelme. A végén pedig a körülbelül 5. éve kísértő jelenség lett a hazai csapat végzete. Egy második hullámba vissza tett labda végén Welbeck köszönt be régi csapatának. Nézzük meg a videót a támadásról.

 

 

A United rendszere

Oké, ismét befűzték az oktató filmet Eriknek, gondolhatja az Olvasó, akkor a United mit is csinál mérkőzések óta? Miért nem működik a saját rendszere? Kezdjük onnan, hogy érkezett egy új kapus, a régit pedig United legendaként, a hátsó kijáraton elengedtük tisztes zúgó taps nélkül. ( Azért ez is sok mindent elmond arról, hogy milyen megbecsülést kapnak mostanában a klubtól a játékosok). A stílus különbség jól látható, mindenki számára. Bár már Onana magához képest sokszor igyekszik hosszú labdákat is alkalmazni, azonban tőle még mindig nem ez a megszokott.

 

 

Onana mellett még egy másik számadat szól. Nem elég, hogy többet passzol, mint De Gea szokott, ezt még pontosabban is teszi. Ettől függetlenül nekem hiányoznak, azok a De Gea féle sokszor értelmezhetetlen nagyságú bravúrok, amivel jó párszor megmentette a United hátsóját.

 

 

Onana mindenesetre most a támadásépítések alapja a Unitednál. A két középhátvéd segít neki kihozni a labdát. Az alapelképzelés, hogy az általában 4-4-2-ben letámadó ellenfeleknél a középhátvédek széthúzzák az ellenfél első kettő játékosát, így Onana igyekszik első szándékból Casemirot megjátszani. A brazil középpályás az egyetlen céljátékos középen, köszönhetően a United 4-3-3-as formációjának. Ha engem kérdez bárki, én a 4-2-3-1-t a való életben is mindig inkább preferáltam, mert így középen egyből kettő céljátékosod van. Éppen azért mert a Untednál egy céljátékos van, így a középhátvéd van rákényszerülve, hogy adjon még egy passz opciót Onananak. Így gyakorlatilag, addig kell mozognia, amíg a letámadó csatár passzárnyékából ki nem tud lépni. Egyébként ezt annyira nem értem ETH-nál, valószínűleg a szélső bekkek minősége miatt nem tud inverted fullbackezni. Azonban ez a középhátvéd mozgás elképesztő lyukakat produkál a kapu előtt és néha nagyon rizikós helyzeteket a támadásépítés során.

Láthatjuk a lenti részleten, hogy amint megmozdul a labda, értelemszerűen az ellenfél csatára igyekszik letámadni a kapust, úgy, hogy kizárja a United középhátvédját. Lindelöf gyakran lép be Casemiro mellé, mint passzopció, hiszen Casemirot általában fogja valaki. Így a csatár választás elé kényszerül. Ha fogja Lindelöföt, akkor AWB vissza tud lépni, így szintén ő feltudja venni a labdát. Hogyan is? Nézzük!

 

 

Mi történik ideális esetben Casemiro megjátszásával? Casemiron átfolyik a labda, és az elcsúszó letámadás miatt egy 4v3-as emberelőnyös szituációt igyekszik a csapat kialakítani. Nézzünk erre is egy rövid példát.

 

 

Az Arsenal ellen a gyakorlatban, hogy ne csak a Brighton elleni mérkőzésről beszéljünk. Az alábbi jeleneten is látszik, hogy középen egyébként egy darab céljátékos sincs. Mindenki az Arsenal játékosok passzárnyékában van elveszve.

 

 

A kiragadott példák ellenére, az én meglátásom még mindig az, hogy a legnagyobb probléma nem a labdakihozatalokkal van, hanem a középpálya és a támadósor túlzott támadó felfogásával. Egyszerűen nincs egyensúly a középpályán. Bár Eriksen már kicsit tudta ezt a problémát ellensúlyozni, azonban még mindig nem az igazi a történet.

Általában Casemiro felel azért, hogy elkérje a labdákat, azonban nem nehéz kitalálni, ha egy céljátékosod van csupán középen, akkor azt könnyű kikapcsolni. Eriksen és Bruno volt a Brighton ellen a másik kettő középpályás, akik gyakran visszaléptek mélyen labdáért. Azonban ők szeretnek azért az ellenfél kapujának közelében helyezkedni, nem távol attól. Ennek ellenére többször kellett Brunonak akár a védelembe becsúszva elkérni a labdákat. Mutatok erre egy példát.

A képen látszik, hogy Martinez helyére lép vissza Bruno és Casemiro teljes mértékben ki van kapcsolva, mint egyedüli céljátékos középen.

 

 

Casemirot sikerül gyakran kikapcsolni az ellenfeleknek, sokan ennek is tudják be, hogy a formája nem olyan, mint az előző évben. Azonban azzal, hogy ő lefoglal egy embert általában a középpályán, így marad két lehetősége a Unitednek. Vagy bevonja a középhátvédeket a támadásépítésbe és tőlük várja a mélységi passzokat, vagy megkéri Fernandest, hogy lépjen mélyebben hátra a labdákért. Akárhogy is, de a lenti videóból is jól látható, hogy a középpályán általában túl nagy a távolság Casemiro és a másik kettő irányító között. Ha ehhez még hozzáveszem, hogy a középhátvédek még messzebb vannak, akkor nem sikerült közelebb kerülnünk a megoldáshoz. Hiszen minél hosszabb a labda útja, annál több idő van az ellenfél számára odaérni a célponthoz.

 

 

A Brighton ellen a gyakorlatban, amikor Fernandes és Eriksen megunta, hogy nem jut el hozzá a labda.

 

 

A másik megoldás az lehetne vagy szokott lenni, hogy Casemiro a két középső védő közé lép vissza, ilyenkor Mount vagy most Eriksen lép vissza Casemiro helyére. Igaz, hogy a szerepek és a játékosok megváltoztak, azonban a probléma még mindig ugyanaz. Egy darab hatos van a rendszerben, akit nagyon könnyen kizárnak az ellenfelek. Éppen ezért ismét Fernandes lép vissza, így nagyon messze kerül mindenki a támadó játékosoktól.

 

 

Én úgy látom, hogy még egy nagy hátránya van annak, hogy agyig fel van tolva a United. Mégpedig, hogy a kontrák ellen hatástalan a csapat. Egy esetleges labdavesztés esetén nagyon könnyen tudják megfutni a Unitedet. Az Arsenal ellen is láthattuk, hogy sikerült egy gólt kontra után beszedni. De nem kell messze menni, a Brighton is rúgott egy kontra gólt szombaton. 

 

Az elv:

 

 

A gyakorlat a Brighton ellen: Egyébként mennyi gólt kell még kapnunk a második hullámból, ahhoz, hogy elkezdjünk ellene védekezni? :D A harmadik gól előtt az ellenfél szépen megjáratta a labdát, majd egy súlypont áthelyezéssel a kiűrített jobb oldalon szinte zavartalanul végig vitte a támadását. 

 

 

A tegnapi cseréket engedelmetekkel ezúttal nem nyitom meg, a középhátvéd Brunonál ledobtam a láncot. :)

 

Összefoglalva a ,,leckét":

 

Gondolom látjátok, hogy az elején a klub menedzsmentre húztam inkább rá a vizes lepedőt, míg a cikk végére jó pár taktikai hiányosságot feszegettem ETH-nál. A magam részéről egyik féllel sem vagyok elégedett. Azt gondolom, hogy annak ellenére, ami a háttérbe megy, egy kicsit azért több kellene a pályán annál, mint, hogy büszkék legyünk az első 20 percre. Tényleg szép húzás volt tőle a gyémánt középen, azonban amint váltott a Brighton a holland menedzser már nem tudott rá válaszolni. A több perces egész pályás rondo játékot, amit a Brighton játszott pedig egyenesen rossz volt nézni.

Minden elismerésem Ten Hagé, szerettem az Ajaxot és azt a focit amit játszottak, azonban most nagyon fel kellene javulnia a stábbal együtt, mert ez egy komoly feladvány lesz, hogy a szezon ne essen szét gyakorlatilag szeptemberben. Szerdán a Bayern ellen még félek tőle, hogy benyelhetünk egy keserű pirulát, utána azonban nyerhető mérkőzések elé nézünk. Lélektanilag is nagyon fontos lesz, hogy a szerdai mérkőzésnek mi lesz a végeredménye. Egy jó eredmény reményt adhat, egy nem túl szép vereség azonban még nagyobb szakadékot okozhat az öltözőben. Mit gondoltok, mire fogunk menni a Bayern ellen? Van kiút innen a holland menedzserrel? Valamint, vajon mi kell ahhoz, hogy a tulajok eladják ezt a klubot és megnyissunk egy sokkal modernebb és jobb korszakot, mint a mostani?

 

Köszönöm, hogy elolvastad, remélem tetszett a cikk. Igyekeztem az első 5 mérkőzés tanulságát levonni, ahelyett, hogy csak azt olvassátok, hogy a Brighton ellen mi ment félre! 

#hosszúszezonleszez

 

 

 

források:

https://www.manutd.com/en/videos/detail/full-90-from-man-utd-v-brighton-and-hove-albion-on-16-sep-23

https://www.youtube.com/watch?v=olTqS0IIdJQ

https://www.youtube.com/watch?v=PbBx05BUGMg

https://www.eredmenyek.com/csapat/manchester-united/ppjDR086/meccsek/


ManUtdFanatics.hu

Kövess minket Facebookon, Instagramon, Twitteren és YouTube-on is!



Támogasd adományoddal a ManUtdFanatics.hu működését!

Hozzászólások

Támogatás

Támogasd adományoddal
a ManUtdFanatics.hu működését!